Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakłócenia w CB od wzmacniacza

Featured Replies

Napisano

Mam nadzieję, że tu uzyskam jakieś wskazówki. Przedstawię sytuacje szczegółowo. Otóż zakupiłem skrzynkę Hertz es 200, w drzwiach z przodu siedzą Hertz ESK 165 a wszystko napędza Magnat 480. Wszystko gra ładnie itp. Jednak wzmacniacz się wyłączał i po poradach zmieniłem kable na 10 mm2, zasilanie i masę oczywiście. Posiadam również CB radio President Wilson z anteną Sirio ML 145. Problem polega na tym, że jak mam włączone CB (zawsze!!) i włączam radio to CB trzeszczy w rytm muzyki! Często również słyszę świst silnika w głośniku CB. Jednak nie zawsze tak się dzieje, czasami potrzeszczy trochę i przestaje, czasami jak by sam trzask się podgłaszał a potem ściszał. Kompletnie nie wiem o co tu chodzi!! Samo CB działa doskonale. Rzeczy, sprawdzenia które wykonałem:

- podejrzewając kabel zasilający, podmieniłem na ten stary, mniejszy - 0 zmian.

- podejrzewając masę, podmieniłem masę na starą - 0 zmian

- Odłączyłem suba od wzmacniacza - również 0 zmian.

- Odłączyłem kable sygnałowe - 0 zmian

- Wyjąłem wzmacniacz z auta i podłączyłem zarówno zasilanie jak i masę na krótko do akumulatora. Potem do tego przednie głośniki, kabel remote oraz sygnałowy. Niestety dalej to samo. Dotykając ręką radia niby było lepiej, ale ciągle nie ma ciszy.

- CB podłączyłem bezpośrednio do akumulatora - również to samo.

- Odłączyłem antenę od CB - wydaje mi się, że jest ok. Podmieniłem MLke na Hustlera i znów to samo.

- Podejrzewając wreszcie mojego Presidenta podmieniłem CB na TTI 880 - również nic to nie dało.

Ma ktoś jakiś pomysł, co jeszcze mogę sprawdzić? Bezpieczniki jaki mam to we wzmacniaczu 2x20 A, radio 10 A i na kablu + przy aku 40 A. CB podłączone do zapalniczki.

Napisano

Wyglada mi to na siejaca przetwornice we wzmacniaczu, a zaklocenia te zbiera antena. U mnie tez tak bylo, ale w taki sposob zaklocala mi pompa paliwa, wlasnie przez antene. Pozostaje Ci zmienic wzmaka, albo sluchac CB przy wylaczonym radiu lub wzmaku.

Napisano

wzmacniacz jest czestym powodem zaklucania CB... szczegolnie te wzmacniacze z dolnej polki ze tak sie wyraze...

Napisano

> wzmacniacz jest czestym powodem zaklucania CB... szczegolnie te

> wzmacniacze z dolnej polki ze tak sie wyraze...

A czasem sposob i montazu wzmacniaza lub jego podlaczenie smirk.gif

Napisano
  • Autor

> A czasem sposob i montazu wzmacniaza lub jego podlaczenie

U mnie sposób montażu wydaje się być ok, więc nie mam totalnego pojęcia o co tu chodzi. Zostaje jeszcze podłączenie innego wzmacniacza...

Napisano

> U mnie sposób montażu wydaje się być ok, więc nie mam totalnego

> pojęcia o co tu chodzi. Zostaje jeszcze podłączenie innego

> wzmacniacza...

Na moim wzmacniaczu xetec4G600 - podobno wyższa półka - też zakłóca.Miałem Unidena 520 teraz Midlanda 5001z i wciąż to samo.Jak jadę w trasę odłączam remote z wzmacniacza a muzyki słucham z tylnych głośników podłączonych pod wzmacniacz wewnętrzny radia / Alpine CDA 7894 / który jest normalnie wyłączony w radiu.

TTTK.Szkoda czasu i pieniędzy na walkę z takimi zakłóceniami.No chyba,że możesz próbować z różnymi wzmacniaczami.

Napisano

Ja przy wzmacniaczu erthquaka specjalnie układałem kabel przy nim i nie miałem żadnych zakłóceń antena sirio ml-145, hustler, radio tti-770 intek-490 wink.gif

Napisano
  • Autor

Doczytałem, że źródłem zakłóceń może być sam wzmacniacz. Pytanie jednak dlaczego wcześniej działał ok a nagle coś się zepsuło?

Napisano

> Doczytałem, że źródłem zakłóceń może być sam wzmacniacz. Pytanie

> jednak dlaczego wcześniej działał ok a nagle coś się zepsuło?

A wzmacniacz - znaczy się samą obudowę masz podpiętą do masy bo czytałem już tu takie przypadki że ludzie specjalnie odizolowywali wzmak od masy. A sama obudowa przeważnie wykonana jest z alu/ metalu i podłączenie jej pod masę powinno trochę zaekranować "przetwornicę". Masz kondensator przy wzmaku ? Wiem że do tego celu nie służy, ale tak pytam. Dawno temu (8-12 lat wstecz) zdarzało się że na CB wchodziły zakłócenia ze zwykłego radia, wtedy kombinowało się z różnymi filtrami LC i często dawało to radę. Przy wzmaku może być problem z takim filtrem i można by popróbować pobawić się w filtr zbudowany tylko z kondensatorów.

Napisano
  • Autor

>U mnie w starym aucie pomógł

>FILTR PRZECIWZAKŁÓCENIOWY (PĘTLI MASY).

Właśnie też się zastanawiam nad czymś takim, może i by pomogło. Musiałbym gdzieś sprawdzić, żeby kasy nie wywalać na darmo.

> A wzmacniacz - znaczy się samą obudowę masz podpiętą do masy bo

> czytałem już tu takie przypadki że ludzie specjalnie

> odizolowywali wzmak od masy.

Mam normalnie wzmacniacz do masy podpięty, nie wiem czy ma jakieś znacznienie, że radio również ma swoją masę. Ciekawe co by się stało, gdybym odłączył masę od wzmacniacza, czy graloby na samej masie od radia?

A sama obudowa przeważnie wykonana

> jest z alu/ metalu i podłączenie jej pod masę powinno trochę

> zaekranować "przetwornicę". Masz kondensator przy wzmaku ? Wiem

> że do tego celu nie służy, ale tak pytam. Dawno temu (8-12 lat

> wstecz) zdarzało się że na CB wchodziły zakłócenia ze zwykłego

> radia, wtedy kombinowało się z różnymi filtrami LC i często

> dawało to radę. Przy wzmaku może być problem z takim filtrem i

> można by popróbować pobawić się w filtr zbudowany tylko z

> kondensatorów.

Nie mam kondensatora, ale wzmacniacz mam przykręcony do oparcia tylnej kanapy, a ona jest chyba z jakiegoś metalu confused.gif

Napisano

> A wzmacniacz - znaczy się samą obudowę masz podpiętą do masy bo

> czytałem już tu takie przypadki że ludzie specjalnie

> odizolowywali wzmak od masy. A sama obudowa przeważnie wykonana

> jest z alu/ metalu i podłączenie jej pod masę powinno trochę

> zaekranować "przetwornicę". Masz kondensator przy wzmaku ? Wiem

> że do tego celu nie służy, ale tak pytam. Dawno temu (8-12 lat

> wstecz) zdarzało się że na CB wchodziły zakłócenia ze zwykłego

> radia, wtedy kombinowało się z różnymi filtrami LC i często

> dawało to radę. Przy wzmaku może być problem z takim filtrem i

> można by popróbować pobawić się w filtr zbudowany tylko z

> kondensatorów.

Wzmacniacz powinien miec obudowe odizolowana od masy. Jest to wazna zasada przy car-audio. Gdy podlaczymy masa na obudowe, to moga sie pojawiac dziwne prady plynace przez sam wzmacniacz. Pojawiaja sie petle masy, powodujace powstawanie zaklocen. Sytuacja taka jest takze niebezpieczna dla samego wzmacniacza, bo gdy np: urwie sie przewod masowy od wzmacniacza, to caly prad poplynie przez obudowe i mozna w ten sposob spalic wzmaka.

Napisano
  • Autor

> Wzmacniacz powinien miec obudowe odizolowana od masy. Jest to wazna

> zasada przy car-audio. Gdy podlaczymy masa na obudowe, to moga

> sie pojawiac dziwne prady plynace przez sam wzmacniacz.

> Pojawiaja sie petle masy, powodujace powstawanie zaklocen.

> Sytuacja taka jest takze niebezpieczna dla samego wzmacniacza,

> bo gdy np: urwie sie przewod masowy od wzmacniacza, to caly prad

> poplynie przez obudowe i mozna w ten sposob spalic wzmaka.

U mnie wzmacniacz jest podłączony masą przez tego wtyk masy oczywiście do karoserii z tyłu auta. Wzmak jest przykręcony do oparcia tylnej kanapy, czyli do jakiegoś tam metalu.

Napisano

> U mnie wzmacniacz jest podłączony masą przez tego wtyk masy

> oczywiście do karoserii z tyłu auta. Wzmak jest przykręcony do

> oparcia tylnej kanapy, czyli do jakiegoś tam metalu.

A w 99% oparcie fotela ma elektryczny kontakt w karoseria smirk.gif . Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze jest to niewskazane. Z tego to powodu mozna cos uszkodzic albo wlasnie miec zaklocenia w CB smirk.gif

Napisano
  • Autor

Słuchajcie, zrobiłem test. Przeniosłem CB wraz z anteną do innego samochodu, który stał metr od mojego. Zasilanie z zapalniczki właśnie z tego auta. I co? TO SAMO!! Robi się wesoło, cyrk za darmo. Po wyłączeniu mojego systemu audio jest ok, tak jak u mnie. Co teraz? Chyba coś we wzmacniaczu padło, jakiś filtr czy coś?

Napisano

> Słuchajcie, zrobiłem test. Przeniosłem CB wraz z anteną do innego

> samochodu, który stał metr od mojego. Zasilanie z zapalniczki

> właśnie z tego auta. I co? TO SAMO!! Robi się wesoło, cyrk za

> darmo. Po wyłączeniu mojego systemu audio jest ok, tak jak u

> mnie. Co teraz? Chyba coś we wzmacniaczu padło, jakiś filtr czy

> coś?

Sieje przetwornica, a zaklocenia zbiera antena CB. Taki jak objaw jak przy wiekszosci chinskich zenowo z allegro zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Sieje przetwornica, a zaklocenia zbiera antena CB. Taki jak objaw jak

> przy wiekszosci chinskich zenowo z allegro

A mógłbyś jaśniej? Przetwornica od wzmacniacza? Czy mogło tak się nagle to stać? Wszystko było ok i od tygodnia tak się dzieje.

Napisano

> A mógłbyś jaśniej? Przetwornica od wzmacniacza? Czy mogło tak się

> nagle to stać? Wszystko było ok i od tygodnia tak się dzieje.

Moglo sie tak stac, w koncu to elektronika, a ta sie psuje przedzej czy pozniej.

Napisano
  • Autor

> Moglo sie tak stac, w koncu to elektronika, a ta sie psuje przedzej

> czy pozniej.

Mógłbyś opisać jak to wygląda i czy mogę to jakoś samemu sprawdzić?

Napisano

> Mógłbyś opisać jak to wygląda i czy mogę to jakoś samemu sprawdzić?

Samemu ciezko to sprawdzic. Na poczatek tak czy inaczej musisz rozebrac wzmaka, sprawdz wtedy punkty lutownicze. A uklad przetwornicy pewnie bedzie gdzies w okolicach zlacza zasilania.

Napisano
  • Autor

> Samemu ciezko to sprawdzic. Na poczatek tak czy inaczej musisz

> rozebrac wzmaka, sprawdz wtedy punkty lutownicze. A uklad

> przetwornicy pewnie bedzie gdzies w okolicach zlacza zasilania.

Rozkręciłem wzmacniacz i faktycznie, na oko nie widać żeby coś było uszkodzone frown.gif

Napisano
  • Autor

Słuchajcie, nowy motyw. Kupiłem inny wzmacniacz, podłączyłem i to samo!! Wpadnę w nerwice!! Dostałem ze wzmakiem kable 20 mm2 i pomalutku je kładę, zobaczymy czy na nowych będzie dobrze, ale mam złe przeczucia. Co proponujecie? Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?

Napisano
  • Autor

Po długich bojach, sprawdzeniu wszystkich kabli od wzmacniacza oraz CB radia problem nie ustąpił. Postanowiłem kupić wzmacniacz, bardzo dobrej firmy audiosystem. Położyłem jeszcze grubsze kable zasilające 20 mm2 i niestety jest to samo!! Po włączeniu radia w cb słychać szum w rytm muzyki niezależnie od głośności piosenki. Po odłączeniu anteny jest cisza. Macie jakieś pomysły? Nie chciałbym się pozbywać mojego audio, które kosztowało trochę pieniędzy oraz sporo czasu...

Napisano

> Po długich bojach, sprawdzeniu wszystkich kabli od wzmacniacza oraz

> CB radia problem nie ustąpił. Postanowiłem kupić wzmacniacz,

> bardzo dobrej firmy audiosystem. Położyłem jeszcze grubsze kable

> zasilające 20 mm2 i niestety jest to samo!! Po włączeniu radia w

> cb słychać szum w rytm muzyki niezależnie od głośności piosenki.

> Po odłączeniu anteny jest cisza. Macie jakieś pomysły? Nie

> chciałbym się pozbywać mojego audio, które kosztowało trochę

> pieniędzy oraz sporo czasu...

Moze teraz zmien antene od CB, albo zamontuj ja w innym miejscy. Zmien jeszcze ulozenie kabla antenowego od CB.

Napisano
  • Autor

> Moze teraz zmien antene od CB, albo zamontuj ja w innym miejscy.

> Zmien jeszcze ulozenie kabla antenowego od CB.

Antenę zmieniałem na starym wzmaku i nic, na nowym jutro sprawdzę. Ułożenie kabla również nic nie da, bo cb radio wraz z anteną i zasilaniem przenieśliśmy do auta kumpla, które stało 2 metry od mojego. Po włączeniu wzmacniacza, szum cb występował również u kumpla, identyczny jak u mnie. Zastanawiam się, czy coś by pomogło jak bym zdjął gumową osłonę od magnesu anteny i postawił ją na gołym dachu, bez żadnych podklejek itp. Masa by pewnie lepsza była... Już mnie zaczyna to wszytko wkurw...!!

Napisano
  • Autor

> Antenę zmieniałem na starym wzmaku i nic, na nowym jutro sprawdzę.

Zmiana anteny bez poprawy. Dzisiaj będąc w trasie wpadłem na jeszcze jeden pomysł. Z podstawy anteny zdjąłem gumową osłonę i przestawiłem antenę ze środka dachu na tył, również na środku, przed samą tylną klapą. Nie chciał bym zapeszyć, ale szumy jakby zniknęły!! Jutro jadę w dłuższą wycieczkę to się przekonam czy jest dobrze lub nawet lepiej i nie chciałbym zapeszyć. Czy to może mieć jakieś teoretyczne znaczenie? Antena jest teraz mniej więcej "nad" wzmacniaczem. Jednak przed chwilą poszedłem jeszcze raz sprawdzić i lekkie zakłócenia są również o w obecnym położeniu anteny, ale dużo mniejsze, SQ na 1/2 skręcony. Gdy trzymam za sprężynę anteny to znikają całkowicie!! Musi być chyba coś nie tak z masą, bo jeśli antenę podniosę to szum jest dużo większy. Zastanawiam się co by było, gdybym pociągnął jakoś masę anteny do tego samego punktu co wzmacniacz, czy to jest w ogóle możliwe w magnesówkach?

Napisano
  • Autor

Tak, zestrojona jest prawidłowo. Zauważyłem że CB raz pierdzi mocniej raz słabiej w zależności od ulokowania anteny. Również jak słyszę słabsze stacje to słychać pierdzenie w rytm muzyki razem z nadającym. Gdy słyszę silne stacje, odbiór jest bardzo dobry, idealny wręcz. Coś mi się tutaj masa nie podoba chyba...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Zauważyłem, że gdy postawię antenę na środku na naklejce i z gumą pod magnesem to wzmacniacz wyraźnie zakłóca cb. Gdy natomiast postawię bez gumy i na gołym dachu (bez naklejki) to jest lepiej, nawet w miarę dobrze. Co wy na to? Nie jestem elektrykiem, ale tu chyba chodzi o masę/przeciwwagę anteny. Może montaż na jakimś uchwycie na klapę by pomógł? Tam jest chyba lepsza masa?

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

niestety zmiana anteny na mocowaną na stałe w dziurce nie pomogła beksa.gif Co jeszcze mogę zrobić? Macie pomysły? A jak by wzmacniacz obudował blachą od góry tak, żeby nie "promieniował"??

Napisano

Jeżeli wyeliminowałeś już niesprawność wzmacniacza/ masy anteny/ zakłucenia poprzez zasilanie (miałeś CB w innym aucie i było to samo) to ja obstawiam jednak że to nie audio masz uszkodzone tylko CB padło. Może jakieś filtry na wejściu zasilania, trudno gdybać, trzeba by je rozbebeszyć, ale mnie się wydaje że aj bym zaczął już na twoim miejscu sprawdzać w tym kierunku. Pożycz inne CB i sprawdź, jak wtedy będzie bez zakłóceń to już będziesz wiedział wszystko.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli wyeliminowałeś już niesprawność wzmacniacza/ masy anteny/

> zakłucenia poprzez zasilanie (miałeś CB w innym aucie i było to

> samo) to ja obstawiam jednak że to nie audio masz uszkodzone

> tylko CB padło. Może jakieś filtry na wejściu zasilania, trudno

> gdybać, trzeba by je rozbebeszyć, ale mnie się wydaje że aj bym

> zaczął już na twoim miejscu sprawdzać w tym kierunku. Pożycz

> inne CB i sprawdź, jak wtedy będzie bez zakłóceń to już będziesz

> wiedział wszystko.

To już sprawdzałem, mam poprzednie CB TTI 880 i jest to samo, czyli radio jest ok. Podmieniałem nawet moje radio Pioneera na JVC kumpla i też nic.

Napisano

> To już sprawdzałem, mam poprzednie CB TTI 880 i jest to samo, czyli

> radio jest ok. Podmieniałem nawet moje radio Pioneera na JVC

> kumpla i też nic.

Zostaje Ci jedynie wymiana wzmacniacza crazy.gif , a kabel od CB do anteny sprawdziłeś ?

Napisano
  • Autor

antena nowa, kabel ok na 100%, Wzmacniacz wymieniałem już i zero poprawy. Idę zaraz do garażu kręcić film dokumentalny smile.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

witam po przerwie! Już się trochę przyzwyczaiłem do tego pierdzenia ale jednak ciągle nie daje mi spokoju. Muszę zrobić tą zabudowę z blachy o której już pisaliście, ale nie mam kiedy za bardzo na razie. Wpadł mi jednak inny pomysł do głowy - zamiana wzmacniacza na jakiegoś carpowera. Pisałem do wielu osób, które mają wzmacniacz tej firmy oraz cb radio i nic im nie zakłóca. Tylko czy ten carpower będzie tak samo miło grał jak mój Audiosystem twister

Napisano

> witam po przerwie! Już się trochę przyzwyczaiłem do tego pierdzenia

> ale jednak ciągle nie daje mi spokoju. Muszę zrobić tą zabudowę

> z blachy o której już pisaliście, ale nie mam kiedy za bardzo na

> razie. Wpadł mi jednak inny pomysł do głowy - zamiana

> wzmacniacza na jakiegoś carpowera. Pisałem do wielu osób, które

> mają wzmacniacz tej firmy oraz cb radio i nic im nie zakłóca.

> Tylko czy ten carpower będzie tak samo miło grał jak mój

> Audiosystem twister

Miałem dokładnie tak samo na wzmacniaczu JBL i zmieniłem na Vibe i działa bez problemu. Najwyraźniej wzmacniacz robił zakłócenia

Napisano
  • Autor

Vibe? Coś więcej powiesz? To lanzar czy co?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.