Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wybierak zmiany biegów Astra F

Featured Replies

Napisano

Mam problem z mechanizmem zmiany biegów. Mianowicie przy obratoach powyżej 2500obr/ min cały drązek wpada w rezonans co objawia sie bardzo denerwującym pierdzeniem podczas jazdy. Zmieniłem juz słynną gumke na drążku jednak to nie pomogło. Przypuszczam ze jest tu wina wybieraka. CZy macie jakis sposób na naprawe luzów na tych plastikach na krzyżaku?? Podajcie namiar co kupić ewentualnie gdzie żeby rozłożyć i naprawić ten problem?? Może macie jakis manual!!

Napisano

> przy obratoach

> powyżej 2500obr/ min cały drązek wpada w rezonans co objawia sie

> bardzo denerwującym pierdzeniem podczas jazdy.

Miałem tak, i dźwięk cichł w momencie położenia ręki na lewarku. Pomogła wymiana mechanizmu zmiany biegów ("pająk"), wymiana gumowego pierścienia w lewarku (co już zrobiłeś) oraz dołożenie podkładek na sworzniu na którym zamocowany jest pająk. To usunęło znaczną część luzów i teraz jest cisza.

Napisano

Zdecydowanie kolega kretul ma raję za denerwujący dźwięk odpowiada rezonans "pająka" , miałem tak u siebie ( w niespełna w rok po jego wymianie na nowy z lanosa , manual ) aby nie brnąć w koszty ponownie wyjąłem mechanizm wybieraka , przesmarowałem , zamontowałem w autku i przeprowadzałem regulację i pomogło wink.gif teraz mam spokój.

Ale jeśli w Twoim mechanizmie masz już powyrabiane przeguby kulkowe to niestety pewnie tylko pomoże wymiana wspomnianego kompletu. Do opla w ASO dość sporo to kosztuje, ale bezproblemowo pasuje od lanosa i jest dostępny na alledrogo biglaugh.gif

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Patrze na allegro i widze ze te wybieraki z lanosa kosztuja duzo mnie tj ok 45zł W takim razie czy wybierak z Lanosa jest identyczny jak ten z Astry? Czy jego przełożenie wymagać będzie jakichs przeróbek?? Czy poprostu zamiany. Bo jesli tak to nie będe sie bawił w gumki i inne i od razu zmienie cały krzyżak

Napisano
Maro76 podał ci link do manuala swojego dotyczacego wymiany mechanizmu, zobacz tam co i jak...
Napisano

> Maro76 podał ci link do manuala swojego dotyczacego wymiany

> mechanizmu, zobacz tam co i jak...

Ja te sworznie zastapiłem śrubami i już nigdy nie miałem z tym problemu.

Napisano

> Mam problem z mechanizmem zmiany biegów. Mianowicie przy obratoach

> powyżej 2500obr/ min cały drązek wpada w rezonans co objawia sie

> bardzo denerwującym pierdzeniem podczas jazdy. Zmieniłem juz

> słynną gumke na drążku jednak to nie pomogło. Przypuszczam ze

> jest tu wina wybieraka. CZy macie jakis sposób na naprawe luzów

> na tych plastikach na krzyżaku?? Podajcie namiar co kupić

> ewentualnie gdzie żeby rozłożyć i naprawić ten problem?? Może

> macie jakis manual!!

Ja wymieniłem gumkę na drążku, wybierak (wstawiłem ten od Lanosa), poduszkę główną silnika na nówkę - oryginał GM

a nawet wspawana została plecionka w układ wydechowy.I ciutkę się wyciszyło ale ciutkę - ponieważ wymieniłem wszystko

co się dało (oprócz silnika smile.gif) to dałem sobie spokój.Za czas jakiś oklejałem matami bitumicznymi komore silnika od strony kabiny.

I tu nieoczekiwanie hałas od drążka najbardziej uległ redukcji.Pomyślę ile wydałem kasy i poświęciłem czasu - a potem 3 maty

po 15 PLN załatwiły prawie (ale nie do końca) sprawę.

Napisano

> oklejałem matami bitumicznymi komore silnika od strony kabiny.

Proponuję przeczytać TEN WĄTEK (w całości).

Napisano

Wymień cały pająk, pasuje od daewoo, poza jednym szczegółem który trzeba przełożyć ze starego pająka (element łączący się z lewarkiem, jest odwrotnie w DU niż w GM). Oryginalny GM kosztuje majątek a od daewoo kilkadziesiąt złotych. Zrobiłem to u siebie i cisza jak makiem zasiał, nawet tej gumy na lewarku nie musiałem zmieniać.

Napisano

DU to też GM grinser006.gif

Kozaczku jeśli chodzi o ten rysunek z manuala kolegi Maro76; nr 7, 8 i 9 można kupić razem jako zestaw naprawczy do pająka.

Napisano

a czy element nr 16 mozna dokupic? bo u mnie jest wyrobiony i wymiana zestawu naprawczego : elementy 11, 12, 13 nie pomogla

Napisano

Występuje jako część zamienna, ale kosztuje ok 30zł w ASO. Sporo jak za kawałek pręta. Pytanie, które ASO sprzeda Ci sam sworzeń, a nie będzie chciało wcisnąć całego pająka za 750zł screwy.gif

Aha. Sam sworzeń jest dość twardy. Zużywają się elementy 11, 12 i 13, które z nim współpracują.

Uwaga przy wyjmowaniu sworznia. U mnie był trochę zardzewiały i przy wybijaniu (a starałem się delikatnie) odłamałem kawałek łapy w którym siedział.

Napisano

wlasnie mi sie wyrobil ten element. ciekawe czy od DU podchodzi lub z jakiegos preta da sie dorobic

Napisano

Ja mam z pręta skromny.gif.

Skoro pająk od DU podchodzi to za pewne sworzeń też wink.gif.

Napisano

tyle co go wymierzylem to ma chyba srednice 9 mm czy sie myle?

Napisano

Bardzo możliwe. Ja już niestety nie pamiętam ile dokładnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.