Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Patenty na wymianę paska wieloklinowego/koło pasowe

Featured Replies

Napisano
  • Autor

Jak to się mówi... operacja weszła w fazę główną spineyes.gif

281335021-rozrzad05.jpg

281335021-rozrzad06.jpg

W chwili obecnej zdjęta cała osłona rozrządu i wszystkie możliwe koła/rolki,zlany płyn chłodniczy, wymieniony termostat, usunięta pompa wody (gniazdo już oczyszczone)...

Zatrzymał mnie trochę simering wału - nie bardzo mam czym podważyć i jest mocno zanieczyszczony - jutro zrobię kilka nawierceń i wyciągnę po wkręceniu kilku wkrętów (taki jest plan tongue.gif ).

W sumie jestem mile zaskoczony bezproblemowym odkręceniem każdej śruby (ale na wszelki wypadek idę puknąć w niemalowane mlot.gif ).

post-27080-14352497049878_thumb.jpg

Napisano

Sugestie na temat wyciagania uszczelniacza: proponuje wkrecic jeden wkret blizej obudowy, aby nie pokancerowac walu. Wczesniej jednak mozesz uderzyc w uszczelniacz srubokretem przez mlotek, aby wbic go do ...środka. Tak, poniewaz wtedy sie odklei od obudowy, wkrecasz wkret i wyciagasz szczypcami (cegami) do gwozdzi. Do wcisnieniecia nowego uszczelniacza mozesz uzyc kolka zebatego rozrzadu na wale i dociskac sruba centralna (m.in taka metoda prezentowana jest w serwisowce publikowanej przez Hayns'a, a i w praktyce dobrze sie sprawdza). Wazne, aby krawedz zewnetrzna uszczelniacza byla poza podtoczeniem gniazda uszczelniacza w obudowie, inaczej istenieje ryzyko wypchniecia uszczelniacza na zewnatrz. jesli masz jakies podejrzenia co do uszczelnacza walka, tez go wywal. No i oczywiscie oczysc okolice uszczelinacza przed demontazem.

Pozdrawiam

Napisano

jak pompa jest przykrecana do bloku? na te 3 srubki tylko?

potem sie jakos reguluje polozenie pompy? naciag paska reguluje chyba napinacz ale nie rozumiem tej czesci, gdzie trzeba pokrecic jakos pompa (przed calkowitym dokreceniem) zeby sie pokryl jakis zabek.

mzoe jakos to zwizualizowac?

Napisano

Do regulacji wstepnego naciagu paska zebatego rozrzadu sluzy pompa, nie napinacz. Nalezy zapamietac/wiedziec, jak ustawiona jest pompa cieczy w silniku, a nastepnie wlozyc nowa pompe w podobnym ustawieniu i nia obracac, aby wskaznik na napinaczu osiagnal wymagana pozycje: pasek nowy/pasek uzywany.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Do regulacji wstepnego naciagu paska zebatego rozrzadu sluzy pompa,

> nie napinacz.

Dokładnie... W tym przypadku napinacz tylko biernie reguluje naciąg paska - do ustawienia zadanego naciągu obracamy w gnieździe całą pompę. Natomiast na samym napinaczu sorawdzamy na wskaźniku stan naprężenia.

Pompę trzymają ją 3 nieduże impusowe śruby z szerokimi podkładkami... Przynajmniej u mnie odkręcają się bez najmniejszych problemów.

Wprawdzie aby obracać pompę wskazane jest użycie jakiegoś uchwytu/ew. dużego klucza płaskiego to ja próbowałem obracać pompę wkładając wybijak (ew. inny bolec/śrubokręt) w jedno z 2 okrągłych otworów w pompie. Jest to jakaś alternatywa, bo aby złapać pompę tam gdzie trzeba potrzebny jest klucz ok. 40-42 najlepiej odpowiednio wyprofilowany. Jeśli nie jesteśmy w stanie dorobić sobie takiego narzędzia - koszt najprostszego w sklepie to min. 50-60zł (przynajmniej u mnie) - a i tak wątpliwe, że dałoby się nim operować bo to już kawał żelastwa. Dlatego serwisowe instrukcje zalecają użycie przyrządu specjalnego.

Rozważam jeszcze jedną alternatywę. Jeszcze nie sprawdzałem (może dziś) czy przypadkiem nie sprawdzi się klucz do odkręcania filtrów oleju (taka dźwigienka z łańcuchem). Teoretycznie da radę... icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

No dobra a teraz pytanko. Co może powodować niecentralnie umieszczony pasek?

Po wymianie elementów (z simmeringiem bez problemów tak przy okazji) i próbnym założenia paska (bez koła pasowego, obudowy zewn. itp okazuje się, że pasek za bardzo zjeżdża z kół w stronę wewnętrznej pokrywy i ją podcina. W zasadzie jedyna rolka ustalająca położenie paska to koło pompy (tj. jedyne z ogranicznikami).

Zatem czy może to oznaczać że pompa umieszczona jest za głęboko? Organoleptycznie wszystkie koła są w tej samej osi. A może kwesta jest inna? Np. rozrząd pracuje inaczej po obciążeniu koła aternatorem i pompą wspomagania?

Jest jeszcze 3cia najmniej optymistyczna koncepcja - któreś koło nie pracuje idealnie pod kątem 90st icon_rolleyes.gif choć jak mówiłem wizualnie jest ok... niewiem.gif

Napisano

> No dobra a teraz pytanko. Co może powodować niecentralnie umieszczony

> pasek?

a na którym kole jest "niecentralnie"?

Napisano
  • Autor

> a na którym kole jest "niecentralnie"?

No właśnie problem w tym, że w sumie na każdym. Na pompie wody opiera się o rant wewnętrzny a na każdym kole zębatym i napinaczu jest trochę zsunięty w str. silnika.

Natomiast jest jeszcze jeden 'myk'. Otóż choć oba napinacze (stary i nowy) wyglądają identycznie - różnią się minimalnie otworem centralnym. Objaw jest taki, że śruba montażowa w starym napinaczu przechodzi swobodnie, w nowym niestety nie... Muszę ją 'przekręcać' przez napinacz - wprawdzie bez oporów - ale luzem jej nie przełożę.

Podczas przypasowywania napinacza (jeszcze bez pompy wody itp) przyłapałem się na tym, że napinacz choć przykręcony z oporem - miał niewielką szczelinę między sobą a blokiem silnika. Oczywiście szybko to poprawiłem (dociskając napinacz do bloku podczas ponownego przykręcania).

Napisano
  • Autor

Aha - naśmiewaliście się z kupionej przeze mnie pompy wody (której cena na paragonie wynosi CAŁE 30zł 270751858-jezyk.gif ) więc zanabyłem przed chwilą SKF'a za 100pln po rabacie ok.gif

Wyglądają (jak wszystkie) niemal identycznie natomiast skf zauważalnie lżej się obraca w dłoni ok.gif

Napisano

masz może jakieś foto tego "niecentrycznego" paska?

> zanabyłem przed

> chwilą SKF'a za 100pln po rabacie

tanio ok.gif

nie cały rok temu płaciłem za SKF'a 130PLN wink.gif

Napisano

> Aha - naśmiewaliście się z kupionej przeze mnie pompy wody (której

> cena na paragonie wynosi CAŁE 30zł ) więc zanabyłem przed

> chwilą SKF'a za 100pln po rabacie

> Wyglądają (jak wszystkie) niemal identycznie natomiast skf

> zauważalnie lżej się obraca w dłoni

Nie na smielismy sie, a zastanawialismy sie czemu taka tania grinser006.gif

Czy teraz tez masz przekoszony pasek??

Czy to bylo wina tej taniej pompy??

Napisano

> ja próbowałem obracać pompę wkładając wybijak (ew. inny

> bolec/śrubokręt) w jedno z 2 okrągłych otworów w pompie.

Nie jest to najszczęśliwszy pomysł. Otwory służą do odprowadzania cieczy w razie przeniknięcia jej przez uszczelniacz. Wkładając tam bolec przez nieuwagę można zrobić kuku pompie.

Napisano
  • Autor

> Nie jest to najszczęśliwszy pomysł. Otwory służą do odprowadzania

> cieczy w razie przeniknięcia jej przez uszczelniacz. Wkładając

> tam bolec przez nieuwagę można zrobić kuku pompie.

No więc tak. Okazuje się że przy założonej wewn. osłonie niestety dostęp do pompy jest kiepskawy, co za tym idzie do otworów także ograniczony. Zatem otworów używam tylko do wstępnego ułożenia. Potem znajduję punkt zaczepienia na 'żeberkach' pompy i opukuję młotkiem z odpowiednim (nieostrym) przedłużaczem. Trochę gimnastyki ale wykonalne.

Wiem, do czego te otwory - po mojej ingerencji 0 śladów - oczywiście byłoby inaczej gdyby wbić tam jakiś pręt do oporu itp.

Aha - patent z łańcuchem do filtra odpada - za mało miejsca.

A co do foty - na razie mam tylko taką jak wygląda wszystko tuż po zamontowaniu paska. To jeszcze niemal wzorowy widok...

281339097-rozrzad071.JPG

Niestety po kilku obrotach okazało się, że pasek zsunął się wgłąb na każdym kole/rolce o jakieś 2-3mm co wystarcza do piłowania obudowy (głównie szlifuje wybrzuszenie po lewej str. wałka rozrządu (zaznaczone strzałką).

2giej pompy jeszcze nie zakładałem - okaże się (może) jutro.

post-27080-14352497065334_thumb.jpg

Napisano

> No więc tak. Okazuje się że przy założonej wewn. osłonie niestety

> dostęp do pompy jest kiepskawy, co za tym idzie do otworów także

> ograniczony. Zatem otworów używam tylko do wstępnego ułożenia.

> Potem znajduję punkt zaczepienia na 'żeberkach' pompy i opukuję

> młotkiem z odpowiednim (nieostrym) przedłużaczem. Trochę

> gimnastyki ale wykonalne.

Pisalem Ci juz jak ja sobie poradzilem bez orginalnego klucza.

Mialem pomocnika ktory dokrecil te trzy imbusy, gdy ja napielem pompe kluczem zabka lub jak inni nazywaja "morsem".

Maly ruch, dokrecenie - przelozenie zabki-popuszcenie imbusow i znowu maly ruch-dokrecenie.

Wystarczy jeden imbus dokrecic, aby nie cofnelo sie.

Napisano
  • Autor

> Pisalem Ci juz jak ja sobie poradzilem bez orginalnego klucza.

> Mialem pomocnika ktory dokrecil te trzy imbusy, gdy ja napielem pompe

> kluczem zabka lub jak inni nazywaja "morsem".

> Maly ruch, dokrecenie - przelozenie zabki-popuszcenie imbusow i znowu

> maly ruch-dokrecenie.

> Wystarczy jeden imbus dokrecic, aby nie cofnelo sie.

Każdy skuteczny patent jest dobry ok.gif

Niestety nie mam na wyposażeniu żabki - a to chyba jedyny 'zwykły' klucz który ma szansę się tam zmieścić. Próbowałem francuzem - niestety jest już za szeroki - i pomijam już fakt że mój największy i tak miał za małą średnicę tuk.gif

Aha - co do dokręcania - ja pompę dokręcałem dopiero po naciągnięciu - sama w sobie trzymała się wystarczająco pewnie w gnieździe - nawet podczas obracania wałem.

Napisano

Wystarczy taka z Oszolomow, typu Auchan czy co tam u Ciebie jest.

Koszt chyba max 20zl, a przyda sie nawet pozniej grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Wystarczy taka z Oszolomow, typu Auchan czy co tam u Ciebie jest.

> Koszt chyba max 20zl, a przyda sie nawet pozniej

Takoż myślę tongue.gif Jutro cosik mam otwarte więc jeszcze poszukam... ok.gif

PS. Ile razy się za coś nie wezmę i choćby nie wiem jak się przygotowywać z narzędziami itp - zawsze czegoś zabraknie alien.gif

Napisano
  • Autor

> nie trza żabki

> kliik

Ale nie zaszkodzi mieć taki klucz + np. imadło i kawałek prądu żeby go 'przerobić'. Zresztą - po zwiedzeniu wszystkich sklepów narzędziowych załamałem ręce - nie udało mi się znaleźć głupiej nasadki torx 18 faint.gif

Wybór analogiczny do kolorów nadwosia Forda T sick.gif

Z kolei w pewnym 'tanim' sklepie nasadki (różne) po 5-7zł/szt co jest conajmniej śmieszne bo w zwykłym po 1,50 - 2zł sciana.gif

Napisano

> Ale nie zaszkodzi mieć taki klucz +(...)

żadnego klucza mieć nie zaszkodzi waytogo.gifwink.gif

> Z kolei w pewnym 'tanim' sklepie nasadki (różne) po 5-7zł/szt co jest

> conajmniej śmieszne bo w zwykłym po 1,50 - 2zł

to bardzo tanio wink.gif

ja za dwa torxy (10;12) zapłaciłem 15PLN/szt icon_eek.gif

EDIT: torx E12 do głowicy- NEO- zlosnik2.gif

Napisano

> nie trza żabki

> kliik

Ale trzeba miec taki klucz do przerobienia.

A zabka sie przyda i pozniej grinser006.gif

Napisano

> żadnego klucza mieć nie zaszkodzi

> to bardzo tanio

> ja za dwa torxy (10;12) zapłaciłem 15PLN/szt

> EDIT: torx E12 do głowicy- NEO-

Jutro zrobie zdjecie mojego kompletu z Castoramy.

Nie ja zakupilem, potrzebowalem jakiegos torxa i przedzwonilem do brata, aby zakupil.

Nie bylo na sztuki, wiec wzial komplet.

I jestem zadowolniony yay.gif, wytrzymal walenie przy odkrecaniu sruby na dolnym kole pasowym.

Sam pozniej zakupilem taki sam, ale z torxami wpuszcanymi.

Nie pamietam cen, ale duzo ponizej 100zl.

Napisano

> Jutro zrobie zdjecie mojego kompletu z Castoramy.

> Nie ja zakupilem, potrzebowalem jakiegos torxa i przedzwonilem do

> brata, aby zakupil.

> Nie bylo na sztuki, wiec wzial komplet.

> I jestem zadowolniony , wytrzymal walenie przy odkrecaniu sruby na

> dolnym kole pasowym.

> Sam pozniej zakupilem taki sam, ale z torxami wpuszcanymi.

> Nie pamietam cen, ale duzo ponizej 100zl.

aaa, bo Tobie śruby luźno siedziały.... ok.gifwink.gif

Napisano

> aaa, bo Tobie śruby luźno siedziały....

O to bys sie zdziwil, trzymala jak diabli.

Az sie zdziwilem ze nasadka wytrzymala.

Zwiazku ze musze wyjsc z psem, to zrobie zdjecia moim zestawom grinser006.gif i jak wroce to wrzuce.

Doczytalem ze te moje klucze to Chrom Vanadium, wiec chyba takim szajsem nie sa.

281339381-bez%A0tytu%B3u1.JPG

• 4 miesiące później...
Napisano

> zlym ludzom zawsze leci w druga i tylko pasek

> trzeba wymienic...

odgrzebie buraka grinser006.gif

dziś - po prawie pięciu miesiącach od tego wątku - 12km od domu

mój pasek doczekał się dwóch końców sciana.gif

281965632-P2082867.JPG

P.S. chyba jestem złym człowiekiem bo muszę wymienić tylko pasek biglaugh.gif

post-100298-14352500049177_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.