Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test - BMW 320d Sedan 2.0d 163KM

Featured Replies

Napisano

BMW 3 (sedan) 320d 163KM

Dziś w moim teście kolejne auto z wyższej półki cenowej. Tym razem pod lupę wziąłem najnowsze dziecko bawarskiego koncernu BMW. Była to najnowsza trójka z 2 litrowym silnikiem turbodieslowskim. Ale zacznijmy od początku.

Krótka historia

Obecna generacja trójki trafiła do polskich salonów w marcu bieżącego roku. Sprzedawana jest jak na razie tylko w wersji sedan. Na jesieni dołączy model Touring (czyli kombi). Model ten może być napędzany jednym z trzech silników benzynowych oraz turbodieslem, który miałem okazję testować.

Ocena wnętrza oraz komfortu jazdy

Zajrzyjmy do środka najważniejszego modelu bawarskiego koncernu. Po zajęciu miejsca mamy wrażenie że skądś znamy tą deskę rozdzielczą. Okazuję się że styliści upodobnili ją do pozostałych modeli BMW. Cała deska jak i wnętrze jest w dwukolorowej tonacji (czarna ze srebrnymi wstawkami). Srebrne wstawki idealnie pasują do auta z zacięciem sportowym. Plastiki i materiały wykorzystane w opisywanej trójce są bardzo dobrej jakości.

Przednie fotele są rewelacyjnie wyprofilowane. Co połączone z dobrym trzymaniem bocznym oraz zawieszeniem(moim zdaniem najlepszym. Twarde a zarazem komfortowe) umożliwia szybkie i komfortowe podróżowanie. Na tylnej kanapie wygodnie może zasiąść dwóch nie za wysokich pasażerów. Z powodu opadającej linii dachu pojawia się mało miejsca nad głowami. Najwygodniej z tyłu będą podróżować dzieci.

W dalekich podróżach bardzo przydatne okażą się schowki oraz cztery(dwa z przodu i dwa z tyłu) wysuwane uchwyty na napoje. Jeśli już wspominamy o podróżach zajrzyjmy pod klapę bagażnika. A tam mamy 460 litrową przestrzeń o w miarę regularnych kształtach. Pod górną krawędzią bagażnika znajduję się dosyć spora szuflada na drobiazgi.

Ciekawostką jest zastosowana funkcja odpalania samochodu za pomocą przycisku umieszczonego na konsoli środkowej. Żeby odpalić auto należy włożyć niby kluczyk w specjalną lukę i wciskając pedał sprzęgła(tak tak to nie pomyłka!) nacisnąć przycisk START-STOP. A wtedy zabrzmi dźwięk silnika.

Ocena silnika i osiągów

Testowany model wyposażony był w nowoczesnego diesla zbudowanego w systemie Common Rail. Silnik 16 zaworowy o pojemności 1995ccm ma 163KM. Moc ta jest uzyskiwana już przy 4000obr./min. Zaś już zaledwie przy 2000obr./min silnik osiąga maksymalna wartość momentu obrotowego, który wynosi 340Nm. Taki moment zapewnia niesamowitą frajdę z jazdy. Jednostka ta jest bardzo elastyczna, niezależnie od prędkości z jaką podróżujemy oraz zapiętego biegu. A mamy tu 6 bardzo dobrze ze stopniowanych przełożeń. Napęd, tradycyjnie jak to w marce BMW, przekazywany jest na tylną oś. Przyśpieszenie od 0 do 100km/h zajmuję krótką chwilę 8.5 sekundy. Samochód bez problemu można rozpędzić do prędkości maksymalnej, która wynosi 225km/h (jak na polskie realia to już nie mało).

Można pomyśleć że takie osiągi wyciągną z naszego portfela wszystkie oszczędności. A tu mała niespodzianka na stacji. Silnik ten potrzebuje średnio 7 litrów na 100km. Jest to bardzo dobry wynik.

Podsumowując:

Moja opinia MaxArtur

BMW 3 jest rewelacyjnym samochodem dla osób lubiących klasę kompakt plus, posiadającym zacięcie sportowe. A takim na pewno jest testowany model.

Krótko mówiąc nowa trójka ma rewelacyjne zawieszenie oraz dynamiczny a zarazem oszczędny silnik. Wszystko to połączone razem daje niesamowitą przyjemność podczas jazdy. Szkoda tylko że za tą przyjemność musimy sporo zapłacić przy zakupie tego auta. Ale ten wygodny i elegancki samochód dla niektórych jest wart tej ceny.

Plusy

- Bardzo dobre własności jezdne

- Dynamiczny i oszczędny silnik

- Rewelacyjne zawieszenie

Minusy

- Cena

- Mało miejsca nad głowami na tylnej kanapie

- Duży popyt wśród złodziei

Dane techniczne:

Pojemność silnika: 1995ccm. (Common Rail )

Liczba cylindrów/zaworów: 4/16

Moc: 163KM przy 4000obr./min

Moment obr.: 340Nm przy 2000obr./min

Skrzynia biegów: 6 manualna

Napęd: tylny

Pojemność bagażnika: 460/[-] l [po rozłożeniu siedzeń]

0-100km/h: 8.5sek.

Vmaks: 225km/h

Zużycie paliwa: 10.4/5.8/7.0 (10.6/6.1/9.5 w teście) (l/100km) [miasto/poza miastem/cykl mieszany]

Pojemność baku: 60 litrów

Wymiary: 4520/1817/1421 [długość/szerokość/wysokość] (w milimetrach)

Wyposażenie: wersja STANDARD 4 airbagi, kurtyny, ABS, DSC(odpowiednik ESP), wspomaganie kierownicy, dwustrefowa klimatyzacja manualna, radioodtwarzacz z CD(ze sterowaniem na kierownicy), tempomat, elektryczne sterowane szyby przód/tył i lusterka, elektrycznie podnoszona tylna roleta, fotel kierowcy wyposażony w elektryczną regulację oparcia w odcinku lędźwiowym, komputer pokładowy, 17calowe alufelgi, lakier metaliczny, reflektory biksenonowe(+3900zł),

Cena: 143030zł.[wersja testowana z dodatkami]

AUTOR: MaxArtur (ał)

Już niedługo kolejny samochód

P.S. Czekam na Wasze opinie smile.gif

Pozdrawiam

(!Wszelkie prawa do publikacji bez uzgodnienia ze mną zastrzeżone!)

Mini galeria

Serdeczne podziękowania dla kolegi za możliwość przetestowania tego modelu!

275429950-mix320d.jpg

Napisano

fajna bmka z tradycyjnie juz dla bmw,dobrym silniczkiem.zawsze mialem do nich slabosc ale niestety mnie na nia nei stac oslabiony.gif

Napisano

> fajna bmka z tradycyjnie juz dla bmw,dobrym silniczkiem.zawsze mialem

> do nich slabosc ale niestety mnie na nia nei stac

mnie bedzie na nia stac jak bedzie miala 10 lat sick.gif

Napisano

skad Ty bierzesz te auta d testowania ? smile.gif

Napisano

> skad Ty bierzesz te auta d testowania ?

to chyba tajemnica niewiem.gif mnie nie chcial powiedziec biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> skad Ty bierzesz te auta d testowania ?

To jest moja słodka tajemnica wink.gif

Napisano

> To jest moja słodka tajemnica

pewnie jestes profesjonalnym zlodziejem biglaugh.gif

zartowalem oczywiscie biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> pewnie jestes profesjonalnym zlodziejem

> zartowalem oczywiscie

hehe.gif Zapewniam że nie jestem żadnym "złodziejem profesionalnym" cfaniaczek.gif

Zdradze tylko ze dzis testowałem kolejne dwa auta smile.gif Niebawem pojawia sie na forum waytogo.gif

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> Zapewniam że nie jestem żadnym "złodziejem profesionalnym"

> Zdradze tylko ze dzis testowałem kolejne dwa auta Niebawem pojawia

> sie na forum

> Pozdrawiam

a miales okazje przetestowac cos w stylu Merca S Audi A8 lub BMW 7?

Napisano
  • Autor

> a miales okazje przetestowac cos w stylu Merca S Audi A8 lub BMW 7?

Jeszcze nie mialem okazji. Za to testowałem Chrysler 300C 5.7 HEMI 340KM

Prawie wszystkie moje testy sa na mojej stronce

MOJE TESTY MOTORYZACYJNE Zapraszam

Napisano

> Jeszcze nie mialem okazji. Za to testowałem Chrysler 300C 5.7 HEMI

> 340KM

czytalem - auto serduszka.gif

Napisano
  • Autor

Ale jak wszystko sie dobrze ulozy to pod koniec wrzesnia bede mogl przetestowac auto z wyzszej polki yay.gif Ale zeby nie zapeszyc to nic wiecej nie powiem wink.gif

Napisano

przejrzalem testy na Twojej stronce.testowales autko,ktore osobiscie ja ostatnio preferuje przed bmw.saab'a 9-3.to jest samochodzik nie tak szpanerski jak bmw ale oferujacy rownie duzo imo.

bmw 530d... ale ten silnik pracuje.jak dla mnie to narazie najladniej pracujacy diesel.i ta elastycznosc.ja jezdzilem manualem.wypas maszyna ok.gif

Napisano

IMO ładny przód, paskudny tył i środek jakiś ubogi.. no ale motor całkiem całkiem ok.gif

Napisano

> Zapewniam że nie jestem żadnym "złodziejem profesionalnym"

To jak na amatora całkiem nieźle Ci idzie zlosnik.gif nie daj się złapać chuopaku ok.gif

grinser006.gif

Napisano

> wciskając pedał sprzęgła(tak tak to nie pomyłka!) nacisnąć przycisk START-STOP.

Tego nie rozumiem hmm.gif Cóż w tym dziwnego że wciska się sprzęgło podczas odpalania? niewiem.gif

Zawsze tak robię, bo zawsze zostawiam auto na biegu...

Napisano

Silnik, chyba jak w każdym bmw ok.gif Przód ok.gif tył i deska rozdzielcza IMO no.gif Ogólnie auto nie jest brzydkie, chociaż osobiście bardziej podoba mi się bmw serii 5 i 6 waytogo.gifsmile.gif

Napisano
  • Autor

> Tego nie rozumiem Cóż w tym dziwnego że wciska się sprzęgło podczas

> odpalania?

> Zawsze tak robię, bo zawsze zostawiam auto na biegu...

To jest dziwne ze nawet jak samochod na luzie jest to żeby go odpalic trzeba wcisnac pedal sprzegla wink.gif

Napisano

> Silnik, chyba jak w każdym bmw Przód tył i deska rozdzielcza IMO

> Ogólnie auto nie jest brzydkie, chociaż osobiście bardziej

> podoba mi się bmw serii 5 i 6

ale pasudne sa te zolte kierunkowskazy z tylu. chociaz po to sa zolte zeby w czasie liftingu zrobic je bialymi biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> jak w motocyklu

No też prawda waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> To jak na amatora całkiem nieźle Ci idzie nie daj się złapać

> chuopaku

hahaha.gif Ale ja sie nie dam zlapac bo nie jestem zlodziejem 270751858-jezyk.gif Samochody mam z ........... hehe.gif moja slodka tajemnica zlosnik.gif

Pozdrawiam biglaugh.gif

Napisano

> Ale ja sie nie dam zlapac bo nie jestem zlodziejem Samochody mam z

> ........... moja slodka tajemnica

> Pozdrawiam

a kim jest twoj tajemniczy kolega

cfaniaczek.gifbiglaugh.gif

Napisano

Testy fajne, trochę schematyczne, ale w ocenie pod punkt "cena" chyba nie powinien się znaleść - to już zależy od zasobności portfela osoby zainteresowanej, bo na dobrą sprawę większość aut jakie testujesz są w miarę nowe i nawet panda kosztuje dwadzieścia kilka tysięcy złotych a porównując BMW kosztujące przeszło 100 tys. i inne auto sporo tańsze, np. Seat 1,4 TDI cena jest zawsze na minusie.

Napisano
  • Autor

> Testy fajne, trochę schematyczne

To sie juz niedlugo zmieni nie beda takie schematyczne ok.gif

Napisano

> To sie juz niedlugo zmieni nie beda takie schematyczne

Tak napisałem po przejrzeniu stronki która jest ok. Też mam możliwość jeżdzenia róznymi autami poza swoim i stąd to odczcuie że masz jakiś schamat tego co byś chciał mieć w aucie a nie dokłanie tego co auto daje od siebie. Wiadomo - są marki w których jak wsiądziesz czujesz się jak u siebie ;-) Pozdro.

Napisano
  • Autor

> Tak napisałem po przejrzeniu stronki która jest ok. Też mam możliwość

> jeżdzenia róznymi autami poza swoim i stąd to odczcuie że masz

> jakiś schamat tego co byś chciał mieć w aucie a nie dokłanie

> tego co auto daje od siebie. Wiadomo - są marki w których jak

> wsiądziesz czujesz się jak u siebie ;-) Pozdro.

waytogo.gif

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

Ladna ta beemeczka, na pewno ladniejsza niz "jedynka" tylko jak zwykle cena ale za marke sie placi smirk.gif

Napisano
  • Autor

> tylko jak

> zwykle cena ale za marke sie placi

No tak to już jest na tym swiecie oslabiony.gif

Napisano

Czytajac wszystkie zalety i opis tego auto to bardzo dobrze sie prezentuje gdyby nie dosyc spory minus....cena, malo miejsca nad glowami no.gif. Ale mimo tych kilku wad auto jest godne uwagi cool.gif

Napisano

autko ok.gifslinka.gif

cena niestety wysoka no.gif

Napisano

> ale pasudne sa te zolte kierunkowskazy z tylu. chociaz po to sa zolte

> zeby w czasie liftingu zrobic je bialymi

zlosnik.gif Z pewnością tak będzie smile.gif

Napisano

od dłuższego czasu czytam Twoje testy i stwierdzam że nic nowego one nie wnoszą (być może nie mają wnosić), jest pełno tego w prasie, internecie ok.gif, aczkolwiek każdy robi to co lubi ok.gif

Napisano
  • Autor

> od dłuższego czasu czytam Twoje testy i stwierdzam że nic nowego one

> nie wnoszą (być może nie mają wnosić), jest pełno tego w prasie,

> internecie , aczkolwiek każdy robi to co lubi

Dzieki za opinie i wezme to pod uwage ok.gif Zreszta juz nie bawem pojawi sie nowy styl moich testów wink.gif

Napisano

> Dzieki za opinie i wezme to pod uwage Zreszta juz nie bawem pojawi

> sie nowy styl moich testów

zobaczymy zlosnik.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> zobaczymy

Mam jeszcze jeden test w takim stylu jak te BMW! A juz w nastepnych zmienilem styl wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.