Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Laguna II - proszę o podpowiedź

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Ja z sąsiedniego kącika, ale jak wszystko dobrze pójdzie to za chwile może z Waszego ok.gif

Mam na oku Lagunkę z 2002 roku, z silniczkiem 1,9 w dieslu, taką wszystkomającą, jak to mówią na reklamie jednej telefonii komórkowej. Im bliżej jestem decyzji o kupnie tym więcej słyszę głosów na nie. Szczegłolnie dotyczą one elektryki/elektroniki, której w autku jest wypas, i która podobno lubi się psuć na potęgę. Jak to z tym jest? Gdzie się lepiej o tym dowiem jak nie u użytkowników?

Pozdrawiam,

Godzina 12.22: Czyżby zmowa milczenia?? wink.gif

Napisano

Witam. Ja Laguną z 2002r tyle, że z silnikiem 2.2dci jeździłem prawie rok. Z elektroniką akurat nie miałem problemów.Czasem tylko swirowały czujniki w kołach od ciśnienia powietrza.U mnie padła skrzynia biegów zaraz po zakupie przy przeb 150tys km,musiałem wymienić bo naprawa była nieopłacalna.Miałem tez drobne kłopoty z wyciekami oleju.W sumie nie było to aż tak bardzo uciążliwe auto.Byłem z niego zadowolony i gdybym nie potrzebował kasy to pewnie dalej bym nim jeździł.A historie auta mozna za friko sprawdzić w ASO.

> Pozdrawiam

Piotras smile.gif

Napisano

> Witajcie,

> Ja z sąsiedniego kącika, ale jak wszystko dobrze pójdzie to za chwile

> może z Waszego

> Mam na oku Lagunkę z 2002 roku, z silniczkiem 1,9 w dieslu, taką

> wszystkomającą, jak to mówią na reklamie jednej telefonii

> komórkowej. Im bliżej jestem decyzji o kupnie tym więcej słyszę

> głosów na nie. Szczegłolnie dotyczą one elektryki/elektroniki,

> której w autku jest wypas, i która podobno lubi się psuć na

> potęgę. Jak to z tym jest? Gdzie się lepiej o tym dowiem jak nie

> u użytkowników?

> Pozdrawiam,

> Godzina 12.22: Czyżby zmowa milczenia??

mam prawie 3 lata 2.2 dci i akurat z elektroniką nigdy nie miałem żadnego problemu, raz na kiedyś coś się sypnie raz drobnego raz poważniejszego, wszystko zależy od tego jaki egzemplarz trafisz

Napisano
  • Autor

> mam prawie 3 lata 2.2 dci i akurat z elektroniką nigdy nie miałem

> żadnego problemu, raz na kiedyś coś się sypnie raz drobnego raz

> poważniejszego, wszystko zależy od tego jaki egzemplarz trafisz

Widzę że idę Twoim śaldem smile.gif

Miałeś Lanka, masz Lagunkę ok.gif

W sumie pocieszyłeś mnie, bo nawet żeby tu się kilka negatywnych opinii pojawiło, to nie wiem czy zrezygnował bym z Lagunki, bo sie mi poprostu podoba i już. A ze mnie taki zna(f)ca że się szczególnie wyglądem kieruję ok.gif

Jak już kupię to się u Was zamelduję ....

Napisano

NO to ja niestety Cie nie pociesze. Osobiście nie mam, i nigdy nie będę miał tego modelu. Laguna z 2002 to najbardziej awaryjne auto świata, (albo drugie, nie pamiętam) wg rankingów. I ja niestety patrząc na auto koleżanki z klubu moge się pod tym podpisać. Juz nawet nie pamiętam ile razy ją holowałem, siada wszystko, koło dwumasowe, pasowe, kopci, błąd wtrysków, teraz zżera olej, gubi gdzies płyn chłodniczy, i tak można wymieniać bez końca ....... Oczywiście tak jak napisał kolega, zależy jaki egzemplarz Ci się trafi, i jak będziesz o niego dbał,ale ja osobiście odradzam kupno roczników 2001-2003

Ja mam benzynke z 2000 roku i podczas 2,5 letniej eksploatacji wymieniłem accu, rozrząd, amorki i końcówkę drążka

Napisano

Jestem użytkownikiem Lagunki 2 właśnie z silnikiem 1,9dCi jedyne co się zepsuło to turbinka 3 miesiące po zakupie, nic innego przez rok czasu jak ją posiadam nie padło.

Tak więc wszystko zależy na jaki egzemplarz trafisz.

Co do kolegi który pisał że czujniki mu świrują, co miałeś na myśli. Bo u mnie to normalna sprawa, że jak zmienia się temperatura na dworze to i ciśnienie w kołach i servis potrafi krzyczeć.

Wcześniej jeździłem małym clio jak i Lanosem również, generalnie jak wsiadłem do Laguny to już wiedziałem że to auto jest dla mnie, czuje się w nim wygodnie.

Napisano

Wiozłem ostatnio gościa co ma lagune diesla kupioną nową w salonie i po gwarancji władował już w nią 30 tys (ASO - wtryski, turbina, 3 raze tarcze bo sie krzywiły i masę innych).

Stwierdził, że jej nie sprzedaje, bo już go wyniosła tyle, że nie opłaca się mu jej sprzedawac ni jak, i ma jeszcze pół samochodu nowego w dodatku smile.gif

Napisano

Sory, ale taki kierowca każde auto by ukatrupił, a że laguna jest tania to takie leszcze ją kupują a potem psioczą że się psuje. Jakby kupił passata to potem nie miałby kasy na naprawe smile.gif

Napisano

> Witajcie,

> Ja z sąsiedniego kącika, ale jak wszystko dobrze pójdzie to za chwile

> może z Waszego

> Mam na oku Lagunkę z 2002 roku, z silniczkiem 1,9 w dieslu, taką

> wszystkomającą, jak to mówią na reklamie jednej telefonii

> komórkowej. Im bliżej jestem decyzji o kupnie tym więcej słyszę

> głosów na nie. Szczegłolnie dotyczą one elektryki/elektroniki,

> której w autku jest wypas, i która podobno lubi się psuć na

> potęgę. Jak to z tym jest? Gdzie się lepiej o tym dowiem jak nie

> u użytkowników?

> Pozdrawiam,

> Godzina 12.22: Czyżby zmowa milczenia??

Powiem tak wczesniej jezdziłem Lanosem teraz od ponad roku jeżdzę Laguną 1.9 Previilge rok 2004 jak miałem kupić to mi wszyscy mówili zgłupialeś francuza chcesz sobie kupić to sie psuje o wogóle te samochody to tragedia a Laguna to juz masakra !!! wszystko sie psuje od czujników w kołach po turbinę elektrykę poprostu siedzisz tylko w ASO i płacisz,wrózyli mi ile to razy będą mnie sciągac z trasy.

I co nic sie nie dzieje samochodzik jeżdzi pieknie bez żadnego problemu nic sie jeszcze nie zepsuło i co nie którym "czarnowidzą" szczeki troszkę opadły zlosnik.gif

Swoją Lalę kupiłem jak miała 140 tysięcy teraz mam 170 i jeżdzę.

Moim następnym samochodem pewno będzie Lala.A ci co pisza głupoty o Lagunach to prwdopodobnie nigdy nie mieli okazji dłużej jezdzic Laguną! Bo co mozna powiedziec o samochodzie po przejachaniu nawet 100 km Samochód mozna ocenic wtedy jak sie nim jeżdzi codziennie.

Ja bym kupił.Decyzja nalezy do ciebie.

Napisano
  • Autor

I tak zapewnie się stanie smile.gif

Tylko mi to ojro podskoczyło niemiłosiernie, krzyżując plany, ehhh.

Jak tylko coś się w tym zakresie zmieni to sie melduję smile.gif

Pozdrawiam,

• 2 miesiące później...
Napisano

Witam! Jeżeli można to chciałem się podłączyć pod wątek! Również zaczynam się przymierzać do laguny! Interesuje mnie raczej rocznik 2002 tylko pytanie teraz jaki silnik !!! Jakie są koszta eksploatacji dizelka a jakie benzyniaka ? Jakie są mniej więcej ceny materiałów eksploatacyjnych ? Dziękuję za wszelkie rady i dane!

Napisano

> Jakie są koszta eksploatacji dizelka a jakie benzyniaka ?

> Jakie są mniej więcej ceny materiałów eksploatacyjnych ?

Koszty sa zalezne od tego ile jeździsz a tego nie napisałes.

Do każdego trzeba lać paliwo bo bez tego nie pojedzie zlosnik.gif

Jeśli chodzi o cześci to sa w podobnych cenach, a krakanie za wczasu że cos się zepsuje.. lepiej szukaj egzemplarza który jest w dobrym stanie i nie trzeba będzie nic naprawiac.

Z mojego dośwadczenia

filtr kabinowy ceny od 30 do 80zł

filtr paliwa ok 30zł

filtr powietrza ok 30zł

tarcze hamulcowe przód ok 300zł

klocki przód ok 100-150zł

Tarcze tył ok 250-300zł /szt !!

klocki tył 100- 150zł

turbina ceny od 1500-2500zł regenerowane ok 3000zł nowe

wymiana turbiny 300zł

rozrzad wraz popmpą robiłem ponad rok temu płaciłem w warsztacie za komplet wykonanej roboty wraz z częściami ok 1200zł (w warszawie) pewnie połowa to robocizna a reszta to czesci.

Moje auto to 1,9dCi 2003r zreszta wiekszość aut to własnie 1,9 diesle... sam szukałem 1,8benzyna hatback a w końcu kupiłem 1,9diesel kombi. Taki się trafił w idealnym stanie wiec nie było sensu wybrzydzac.

Po ponad rocznej eksploatacji jestem bardzo zadowolony.

Napisano

> Witam! Jeżeli można to chciałem się podłączyć pod wątek! Również

> zaczynam się przymierzać do laguny! Interesuje mnie raczej

> rocznik 2002 tylko pytanie teraz jaki silnik !!! Jakie są koszta

> eksploatacji dizelka a jakie benzyniaka ? Jakie są mniej więcej

> ceny materiałów eksploatacyjnych ? Dziękuję za wszelkie rady i

> dane!

Witam,

ja teraz ujezdzam Lale 2003 z silnikiem 2.0 IDE benzynka, omijaj ten model z daleka... jest strasznie czuly na paliwo i czesto komputer sygnalizuje bledy wtryskow, nawet aso wielokrotnie nie naprawilo tego bledu... czesto trzeba "resetowac" auto, wylaczyc i wlaczyc, wsio wraca do normy na jakis czas ale to i tak uciazliwe. Pozatym benzynki strasznie duzo pala, przynajmniej moja... moze to wina tych bledow... ale dziwne jest to ze autoryzowany serwis nie potrafi tego naprawic.

Ja osobiscie zaluje ze nie wziolem diesla.

Ja mam anglika... 2003, initiale(full opcja z SatNav, skora i pelna elektryka), 91300mil. Posiadam go od 83000mil (rok). W sumie uzywam autka sporadycznie i na wyjazdy do Polski (bylem 2 razy). Na trasie tez czasem zachowuje sie dziwnie. Jak juz silnik sie rozgrzeje, mowie tu o przejechaniu ok 300km to czasem traci moc... cisniesz gaz a on zwalnia, po 2-3 sek odzyskuje sile. Taka sytuacja potrafi sie powatarzac parokrotnie(na dystansie 1300km- autostrady). Fakt ze nie oszczedzam silnika i jezdze dosc szybko (szczegolnie na niemieckich autostradach) ok 180km/h predkosci podroznej... moze to jest przyczyna.

Moje koszty w ciagu roku uzytkowania (orientacyjnie)

1. serwis po kupnie(olej,swiece,filtry,plyny,klocki ham-tyl, plus tuleje tylnej belki) - nie pamietam ale cos kolo 1700zl - AutoABC Szczecin(oczywiscie mozna bylo taniej samemu te tuleje wymieniac...)

2. podnosnik szyby kierowcy... porwaly sie te nieszczesne linki, nie wiem kto to zaprojektowal ale to zawsze sie bedzie psulo, wczesniej czy pozniej. Probowalem sam wymienic ale tu w UK nie mam narzedzi wiec kupilem zamiennik i mi go zaintalowali za 90funtow. (silnik podnosnika ten sam zostal - tylko mechanizm)

3. tarcze, klocki oraz kilka rzeczy gdyz nie chciala przejsc emisji spalin: swiece, kable, czujnik cisnienia paliwa, czyszczecnie ukladu wtryskowego, uszczelnianie ukladu wydechowego oraz sond lambda) UK ASO - 900funtow. - przeglad przeszedl...

Teraz przy przebiegu 91300mil wiem ze musze zrobic: przednie zawieszenie, chyba koncowki drazkow i amorki padly, ale mozliwe ze sa oryginalne jeszcze bo nie mam wymiany udokumentowanej od poprzedniego wlasciciela wiec uwazam to jako zuzycie. No i druga sprawa to te ciagle problemy z wtryskiem, tzn z bledami kompa...

Osobiscie odradzam benzynke....

No i tyle co chcialem powiedziec...

Pozdrowka

Napisano

Ja mam 1.8 w Benzynie. Od czerwca zrobiłem 30 tys.Km., na początku troszkę wariowały obroty (potencjometr pedału gazu i luźna wtyczka na przepustnicy koszt naprawy 150pln) wymieniłem rozrząd niecałe 600 zł i na razie odpukać wszystko ok. Ale pomału przymierzam się już do wersji po liftowej z 2005-06 z takim samym silnikiem.

Napisano

Hehe też zmieniłem landka na lagunę II kombi, mam ją chyba od kwietnia i jak na razie jest super. Silnik 1.9 120 KM Spalanie od 5.5 do 7.5 (klima-miasto )skrzynia 6 bieg. .Co mogę robię sam czyli klocki ,olej ,płyny, filtry itd. Co do rozrządu zapłaciłem za wszystko +pompa wody + pasek alternatora chyba 740 zł - taki spox mechanik z Katowic Auto-Reno ( nigdy nie jeździłem żadnym autem do serwisu smile.gif Wymieniłem też koń. drążków 60 zł ( 2szt) ,ustawienie zbieżności 60 zł .kiedyś byłem na kompie też w Auto-Reno 50 zł -bo mi coś świrował czujnik w kole ale koleś mi to wył. i jest ok. Ogólnie super auto pod względem wyposażenia jest chyba wszystko, ABS, ESP, tempomat, ogrzewanie przedniej szyby, składane lusterka ,czujniki parkowania itd. Obecnie śmiga nią żonka i jest zadowolona .Przebieg to ok. 180kkm olej 5W40 Elf nic nie ubywa .wszystko zależy kto i jak lalką śmiga .Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Napisano

wstrzymaj się z zakupem i kup Lagunę po FL (od2005 r.) - ponoć wiele usterkowych rzeczy poprawili...

Z zasady kupuję auta po fl i końca produkcji. Moja RM18 taka jest i jestem z niej bardzo zadowolony....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.