Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprawa w sądzie

Featured Replies

Napisano

Witam Forumowiczów. Chciałbym się dowiedzieć czy miał ktoś z Was sprawę w sądzie grodzkim o wykroczenie drogowe? Czy mogę dochodzić swoich racji i czy jest szansa żebym nie płacił? To moja pierwsza sprawa w tego typu urzędzie.

Przenośny radar zrobił mi zdjęcie 25.05.2008. Dopiero 4.07.08 dostałem wezwanie żeby 9.07 wstawić się na policję w celu wyjaśnień. Niestety od 6.07 wyjechałem na 1,5 miesiąca więc panów policjantów odwiedziłem w dniu dostania wezwania tj. 4.07. Złożyłem zeznania, pokazali mi zdjęcia, przyznałem się i pod wszystkim podpisałem. Funkcjonariusz powiedział, że w przeciągu kilku dni przyjdzie mi mandat na adres domowy i że ktoś może zapłacić, a ja spokojnie mogę jechać. Punkty karne niestety zostały mi naliczone od dnia wykroczenia. Gdy jednak wróciłem okazało się, że mandat nie przyszedł, a tylko wezwanie na rozprawę w sądzie. Teraz boję się, że oprócz mandatu będę musiał pokryć jeszcze koszty sprawy. Co o tym myślicie?

Napisano

tak szybko wezwanie do sadu?

za niezaplacone mandaty grozi sad?

Napisano

> Witam Forumowiczów. Chciałbym się dowiedzieć czy miał ktoś z Was

> sprawę w sądzie grodzkim o wykroczenie drogowe? Czy mogę

> dochodzić swoich racji i czy jest szansa żebym nie płacił? To

> moja pierwsza sprawa w tego typu urzędzie.

> Przenośny radar zrobił mi zdjęcie 25.05.2008. Dopiero 4.07.08

> dostałem wezwanie żeby 9.07 wstawić się na policję w celu

> wyjaśnień. Niestety od 6.07 wyjechałem na 1,5 miesiąca więc

> panów policjantów odwiedziłem w dniu dostania wezwania tj. 4.07.

> Złożyłem zeznania, pokazali mi zdjęcia, przyznałem się i pod

> wszystkim podpisałem. Funkcjonariusz powiedział, że w przeciągu

> kilku dni przyjdzie mi mandat na adres domowy i że ktoś może

> zapłacić, a ja spokojnie mogę jechać. Punkty karne niestety

> zostały mi naliczone od dnia wykroczenia. Gdy jednak wróciłem

> okazało się, że mandat nie przyszedł, a tylko wezwanie na

> rozprawę w sądzie. Teraz boję się, że oprócz mandatu będę musiał

> pokryć jeszcze koszty sprawy. Co o tym myślicie?

Weź papierek z sądu i się do nich wybierz, może uda sie załatwić bez sprawy.

Napisano

> Witam Forumowiczów. Chciałbym się dowiedzieć czy miał ktoś z Was

> sprawę w sądzie grodzkim o wykroczenie drogowe? Czy mogę

> dochodzić swoich racji i czy jest szansa żebym nie płacił? To

> moja pierwsza sprawa w tego typu urzędzie.

> Przenośny radar zrobił mi zdjęcie 25.05.2008. Dopiero 4.07.08

> dostałem wezwanie żeby 9.07 wstawić się na policję w celu

> wyjaśnień. Niestety od 6.07 wyjechałem na 1,5 miesiąca więc

> panów policjantów odwiedziłem w dniu dostania wezwania tj. 4.07.

> Złożyłem zeznania, pokazali mi zdjęcia, przyznałem się i pod

> wszystkim podpisałem. Funkcjonariusz powiedział, że w przeciągu

> kilku dni przyjdzie mi mandat na adres domowy i że ktoś może

> zapłacić, a ja spokojnie mogę jechać. Punkty karne niestety

> zostały mi naliczone od dnia wykroczenia. Gdy jednak wróciłem

> okazało się, że mandat nie przyszedł, a tylko wezwanie na

> rozprawę w sądzie. Teraz boję się, że oprócz mandatu będę musiał

> pokryć jeszcze koszty sprawy. Co o tym myślicie?

no tak - dobrze powiedzieli - dostałeś wezwanie i dostaniesz kwotę mandatu + zazwyczaj 80 PLN kosztów postępowania. możesz się odwoływać, jeśli uznasz, że cała procedura trwa za długo i chcesz TYKO koszt mandatu. ale marne szanse na zmiane wyroku i najczęściej doliczają kolejne 50 PLN.

A-HA - przechodziłem to na własnej skórze

Napisano
  • Autor

> tak szybko wezwanie do sadu?

> za niezaplacone mandaty grozi sad?

Też się zdziwiłem, że do sądu mnie biorą icon_eek.gif Policjant mówił, że mandat będzie, a nie dostałem żadnego. Teraz będę się tłumaczył w sądzie mad.gif

Napisano

> Też się zdziwiłem, że do sądu mnie biorą Policjant mówił, że mandat

> będzie, a nie dostałem żadnego. Teraz będę się tłumaczył w

> sądzie

po 3 miesiącach od wykroczenia sprawa jest kierowana do sądu w normalnym trybie. nie musisz się nic tłumaczyć - potwierdziłeś, że to Ty, przyjąłeś punkty i grzywnę - 15 minut w sądzie i po sprawie.

BTW - z tymi punktami to nie jest źle - ja czekałem w nieświadomości 4 miesiące i ten czas po prostu "szybciej" minął. gdyby naliczali punkty od dnia rozprawy, to miałbyś dłużej punkty na swym koncie

Napisano
  • Autor

> no tak - dobrze powiedzieli - dostałeś wezwanie i dostaniesz kwotę

> mandatu + zazwyczaj 80 PLN kosztów postępowania. możesz się

> odwoływać, jeśli uznasz, że cała procedura trwa za długo i

> chcesz TYKO koszt mandatu. ale marne szanse na zmiane wyroku i

> najczęściej doliczają kolejne 50 PLN.

> A-HA - przechodziłem to na własnej skórze

Więc udać się na rozprawę, zgadzać się na to co mówią i nie pytać o nic żeby nie pogorszyć swojej sytuacji? Uważam że ten gliniarz zawalił wszystko, jeśli mówił, że przyjdzie mandat to po co przekazali to do sądu?

Napisano

> Więc udać się na rozprawę, zgadzać się na to co mówią i nie pytać o

> nic żeby nie pogorszyć swojej sytuacji? Uważam że ten gliniarz

> zawalił wszystko, jeśli mówił, że przyjdzie mandat to po co

> przekazali to do sądu?

Hm... wytocz mu sprawę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> po 3 miesiącach od wykroczenia sprawa jest kierowana do sądu w

> normalnym trybie. nie musisz się nic tłumaczyć - potwierdziłeś,

> że to Ty, przyjąłeś punkty i grzywnę - 15 minut w sądzie i po

> sprawie.

> BTW - z tymi punktami to nie jest źle - ja czekałem w nieświadomości

> 4 miesiące i ten czas po prostu "szybciej" minął. gdyby

> naliczali punkty od dnia rozprawy, to miałbyś dłużej punkty na

> swym koncie

Mi powiedzieli, że po miesiącu sprawa trafia do sądu jak nie będzie wcześniej wyjaśnień na policji. Kiedy miałeś sprawę?

Napisano

> Więc udać się na rozprawę, zgadzać się na to co mówią i nie pytać o

> nic żeby nie pogorszyć swojej sytuacji? Uważam że ten gliniarz

> zawalił wszystko, jeśli mówił, że przyjdzie mandat to po co

> przekazali to do sądu?

nic nie musisz mówić - wszelkie zeznania złożyłeś podczas wezwania na MO. potwierdzasz tylko. przecież przekroczenie prędkości to ludzka rzecz. możesz tylko "protestować" gdyby sąd zwiększył wymiar kary ponad to, co MO zapisało, np. z powodu tego, że zarabiasz 10 000 PLN/miesiąc

Napisano

> Mi powiedzieli, że po miesiącu sprawa trafia do sądu jak nie będzie

> wcześniej wyjaśnień na policji. Kiedy miałeś sprawę?

wykroczenie w maju lub czerwcu, wezwanie w październiku, a sąd jakoś miesiąc lub dwa później. odwołanie w maju następnego roku

Napisano
  • Autor

> nic nie musisz mówić - wszelkie zeznania złożyłeś podczas wezwania na

> MO. potwierdzasz tylko. przecież przekroczenie prędkości to

> ludzka rzecz. możesz tylko "protestować" gdyby sąd zwiększył

> wymiar kary ponad to, co MO zapisało, np. z powodu tego, że

> zarabiasz 10 000 PLN/miesiąc

Hehe chciałbym tyle zarabiać. Niestety jestem bezrobotnym studentem. Sprawę mam jutro więc się wszystko wyjaśni. Dzięki za rady. Pozdrawiam

Napisano

> Hehe chciałbym tyle zarabiać. Niestety jestem bezrobotnym studentem.

możesz podyskutować, ale... nie wróżę powodzenia, bo sądy na tych "szybkich" kierowców zapatrują się nieciekawie. w sumie słusznie ok.gif

Napisano
  • Autor

> możesz podyskutować, ale... nie wróżę powodzenia, bo sądy na tych

> "szybkich" kierowców zapatrują się nieciekawie. w sumie słusznie

Masz rację. Podyskutować zawsze można, a co z tego wyniknie to już za 24h będę wiedział.

Napisano

> Masz rację. Podyskutować zawsze można, a co z tego wyniknie to już za

> 24h będę wiedział.

ja się odwoływałem nie OD MANDATU lecz kosztów postępowania, bo zwodzili mnie nieźle po komendach (z winy bałaganu w MO) i na odwołaniu powiedziano mi, że wszystko zgodnie z procedurami i dowalili mi 50 PLN następnych kosztów. sędzina powiedziała, że może mi "za chwilę" dołożyć mandat do 5 000 PLN, bo ma takie prawo.

kosztów podróży (ponad 300 km) w celu złożenia zeznań mi nie zwrócił ani sąd ani MO. wqrwiłem się i napisałem do KGP

wątek tutaj

Napisano

> Masz rację. Podyskutować zawsze można, a co z tego wyniknie to już za

> 24h będę wiedział.

jak nie masz innych mandatów na koncie to będzie łagodnie. Powiedź że chciałeś to załatwić od razu ale procedura jest procedura i w związku z tym prosiłbyś o zaliczenie kosztów sądowych jako części kary którą powinieneś zapłacić. tj jak mandat miał być 300 to jeśli Sędzia uzna że jesteś fajny spokojny człowiek to da ci grzywny 230zł i kosztów wyjdzie ok 70zł czyli razem to co miałeś zapłacić.

i pamiętaj że Sąd może dać ci od 20 do 5000 wg. własnego uznania.

albo powołuj świadków itp. jeszcze rok i się przedawni zlosnik.gif

Napisano

> ja się odwoływałem nie OD MANDATU lecz kosztów postępowania, bo

> zwodzili mnie nieźle po komendach (z winy bałaganu w MO) i na

> odwołaniu powiedziano mi, że wszystko zgodnie z procedurami i

> dowalili mi 50 PLN następnych kosztów. sędzina powiedziała, że

> może mi "za chwilę" dołożyć mandat do 5 000 PLN, bo ma takie

> prawo.

blefowała zlosnik.gif

Napisano

> jak nie masz innych mandatów na koncie to będzie łagodnie.

skąd takie podejście?? przejechałem już trochę kkm, mandatu NIGDY nie miałem i zero "obniżki"

BTW - sąd nie pyta ile miałeś do tej pory mandatów i z kim śpisz w łóżku grinser006.gif

Napisano

> blefowała

Ty też zlosnik.gif

pamiętaj że Sąd może dać ci od 20 do 5000 wg. własnego uznania

Napisano

> skąd takie podejście?? przejechałem już trochę kkm, mandatu NIGDY nie

> miałem i zero "obniżki"

> BTW - sąd nie pyta ile miałeś do tej pory mandatów i z kim śpisz w

> łóżku

Bo ma wyciąg wszystkich twoich mandatów i wyroków które jeszcze się nie zatarły więc jest to taka jakby wiedza "z urzędu", idź do sekretariatu i poproś o akta to zobaczysz.

Napisano

> Ty też

> pamiętaj że Sąd może dać ci od 20 do 5000 wg. własnego uznania

ale on się nie odwołuje zlosnik.gif

Napisano

Policja ma 30 dni od dnia popełnienia wykroczenia drogowego (fotoradar) na wystawienie mandatu. Jeśli się w tym czasie nie wyrobi sprawa kierowana jest do sądu grodzkiego. Również w ciągu 30 dni musisz przyjąć lub odmówić przyjęcia mandatu - w przypadku odmowy sprawa również kierowana jest do sądu. W przypadku przyjęcia przez Ciebie mandatu Policjant powinien go przy Tobie wypisać, a Ty powinieneś swoim podpisem potwierdzić jego przyjęcie i odbiór. Jeśli nie podpisałeś to nie przyjąłeś mandatu.

W sądzie możesz wnioskować o umorzenie kosztów.

Napisano

> Bo ma wyciąg wszystkich twoich mandatów i wyroków które jeszcze się

> nie zatarły więc jest to taka jakby wiedza "z urzędu", idź do

> sekretariatu i poproś o akta to zobaczysz.

tego mi nie powiedziała 526.gif

Napisano

> tego mi nie powiedziała

na tym polega cała zabawa jak podsądny zaczyna prawić, że on to kiedyś dostał mandat ale to było dawno i to jakaś błahostka była generalnie to on jeździ 50, a Sędzia siedzi i właśnie przegląda jego historię

coś do poczytania:

Art. 46. § 1. Ukaranie uważa się za niebyłe po upływie 2 lat od wykonania, darowania lub przedawnienia wykonania kary.

§ 2. Jeżeli ukarany przed upływem okresu przewidzianego w § 1 popełnił nowe wykroczenie, za które wymierzono mu karę aresztu, ograniczenia wolności lub grzywny, ukaranie za oba wykroczenia uważa się za niebyłe po upływie 2 lat od wykonania, darowania albo od przedawnienia wykonania kary za nowe wykroczenie.

Napisano

> na tym polega cała zabawa jak podsądny zaczyna prawić, że on to

> kiedyś dostał mandat ale to było dawno i to jakaś błahostka była

> generalnie to on jeździ 50, a Sędzia siedzi i właśnie przegląda

> jego historię

znaczy że ja byłem podsądny?? ja chyba byłem nadsądny w tej sprawie zlosnik2.gif

ona ma swoje przepisy, których ja nie znam, a ja mam swoje, z których ona też g... wie skromny.gif

Napisano

> Policja ma 30 dni od dnia popełnienia wykroczenia drogowego > (fotoradar) na wystawienie mandatu.

a nie 30 dni od ujawnienia wykroczenia????

czyli np wywołania fotek z fotoradaru?

a jeśli zdjątka dostaną po 40 dniach...to co wtedy????

Napisano

IMO na rozprawie sądowej powinieneś opisać całą sytuację, przyznać się do winy za popełnione wykroczenie i żałować.......

a następnie poprosić sąd o zwolnienie z kosztów postępowania sądowego.....oraz najniższy wymiar kary ze względu na.........

taki wniosek też możesz złożyć na piśmie przed lub po rozprawie....

Napisano

> a nie 30 dni od ujawnienia wykroczenia????

> czyli np wywołania fotek z fotoradaru?

> a jeśli zdjątka dostaną po 40 dniach...to co wtedy????

postępowanie mandatowe z założenia miało mieć zastosowanie tylko do sprawców ujętych na gorącym uczynku, wyjątkowo zostało rozciągnięte na przypadek ujawnienia za pomocą urządzenia rejestrującego. trzydzieści dni od popełnienia wykroczenia. Jeśli zdjątka dostaną po 40 dniach, muszą przygotować wnioski o ukaranie do Sądu, wzywają ludzi i proszą aby się przyznali i gotowe papiery wysyłają dalej bo zgodnie z kodeksem postępowania w sp wykroczeń mandatu wystawić już nie mogą.

Napisano

> IMO na rozprawie sądowej powinieneś opisać całą sytuację, przyznać

> się do winy za popełnione wykroczenie i żałować.......

> a następnie poprosić sąd o zwolnienie z kosztów postępowania

> sądowego.....oraz najniższy wymiar kary ze względu na.........

> taki wniosek też możesz złożyć na piśmie przed lub po rozprawie....

hehe.gif

a po rozprawie wyjść i do przedstawiciela busted.gif pokazać 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

to wszystko jest lekko mówiąc chore. Pracowałem swego czasu w sądzie właśnie w grodzkim, ile takich "spraw" było! Pewnie dostałeś tylko zawiadomienie a nie wezwanie, także nie musisz się stawiać w sądzie. Pewnie będzie to postępowanie przyspieszone albo posiedzenie. Sąd będzie miał twoje wyjaśnienia w aktach to możesz jeszcze dopowiedzieć, że chciałeś ten mandat zapłacić i go nie kwestionujesz, czekałeś na niego ale nie przyszedł. Może sąd zaliczy ci na poczet mandatu koszty sądowe albo cię z nich zwolni.

a najlepsze są zdjęcia aut przedstawicieli handlowych. Zanim szanowna policja ustali właściciela a właściciel ustali kto w danym dniu i godzinie prowadził auto... Na bank sąd grodzki smile.gif

Napisano

> Jeśli zdjątka dostaną po 40 dniach, muszą przygotować wnioski o ukaranie do Sądu, wzywają ludzi i proszą aby się przyznali i gotowe papiery wysyłają dalej bo zgodnie z kodeksem postępowania w sp wykroczeń mandatu wystawić już nie mogą.

hm... palacz.gif

Quote:

Art.97.§1.W postępowaniu mandatowym, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, funkcjonariusz uprawniony do nakładania grzywny w drodze mandatu karnego może ją nałożyć jedynie, gdy:

2) stwierdzi popełnienie wykroczenia naocznie pod nieobecność sprawcy albo za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, a nie zachodzi wątpliwość co do osoby sprawcy czynu

-w tym także, w razie potrzeby,
po przeprowadzeniu w niezbędnym zakresie czynności wyjaśniających, podjętych niezwłocznie po
ujawnieniu
wykroczenia
.

Nałożenie grzywny w drodze mandatu karnego nie może nastąpić po upływie 30 dni w wypadku, o którym mowa w pkt 2.

IMO....

wywołują fotki = ujawniają

30 dni na mandat.....od ujawnienia....a nie wykroczenia......

Napisano

Policja ma 30 dni na odnalezienie kierowcy i ukaranie mandatem, w większości przypadków się nie wyrabia i sprawa idzie automatycznie do sądu grodzkiego. Dostałem wezwanie na komendę w celu ustalenia kierowcy mojego samochodu, kiedy przyznałem się do winy Pan policjant ładnie spisał protokół i gdzie wyraziłem skruchę, zaproponował mandat i na końcu dodałem że nie chcę być obecny na rozprawie. Po ok 2 miesiącach przyszedł wyrok z sądu, sędzia zgodził się na mandacik w wysokości zaproponowanej przez policję i dołożył do tego koszty sądowe w wys. 80PLN. Można we wniosku dopisać jeszcze jakiś akapit o przeniesieniu kosztów sądowych na policję bo to jest ich wina że się nie wyrobili w terminie z ukaraniem winnego, zazwyczaj sąd się zgadza na takie coś ale zamiast mandatu np. 200 daje 500 PLN, skarb państwa nie może na tym stracić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.