Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Astra 1.7 DTI 75 KM (Y17DT) 2001 r - kupiłem

Featured Replies

Napisano

Czy jest tu jeszcze jakiś właściciel takiego cuda i podzieli się jakimiś spostrzeżeniami na temat tego samochodu ?

Pzdr

Napisano

> Czy jest tu jeszcze jakiś właściciel takiego cuda i podzieli się

> jakimiś spostrzeżeniami na temat tego samochodu ?

> Pzdr

Witam!

Półtora roku taki sprzedałem. Ogólnie niezły silnik, mało pali, nie boi się mrozów, oleju też nie bierze. Zaślep egr, będzie się lepiej zbierał.

Pozdrawiam

Napisano

> Zaślep egr, będzie się

> lepiej zbierał.

Podłączam się do tematu.

Czy ja też mam EGR?

Napisano

Wiadomo ,każdy chwali swoje .

Jak dla mnie ciut za słabo się zbiera z dolnych zakresów ale rajdowiec to ja nie jestem,w sumie ok ,jeżdżę rok i po za incydentem z czujnikiem poł.wału jest ok i ten regotek dieselka oh .

mało pali jak się go nauczysz .

Ps. ostatnie posty o cz,polożenia wału nie potwierdzone inny błąd.

Napisano

Potwierdzam - oleju grama nie bierze. Ciekawi mnie jednak sytuacja w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodzącego - masz ślady spalin/oleju?

Spalanie (100% tras w mieście) 6,5 l

Na trasie 4,5 l

Z ciekawostek: odczyt błędów z komputera następuje metodą hamulec - gaz - zapłon smile.gif

Napisano

Ja miałem ślady oleju w zbiorniczku wyrównawczym. Wymieniłem uszczelkę pod głowicą, przy okazji zobaczyłem że silnik prawdopodobnie przez poprzedniego właściciela został przegrzany na pierwszym cylindrze. Jednak olej nadal mi się pojawiał. Odłączyłem chłodniczke oleju aby ją wykluczyć, jednak olej dalej mi się pojawia. Sprawdzona uszczelka, głowica na szczelność oraz chłodniczka więc zostaje pęknięty blok prawdopodobnie w wyniku przegrzania. W sobotę kupiłem drugi silnik z osprzętem a w poniedziałek czeka mnie wymiana. Mam nadzieje że skończą się moje problemy z tym olejem. Co do reszty to silnik może jest trochę mułowaty ale odwdzięcza się małym spalaniem. Przy moim jeżdżeniu mam spalanie na poziomie 4.5-5 litrów.

Napisano

> Ja miałem ślady oleju w zbiorniczku wyrównawczym. Wymieniłem

> uszczelkę pod głowicą, przy okazji zobaczyłem że silnik

> prawdopodobnie przez poprzedniego właściciela został przegrzany

> na pierwszym cylindrze.

dlatego już kiedyś pisałem że przegrzanie tego silnika to masakra, czujnik temp silnika jest tak umieszczony że gdy np ucieka woda z chodzenia to kierowca tego nie widzi na wskaźniku bo czujnik jest pierwszy z którego ciecz chłodząca odpływa i w związku z tym łatwo jest o taką usterkę, jeżeli jest jakaś nieszczelność a nie ma czujnika poziomu płynu w zbiorniczku to cześć pieśni mad.gif

brat

Napisano

Dlatego po zamontowaniu silnika mam zamiar zamontować czujnik poziomu płynu w zbiorniczku wyrównawczym żeby nie doprowadzić do przegrzania silnika. Przy tej ilości przewodów gumowych w tym silniku które to mogą pęknąć lub spaść taki czujnik powinien być montowany w standardzie.

PS.

Jeśli komuś brakuje mocy w tym silniku można trochę więcej koników uzyskać przez chiptuning. W firmie masters tuning twierdzą że w sposób bezpieczny można mu podnieść moc do 90 KM i wartość momentu do około 220 Nm.

Napisano

> Czy jest tu jeszcze jakiś właściciel takiego cuda i podzieli się

> jakimiś spostrzeżeniami na temat tego samochodu ?

> Pzdr

podrzuć jakieś fotki silnika i auta... i jak Ci się nim jedzie, bo też myślę o kupieniu tego modelu w przyszłości.... jaka jest różnica w 75KM tego silnika a mojego X16SZR który też ma 75KM ale mamy inny moment obrotowy ja mam 128 a ten 1.7 chyba 156 Nm?? Czy jest dynamiczny?

Napisano

> podrzuć jakieś fotki silnika i auta... i jak Ci się nim jedzie, bo

> też myślę o kupieniu tego modelu w przyszłości.... jaka jest

> różnica w 75KM tego silnika a mojego X16SZR który też ma 75KM

> ale mamy inny moment obrotowy ja mam 128 a ten 1.7 chyba 156

> Nm?? Czy jest dynamiczny?

Nie 156 a 165 Nm różnica jednak jest ze względu na większy bądź co bądź moment, dostępny w niższych obrotach ,chyba już od ok.1800 obr,tylko tak jak pisałem trzeba trochę się przyzwyczaić do niego.

Po przesiadce z Bp dziwnie mi się jeździło ,ale teraz chyba bym się nie zamienił.

I wyraźnie odczuwalna turbo dziura.

Napisano

> Nie 156 a 165 Nm różnica jednak jest ze względu na większy bądź co

> bądź moment, dostępny w niższych obrotach ,chyba już od ok.1800

> obr,tylko tak jak pisałem trzeba trochę się przyzwyczaić do

> niego.

> Po przesiadce z Bp dziwnie mi się jeździło ,ale teraz chyba bym się

> nie zamienił.

> I wyraźnie odczuwalna turbo dziura.

no tak bo w moim x16szr to 128Nm przy 2800 obr. a 1800 i 165 to już widać znaczącą różnice:)

Napisano
  • Autor

Moje pierwsze wrażenia to straszny muł na dwójce, później jest już lepiej , może bez rewelacji ale wiadomo o jakiej mocy to silnik i nei spodziewałem się niczego innego. Różnica jednak między przyśpieszeniem na poszczególnych biegach jest spora. Dwójki lepiej za szybko nie wrzucać bo ledwo się toczy ten samochód :-) No chyba że u mnie jest coś nie tak :-)

Poza tym autkiem jeździ mi się bardzo dobrze, słysze tylko dziwne chrobotanie z pod machy jak samochód jest zimny i dodam mu więcej gazu - to sprawdze.

No i rzecz chyba najważniejsza czym prędzej chce wymienić rozrząd, mechanior krzyknął mi dzisiaj za wymianę całego rozrządu i pompy wody 200 PLN + części i tu pytanie czy macie może coś do polecenia ?

Cena za usługę wydaje mi się uczciwa...

Napisano

Nie wiem jak z ceną za wymianę ale wydaje mi się z deczko za duża ja u siebie wymieniałem sam.

Pompy wody w tym silniku nie trzeba wymieniać razem bo nie jest napędzana z paska rozrządu, tylko z paska klinowego tego samego co napędza alternator i klimatyzacje.

Co do części to musisz zakupić rolkę prowadzącą, napinacz i pasek. Rolkę i napinacz proponuję kupić firmy SKF lub RUVILLE a pasek firmy CONTITECH. Na rozrządzie nie ma co oszczędzać bo później skutki awarii mogą być bardzo bolesne dla kieszeni. Za części w tamtym roku dałem coś koło 400 zł.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak z ceną za wymianę ale wydaje mi się z deczko za duża ja

> u siebie wymieniałem sam.

> Pompy wody w tym silniku nie trzeba wymieniać razem bo nie jest

> napędzana z paska rozrządu, tylko z paska klinowego tego samego

> co napędza alternator i klimatyzacje.

> Co do części to musisz zakupić rolkę prowadzącą, napinacz i pasek.

> Rolkę i napinacz proponuję kupić firmy SKF lub RUVILLE a pasek

> firmy CONTITECH. Na rozrządzie nie ma co oszczędzać bo później

> skutki awarii mogą być bardzo bolesne dla kieszeni. Za części w

> tamtym roku dałem coś koło 400 zł.

> Pozdrawiam.

ZNalazłem coś takiego na allegro

http://www.allegro.pl/item447620644_rozrzad_kpl_opel_1_7_turbo_diesel_isuzu.html

Wydaje mi się że ten sklep prowadzi chyba jeden z weteranów tego forum bo już tam chyba kiedyś coś kupowałem, niestety nie pamiętam jak się nazywa confused.gif

Może wymienić też pasek klinowy od razu ?

Napisano

Od tego sprzedawcy jak najbardziej może nabyć ten zestaw, prowadzi nawet sklep internetowy www.opel-shop.pl, cena za komplet też jest atrakcyjna.

Tylko musisz kolego sprawdzić jaki u Ciebie w silniku jest napinacz bo były montowane dwa rodzaje.

Do numeru silnika 328 705 (dane z inter-carsu) był montowany taki:

281387506-stary.jpg

Od numeru silnika 328 705 już troszkę inny.

281387506-nowy.jpg

Ja u siebie jak wymieniłam pierwszy raz zamówiłem ten nowszy a później wyszło że mam ten starszy a w silniku który zakupiłem teraz mam już ten nowszy zlosnik.gif . Oba silniki są z 2001 roku.

Co do paska klinowego jeśli nie jest popękany i zbyt zużyty może zostać ten stary.

post-19618-14352497310531_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Od tego sprzedawcy jak najbardziej może nabyć ten zestaw, prowadzi

> nawet sklep internetowy www.opel-shop.pl, cena za komplet też

> jest atrakcyjna.

> Tylko musisz kolego sprawdzić jaki u Ciebie w silniku jest napinacz

> bo były montowane dwa rodzaje.

> Do numeru silnika 328 705 (dane z inter-carsu) był montowany taki:

> Od numeru silnika 328 705 już troszkę inny.

> Ja u siebie jak wymieniłam pierwszy raz zamówiłem ten nowszy a

> później wyszło że mam ten starszy a w silniku który zakupiłem

> teraz mam już ten nowszy . Oba silniki są z 2001 roku.

> Co do paska klinowego jeśli nie jest popękany i zbyt zużyty może

> zostać ten stary.

Ja mam numer silnika 0176392 więc wychodzi mi że to ten pierwszy a na tej aukcji jak się nie myle jest chyba ten drugi ?

Ciekawe czemu nie ma tego opisanego w aukcji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.