Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

raz się przełącza a raz nie...

Featured Replies

Napisano

Witam!

Instalka LOVATO II generacja, AL-700, skoda felcia. Problem polega na tym że raz na jakiś czas auto po prostu nie daje się przełączyc na gaz. Elektrozawory strzelają, podmieniany al-700 na inny egzemplarz, reduktor po wymianie membran, instalka po regulacji, krokowiec sprawdzany przez gazowników testerem - twierdzą że sprawny. Auto potrafi po takich manewrach, po postoju w nocy, rano odpalić i bez problemów przełączyć się na LPG. Wyczaiłem że być może problem polega na sterowaniu krokowcem - ponieważ w stanie w którym auto nie chce się przełączać na gaz i gaśnie, pomaga wyjęcie krokowca z obudowy i zatkanie otworu ręką. Wtedy bez problemu da się przełączyć.... piszę trochę chaotycznie ale mam nadzieje że zrozumiale... problem występuje raz na kilka dni i potrafi trwać do pierwszego zgaszenia auta bądź przez 2-3 dni...... ktoś ma jakieś koncepcje o co kaman ??

Napisano

Całkiem możliwe że krokowiec się przycina. Spróbuj przeczyścić i nasmarować.

Napisano

Miałem podobne objawy w poprzednim aucie w takiej samej konfiguracji (al700+lovato) ale nie udalo mi sie ustalic przyczyny bo je sprzedalem. W obecnym aucie nie mam tego. Poza tym czytalem juz gdzies o tych problemach na AK lub jakims innym forum

Napisano
  • Autor

> Całkiem możliwe że krokowiec się przycina. Spróbuj przeczyścić i

> nasmarować.

krokowiec czysty i płynnie pracujący... frown.gif

Napisano

> krokowiec czysty i płynnie pracujący...

Tak.... w powietrzu! Ale gdy jest zamontowany, jego tłoczek czasami lubi się na dłuższym, nocnym postoju "wbić" lub "przyssać" w gniazdo i nie otwiera przelotu lub błędnie ustawia się na pozycję wyjściową PWA. Jest to tak przypadkowe, że trudno uwierzyć, że to krokowy... Najczęściej zdarza mi się to zimą, gdy gniazdo w nocy obkurczy się nieco i przytrzyma tłoczek podczas resetu centralki.

Czasami pomaga, ale nie na długo:

- czyszczenie i nasmarowanie

- lekkie poluzowanie wkrętów mocujących krokowiec do obudowy (w celu samoustalenia tłoczka w osi gniazda)

Jeśli jednak zatnie się i po przełaczeniu na LPG samochód zaczyna hamować lub nawet zgaśnie silnik, ja wtedy podczas jazdy lub po zatrzymaniu wyłączam zapłon na 1 sekundę, włączam, uruchamiam silnik i jadę dalej...

Ważne jest, aby po zgaśnięciu silnika nie uruchamiać go od razu, tylko najpierw kluczykiem wyłaczyć i włączyć zapłon, bo tylko wtedy następuje resetowanie krokowego i prawidłowe ustawienie go w pozycję wyjściową PWA!!! Bez tego można silnik uruchamiać wiele razy, ale na LPG nie przełączy się, nawet, jeśli krokowy już jest sprawny, bo PWA jest na poziomie kilku kroków i nawet maksymalne jego otwarcie (+30 kroków) jest niewystarczające do jazdy na LPG!!!

Pozdr.

Napisano
  • Autor

tak jak piszesz - czasem pomaga zgaszenie i dopalenie auta na nowo - czasem robiłem to nawet podczas jazdy i raz na jakiś czas ten sposób pomaga...

tylko że gazownicy nie sprawdzali krokowca "w powietrzu" tylko w obudowie - odkręciwszy węża z króćca z jednej strony....

Napisano

> tylko że gazownicy nie sprawdzali krokowca "w powietrzu" tylko w

> obudowie - odkręciwszy węża z króćca z jednej strony....

Nieważne - gdy już jest poruszony to działa idealnie. Nawet przez kilka dni... To nie jest problem elektryczny, tylko mechaniczny - podejrzewam, że lekkie stuknięcie go rękojeścią wkrętaka przywróciłoby go do własciwego działania... Musiałby gazownik przez kilka dni z rzędu podjeżdżać rano pod dom i testować krokowca po nocy... wtedy by się zdziwił, że nie działa...

Twój sposób z ponownym właczeniem silnika jest dowodem, że mam rację: krokowiec jest sprawny, ale czasami się zacina w gnieździe...

PS. Tnij cytaty...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

patent z poluzowaniem śrub na krokowcu raczej odpada bo w międzyczasie już kilka razy go odkręcałem/czyściłem. spróbuję następnym razem go grzmotnąc - a nóż pomoże... zawsze to jakiś trop......

Napisano

A może by lekko oszlifować tłoczek żeby luźniej pracował hmm.gif

Napisano

> patent z poluzowaniem śrub na krokowcu raczej odpada bo w

> międzyczasie już kilka razy go odkręcałem/czyściłem.

Chyba nie skumałeś - trzeba poluzować wkręty i pozostawić niedokręcone. Dzięki temu oś tłoczka i oś gniazda nie będą sztywno pod katem, tylko będą układały się w jednej linii. Pozdr.

Napisano

> Miałem podobne objawy w poprzednim aucie w takiej samej konfiguracji

> (al700+lovato) ale nie udalo mi sie ustalic przyczyny bo je

> sprzedalem. W obecnym aucie nie mam tego. Poza tym czytalem juz

> gdzies o tych problemach na AK lub jakims innym forum

zarąbista podpowiedź claps.gifbrawo.gif

Napisano

> zarąbista podpowiedź

I .... ??? hmm.gif Twoja tez jest niczego sobie hehe.gif

Bynajmniej z mojej wypowiedzi wynika, ze nie jest to 1 przypadek tylko "usterka", ktora pojawia sie tez u innych.

Napisano
  • Autor

oki - zastosuję i zobaczymy - mam nadzieję że będzie to dobry trop... gdyby Wasze rozważania były dobre i problem tkwiłby w krokowcu to może ktoś wie gdzie da się kupić krowokca do lovato ? przeglądam neta i nie moge nic znaleźć....

Napisano

> oki - zastosuję i zobaczymy - mam nadzieję że będzie to dobry trop...

> gdyby Wasze rozważania były dobre i problem tkwiłby w krokowcu

> to może ktoś wie gdzie da się kupić krowokca do lovato ?

> przeglądam neta i nie moge nic znaleźć....

Proszę wink.gif

Napisano
  • Autor

> Proszę

o ja dooopa bow.gif nie wiem jak ja szukałem..... raz jeszcze bow.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

no i chyba okazuje się że trafiłeś w 10 bow.gif ! Od momentu jak poluzowałem mocowanie krokowca czyli od jakiś 2 tygodni problem przzestał istnieć.

Informacja ta może sie komuś przydać..

Raz jeszcze dziekuję wszystkim za rady ! bow.gif

Napisano

> no i chyba okazuje się że trafiłeś w 10 ! Od momentu jak

> poluzowałem mocowanie krokowca czyli od jakiś 2 tygodni problem

> przzestał istnieć.

> Informacja ta może sie komuś przydać..

> Raz jeszcze dziekuję wszystkim za rady !

ten sam samochód, ten sam problem, chyba pójdę w twoje ślady i tak samo pokombinuję z krokowcem smile.gif z tym że ja mam z tym problem praktycznie codziennie rano i czasami nawet popołudniami jak już chwile postoi, no zobaczymy jakie efekty to przyniesie smile.gif

Napisano

Mam też podobny problem w stilaku gdzie mam zamontowaną instalkę Tartarini ETAGAS (podciśnieniową) po wymianie membran i regulacji, najgorzej jest rano słychać przełączenie się elektrozaworów ale silnik gaśnie i nie da się przełączyć na gaz. Dopiero za drugim nawet kolejnym razem przeskoczy ale silnik nie pracuje równo tak jakby go zalewało albo za mało gazu dostawał.

Co moze być przyczyną bo zaczyna mnie to już rozbrajać powoli angryfire.gif

stilak 1.6 16V 5D LPG 20.GIF

• 2 tygodnie później...
Napisano

> - lekkie poluzowanie wkrętów mocujących krokowiec do obudowy (w celu

próbowałem u siebie poluzować wkręty, problem się nie rozwiązał, wymieniłem krokowiec i teraz bez problemów, troszkę momentami muli ale to jeszcze muszę doregulować smile.gif a w sumie gazownicy smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.