Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.4 12V + kłopoty?

Featured Replies

Napisano

Panowie ( i Panie wink.gif )

Uprzedzam że użyłem szukajki ale nic ciekawego nie znalazłem.

Otóż słyszałem że te silniki są mocno wadliwe (kłopoty ze smarowaniem?). Czy ktoś może zdementować lub potwierdzić taką teorie? Pytam grzecznościowo dla znajomego.

Oraz czy silnik 1.6 8V podejdzie zamiast 1.4 12V plug&play? smile.gif

Dziękuję z góry za odpowiedzi smile.gif

Pzdr.

Napisano

> Panowie ( i Panie )

> Uprzedzam że użyłem szukajki ale nic ciekawego nie znalazłem.

> Otóż słyszałem że te silniki są mocno wadliwe (kłopoty ze

> smarowaniem?). Czy ktoś może zdementować lub potwierdzić taką

> teorie? Pytam grzecznościowo dla znajomego.

Na głównej stronie masz post "Nasze auta, nasze opinie".

Od A do Z wyjaśnione jest na co warto rzucać okiem na co omijać szerokim łukiem wink.gif

Napisano
  • Autor

> Na głównej stronie masz post "Nasze auta, nasze opinie".

> Od A do Z wyjaśnione jest na co warto rzucać okiem na co omijać

> szerokim łukiem

ok, już mam potwierdzoną teorie smile.gif zapychająca się magistrala olejowa.

Biorąc pod uwagę to że obecny motor jest w stanie agonalnym jak bardzo skomplikowane jest swap'owanie na 1.6 8v?

Napisano

> ok, już mam potwierdzoną teorie zapychająca się magistrala olejowa.

> Biorąc pod uwagę to że obecny motor jest w stanie agonalnym jak

> bardzo skomplikowane jest swap'owanie na 1.6 8v?

Zważywszy, że nigdy takich silników w BBM nie było - może to być dość skomplikowane...

Zresztą, jakikolwiek swap jest drogi jak diabli...

Napisano

zalezy jaki egzemplarz trafisz nie ma reguły. Ja ma Barave z 98 1,4 12V i zadnych problemów z silnikiem czy smarowaniem ale bardzo dbam o wymainy oleju i filtrów to jest świetość. Poza tym autko jest spoko. A i w starszych rocznikach tylko nie pamietam do jakiego rocznika nie montowali fabrycznie przekazników do światel efekt jest taki ze nieuchronnie w tych autach w ktorych tych przekażników nie ma padają przełączniki zespolone i jest duży kłopot - finansowy tez

Napisano

ostatnio jak robilem wymianę paska rozrządu to mechanior sie mnie pytal czy zmieniałem wałek niedawno bo macal go paluchami wink.gif a ja mu powiedzialem ze nigdy od nowosci - był zdziwiony ze jest w takim dobrym stanie i nie chcial mi wierzyc

Napisano

moja brava 1,4 ma 150tys km z czego 35tys km na gazie i walek od nowosci..

Napisano

A mój ma ponad 166kkm na jednym walku i okolo 40kkm na gazunku 270635636-JUMP2.gif

Napisano

W moim aucie przy przebiegu około 120kkm był wymieniany napęd rozrządu (pasek+rolka) i przy okazji oglądałem wałek - anormalnego zużycia nie stwierdzono.

Magistrala olejowa 1.4 to może nie najlepszy pomysł, ale daje radę jak się normalnie samochód użytkuje. Na ile awarie wałka są winą samej konstrukcji, a na ile złą obsługą tj. nieprzestrzeganiem wymiany oleju, albo lanie czegoś?

Brak przekaźników w obwodzie świateł w starszych samochodach objawia się padaniem zespolonego. Starszych bo zespolony też się zużywa i pogarsza się styk. Dochodzi do przegrzewania i nadtopienia korpusu zestyku co prowadzi do braku świateł mijania i ewentualnie długich. Jeśli nie ma fabrycznego, to dla świętego spokoju lepiej zamontować od razu przekaźniki - koszt 20-30 PLN + montaż.

Napisano

Mam 230kkm, pasek wymieniony 30kkm temu, wałek sprawny od zawsze. Jak dbasz o silnik to nie powinno być problemów.

> Panowie ( i Panie )

> Uprzedzam że użyłem szukajki ale nic ciekawego nie znalazłem.

> Otóż słyszałem że te silniki są mocno wadliwe (kłopoty ze

> smarowaniem?). Czy ktoś może zdementować lub potwierdzić taką

> teorie? Pytam grzecznościowo dla znajomego.

> Oraz czy silnik 1.6 8V podejdzie zamiast 1.4 12V plug&play?

> Dziękuję z góry za odpowiedzi

> Pzdr.

Napisano

Jest jednak jedno ale...

Nasze w miarę pozytywne odczucia mogą nie odnosić się do egzemplarza który kolega chce kupić.

Dużo zależy na jaki egzemplarz się trafi. Gruntowne sprawdzenie stanu i historii auta to 50% sukcesu, a pozostałe 50% to... szczęście niezaleznie od marki i typu cool.gif

Napisano
  • Autor

Ok, wszystko jasne. Jak się dba to jeździ.

Teraz potrzebuję trochę konkretów.

Zapycha się magistrala, wałek się wyciera. Wymieniamy wałek itp. Auto jeździ znowu do czasu.

Jak "udrożnić" tą magistrale olejową??

Napisano

Po co udrazniac kupic nowa lepiej, niedrogie to zeby.GIF

Napisano

> Zapycha się magistrala, wałek się wyciera. Wymieniamy wałek itp. Auto

> jeździ znowu do czasu.

> Jak "udrożnić" tą magistrale olejową??

Jak wyżej kolega napisał kupić nową. Samemu można założyc ponoć godzina roboty tylko sobie kup uszczelka pod pokrywe no i klucz dynamometryczny sie może przydać przy skręcaniu żeby szpilek nie ukręcić smile.gif

Moje autko mialo 1 krzywke wytartą jeszcze za poprzedniego właściciela i skonczylo sie na regeneracji - ok 60 zł plus magistrala.

Wiec wałek jest od nowości ma 200tyś i ostatnio mechanik stwierdził że jest jak nówka. Silnik chodzi bez problemów.

Zależy jak trafisz.:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.