Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś cieknie - help :(:(:(

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam problem. Z przodu od strony pasażera tapicerka pod nogami jest mokra i chyba tłusta. Co to może być ? Nic nie było wylane. Może źle założony filtr przeciwpyłkowy, cieknie klima lub nagrzewnica ????????? Aż mi słabo, bo jak se pomyśle ile może kosztować naprawa, to...................... Oczywiście chodzi o Astrę G

Pozdrawiam Piotr Łukasiewicz

Napisano

skoro jest mokro i jakby tlusto, to prawdopodobnie jest to chlodziwo. Mozliwe, ze nagrzewnica powiedziala 30.GIF

Napisano
  • Autor

> skoro jest mokro i jakby tlusto, to prawdopodobnie jest to chlodziwo.

> Mozliwe, ze nagrzewnica powiedziala

AŁA...........:(:(:(jeśli to nagrzewnica to da sie ją jakoś zakleić a jak nie to ile to kosztuje?

Napisano

> Witam!

> Mam problem. Z przodu od strony pasażera tapicerka pod nogami jest

> mokra i chyba tłusta. Co to może być

Coś takiego odkryłem u siebie gdy otworzyłem klapkę z numerem nadwozia. Gdy wsadziłem palce pod wykładzinę to się przeraziłem.

Najprawdopodobniej przyczyną było niedokręcenie kratki wlotowej pod maskownicą wycieraczek (ten plastik podszybia).

Nad kratką powinien znajdować się jeszcze taki plastikowy daszek.

Aby to sprawdzić musisz zdemontować wycieraczki i owo podszybie.

Mam też niewielkie "tłuste" plamki na gumowym chodniczku. Znaczy coś tam kiedyś kapało ale nie wiem co.

Plama znajduje się "pod" ostatnią dziurką nawiewu na nogi.

pzdr

Napisano

> Coś takiego odkryłem u siebie gdy otworzyłem klapkę z numerem

> nadwozia. Gdy wsadziłem palce pod wykładzinę to się przeraziłem.

> Najprawdopodobniej przyczyną było niedokręcenie kratki wlotowej pod

> maskownicą wycieraczek (ten plastik podszybia).

Skoro plyn jest tlustawy, to raczej wykluczam ciekniecie "deszczowki". To jednak raczej plyn z ukladu chlodzenia.

Napisano

kosztować

> naprawa, to...................... Oczywiście chodzi o Astrę G

> Pozdrawiam Piotr Łukasiewicz

musisz obadać co ta za ciecz, jeśli to płyn chłodniczy to wszystko jasne, a jeśli to woda to albo, tak jak ktoś tu napisał, coś zacieka z zewnątrz w okolicy wycieraczek albo zatkał Ci się odpływ skroplin od klimy.

Ja miałem podobną sytuację latem, u mnie właśnie okazało się, ze zatkał sie odpływ skroplin i wszystko wykapywało poprzez obudowę filtra ppyłkowego wprost na nogi pasażera.

Jak sprawdzisz, że to woda to napiszę Ci co porozbierać aby móc udrożnić cały odpływ skroplin.

Napisano

> Jak sprawdzisz, że to woda to napiszę Ci co porozbierać aby móc

> udrożnić cały odpływ skroplin.

Pisz - nie czekaj. Idzie wprawdzie zima, ale manual na ten temat zawsze się przyda.

Napisano

> AŁA...........:(:(:(jeśli to nagrzewnica to da sie ją jakoś zakleić a

> jak nie to ile to kosztuje?

Poszukaj na szrotach używanej, nie powinno być drogo.

Nie wiem jaki masz model, ale tutaj masz jakąś orientacyjną cenę. używanej.

Pozdr. 20.GIF

Napisano

> Skoro plyn jest tlustawy, to raczej wykluczam ciekniecie

> "deszczowki". To jednak raczej plyn z ukladu chlodzenia.

Na szczęście dawno nie widziałem świeżych plam. Lada dzień wyjmę filtr ( na zimę ) p-pyłkowy i zobaczę czy on jest tłustawy.

Trochę ubywa mi płynu chłodniczego ale już wiem skąd leci. Mam wilgotne miejsce tuż przy kraniku spustowym. Sama zakrętka i "gniazdo" jest suche ale wokół jest zawsze wilgotno.

Gdy rozbebeszyłem wykładzinę pasażera to dobre 1,5 litra wody icon_eek.gif wycisnąłem z tej maty gumowo gąbkowej.

Ja poproszę też o manualik udrażniania kanału smile.gif

Napisano

> Pisz - nie czekaj. Idzie wprawdzie zima, ale manual na ten temat

> zawsze się przyda.

Mogę napisac w skrócie. Wszystko co wiedzialem przed rozbieraniem tego znalazłem tu na forum. Po haśle "odpływ" albo "udrożnienie", może jeszcze jakieś , nie pamiętam już.

W każdym bądź razie to było tak:

Po telefonie do ASO ile za to i usłyszeniu, że ze 200 za robotę minimum wziąłem się za to sam.

Odpływ jest ja kw każdym aucie na grodzi silnik/kabina w połowie jej szerokości. Jest to plastikowy kranik, dostać siędo niego można odkręcając małą osłonę silnika. Dostęp jest i tak fatalny. Ten plastkowy kranik przykręcony jest na dwa długie torxy, odkręcanie tego to masakra dlatego proponujęzająć się tym ewentualnie na końcu a podejść do tematu od wewnątrz kabiny.

Trzeba odkręcić tunel środkowy wraz z popielniczką, następnie zdjąć plastikowe kanały nawiewów, ktore kierują powietrze do wylotow pod siedzeniami, wtedy widzimy czarną plastikową osłonę nagrzewnicy. Dolna pokrywa osłony jest mocowana do reszty za pomocą małych aluminiowych zapinek, jest ich na około chyba z 8. Po zdjęciu tej osłony można zobaczyć co jest na jej dnie tzn. czy czasem nei stoi tam płyn chłodniczy wtedy już wiadomo, że nagrzewnica się poci a odpływ zapchany.

Nad nagrzewnicą widać inną czarną plastkową puszkę a w niej jest parownik klimy. U dołu tej puszki widac rurkę odpływową, ktora odprowadza właśnie wilgoć z parownika poprzez tą miskę nagrzewnicy i kranik w grodzi pod auto. U mnie własnie ta rurka odpływowa wychodząca z parownika była zapchana, wystawały z tej rurki jakieś kłaki. Podstawiłem słoik, podłubałem drucikiem i jak chlusnęło to pół słoika.

W tych paprochach były jakieś syfy z powietrza, jakieś listki male, łuski z szyszek itp. Był to efekt tego ,ze Niemiec na ostatnim przeglądzie wsadził filtr ppyłkowy od delphi pomimo, że mam układ Behr. Flitr delphi jest nieco innych rozmiarow i część wlotu nie jest zasłonięta. Tu przy okazji mają nad czym pomysleć Ci, ktorzy twierdzą, ze wogóle bez filtra ppyłkowego można jeździc.

Poskładałem wszystko do kupy i po problemie. Dlatego na poczatku pisalem ,ze by kranikiem pod autem zająć sięna końcu bo odkręcenie jego jest upierdliwe a jak zobaczyłem go z bliska po odkręceniu to wydaje mi się, że trudno go zapchac chyba że wieeeelkim kawalkiem syfu.

Nie pamiętam teraz dokładnie ale na 99% wydaje mi się, ze to wszystko jest tam tak skonstruowane, ze ewentualny wyciek z nagrzewnicy spłynie do dolnej jej osłony a nastepnie do odpływu tego samego co od klimy i pod auto. W tym przyapdku pocąca się nagrzewnica moze powodowac tylko smrodek w aucie, parowanie szyb, ale nie mokre dywaniki.

Jak poszukasz dokładnie to ktoś tu nawet wrzucal fotki tego dobierania się do nagrzewnicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.