Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zakup astry H

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Przymierzam się do zmiany pojazdu i w grę wchodziła by asterka H kombi z dieselkiem albo Viki C, oba z rocznika 2004.

I teraz pytanko, czy na coś szczególnego przy oglądaniu astry mam zwrócić uwagę czy raczej standardowe rzeczy?

Napisano
  • Autor

> Sprawdzaj tak jak każdy inny samochód.

To sie wie, ale to mój pierwszy dieselek no i w związku z tym tak pytam czy trzeba na coś szczególnie zwrócić uwagę (inaczej niż przy benzynie)

Napisano

> Witam wszystkich.

> Przymierzam się do zmiany pojazdu i w grę wchodziła by asterka H

> kombi z dieselkiem albo Viki C, oba z rocznika 2004.

> I teraz pytanko, czy na coś szczególnego przy oglądaniu astry mam

> zwrócić uwagę czy raczej standardowe rzeczy?

Witam,

z opowieści użytkowników A H caravan z motorkiem 1,3 DTI - za mały silnik na tak duże auto; ponadto ponoć przy ok. 150 kkm głowica do wymiany...

H caravan z motorem 1,7 - ok!

tyle wiem z opowieści kolegów.

pozdr,

Napisano

> Witam,

> z opowieści użytkowników A H caravan z motorkiem 1,3 DTI - za mały

> silnik na tak duże auto; ponadto ponoć przy ok. 150 kkm głowica

> do wymiany...

> H caravan z motorem 1,7 - ok!

> tyle wiem z opowieści kolegów.

> pozdr,

1,3 CDTI (fiatowski MultiJet) ma 90 KM

1,7 CDTI występują w dwoch wersjach 80 KM i 100 KM

1,9 CDTI (fiatowski MultiJet) maja po 150 KM

Napisano

> 1,3 CDTI (fiatowski MultiJet) ma 90 KM

> 1,7 CDTI występują w dwoch wersjach 80 KM i 100 KM

> 1,9 CDTI (fiatowski MultiJet) maja po 150 KM

1.9 ma też wersję120KM i 100KM

Napisano

> 1.9 ma też wersję120KM i 100KM

tej 120 KM nie byłem na 100% pewny wiec nie pisałem, ale o 100 KM to nie słyszałem (przynajmniej tych montowanych w opelkach)

Napisano

> tej 120 KM nie byłem na 100% pewny wiec nie pisałem, ale o 100 KM to

> nie słyszałem (przynajmniej tych montowanych w opelkach)

są nawet w vectrach C, zauwazyłem że spotykane są w stosunkowo młodych autach tzn. 2006 w górę

Napisano
  • Autor

No i właśnie tak się zastanawiam astrę kombi z 1.7 czy vectrę z 1.9. Cenowo wychodzi bardzo podobnie.

Napisano

> 1,7 CDTI występują w dwoch wersjach 80 KM i 100 KM

1.7 CDTI to Isuzu i ma jeszcze wersję 110 KM

Napisano

> No i właśnie tak się zastanawiam astrę kombi z 1.7 czy vectrę z 1.9.

> Cenowo wychodzi bardzo podobnie.

Polecam Vectre - ten rocznik był juz dopracowany wink.gif

Napisano
  • Autor

> Polecam Vectre - ten rocznik był juz dopracowany

No tak właśnie słyszałem, że w VC od 2004 "choroby wieku niemowlęcego" mijają

Napisano

> No i właśnie tak się zastanawiam astrę kombi z 1.7 czy vectrę z 1.9.

> Cenowo wychodzi bardzo podobnie.

ja też się waham aczkolwiek już praktycznie zdecydowałem, ze jednak vectra. Astra H kombi tylko jesli trafi się jakiś super egzemplarz 1.9cdti za dobrą kasę, w Niemczech oczywiście.Główny powód dla mnie to taki, ze astra H jest po prostu..........mała, może to dziwne ale oglądałem ostatnio pewną astrę H kombi szczegółowo i powiem, że chyba nie ma więcej miejsca niż moja G. Jak przesiadłem sięz eFki na G to tez się niemiło zdziwiłem, ze z tyłu gorzej wchodzą foteliki dla dzieci i dzieciaki stopy muszą upychać. W astrze H wygląda mi to podobnie. W vectrze natomiast to już inna bajka.

Oprócz tego wszędzie piszą, ze vectry po 2004 zmieniły się sporo na lepsze więc powinno być dobrze.

Swoją astrę G już w zasadzie sprzedałem więc niedługo zatem rozpoczynam poszukiwania vectry, ambitny cel to: rocznik 2005 przed liftem ale ze zderzakami w wersji sport i xenonami, silnik cdti 150KM ostatecznie 120KM, buda GTS albo kombi, z przebiegiem do 150 tys km, wyposażenie max, w cenie około 10 tys ojro. Myślę że są szanse zlosnik.gif

Napisano

> astra H jest po prostu..........mała,

Widzę, że nie są to tylko moje odczucia...

Jakiś czas temu pojechałem na targi motoryzacyjne (jeszcze astrą F, więc miałem porównanie) i jak tylko zobaczyłem stoisko Opla to zaraz się przykleiłem do nowej astry hehe.gif. Jak wsiadłem to byłem strasznie rozczarowany. 2 zasadnicze wady - wszechobecny plastik i brak miejsca (mniej chyba, niż w F). no.gif

Od tej pory przychylniejszym okiem patrzyłem na moje leciwe wozidełko i chociaż poszło już do żyda, a ja wożę się limuzyną 2 klasy wyżej to wciąż mam sentyment do asterki. Między innymi przez to tu zaglądam 270635636-JUMP2.gif

Napisano

Miałem i jeżdziłem wszystkimi trzema generacjami i uważam, że każda następna była wygodniejsza i lepsza.. Może zwiększenie miejsca nie było porażające, ale jednak. JEdnak Vectra rzeczywiście jest sporo większa w środku..

Napisano

> wszechobecny plastik

To go pomacaj. To co uważasz za plastik to miękka wykładzina.

> i brak miejsca (mniej chyba, niż w F).

Patrząc na to zdjęcie oraz jeżdżąc dwoma poprzednimi modelami mam inne odczucia.

porwnanieoplirj7.th.jpg

Napisano

> Miałem i jeżdziłem wszystkimi trzema generacjami i uważam, że każda

> następna była wygodniejsza i lepsza.. Może zwiększenie miejsca

Wygodniejsze i lepsze ze względu na nowocześniejsze zawieszenia i inne rozwiazania z pewnością ale na ilość miejsca to się nie przekłada. Mnie wydaje się, ze w AIII siedzi się podobnie jak w AII ale z przodu jest wrażenie przytłaczania przez deskę rozdzielczą a z tyłu jest podobnie jak w AII czyli wygodnie dla dorosłego ale ciasno w przypadku włożenia fotelika typu 0-18kg, dziecko wtedy stopy ma zaparte o tył oparcia fotela kierowcy, a ja nie jestem jakiś mega wysoki, raptem 183 cm czyli srednio. W astrze F tego nie było.

Takie jest moje subiektywne odczucie. Astra III mi się podoba zwłaszcza w wersjach cosmo zlosnik.gif jednak nie wiem dlaczego Opel co generacja to mniej miejsca w środku.

> nie było porażające, ale jednak. JEdnak Vectra rzeczywiście jest

> sporo większa w środku..

to mnie przekonuje właśnie, oraz to, ze tam w obojętnie jakiej wersji jest już to czego w astrze III trzeba szukać w max wersjach. Może to śmieszne ale nie cierpię tych plastikowych kierownic, a w astrze H to norma chyba że w niektórych cosmo.

Napisano

> Może to śmieszne ale nie cierpię tych plastikowych kierownic, a

> w astrze H to norma chyba że w niektórych cosmo.

Każda Cosmo w standardzie ma skórzaną kierownicę.

Do wersji Essentia i Enjoy można taką kupić za 500 zł.

Także ja bym nie dramatyzował zlosnik.gif

Napisano

> To go pomacaj. To co uważasz za plastik to miękka wykładzina.

Macałem. Przysiągłbym, że to plastik. Może wersję wystawili jakąś ubogą? hmm.gif

> Patrząc na to zdjęcie oraz jeżdżąc dwoma poprzednimi modelami mam

> inne odczucia.

To, że auto jest większe z zewnątrz nie znaczy automatycznie, że będzie miało więcej miejsca wewnątrz. idea.gif

Siedziałem w obydwóch autach jedno po drugim w ciągu może 10 min.

Piszę o moich subiektywnych odczuciach, do Astry H byłem nastawiony pozytywnie, ale gdy wsiadłem czar prysł... passed_out.gif

Napisano

> Każda Cosmo w standardzie ma skórzaną kierownicę.

> Do wersji Essentia i Enjoy można taką kupić za 500 zł.

> Także ja bym nie dramatyzował

ale ja będę szukał używanego auta, więc o zamawianiu/domawianiu nie ma mowy. To co będzie aktualnie w komisach to trzeba będzie rozważyć. W przypadku vectry bogate wyposażenie mam w zasadzie gwarantowane a w przypadku astry musze trafić na jakąś cosmo zeby była atrakcyjna a wtedy natomiast cena już nie mała i okazuje się ,ze astra w wersji max. czyli cosmo kosztuje tyle samo co vectra w wersji średnio-normalnej a są tak samo wyposazone hehe.gif W takim układzie wybieram vectrę. To taka teoria. Co będzie w realu to się okaże jak pojadę do niemcowa.

Napisano

Miałem podobny dylemat, tyle tylko, że od początku wchodziła w rachubę raczej viki c (kombi).

Jednak niedawno okazało się, że jednak "większym autem w rodzinie" będzie Ford Mondeo (ten co w podpisie).

Powód rezygnacji z Vectry? Za cenę do 30 tys. nie dostałbym rocznika 2005 o niewielkim (relatywnie i pewnie - poniżej 100 tys km) przebiegu.

A że znajomemu miejsce w garażu było potrzebne, bo obok jego nowego Audi A6 Avant musiało znaleźć się miejsce na megankę żony, to i wiele nie myśląc mondeo zmienił właściciela. Póki co, jestem zadowolony fabryczne 130 KM i 330 Nm bardzo mi się podobają, mam nadzieję, że problemy z wtryskiem TDCi nie dopadną mnie (wiem, wiem - tankować na dobrych stacjach dobry olej napędowy...)

A Asterka póki co służy do jazdy po mieście - tu ciągle jest zdecydowanie bardziej ekonomiczna, jednak TDCi potrafi zeżreć na niewielkich odcinkach miastowej jazdy. Co innego jazda poza miastem, na ogół zawsze znacznie poniżej 6l/100km, choć przyznam, że po władowaniu 4 osób, załadowaniu bagażnika i wrzuceniu 4 rowerów na dach to i poza miastem pochłonął 9l/100km. No ale to już niemalże ekstremum smile.gif

Napisano
  • Autor

> W przypadku vectry bogate wyposażenie mam w zasadzie

> gwarantowane a w przypadku astry musze trafić na jakąś cosmo

> zeby była atrakcyjna a wtedy natomiast cena już nie mała i

> okazuje się ,ze astra w wersji max. czyli cosmo kosztuje tyle

> samo co vectra w wersji średnio-normalnej a są tak samo

> wyposazone W takim układzie wybieram vectrę

Dokładnie do tego samego wniosku doszedłem.

Najpierw myślałem o astrze ale po analizie rynku zdecydowanie bliżej mi do Viki C

Napisano

> będzie Ford Mondeo (ten co w podpisie).

> nadzieję, że problemy z wtryskiem TDCi nie dopadną mnie (wiem,

> wiem - tankować na dobrych stacjach dobry olej napędowy...)

Właśnie to mnie odrzuca od mondeo, nawet kurcze na fordowskich forach piszą żeby lepiej se kupić benzynę i zagazować hehe.gif co prawda ponoćte po 2004 sąlepsze ale i tak awaryjne, więc boję się i odpuszczam sobie mondeo.

Jako alternatywę dla vectry mam ewentualnie mazdę 6, no i w ostateczności jakiegoś passata ale sam nie wiem bo jakoś nie wiem czemu nie lubię vw spineyes.gif

Zawsze pozostaje astra H kombi cosmo hmm.gif

Napisano

[ciach]

> Jako alternatywę dla vectry mam ewentualnie mazdę 6, no i w

> ostateczności jakiegoś passata ale sam nie wiem bo jakoś nie

> wiem czemu nie lubię vw

> Zawsze pozostaje astra H kombi cosmo

Widzę, że jesteśmy na tym samy etapie (zamiar kupna kombi) i nawet te same auta brałem pod uwagę smile.gif Z tym że ja nie upieram się koniecznie przy ON.

Ostatnio wpadł mi jeszcze do głowy pomysł sprowadzenia V40/V70 ze Szwecji, ale tam to już z założenia noPb.

Masz może jakieś upatrzone komisy, czy będziesz szukał prywatnych ogłoszeń w DE? Od jakiegoś czasu przyglądam się temu komisowi: AUTOHUS i powiem szczerze, że auta wyglądają na solidne.

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...
Napisano

> rocznik 2005

> przed liftem ale ze zderzakami w wersji sport i xenonami, silnik

> cdti 150KM ostatecznie 120KM, buda GTS albo kombi, z przebiegiem

> do 150 tys km, wyposażenie max, w cenie około 10 tys ojro. Myślę

> że są szanse

musze Cie zmartiwc, ale przed liftem to tylko 2.0DTi i 2.2DTi byly - silniki fiatowskie dopiero w FLu sa wink.gif

Ojciec szukal dla siebie H i chyba zakochal sie w mojej Vectrze, bo jak pojechalismy ogladac Astry to ciagle mu cos nie pasilo, plus faktycznie w sordku jakos ciasno

co do przebiegu i ceny - sa szanse w Niemcowni, ogladalismy dla ojca takie, ale niestety ich stan wizualny byl taki sobie - z tym, ze my szukalismy czegos do maksymalnie 100k km

Napisano

> musze Cie zmartiwc, ale przed liftem to tylko 2.0DTi i 2.2DTi byly -

> silniki fiatowskie dopiero w FLu sa

no proszę Cię cfaniaczek.gif masz vectrę a się nie znasz cfaniaczek.gif

silniki 1.9 cdti są już w rocznikach 2004 spotykane

Napisano

> no proszę Cię masz vectrę a się nie znasz

Nie ma nic do rzeczy, ze mam takie auto i sie musze znac biglaugh.gif Po prostu moj blad, nie sprawdzilem, co zawsze robie, bo jednak rynek brytyjski rozni sie od polskiego, np. nigdy nie bylo w ofercie 1.6 benzyny, czy CDTi 100KM. Dlatego zawsze sprawdzam, na wszelki wypadek. Nie sprawdzilem, moj blad, chociaz na rynku brytyjskim 1.9CDTi 120 i 150KM byly w przedlifcie crazy.gif

> silniki 1.9 cdti są już w rocznikach 2004 spotykane

yep, to juz sobie wyjasnilismy na kaciku opla wink.gif

Napisano

> brytyjski rozni sie od polskiego, np. nigdy nie bylo w

u nas sedany a tam hb, ja preferowałbym hb tylko z kolei w niemczech ich mało a jak już siętrafi to cena sciana.gif

> yep, to juz sobie wyjasnilismy na kaciku opla

waytogo.gif

Napisano

> tej 120 KM nie byłem na 100% pewny wiec nie pisałem, ale o 100 KM to

> nie słyszałem (przynajmniej tych montowanych w opelkach)

no jest taki, a dokładnie to ma 101 KM (Z19DTL). Sam takim jeżdżę.

W Polsce był oferowany chyba tylko w Vectrach C.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.