Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Osiagi astry

Featured Replies

Napisano

Witam. Interesuja mnie osiagi astry, konkretnie z silnikiem 1.6. Ma ktos dostep do jakis materiałów na ten temat? W silnikach 1.6 były rozne skrzynie biegów. Czy to jakos przeklada sie na przyspieszenie, czy tylko na predkosc max? dzieki za pomoc smile.gif

Napisano
  • Autor

> Witam. Interesuja mnie osiagi astry, konkretnie z silnikiem 1.6. Ma

> ktos dostep do jakis materiałów na ten temat? W silnikach 1.6

> były rozne skrzynie biegów. Czy to jakos przeklada sie na

> przyspieszenie, czy tylko na predkosc max? dzieki za pomoc

vmax 1.6 8v wedlug danych opla to maks 185 km/h (chodzi o serie a nie tuningi ) ale to silnik C16SE 100 konny,skrzynia biegow F15

mysle ze krotka skrzynia to szybsze mozliwe przyspieszenie,ale wtedy wiecej motasz biegami...

na ktoryms forum astry czytalem ze asy lataja po 200 km/h 75km silnikiem,NIE MOZLIWE hehhe chyba ze z gorki przy przeklamaniu licznika o 30km/h smile.gif

Napisano
  • Autor

> vmax 1.6 8v wedlug danych opla to maks 185 km/h (chodzi o serie a nie

> tuningi ) ale to silnik C16SE 100 konny,skrzynia biegow F15

> mysle ze krotka skrzynia to szybsze mozliwe przyspieszenie,ale wtedy

> wiecej motasz biegami...

> na ktoryms forum astry czytalem ze asy lataja po 200 km/h 75km

> silnikiem,NIE MOZLIWE hehhe chyba ze z gorki przy przeklamaniu

> licznika o 30km/h

Przeklamanie jest napewno duze, ale popatrz na to, ze ze zwykla skrzynia max predkosc osiagalna jest na 4 biegu, bo na 5 biegu silnik jest za słaby (wyciagnie moze4tysobr). jak pojedzie z gorki i wiatr bedzie w plecy to ok200km/h moze miec., bo obroty pod 5 tys podciagna sie spokojnie smile.gifNie wiem czy tak bedzie, ale mozliwe ze tak sie moze stac:)

Napisano

Mój były x16xel poleciał max 190km/h przy przekłamaniu 5km/h czyli 185 zeby.GIF ALe na lodzie 5 konczy się przy 220km/h zeby.GIF Skrzynia f17cr Myśle ze 75km w 3d hb moze poleci 190 z górki w jedną osobe bez bagaży i koła zapasowego z minimalną ilością paliwa

Napisano

ja mam astrę 1.6.16v i w Niemczech na autostradzie udało mi sie licznik zamknąć a ma tylko 100 koni znaczy pewnie miał w 1995 270751858-jezyk.gif wiec nie mogę powiedzieć ze niektóre forum kłania. u mnie w książce serwisowej jest ze moja poleci 196 km/h a to akurat bez problemu jest. pozdrawiam drive.gif

Napisano

> ja mam astrę 1.6.16v i w Niemczech na autostradzie udało mi sie

> licznik zamknąć a ma tylko 100 koni znaczy pewnie miał w 1995

> wiec nie mogę powiedzieć ze niektóre forum kłania. u mnie w

> książce serwisowej jest ze moja poleci 196 km/h a to akurat bez

> problemu jest. pozdrawiam

A mierzyłeś ile Ci licznik oszukuje ?? Bo napewno 220 to nie jechałeś

Aha i poprawka 190 km/h a nie 196 km/h

Napisano
  • Autor

Widze ze rozmowa schodzi na inny temat niz chcialem. Otóż chcialem sie dowiedziec o osiagi astry 1.6 z roznymi skrzyniami biegów. Przyspieszenie 0-100km/h, elastycznosc, predkosc max... Bardziej chodzi mi o dane teoretyczne niz praktyczne, bo wiadomo rozne auta i rozna ich kondycja smile.gif Nie chwalac sie, to po moj bolid po remoncie (planowanie głowicy,nowe gniazna popychacze, uszczelniacze, pierscienie itd,nowe kable, swiece, filtry, krotsza skrzynia) bije na łeb kumpla astre, ktorej nie tykał od nowosci, a jest młodsza o 4 lata:)) (nie tykał mialem na mysli nie robił nic z silnikiem, bo płyny, oleje i filtry wymienia jak trzeba:)

Napisano

a jaki masz model astry ja mam cupe i mam 196. o 1 km/h patrzyłem z gps-em a to raczej dobrze pokazuje. przyznam ze to już było zarzynanie silnika ale zamknąłem licznik

Napisano

> a jaki masz model astry ja mam cupe i mam 196. o 1 km/h patrzyłem z

> gps-em a to raczej dobrze pokazuje. przyznam ze to już było

> zarzynanie silnika ale zamknąłem licznik

Po 1. Nie masz uzupełnionego profilu więc jasnowidzami nie jesteśmy żeby wiedzieć co masz.

Po 2. Coupe ?? hahaha.gif Rozbawiłeś mnie. Jak już to HTB 3 drzwiowy. Coupe wychodziły ale dopiero astry G zakrecony.gif

Po. 3. Instrukcja astry. Prędkość max. dla htb 3drz. 190 km/h a dla gsi już 185 km/h a automat 173 km/h

281281786-aaa.JPG

post-78474-1435249671685_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> a jaki masz model astry ja mam cupe i mam 196. o 1 km/h patrzyłem z

> gps-em a to raczej dobrze pokazuje. przyznam ze to już było

> zarzynanie silnika ale zamknąłem licznik

Chłopie napisz czytelnie ze znakami interpunkcyjnymi co chcesz wiedziec i do kogo sie zwracasz, bo nie wiadomo o co Ci chodzi smile.gif

Napisano
  • Autor

Szefu26 powiem Ci ze u mnie da rade rozbujac fure na 5 biegu do 6 tys obrotow,ale nastepuje szok i przerazenie smile.gif jak na buciku ponad 190km/h a na gps (Tomtom) 185km/h,wiecej nie probuje,szkoda zycia !

Kolego ktory pytal o skrzynie i przelozenia,zrobiles remont silniczka,kompresja Ci wrocila,wiec objezdzasz kolesia astereke,nie masz co sie dziwic,jak masz LPG to za rok powypalasz zawory jak bedziesz nie oszczedzal na obrotach i remont na nowo smile.gif

Napisano
  • Autor

> Szefu26 powiem Ci ze u mnie da rade rozbujac fure na 5 biegu do 6 tys

> obrotow,ale nastepuje szok i przerazenie jak na buciku ponad

> 190km/h a na gps (Tomtom) 185km/h,wiecej nie probuje,szkoda

> zycia !

> Kolego ktory pytal o skrzynie i przelozenia,zrobiles remont

> silniczka,kompresja Ci wrocila,wiec objezdzasz kolesia

> astereke,nie masz co sie dziwic,jak masz LPG to za rok

> powypalasz zawory jak bedziesz nie oszczedzal na obrotach i

> remont na nowo

Po 1 - Ja pytałem o przełozenia i ja mowilem o remoncie.

Po 2 - mowiac ze na 5 biegu nie wyciagniesz pod 6 tys obr mialem na mysli samochody majace 71 i 75 km. One sa za słabe i max predkosc maja na 4 biegu smile.gif No chyba ze maja sportowa skrzynie, wiec max osiagalny jest na 5-tce smile.gif

Napisano

Jeżeli chodzi o tabele to silnik X16SZR ma prawidłowe spalanie, w mieście może łyknąć nawet 8l, na trasie mi spaliła 5l jadąc 90-100km/h , silnik pięknie chodzi, ładnie wchodzi w obroty - polecam!

Napisano

> Jeżeli chodzi o tabele to silnik X16SZR ma prawidłowe spalanie, w

> mieście może łyknąć nawet 8l, na trasie mi spaliła 5l jadąc

> 90-100km/h , silnik pięknie chodzi, ładnie wchodzi w obroty -

> polecam!

Ale po co to piszesz ??

Przecież jest to tabela z instrukcji astry więc jak ma być inaczej ??

Napisano

Hello!

Tak sobie zajzalem w ten post i wlasnie tabela kolegi mnie lekko zirytowała, gdyz prawie na samym dole wymieniono orientacyjne zuzycie oleju na 100km ktore wynosi 0,075L oznaczac to ma ze na 10tys km zeżre 7,5L oleju??? O ile sobie przypominam moja Astra takich ilosci nie pochłaniała zeby.GIF zdaje sie ze cos jest w tym zakrecone wink.gif

Pozdrawiam!

Napisano

> na ktoryms forum astry czytalem ze asy lataja po 200 km/h 75km

> silnikiem,NIE MOZLIWE hehhe chyba ze z gorki przy przeklamaniu

> licznika o 30km/h

Nie zgodzę się z kolegą, moja astra 1,4 60 konna przy skrzyni F14 (chyba nie pamiętam dokładnie) śmigneła mi prawie 200 km/h i wcale nie z górki tylko na prostej i płaskiej drodze przyznam rozpędzałem ją trochę a silnik wył jak wściekły czerwona.gif. Swoje wyniki potwierdzałem razem z GPS-em szkoda że nie zrobiłem fotki. POzdro.

Napisano

o widze ze kolega jest tak samo zirytowany tym forum jak i ja a tu koledzy sie użalają ze nie da rady jak da devil.gif

Napisano

> Jeżeli chodzi o tabele to silnik X16SZR ma prawidłowe spalanie, w

> mieście może łyknąć nawet 8l, na trasie mi spaliła 5l jadąc

> 90-100km/h , silnik pięknie chodzi, ładnie wchodzi w obroty -

> polecam!

Przyznam, że faktycznie X16SZR to ekonomiczna jednostka. Rzadko nim jeżdżę - głównie siostra. Ale z jej wyliczeń wynika, że w mieście nie więcej jak 7,5L a w trasie jakieś 6... Wynik w zasadzie identyczny jak w X17DTL spineyes.gif

Ostatnio zmuszony byłem przegonić trochę benzynę i ze zdumieniem stwierdziłem, że przy ~150km/h wiru w baku jeszcze nie ma icon_eek.gif

A przy okazji potwierdzam to co napisano wyżej - ciężko już przy tej prędkości rozpędzać auto na V biegu but.gif - zatem widać gdzie 75hp zaczyna przegrywać bitwę z oporem powietrza 270751858-jezyk.gif

Siłą rzeczy 8L w mieście to ŻADNE spalanie jak na benzynę... ok.gif

A już tymbardziej jak sobie pomyślę o 'oszczędnym' dieslu 525tds od bmw. Zastanawiałem się nad autkiem z tym silnikiem (i nie myślę o omedze). Niestety spalanie w mieście średnio może wynieść 12-13L/100 (sprawdzone na podst. opinii kierowników beemek na jednym z 'ichnich' większych forów). Taka koncepcja 'oszczędności' za mną nie przemawia palacz.gif

Napisano
  • Autor

Widze ze rozmowa zeszla na calkiem inny temat, wiec prpponuje zamknac temat. JA mowie o skrzyni i osiagach, a ktoas tam pise o spalaniu. Spoko, moze pALIC NAWET 1L NA 100000000KM GAZU ale mi chodzi o osiagi na poszczefolnych skrzyniach z silnikiem 1.6 smile.gif

Napisano

> Hello!

> Tak sobie zajzalem w ten post i wlasnie tabela kolegi mnie lekko

> zirytowała, gdyz prawie na samym dole wymieniono orientacyjne

> zuzycie oleju na 100km ktore wynosi 0,075L oznaczac to ma ze na

> 10tys km zeżre 7,5L oleju??? O ile sobie przypominam moja Astra

> takich ilosci nie pochłaniała zdaje sie ze cos jest w tym

> zakrecone

> Pozdrawiam!

Wiesz w każdej instrukcji będziesz miał to podane. Wychodzi 0,75l/1000km i niektórzy właściciele takich silniczków jak mój osiągają ten limit angryfire.gifbiglaugh.gif Poczytaj forum, dużo o tym było.

Ale to niestety jest już wada tych silniczków, a producent musi się jakoś zabezpieczyć.

Napisano

> Widze ze rozmowa zeszla na calkiem inny temat, wiec prpponuje zamknac

> temat. JA mowie o skrzyni i osiagach, a ktoas tam pise o

> spalaniu. Spoko, moze pALIC NAWET 1L NA 100000000KM GAZU ale mi

> chodzi o osiagi na poszczefolnych skrzyniach z silnikiem 1.6

wierzyć się nie chce, że nikt Ci nie odpowiedział

szczerze - ciężko się przebić przez bełkot niektórych wypowiedzi, może to dlatego

krótko:

- krótsze przełożenia skrzyni to lepsze przyspieszenie, ale mniejsza prędkość maksymalna,

- dłuższe przełożenia skrzyni to słabsze przyspieszenie, ale prędkość maksymalna będzie większa

w tym drugim przypadku przy danych obrotach osiągasz większe prędkości, niż z "krótką" skrzynią

kolejna rzecz to wartość przełożenia głównego

im mniejsza tym "dłuższe" robi się przełożenie całkowite

to wszystko w tym temacie i warto go zamknąć...

Napisano

> o widze ze kolega jest tak samo zirytowany tym forum jak i ja a tu

> koledzy sie użalają ze nie da rady jak da

jesteś tu od 5 dni i już się zirytowałeś?

zacznij używać interpunkcji, to może Twoja irytacja pozostanie bez wzajemności ok.gif

Napisano

> wierzyć się nie chce, że nikt Ci nie odpowiedział

> szczerze - ciężko się przebić przez bełkot niektórych wypowiedzi,

Azja dodam jeszcze że sam temat postu wymusił ową dyskusję.

Gdyby autor napisał temat lepiej i bardziej sprecyzował, pewnie dyskusja na temat osiągów poniektórych "mistrzów" kierownicy by nie było.

Napisano

> Azja dodam jeszcze że sam temat postu wymusił ową dyskusję.

> Gdyby autor napisał temat lepiej i bardziej sprecyzował, pewnie

> dyskusja na temat osiągów poniektórych "mistrzów" kierownicy by

> nie było.

mnie się wydaje, że w 1 poście napisał jasno i klarownie :-)

Napisano

> mnie się wydaje, że w 1 poście napisał jasno i klarownie :-)

Ale mi chodzi o temat smile.gif

Zasugerowało to niektórym, że właśnie mogą się pochwalić swoimi wyczynami.

Moim zdaniem jak by temat był napisany bardziej precyzyjnie, paru postów by tutaj nie było.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.