Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[astra f][c14nz][pb] nie wkreca sie na obroty

Featured Replies

Napisano

Witam!

Wiem ze ten silnik w astrze to zadna rakieta, ale ewidentnie slabo wkreca sie na obroty. Do 3 tys. jest dziura, a potem idzie normalnie. Zmienilem ostatnio filtr paliwa, bo myslalem ze jest winny, ale teraz widze ze usterka nie zniknela. Na cieplym silniku jest jakby lepiej, ale nie tak jak powinno byc.

Dodam ze na LPG silnik chodzi elegancko.

Chyba moja astre dopadlo takie cos, ze jak silnik chodzi duzo na LPG, to po jakims czasie na LPG pracuje duzo lepiej niz na PB.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Lambde ostatnio mierzylem, bo regulowalem instalke, i oscylowala dosyc dobrze. Moze sprobuje zalac jakis srodek czyszczacy do benzyny, i troche na niej pojezdze?

Pozdrawiam

Napisano

> Chyba moja astre dopadlo takie cos, ze jak silnik chodzi duzo na LPG,

> to po jakims czasie na LPG pracuje duzo lepiej niz na PB.

Można to sprawdzić: odłącz na chwilę akumulator a potem przejedź się kilka kilometrów na benzynie. Jeśli będzie OK to winna instalka gazu (najprawdopodobniej emulator sondy lambda).

Napisano
  • Autor

> Można to sprawdzić: odłącz na chwilę akumulator a potem przejedź się

> kilka kilometrów na benzynie. Jeśli będzie OK to winna instalka

> gazu (najprawdopodobniej emulator sondy lambda).

To moge zrobic smile.gif Przed chwila sprawdzilem czy komp ma jakies bledy, i jest czysto smile.gif

Nie jestem do konca przekonany, czy mozna winic instalke, bo jest zalozona od dawna, a ww. problem pojawil sie dosc niedawno.

Napisano

Na pewno jakiś STP nie zaszkodzi (u mnie działał), a ustawiał Kolega zapłon?

Napisano
  • Autor

> Na pewno jakiś STP nie zaszkodzi (u mnie działał), a ustawiał Kolega

> zapłon?

Zaplon byl sprawdzany 18 tys. km temu, przy zmianie rozrzadu, i ja nic nie ruszalem smile.gif No zmienialem jakis czas temu ten oring przy aparacie, ale zrobilem znak, i zlozylem tak samo jak bylo smile.gif

Napisano
  • Autor

> No to zostaje chyba tylko woda w paliwie.

Wydaje mi sie, ze jakby byla woda w paliwie to by co jakis czas szarpal. A on do 3 tys. wkreca sie, jakbym ciagnal ciezka przyczepke, a od 3 tys. jest taki efekt, jak w dieselu wlacza sie turbo.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Musze odswiezyc temat smile.gif

Jakis czas temu zalalem STP do zbiornika, wyjezdzilem jego polowe, i wydawalo misie ze jest oki. Ale ostatnio jak wsiadlem do auta i przejechalem sie kawalek na benzynie, to znowu czuc bylo "dziure" :/ Czy jest cos jeszcze co moge sprawdzic? Czy jakby wtryskiwacz byl zapchany, to czy powyzej 3 tys. obrotow auto wkrecaloby sie normalnie?

Pozdrawiam!

• 2 miesiące później...
Napisano

Witam!!! Nie chce zaczynać nowego tematu to napiszę tutaj bo mam podobne objawy.Czy przyczyną może być coś z przepustnicą?Wyraźnie widać że mam uszczelkę pod nią do wymiany bo cieknie.Może przepustnica jakoś się źle otwiera i powoduje takie spowolnione przyspieszanie które dopiero po chwili zamienia się w normalną reakcję pedału gazu.

Napisano

Niestety mam podobny objaw w jednym z Asteriksów - na Pb potrafi nawet szarpać przy niskich obrotach. Trzeba go wysoko kręcić żeby pracował równo. I pojęcia nie mam co jest grane.

Napisano

Tzn. z tego co czytałem co do szarpania to przede wszystkim sprawdzenie świec,kabli,cewki,kopułki z palcem a do tego przy gazie sonda lambda.Mnie nie szapie tylko mam jakby turbo dziurę.Samochód wolno reaguje na pedał gazu po czym dostaje kopa jak z dopalacza.

Napisano

Szarpanie to jest czasem na zimno - a dziurę mam zawsze

Napisano

Sprawdźcie wyprzedzenie zapłonu i rurkę do MAP-a.

>Szarpanie to jest czasem na zimno - a dziurę mam zawsze

A jesteś pewien, że ten typ tak nie ma? 14NZ to nie jest Viper.

Napisano

> Sprawdźcie wyprzedzenie zapłonu i rurkę do MAP-a.

Co? jak? zalinkuj coś z szukajki smile.gif

> A jesteś pewien, że ten typ tak nie ma? 14NZ to nie jest Viper.

Powiedzmy że mam porównanie - patrz na sygnaturkę wink.gif

AstraF C14NZ/92-lpg,5D

AstraF C14NZ/92-lpg,3D

Napisano
  • Autor

> A jesteś pewien, że ten typ tak nie ma? 14NZ to nie jest Viper.

ja jestem pewien smile.gif chociaz wiem ze to viper smile.gif u siebie jeszcze problemu nie rozwiazalem z przyczyny kompletnego braku czasu, i faktu, ze na LPG chodzi dobrze smile.gif ale mam nadzieje ze kiedys i na Pb bedzie oki smile.gif

Napisano

> Co? jak? zalinkuj coś z szukajki

Procedura jest opisana w książce Etzolda. Trzeba mieć lampę stroboskopową.

> Powiedzmy że mam porównanie - patrz na sygnaturkę

A to chyba że tak waytogo.gif.

Napisano

Zauważyłem że zaraz po odpaleniu na "ssaniu" ta dziura znika pojawia się gdy silnik się rozgrzeje i pracuje na normalnych obrotach.Co sprawdzić?Gdzie szukać?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.