Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

bład "Check Engine"

Featured Replies

Napisano

Witam

Pojawił mi sie ostatnio taki błąd i tak po około 100 km przejechanych znikł (mam zamontowaną instalacje gazową przypuszczam że przez nią się pojawił) mam pytanko na jakiej podstawie generowne sa błedy i po jakim czasie znikają?

Ile kosztuje odczyt kodu?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Pojawił mi sie ostatnio taki błąd i tak po około 100 km przejechanych

> znikł (mam zamontowaną instalacje gazową przypuszczam że przez

> nią się pojawił)

bardzo możliwe.

> mam pytanko na jakiej podstawie generowne sa

> błedy

losowo zlosnik.gif a czasem na napodstawie faktycznej usterki

>i po jakim czasie znikają?

jeśli bląd był jednorazowy, to po kilku uruchomieniach silnika, ale ECU trzyma je w pamieci

> Ile kosztuje odczyt kodu?

są ASO, które sam odczyt robią za darmo, a są i takie które każą Ci płacić 80-100 PLN

Napisano
  • Autor

a słaby akumulator moze mieć na to wpływ?, bo mam jeszcze oryginalna 50 Ah(ma jakieś 4,5 roku), sprawdzałem ostatnio gęstość elektrolitu to było 1.20 po naładowaniu az "zakipiał" doszedł na 1,25, ale elektrolit po ładowaniu miał "brazowy" kolorek smile.gif

Napisano

> a słaby akumulator moze mieć na to wpływ?, bo mam jeszcze oryginalna

> 50 Ah(ma jakieś 4,5 roku), sprawdzałem ostatnio gęstość

> elektrolitu to było 1.20 po naładowaniu az "zakipiał" doszedł na

> 1,25, ale elektrolit po ładowaniu miał "brazowy" kolorek

może, jak najbardziej. spadki napięcia są jednym z głównych źródeł generujących głupie komunikaty

Napisano

> (...) spadki napięcia są jednym z głównych źródeł generujących głupie komunikaty

Właśnie opracowuję studium nad innymi źródłami, nie napiszę jakimi, bo dostanę bananem bez łep zlosnik.gif

Napisano

Witam

jeżeli masz instalkę gazową to na 99% jest to błąd spowodowany poprzez gazik najprawdopodobniej jest to zły skład mieszanki za ubogo lub bogato moja rada pojechac do gazownika sczyta błąd z kompa auta i jeżeli będzie to skład mieszanki to musi dostroić kompa gazowego tzn. wprowadzić korektę do czasu wtrysków gazu jak mniemam masz chyba gaz sekwencyjny cool.gif

Napisano

> a słaby akumulator moze mieć na to wpływ?, bo mam jeszcze oryginalna

> 50 Ah(ma jakieś 4,5 roku), sprawdzałem ostatnio gęstość

> elektrolitu to było 1.20 po naładowaniu az "zakipiał" doszedł na

> 1,25, ale elektrolit po ładowaniu miał "brazowy" kolorek

Miałem dokładnie to samo po zakupie, też ładowałem ten fabryczny 5-letni "wyrób akumulatoropodobny" Magneti Marelli, też do areometru zassała się brązowa zupa. Wymieniłem go na poczciwego krajowego ZAP-a Silver 53 Ah, od tego czasu nie pojawił się ani jeden komunikat błędu. Polecam. Jedyny problem, to że ZAP jest o centymetr niższy od fabrycznego akumulatora, musiałem podłożyć kawałek drewnianej listewki pod blachę trzymającą akumulator.

Napisano

> Miałem dokładnie to samo po zakupie, też ładowałem ten fabryczny

> 5-letni "wyrób akumulatoropodobny" Magneti Marelli, też do

> areometru zassała się brązowa zupa.

Przecież przez pięć lat spełniał swoje zadanie, myślisz że w tym ZAPie po 5 latach będziesz miał inną zupę.

Napisano

stan aku. a błąd co ma kolego to nie ma się nijak ,jak mam gaz to problem jest ze składem mieszanki a nie ze stanem aku.

Napisano

> Przecież przez pięć lat spełniał swoje zadanie, myślisz że w tym

> ZAPie po 5 latach będziesz miał inną zupę.

Zobaczę za 5 lat smile.gif Kiedyś dawno temu miałem w FSO 1500 akumulator Centry, jeszcze taki z wypukłymi wykręcanymi korkami, po 7 latach jeszcze nieźle kręcił i miał znacznie czystszy elektrolit.

BTW. z małpiej ciekawości zapytałem w ASiO, ile by kosztował oryginalny akumulator Magneti Marelli do mojego 1.6. Odpowiedż pana na stoisku z częściami: "musiałbym sprawdzić, ale coś około 600 zł, jak tu pracuję od 5 lat to nie pamiętam, żeby ktoś zamawiał akumulator" zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.