Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] wyciekajacy olej

Featured Replies

Napisano

Pora zabrac sie za kolejna rzecz wink.gif szykuje mi sie powoli wymiana oleju, a ze widze przeciek w okolicach misy stad mam pytanie. Co najlepiej w takiej sytuacji zrobic. Nosze sie z zamiarem rozkrecenia i wrzucenia tam nowej uszczelki tylko ponoc w moim silniku jej nie ma? trzeba uszczelniaczem? mam jakis silikonowy o podwyzszonej temperaturze pracy-zadziala taki bo najlepiej zebym nie musial drugi raz z tym sie bawic.

A i jeszcze jedno, pod misa jest katalizator, i chyba wczesniej trzeba jego zdemontowac zeby myslec o zdjeciu misy i przeczyszczeniu krawedzi?

Napisano

Witam

Uszczelka jest pod miska (nr 90412846). kata trzeba bedzie zdemontowac, bo miska nie zejdzie. Poza tym, jesli uszczelka jest gumowa, mozna ja dodatkowo posmarowac pasta uszczelniajaca DIRCO (polecam, jest o niebo lepsza od silikonow i takich tam, dostepna m.in w Intercars, koszt to ok 20-30 PLN, dokladnie nie pamietam). Tzreba tylko bardzo dokladnie wyczyscic i odtluscic przylgnie uszczelki, zarowno na misce, jak i bloku. Sruby mocujace miske wkreca sie na plyn blokujacy (stosowac rozsadnie), wtedy sruby sie nie poluzuja i ciec nie bedzie przez dlugi czas.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

a co to jest plyn blokujacy?

Napisano

Plyn blokujacy to takie swinstwo, ktore nanosi sie na gwint sruby (ma wtedy postac plynna) i srube wkreca. Plyn po jakims czasie zmienia konsystencje na stala i nie pozwala srubie sie wykrecic (podobnie jak nakretka samoblokujaca...). Naprawde, jesli nie chcesz miec problemow z luzujacymi sie srubami, uzyj tego specyfiku, ktory ponadto stosuje sie przy dokrecaniu pokrywy zaworow, misek olejowych w Astrach F (lubia sie sruby luzowac), srub mocujacych kolo zamachowe i td.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

a co w przypadku gdybym w przyszlosci chcial odkrecic taka mise z zastosowanym do srub plynem blokujacym? da sie ja odkrecic?

Napisano

> a co w przypadku gdybym w przyszlosci chcial odkrecic taka mise z

> zastosowanym do srub plynem blokujacym? da sie ja odkrecic?

No wtedy trza kupić nowe auto...

grinser006.gif

Nie no... zarty. wink.gif Da się odkręcić tylko trzeba się przyłożyć żeby zruszyć a potem nie da się palcami tylko do końca trzeba kluczem. Uogólniam oczywiście, ale w wiekszości przypadków.

Pozdroofka

Napisano

Odkręcają się bez problemów, oczywiscie z wiekszym oporem niz normalnie, tak jak podał Lelek.

Pozdrawiam

Napisano

Pod warunkiem ze nie zastosuje sie tredloka z napisem "permanent", trzeba użyc takiego "odkręcalnego", czyli czytac opis na butelce.

Napisano
  • Autor

> No wtedy trza kupić nowe auto...

jesli dalej sie beda mnozyc usterki to bedzie to najlepszym wyjsciem zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

doszedlem do wniosku ze wykonam uszczelnienie skrzyni wraz z wymiana oleju. Teraz mam pytanie - wymiana zbliza sie niedlugo (1 rok), ale tak sie zlozylo ze przejechane tylko 7 tys km. I co wy na to? wymieniac juz czy dociagnac chociaz do 10kkm?

Napisano

Możesz odkręcić miskę razem ze starym olejem. Zlać go do naczynia, uszczelnić miskę i nalać stary olej. Jak coś się nie uda i zacznie się pocić, nie będzie szkoda starego oleju.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.