Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Efekt ślizgającego sie sprzęgła

Featured Replies

Napisano

Problem jest taki, jak jade na 5 biegu lekko pod góre na stosunkowo niewysokich obrotach 1800-2200 obr/min i wdepne gaz w podloge to czuje uślizgi "sprzęgla" bo czuć, ze obroty rosną na obrotomierzu ale auto nie przyspiesza zgodnie z obrotami. Po prostu czuć jakby sprzęglo się slizgalo.

Raczej nie stawiam na zużyte sprzegło bo bylo wymienione jakieś 20 kkm temu - Sachs. Może wadliwe, ale też nie sadze.

Słyszałem, ze to może być problem z ustawieniem samego docisku sprzegla albo z sterowaniem sprzegla, jakiś wysprzeglik czy coś? Ponoć coś tam może sie zapowietrzać.

Czy możliwe, zeby objaw "ślizgającego sie sprzęgla" dawało cos jeszcze prócz sprzegla? Koło dwumasowe może dawać takie objawy?

Na wolnych obrotach nie ma zadnych halasów ani telepania samochodem

help

Napisano

Może jest tylko za mocno naciągnięte?

Jak ruszasz to gdzie Ci "łapie" sprzęgło? Przy podłodze czy wysoko?

Napisano
  • Autor

> Może jest tylko za mocno naciągnięte?

> Jak ruszasz to gdzie Ci "łapie" sprzęgło? Przy podłodze czy wysoko?

wydaje mi sie, ze normalnie, gdzieś w polowie

Napisano
  • Autor

> A nie jest przypadkiem hydrauliczne?

jak to sprawdzić? BMW E39 520d 10.2001. A co jesli jest hydrauliczne?

Napisano
  • Autor

chyba jest hydrauliczne, ale ja tam sie nie znam

link

Napisano

> wydaje mi sie, ze normalnie, gdzieś w polowie

No to może być jeszcze zaolejone albo jednak poszedł docisk, zależy od stylu jazdy lub też mogło być wadliwe...

Napisano

Witam serdecznie.

Ostatnio spotkałem się z takim przypadkiem, że właściciel auta poprosił serwis o wyregulowanie pedału sprzęgła aby był nieco niżej.

Inteligentny inaczej serwisant zamiast wyregulować ustawienie linki względem mocowania, wyregulował odbojnik pedału tak, że był on niżej ale cały czas lekko wysprzęglał ;-)

Dalej chyba nie muszę komentować?

Tak więc warto sprawdzić nawet najbardziej nieprawdopodobne rzeczy.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Wychodzi że hydrauliczne.

> Wysprzęglik był wymieniany razem ze sprzęgłem ?

> Płynu jest tyle ile powinno być?

wymienione bylo tylko kompletne sprzegło.

czy wysprzeglik też powinien był być wymieniony?

Płynu gdzie, w układzie hamulcowym? To ten sam uklad zasila sprzegło?

Napisano

> Nie ma regulacji typu "naciąg linki".

Nie ma linki, nie ma regulacji. Jak coś nie działa, co najwyzej można odpowietrzyc układ albo wymienić - przerabiałame temat w wakacje zlosnik.gif

Zaciął się wysprzęglik, sprzęgło późno brało i spaliło się. Wymiana kompletu i walka z ASO o uznanie usterki do naprawy gwarancyjnej.

W tym przypadku dziwne, że ślizga się tylko na 5. Wysprzęglik powinien dawać znać o sobie na niższycyh biegach.

W maluchu ślizgało mi się na wyższych i przyczyną był docisk.

Napisano
  • Autor

rozumiem, ze w moim przypadku koło dmumasowe możemy raczej wykluczyć tak?

Napisano

> rozumiem, ze w moim przypadku koło dmumasowe możemy raczej wykluczyć

> tak?

Kolo zamachowe z tego co wiem nie odpowiada za docisk.

Napisano

> jakiś wysprzeglik czy coś?

> Ponoć coś tam może sie zapowietrzać.

gdyby układ był zapowietrzony, to - tak jak z hamulcami - efektem był by brak działania, sprzęgło brało by nad samym dywanem albo wogóle nie rozłączało by napędu i miałbyś niemiłosierne zgrzyty przy próbie zmiany biegu.

Napisano

> czy wysprzeglik też powinien był być wymieniony?

to zależy od jego stanu technicznego. kiedy wymieniasz np. tarcze + klocki to pompy nie ruszasz (zazwyczaj cfaniaczek.gif).

> Płynu gdzie, w układzie hamulcowym? To ten sam uklad zasila sprzegło?

to zależy. są konstrukcje z oddzielnymi układami/zbiorniczkami, są i takie, w których zbiorniczek i płyn są wspólne.

Napisano
  • Autor

mój mechanik powiedzial, ze to może być jedynie kolo dwumasowe bo przy tym sprzegle sterowanym hydraulicznie nie ma mozliwości żadnej regulacji, sprzegło ktore było wyminione pół roku temu nie ma mozliwosci wysypać sie. Nie trzymam nogi na sprzegle, nie ruszam z piskiem, zmiana biegu podrecznikowa.

Mówil, ze spotkał sie jeszcze z jednym takim przypadkiem w 530d, ze były wymienione trzy komplety sprzegła i dalej bylo ślizganie sie. po wymianie kola dwumasowego problem zniknał

Napisano

> mój mechanik powiedzial, ze to może być jedynie kolo dwumasowe bo

> przy tym sprzegle sterowanym hydraulicznie nie ma mozliwości

> żadnej regulacji, sprzegło ktore było wyminione pół roku temu

> nie ma mozliwosci wysypać sie. Nie trzymam nogi na sprzegle, nie

> ruszam z piskiem, zmiana biegu podrecznikowa.

> Mówil, ze spotkał sie jeszcze z jednym takim przypadkiem w 530d, ze

> były wymienione trzy komplety sprzegła i dalej bylo ślizganie

> sie. po wymianie kola dwumasowego problem zniknał

No to niech ktos madry napisze jaki wplyw na slizganie sprzegla ma kolo zamachowe w tym wypadku dwumasowe. Bo ja tych dwoch faktow w zyciu bym nie polaczyl.

Napisano

> No to niech ktos madry napisze jaki wplyw na slizganie sprzegla ma

> kolo zamachowe w tym wypadku dwumasowe. Bo ja tych dwoch faktow

> w zyciu bym nie polaczyl.

Normalnie (dawniej) tłumik drgań skrętnych znajdował się w tarczy sprzęgła.

Mi np. już drugi raz się rozleciał, przez co musiałem tarczę wymienić - tutaj nagrałem nawet filmik z tą tarczą - polecam.

W tym przypadku tłumik drgań skrętnych znajduje się wkole zamachowym, które składa się z 2-ch części mogących się względem siebie poruszać - tłumiąc właśnie drgania itp...

Nie znam dokładnej budowy bo nie miałem koła dwumasowego w rękach, ale najprawdopodobniej jest możliwość że to się zużywa i obraca bardziej niż powinno (2 części względem siebie).

Jakaś wzmianka o kole dwumasowym - jest jakiś rys.

Napisano

> No to niech ktos madry napisze jaki wplyw na slizganie sprzegla ma > kolo zamachowe w tym wypadku dwumasowe. Bo ja tych dwoch faktow > w zyciu bym nie polaczyl.

Moze miec wpływ ale tylko gdy ulegnie znacznemu zuzyciu - wytarciu- powierzchnia dociskowa na ktorej opiera sie tarcza sprzegła . Punkty mocowania obudowy pozostaja w tym samym miejscu natomiast zwieksza sie odległosc do powierzchi styku tarczy co powoduje zmniejszenie siły docisku sprezyny i efekt poslizgu.

Napisano

> Moze miec wpływ ale tylko gdy ulegnie znacznemu zuzyciu - wytarciu-

> powierzchnia dociskowa na ktorej opiera sie tarcza sprzegła .

> Punkty mocowania obudowy pozostaja w tym samym miejscu natomiast

> zwieksza sie odległosc do powierzchi styku tarczy co powoduje

> zmniejszenie siły docisku sprezyny i efekt poslizgu.

To ile musiałoby się tam zetrzeć? spineyes.gif

Napisano

> To ile musiałoby się tam zetrzeć?

No własnie ile? To ja się pytam ? By przyczyna poslizgu sprzegła było koło zamachowe i nie wazne czy zwykłe czy dwumasowe ?! cfaniaczek.gif

Napisano

> No własnie ile? To ja się pytam ? By przyczyna poslizgu sprzegła było

> koło zamachowe i nie wazne czy zwykłe czy dwumasowe ?!

Moim zdaniem nie jest to możliwe.

Jak się zakłada tarczę to wyraźnie czuć od kiedy już docisk łapie tarczę podczas przykręcania go do koła.

Koło by się musiało zetrzeć kilka mm - bez jaj cfaniaczek.gif

Napisano

> Moim zdaniem nie jest to możliwe.

> Jak się zakłada tarczę to wyraźnie czuć od kiedy już docisk łapie > tarczę podczas przykręcania go do koła.

> Koło by się musiało zetrzeć kilka mm - bez jaj

No dokladnie bez jaj ! Ale i spokojnie!Moja odpowiedz była stwierdzeniem i pytaniem zarazem - by sie zastanowic czy ,kiedy i jak koło zamachowe moze miec wpływ na poslizg sprzegła.Nie kierowana indywidualnie ale ogólnie .Wiem ze Kolega zna temat.

Była to odpowiedz i pytanie zarazem na stwierdzenie w ktoryms tam miejscu tego tematu -watku -''jakiegos mechanika'' ze na poslizg pomogła wymiana koła !Zarazem było to i pytanie do Kolegi ktory odpowiedział cyt . ''normalnie''na pytanie jednego Kolegi -jaki wpływ ma koło..... ?

Czy jest mozliwe no cóż - teoretycznie tak - fizycznie mniej .

Wystarcza ''rowki'' wytarte na powierzchni koła z powodu zuzytej tarczy - wystajace nity-by juz spadła powierzchnia styku tarczy z kołem zamachowym co moze objawic sie slizganiem.

Tylko tu kolejne pytanie? Jaki mechanik by tego nie zauwazył?

Napisano

Ech ech ech...

Ale kolega raczy zauważyć że nikt tu nie miał na myśli awarii polegającej na starciu się powierzchni koła zamachowego.

Problem dotyczy koła DWUMASOWEGO które może ulec uszkodzeniu i ja o tym wyżej pisałem.

Najpierw polecam zgłębić budowę i zasadę działania koła dwumasowego a potem kontynuować dyskusję waytogo.gif

Napisano

> Ech ech ech...

> Ale kolega raczy zauważyć że nikt tu nie miał na myśli awarii

> polegającej na starciu się powierzchni koła zamachowego.

Zgoda temat byl ogolny - koło zamachowe dwumasowe przyczyna poslizgu sprzegła - zgadza sie ?

> Problem dotyczy koła DWUMASOWEGO które może ulec uszkodzeniu i ja o > tym wyżej pisałem.

Ok ! To Kolega napisze co moze ulec uszkodzeniu w kole dwumasowym by wystapił poslizg sprzęgła.Bo to jest problemem tego całego watku.

> Najpierw polecam zgłębić budowę i zasadę działania koła dwumasowego a > potem kontynuować dyskusję

hmm.gif

Napisano

> Ok ! To Kolega napisze co moze ulec uszkodzeniu w kole dwumasowym by

> wystapił poslizg sprzęgła.Bo to jest problemem tego całego

> watku.

Tego nie wiem.

Moim zdaniem musiałoby się zupełnie rozlecieć żeby jedna masa względem drugiej się obracała ale wtedy to by nie jechało auto wcale.

Ja tylko napisałem że nie mówimy o zużyciu powierzchni przylegania do tarczy tylko o kole dwumasowym.

Tutaj ktoś pokazuje zużyte koło, ale i tak się nie obraca dookoła ale w pewnym zakresie.

Sam chętnie się dowiem co mechanik miał na myśli posądzając koło dwumasowe o uślizg niewiem.gif

Ja obstaję przy uszkodzonym docisku.

Napisano

> Tego nie wiem.

A jednak Kolega cos wie !

> Moim zdaniem musiałoby się zupełnie rozlecieć żeby jedna masa > względem drugiej się obracała ale wtedy to by nie jechało auto > wcale.

Dokładnie tak! Łacznikiem kół i zarazem tłumikiem najczesciej sa sprezyny tak ja w normalnej tarczy sprzegła.

> Ja tylko napisałem że nie mówimy o zużyciu powierzchni przylegania do > tarczy tylko o kole dwumasowym.

Ja tez tylko napisałem jakie warunki musiały by być spełnione by wystapił poslizg.

> Tutaj ktoś pokazuje zużyte koło, ale i tak się nie obraca dookoła > ale w pewnym zakresie.

Wyjete bo sie tłukło i szarpało .

> Sam chętnie się dowiem co mechanik miał na myśli osądzając koło > dwumasowe o uślizg

Tez czekam na to !

> Ja obstaję przy uszkodzonym docisku.

Tez tak myslę!

PS.

Czy potrzebna agresja by coś wyjasnić? Sprzegła masowe mam na codzien w produkowanych zespołach napedowych maszyn .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.