Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Świński ogon - zamiana czy nie?

Featured Replies

Napisano

Ponieważ bujam się z uszkodzoną lekko UPG i nabija mi układ chłodzenia delikatnie spalinami wczoraj pożegnał się ze mną w trasie mój oryginalny "świński ogonek"

Szybka naprawa awaryjna srebrną taśmą, wizyta w najbliższym gospodarstwie z baniaczkiem po wodę i heja do najbliższego warsztatu - na szczęście tylko 5km.

Niestety ogonka nie mieli - wpasowali bardzo sprawnie zamiennik z nowego węża z kolankiem.

Wiadomo prowizorka i pozwoli to przetrwać jakiś czas dopóki nie strzeli znów jakiś słaby punkt lub sytuacja mnie nie zmusi do naprawy tej nieszczęsnej UPG

Pytanie brzmi: Czy ktoś się orientuje dlaczego "świński ogon" jest świński a nie prosty ?

Mogę się domyślać że to zabezpieczenie przed zagięciem lub amortyzacja wstrząsów, ale czy na pewno??? Zna ktoś jakieś uzasadnienie?

281364850-baran.jpg

post-116448-14352497164014_thumb.jpg

Napisano

Jak objawiło Ci się, że nabija spaliny w układ chłodzenia? Rozszczelnił Ci się ten wąż, który wymieniłeś?

Napisano

Świński ogon jest zakręcony po to, żeby kompensować ruchy silnika. Przy prostej rurze po pewnym czasie może się odłamać albo wąż, albo króciec z chłodnicy.

Napisano
  • Autor

> Jak objawiło Ci się, że nabija spaliny w układ chłodzenia?

Klasycznie - od momentu odkręcenia korka i spuszczenia ciśnienia na zimnym jadę 200km i wszystko twarde jak skała ewentualnie puszcza w najsłabszym miejscu na opaskach. No i śmierdzi ze zbiornika spalinami.

> Rozszczelnił Ci się ten wąż, który wymieniłeś?

Po dokręceniu wszystkiego świński ogonek powiększał swoją średnicę o 2-3mc jak porządna kiszka po niestrawności aż pękł na 5cm wzdłużnie aż nitki się posypały - fotki może później zapodam

Napisano

Zabezpieczeniem przed nadmiernym wzrostem ciśnienia w układzie chłodzenia jest zaworek w korku zbiornika wyrównawczego. Nie ma znaczenia czy to ciśnienie wzrasta na skutek nagrzewania się cieczy chłodzącej czy przedmuchów z cylindra. UPG swoją drogą a wycieki z ukladu chłodzenia w najmniej szczelnym punkcie to oddzielny problem.

Napisano

Tyle, że zawór ma ograniczoną przepustowość. Przy ciśnieniu otwarcia (czyli ok 1,3atm) węże są już mocno nabite.

Przy normalnej jeździe i zdrowym silniku ciśnienie w układzie chłodzenia nie przekracza 0,25atm.

Fakt, że stary wąż szybciej puści niż nowy.

Napisano

następny poleci wąż przy pompie wodnej a go się już troche trudniej wymienia więc lepiej nie zwlekaj z wymianą UPG albo chociaż korek dziurawy narazie załóż i pilnuj poziomu płynu

Napisano
  • Autor

Ano Panowie ano :/

Takie to leczenie syfa pudrem ale nie da się inaczej - chyba że z buta zasuwać

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Świński ogon jest zakręcony po to, żeby kompensować ruchy silnika.

> Przy prostej rurze po pewnym czasie może się odłamać albo wąż,

> albo króciec z chłodnicy.

Amen.

Prowizorka skończyła się wczoraj - brak możliwości kompensacji drgań między silnikiem, a chłodnicą spowodował że opaska zaciskowa przy chłodnicy zamieniła się malutkie wibracyjne ostrze i wycięła sobie dziurkę i zamieniłem się znów w lokomotywę.

Świński ogonek kosztował 21zł i 5 min roboty i na razie jest ok.

W tym tygodniu robię UPG ...brrrr ~1000zł komleksowa usługa z bajerami w ASO.

Napisano

> W tym tygodniu robię UPG ...brrrr ~1000zł komleksowa usługa z

> bajerami w ASO.

Nie lepiej pogadac z jakims zanjomym, ktory zrobi ci to taniej? Przeciez masz prosty silnik, w ktorym nie trzeba specjalizstycznych narzedzi do ustawiania rozrzadu, a a UPG mozna na parkingu pod blokiem ogarnac. Chyba, ze potrzebujesz luksusu, to wtedy parking podziemny wystarczy spokojnie i kilka godzin luznej pracy.

Napisano
  • Autor

> Nie lepiej pogadac z jakims zanjomym, ktory zrobi ci to taniej?

> Przeciez masz prosty silnik, w ktorym nie trzeba

> specjalizstycznych narzedzi do ustawiania rozrzadu, a a UPG

> mozna na parkingu pod blokiem ogarnac. Chyba, ze potrzebujesz

> luksusu, to wtedy parking podziemny wystarczy spokojnie i kilka

> godzin luznej pracy.

Nie żartuj sobie w ten sposób wink.gif

Planowanie? narzędzia? duperszmelce typu smary,podkładki czy odrdzewiacze? Mój czas pracy?

Takie czasy - zrobią mi w 10 godzin więc płacę i jadę dalej bo muszę.

Napisano

> 1000zł komleksowa usługa z

> bajerami w ASO.

Taniocha. Mi w ASO chcieli robić za 1500zł bez docierania zaworów hahaha.gifscrewy.gif

Łapy precz od mojego silnika. Sam zrobię... tylko kiedy icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.