Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polo - nie odpala, kręci rozrusznikiem. Wcześniej było ok.

Featured Replies

Napisano

Siema.... Jakiś czas temu jeździłem tym autkiem cały tydzień (z reguły jeżdżę czymś innym). Autko nie miało jakichś specjalnych problemów z odpalaniem choć czasem zaskakiwało np. za 2gim razem.

Na koniec 'użytkowania' wstawiłem auto do garażu. Po tygodniu próbowałem odpalić - no i niestety rozrusznik kręci a autko nie odpala. Po kilku dłuższych kręceniach aku powoli zdychał. Podczepiłem więc aku z mojego diesla (jakieś 70Ah, 680A). Rozrusznik kręcił dość intensywnie ale auto nadal nie odpaliło. Raz się tylko lekko zadławił jakby miał już ochotę zaskoczyć.

Paliwo w zbiorniku jest, pompka raczej pracuje (słychać przy przekręcaniu kluczyka brzęczenie z tyłu ok 1 sekundy).

Za co się jeszcze zabrać? Co sprawdzić itp.

PS. Chodzi o VW Polo 86c2F '91r. 1.0 benzyna na wtrysku (silnik AAU)

Napisano

Sprawdz czy paliwo dochodzi do magistrali oraz czy jest iskra na swiecach, jedyna przyczyna jesli nie hce zapalic lub jesli jest uszkodzony czujnik polozenia walka tez takie objawy moga byc

Napisano

> Sprawdz czy paliwo dochodzi do magistrali oraz czy jest iskra na

> swiecach, jedyna przyczyna jesli nie hce zapalic lub jesli jest

> uszkodzony czujnik polozenia walka tez takie objawy moga byc

jeszcze moze byc zwietrzale, stare paliwo albo problem z zabezpieczeniami w aucie (immo na przyklad)

Napisano
  • Autor

> jeszcze moze byc zwietrzale, stare paliwo albo problem z

> zabezpieczeniami w aucie (immo na przyklad)

Skoro zrobiłem 100km po mieście na tym samym paliwie to wątpię, żeby nagle okazało się nieodpowiednie. Niech by miało nawet 80 oktanów to by się może silnik krztusił ale by chodził. Elektroniki przyzapłonowej brak (tzn nie ma immo, wyłączników etc).

Napisano

sprawdz czy jest iskra i czy paliwo dochodzi, dopiero wtedy bedziemy gdybac co moglo sie stac ok.gif

pozdr.

Napisano

> Paliwo w zbiorniku jest, pompka raczej pracuje (słychać przy

> przekręcaniu kluczyka brzęczenie z tyłu ok 1 sekundy).

> Za co się jeszcze zabrać? Co sprawdzić itp.

Powyciągaj końcówki kabli wysokiego napięcia i powkładaj z powrotem - na cewce, kopułce, świecach

Napisano

a jak tam realizowany jest zaplon?

cewka, kopułka, palec?

warto to sprawdzic.

wyciagnij swiece, bo juz sa pewnie zalane i przy okazji sprawdzisz czy jest iskra

Napisano

Witam,

Jeżeli silnik jest na wtrysku i np.: nie ma iskry podczas kręcenia rozrusznikiem, to mogą być pouszkadzane przez myszy lub coś innego kable do komputera.

Napisano

> Witam,

> Jeżeli silnik jest na wtrysku i np.: nie ma iskry podczas kręcenia

> rozrusznikiem, to mogą być pouszkadzane przez myszy lub coś

> innego kable do komputera.

bez przesady wink.gif przyczyny najpierw nalezy szukac w aparacie zaplonowym jezeli taki auto posiada ok.gif

Napisano
  • Autor

Hmmm.... Wyciągałem wszystkie przewody WN, przeczyściłem końcówki - bez zmian. Zauważyłem jednak, że wiele wskazuje na to, iż nie dochodzi paliwo. Ściągnąłem przewód paliwowy w 2 miejscach w komorze silnika, żeby sprawdzić czy przy podpompowaniu pompą przed rozruchem gdzieś paliwo się zacznie sączyć - wszędzie susza icon_eek.gif

Profilaktycznie pojechałem po 3L vervy 98 żeby pominąć ew. brak paliwa (choć pływak zawsze pokazywał ok i widać że jest min. 8-10L).

Powoli obstawiam ew. zatartą pompkę paliwa (choć ją słyszę) lub ew. zatkany filtr.

Zastanawia mnie za to jeszcze jeden fakt. Chyba dość wątpliwe, żeby powiedzmy po 8-10 próbach rozładował się dość nowy aku icon_rolleyes.gif

A co jeszcze ciekawsze auto słabo kręci nawet na świeżo wyciągniętym z diesla mocnym aku (po wstawieniu spowrotem do diesla silnik odpala na dotyk). hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.