Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Tylny zamek (kombi)

Featured Replies

Napisano

Witam,

Każdy, kto trochę zna problematykę, chyba się domysla o co mi chodzi z tym zamkiem. Tak! Zaciął się. Znowu.

Juz parę razy go wyjmowałem, czyściłem i smarowałem i zawsze po pewnym czasie to samo. Podejrzewam, że to wina klapki zasłaniającej wejście do zamka (bębenka, tam gdzie się wkłada kluczyk) - ona jest na takiej sprężynce. Oryginalnie (kupiłem samochód używany) była ona skrzywiona. Udało mi się ją naprostować, ale widać nie tak idealnie żeby żaden kurz się nie przedostawał.

Mam już dość i szukam "ostatecznego rozwiązania"

- Tylko bez propozycji zakładania centralnego zamka, proszę. Taniej byłoby wszak kupić nowy samochód... wink.gif

- Zamontowanie jakiegoś cięgna i otwieranie od środka?

- Kupno nowego bębęnka? Ja chcę kupić tylko _jeden_! Z tego, co pamiętam, to taki bębenek jest cholernie drogi. Może można kupić coś "nie firmowego"?

- ?

Wiem, temat już był wałkowany, ale nigdy na forum nie znalazłem rozwiązania (z wyjątkie4m tego centralnego zamka...).

Zatroskany KaeL blagam.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Wiem, temat już był wałkowany, ale nigdy na forum nie znalazłem

> rozwiązania (z wyjątkie4m tego centralnego zamka...).

> Zatroskany KaeL

No super, dzięki za taki odzew angryfire.gif

Ja na prawdę nie wierzę, że _nikt_ z koleżeństwa sobie _nigdy_ z tym problemem nie poradził icon_eek.gif

Może jakiś siłownik od centralnego kupiony na szrocie? Nie żaden centralny ale pojedynczy siłownik do klapy?

Odezwijcie się, bo inaczej zona.gif

KL

Napisano

> Witam,

> Każdy, kto trochę zna problematykę, chyba się domysla o co mi chodzi

> z tym zamkiem. Tak! Zaciął się. Znowu.

Jak mi się zaciął zamek to zaniosłem do człowieka od kluczy -

konkretnie na rondo wiatraczna i za 50 PLN dostałem z powrotem dobry.

Przetrwał już 2 zimy i jak na razie jest ok. - żadnych haczeń itp od tamtej pory smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

dwa kawałki płaskownika cztery śruby i kłódka hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Jak mi się zaciął zamek to zaniosłem do człowieka od kluczy -

> konkretnie na rondo wiatraczna

To tyż jest jakiejś wyjście (jak mawiał pewien dziekan).

Masz jakiś namiar na tego człowieka?

KL

Napisano

> To tyż jest jakiejś wyjście (jak mawiał pewien dziekan).

> Masz jakiś namiar na tego człowieka?

> KL

Jest to punkt dorabiania kluczy po prawej stronie na grochowskiej jak sie poruszasz w stronę centrum - mała budka - tam jest ich kilka.

Zaznaczam to było 2 lata temu grinser006.gif

Takich punktów (dorabiania kluczy) jest wiele ja tam miałem najbliżej.

Zaniosłem wymontowany zamek z zapasowym kluczem - tak sobie gość życzył o ile pamiętam.

Napisano
  • Autor

No to trochę z innej beczki:

> Kupno nowego bębęnka?

Czy można taki bębenek kupić nie w Oplu za 1000, ale w takim sklepie z częściami Oplo-podobnymi? Może wtedy tylko za 100,-?

Sorry, że się narzucam, ale temat jest ważny (każdy z F-nas ma zamek w tylnej klapie, może z wyjątkiem hatchbackwców) a tutaj żadnej rady nie widzę niewiem.gif

KL

Napisano

> (każdy z F-nas ma zamek

> w tylnej klapie, może z wyjątkiem hatchbackwców)

OT

a niby jak w hb się klapę zamyka? na kłódkę? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a niby jak w hb się klapę zamyka? na kłódkę?

Miło rozmawiać z weteranem. Powiedz zatem, jak ktoś doświadczony rozwiązuje ten problem. No...

Napisano

> Miło rozmawiać z weteranem. Powiedz zatem, jak ktoś doświadczony

> rozwiązuje ten problem. No...

mnie również miło :-)

mam centralny i nie korzystam z kluczyka w ogóle...

kiedyś rozbierałem i czyściłem, ale na dłuższą metę to nie pomagało

jak się domyślam, moje rozwiązanie nie będzie dla Ciebie satysfakcjonujące ;-)

Napisano
  • Autor

> jak się domyślam, moje rozwiązanie nie będzie dla Ciebie

> satysfakcjonujące ;-)

A jednak, coś w tym może jest. Myślę nad jednym siłownikiem od centralnego, tylko w klapie. Oczywiście, siłownik uruchamiany na jakiś włącznik umieszczony w środku samochodu.

Tylko, żeby ktoś to jakoś skomentował i może zatwierdził... admin.gifwink.gif

Napisano

> Tylko, żeby ktoś to jakoś skomentował i może zatwierdził...

na zachętę wątek z szukajki: klik

są nawet fotki

dorobić do tego elektrykę to już łatwizna ok.gif

Napisano
  • Autor

> na zachętę wątek z szukajki: klik

Mistrzu, ko raz który to już pomagasz mi w korzystaniu z szukajki, co? hmm.gif

Oj nie wiem, czy zwykłe 526.gif wystarczą...

Napisano

> Mistrzu, ko raz który to już pomagasz mi w korzystaniu z szukajki,

> co?

nie liczyłem ;-)

> Oj nie wiem, czy zwykłe wystarczą...

wystarczą, szukajka to moje hobby i czysta przyjemność ;-)

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> na zachętę wątek z szukajki: klik

> są nawet fotki

No dobra, siłownik już kupiłem (oryginalny).

> dorobić do tego elektrykę to już łatwizna

Co do tej łatwizny, czyli elektryki:

Skąd wziąć wtyczkę do kabla do tego siłownika? Chyba nie powiecie, że drogi naszym sercom Opel położył już wiązki (z odpowiednimi wtyczkami na końcach), i że wszystko tam na mnie już czeka? yay.gif Ja tam chętnie w weekend zajrzę, ale wolałbym sobie wprzódy wszystko przygotować.

Powiadają, że do siłownika dochodzą 2 kable o zmiennej polaryzacji. Ja tego nie widzę, bo gniazdo jest bardzo głęboko w tym siłowniku. Więc bez dobrej wtyczki, to ja do tego gniazda chyba w ogóle nie sięgnę! oslabiony.gif

A tak przy okazji: może jakiś pomysł, jak zmieniać tę polaryzację? Przypominam: żadnej centralki nie mam i chcę "na prztyczek" blokować tylko zamek tylnej klapy. Pomyślałem, że w sklepie elektrycznym kupię dwa takie przełączniki, które przerzucają z żyły A na B, skleję je razem, żeby jak "jeden w lewo, to drugi w prawo" i w rezultacie będę miał przełącznik do zmiany polaryzacji (czy wypowiadam się wystarczająco jasno?). Potem można do tego dodać diodę, która się będzie świecić tylko przy polaryzacji "otwarte" busted.gif.

Czy jest tu jakiś Wujek dobra rada chcący to skomentować?

KL

Napisano

Witam

Swego czasu miałem mechaniora, któremu przynosiłem browca i mogłem sobie dłubać pod jego okiem. Jak kupiłem auto to blaszka o której piszesz była zablokowana w pozycji "otwartej" a otwór na kluczyk zapchany jakąś mazią podobną do mydła. Wyciągnąłem bębenek poczyściłem z mazi, ale felerna blaszka i tak się blokowała bo krzywa była. Mech powiedział, że tak być nie może wymienił mi blaszkę z innego bębenka. Nie jestem pewien ale chyba od malucha. Ściągał taką niklowaną nasadkę, a potem założył tą czarną blaszkę i nasadkę, którą zaklepał po obwodzie.

Mogłem coś pokręcić, bo trzy lata minęły, ale działa bez zarzutu.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Skąd wziąć wtyczkę do kabla do tego siłownika?

No, kurcze, proszę o jakiś odzew. Oryginalny siłownik do zamka Opel, klapa tylna: skąd wziąć wtyczkę do niego?

Mam zrobić sam z konektorków - to zrobię. Tytlko dajcie mi znać blagam.gif

KL

Napisano

> No, kurcze, proszę o jakiś odzew. Oryginalny siłownik do zamka Opel,

> klapa tylna: skąd wziąć wtyczkę do niego?

niegdzie poza szrotem nie kupisz (czyt. tylko używka)

opel nie handluje wtyczkami jako częściami zamiennymi, a cena całej wiązki zwali Cię z nóg :-D

> Mam zrobić sam z konektorków - to zrobię. Tytlko dajcie mi znać

i to jest słuszna koncepcja :-)

albo daj foto gniazda, wtyczek od astry mam tyle, że coś dla Ciebie znajdę ok.gif

Napisano

> No, kurcze, proszę o jakiś odzew. Oryginalny siłownik do zamka Opel,

> klapa tylna: skąd wziąć wtyczkę do niego?

> Mam zrobić sam z konektorków - to zrobię. Tytlko dajcie mi znać

> KL

Jedno pytanie.

Koledze się zepsuł zamek czy bębenek?

Napisano
  • Autor

> Koledze się zepsuł zamek czy bębenek?

Bębenek. Ale on się "zepsuł" już parę lat temu. Po prostu co parę miesięcy trzeba go czyścić.

Napisano
  • Autor

>> Mam zrobić sam z konektorków - to zrobię. Tytlko dajcie mi znać

> i to jest słuszna koncepcja :-)

Dobra. To już tylko chcę wiedzieć jedną rzecz: tam przychodzą tylko dwie żyły z zewnątrz? (gniazdo jest na prawdę głębokie i na "oko" nie mam pewności).

Na tych żyłach ma być +/- i -/+ w zależności od połóżenie zamka - jak zrozumiałem. I tu na prawdę już ostatnie pytanie:

A. To napięcie ma być cały czas, B. czy tylko przy włączonej stacyjce, C.czy tylko na czas zmiany położenia siłownika? (A lub B lub C)

Z górki pięknie dziękuję, KL serce.gif

Napisano

> Bębenek. Ale on się "zepsuł" już parę lat temu. Po prostu co parę

> miesięcy trzeba go czyścić.

InterCars Warszawa ul.Annopol 4A 0-22 519-93-00

Opel Astra F - wkładka do zamka z kluczykiem - cena katalogowa 38zł

Czas oczekiwania ok3-4 dni.

Masz wybór - kupujesz komplet i masz 3 kluczyki, kupujesz jeden i lecisz do zamkarza żeby ci przezbroił cuhalty pod posiadany już kluczyk a nowy wyrzucasz, lub też sam rozbierasz nową wkłądkę i spasowujesz do starego kluczyka cuhalty/zapadki.

Napisano
  • Autor

> InterCars Warszawa ul.Annopol 4A 0-22 519-93-00

> Opel Astra F - wkładka do zamka z kluczykiem

> - cena katalogowa 38zł

nono.gif Zamiennik tylko do drzwi bocznych, do tylnej klapy tylko oryginalny Opel za ponad 3 stówy.

Tak powiedzieli w InterCars... beksa.gif

Napisano

> Zamiennik tylko do drzwi bocznych, do tylnej klapy tylko oryginalny

> Opel za ponad 3 stówy.

> Tak powiedzieli w InterCars...

No tak - buba :/

Używkę widziałem za 150.

Niech ktoś zapoda fotkę zamka całego żebym sobie udowodnił że się nie da wyskrobać tej wkładki z tylnego zamka. Głupia wkładka nie może tyle kosztować - tylna pewnie jest zintegrowana z zamkiem całym.

Napisano
  • Autor

> Używkę widziałem za 150.

Nie chcem używki. Widziałem ich dobrych parę na szrocie. Wszystkie miały nadgiętą blaszkę zasłaniającą szczelinę zamka. Widać to w używanych Oplach standard...

Napisano
  • Autor

proszę i blagam.gif

Napisano

tam przychodzą tylko

> dwie żyły z zewnątrz? (gniazdo jest na prawdę głębokie i na

> "oko" nie mam pewności).

Tak ,są tylko dwa przewody. Napiecie pojawia sie tylko w momencie otwarcia/zamkniecia zamka, przy otwieraniu masz napiecie na 1 przewodzie i mase na 2 a przy zamykaniu na odwrót.

Pozdro

Napisano
  • Autor

Dziękuje wszystkim za dotychczasową pomoc.

Miałem już wszystko (prawie) przygotowane, rozkręcam i ... patrz tytuł.

Albo na zdjęcia:

zamek_tylna_klapa_1.jpg

zamek_tylna_klapa_2.jpg

Na tych zdjęciach ramię od siłownika jest umieszczone mniej-więcej, bo na razie go trzymam. Dla porównania proszę spójrzcie na zdjęcia Andy.

W moim wypadku ramię od siłownika nie ma co blokować - bo mój bębenek/zamek nie ma odpowiednio szerokiego kołnierze na końcu! Po prostu nic tylko sciana.gif

Siłownik prawie na pewno jest u mnie w dobrym miejscu, bo znalazłem na niego przygotowane dziury w blasze, ramię od siłownika, jak widzicie wchodzi też w odpowiednią dziurkę. (Swoją drogą prawą jest, że to wszystko jest słabo-plastikowe i pewnie wystarczy jeden ruch młotka by taką "blokadę" z zewnątrz rozwalić).

Teraz czeka mnie wycieczka na szrot, żeby poszukać nowego bębenka, prawda? Może przy okazji w ogóle znajdę dobry bębenek.

A w międzyczasie pogoda stanie się taka, że nic mi się nie będzie chciałó robić przy samochodzie. Ech... rant.gif

PS. Dziury na śruby od siłownika są takie kwadratowe. Pewnie pasują do nich spinki, jak np. tutaj na allegro. Myślicie, że te z allegro będą dokładnie pasować? Mogę je kupić, tylko żeby pasowały...

Jeszcze raz dzienx na dotychczasowe wsparcie.

Napisano

> PS. Dziury na śruby od siłownika są takie kwadratowe. Pewnie pasują

> do nich spinki, jak np. tutaj na allegro. Myślicie, że te z

> allegro będą dokładnie pasować?

W sprawie spinek zajrzyj TU

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.