Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tradycyjny temat jesienią - opony zimowe.

Featured Replies

Napisano

Jakie opony wybrać na zimę? Dużo jeżdżę i wszędzie - po mieście, po bocznych ulicach Zakopanego czasem po bocznych wiejskich drogach. Myślę o Goodyear Ultra Grip 7+ lub Dunlop SP Winter Response. Ceny praktycznie identyczne a jakie wrażenia z jazdy? I jaki rozmiar opony wybrać?

Napisano

> Jakie opony wybrać na zimę? Dużo jeżdżę i wszędzie - po mieście, po

> bocznych ulicach Zakopanego czasem po bocznych wiejskich

> drogach. Myślę o Goodyear Ultra Grip 7+ lub Dunlop SP Winter

> Response. Ceny praktycznie identyczne a jakie wrażenia z jazdy?

> I jaki rozmiar opony wybrać?

Mam te Goodyeary w rozmiarze fabrycznym w Albei. Kupiłem je bardziej pod kątem autostrady, niż jeżdżenia po śniegu (kierowałem się opiniami z sieci). Jeżdżą dość cicho, w ciężkich warunkach (zalodzone i nieodśnieżone okolice Krynicy-Zdrój - jazda za GPS-em na skróty) wink.gif nie miałem do nich zastrzeżeń (ale też nie bawiłem się w Hołowczyca, więc pewnie na każdych zimówkach bym przejechał). W śniegu sporo gorzej niż Frigo (ale te ostatnie testowane w Pandzie, więc porównanie nieco bezsensowne).

Napisano

z tych co podałeś, jeździłem na goodyear'ch, są dobre, ale wole debice frigo 2. Tez sa ciche, a w sniegu lepiej wyciągają.

Napisano

A posiadał ktoś z was może opony bieznikowane bo zastanawiam sie nad takim rozwiązaniem ... niewiem.gif

Napisano

Ja mam jakies firestone kupione 2 lata temu w promocji za 250 pln za sztuke. Jakos tam sobie jeżdzę ale śniegu to ja już 2 lata pod kołami nie miałem smile.gif

PS: Czy ktos z was testował opony LETNIE o zmniejszonym oporze toczenia np Micheline Energy cośtam cośtam? Jakieś opinie?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

A jaki rozmiar kupić? Bo letnie mam 185/65 i myślałem, żeby takie kupić na zimę. Ale w instrukcji wyczytałem, że fabryczne opony to 175/70 R14 84T. To jakie kupić??

Napisano

> A posiadał ktoś z was może opony bieznikowane bo zastanawiam sie nad takim rozwiązaniem ...

Życie mnie nauczyło, że na oponach się nie oszczędza. Lepiej kupić nowe niż bieżnikowane.

Napisano
  • Autor

Więc na polo boju zostały opony Goodyear 7+ i Michelin A3. Które wybrać z tych dwóch i w jakim rozmiarze?

Napisano

> A posiadał ktoś z was może opony bieznikowane bo zastanawiam sie nad

> takim rozwiązaniem ...

Zdecydowanie odradzam bieżnikowane. W ubiegłą zimę kupiłem piękne (na wygląd) nowe opony bieżnikowane wyprodukowane w 2007 r. w Anglii. Bieżnik był kapitalny do tego stopnia, że na przeglądzie w ASO mechanicy się zachwycali tymi oponami. Tyle że na tych oponach nie dało sie jeździć. Auto zachowywało się tak, jakby miało niesprawne amortyzatory - nosiło go na boki na wszytkie strony. Przy predkości 100 km/h strach było jechać, miało sie wrażenie że zaraz przewróci sie na bok. Do tego były starsznie głośne. Na wiosnę z wielka ulgą sprzedałem je za pół ceny (z przebiegiem zaledwie 1500 km) i kupiłem fabryczne Sawy Eskimo. Nigdy więcej opon bieznikowanych !

Napisano

> Więc na polo boju zostały opony Goodyear 7+ i Michelin A3. Które

> wybrać z tych dwóch i w jakim rozmiarze?

Jeżeli nie chcesz opon Frigo z Dębicy, które w mojej sienie sprawują się doskonale, to generalnie lepsze recenzje zbierają Goddyear-y, choć nie wykluczone, że z obu rodzajów opon będziesz zadowolony. Co do rozmiaru, to lepiej pozostać przy oryginalnym rozmiarze, czyli 175/70.

Napisano

> A posiadał ktoś z was może opony bieznikowane bo zastanawiam sie nad takim rozwiązaniem ...

kupiłbyś sobie buty w których ktoś chodził, a potem ładnie wypastował, podkleił, itp ?

Napisano

> takim rozwiązaniem ...

Ja mam. Kupiłem autko od kabza na tych gumach. Bieżnik rewelacyjny, trzymanie autka na mokrym, śniegu bardzo dobre. Hałas jak na zimówki normalny. Ale z tego co wiem bardzo dużo zależy od zakładu gdzie takie coś robią, znajomy miał kiedyś i narzekał (autko nosiło, bieżnik szybko znikał). U mnie tego nie ma, ale następne oponki na pewno kupię nowe smile.gif

Napisano

> takim rozwiązaniem ...

Z pewnością bym nie kupił bieżnikowanych. Nie wiem jaka jest różnica w cenie w stosunku do bieżnikowanych, ale podejrzewam że na Frigo też zbankrutować się nie da, a jeździ się fajnie, zwłaszcza po śniegu. Miałem takie w Pandzie, niejako przez pomyłkę, bo miały być F2 a włożyli mi na koła "jedynki", gdy kupowałem auto (oponki niby gratis). wink.gif

Napisano

Witam

poszukuje nowych zimowych oponek do mojej hienki - wymiary standardowe 175/65 14 o ile dobrze pamietam i zwracam sie z pytaniem do przyjaciol z ziemi slaskiej czy moga polecic mi jakis warsztat oponiarski z tanimi oponami (bo jak sie orientowalem to rozrzut cenowy jest sporrryy) i dobrym "gumiarzem" bo nie chcialbym trafic na takiego "eksperta" co mi wywazy w taki sposob felge ze bedzie bardziej bilo niz przed zabiegiem

najbardziej interesowalaby mnie lokalizacja w bytomiu (bo tu mieszkam) ale i cos w poblizu moze byc: bytom, zabrze, chorzow, ruda slaska, gliwice... cos w tym stylu

pozdrawiam i z gory dzieki za odp smile.gif

Napisano

> Witam

> poszukuje nowych zimowych oponek do mojej hienki - wymiary

> standardowe 175/65 14 o ile dobrze pamietam i zwracam sie z

> pytaniem do przyjaciol z ziemi slaskiej czy moga polecic mi

> jakis warsztat oponiarski z tanimi oponami (bo jak sie

> orientowalem to rozrzut cenowy jest sporrryy) i dobrym

> "gumiarzem" bo nie chcialbym trafic na takiego "eksperta" co mi

> wywazy w taki sposob felge ze bedzie bardziej bilo niz przed

> zabiegiem

> najbardziej interesowalaby mnie lokalizacja w bytomiu (bo tu

> mieszkam) ale i cos w poblizu moze byc: bytom, zabrze, chorzow,

> ruda slaska, gliwice... cos w tym stylu

> pozdrawiam i z gory dzieki za odp

w tej materii trudno cos zepsuć wieć pojedz do oponiarza który jest blisko Ciebie ... a co do opon ... tylko sie nie smiać grinser006.gifostatnio w biedronce były frigo 2 w tym rozmiarze za 115 zl szt grinser006.gif

Napisano

> Witam

> poszukuje nowych zimowych oponek do mojej hienki - wymiary

> standardowe 175/65 14

Polecam ci zakupy przez internet w sklepie NetCar - ja przed kilkoma tygodniami kupowałem do swojej sienki oponki Dębica Frigo 2 za 134 zł sztuka. Kupiłęm komplet, w sprzedaży ratalnej. Płace 70 zł miesięcznie a mogę się cieszyć komfortem i bezpieczeństwem jazdy. Juz założyłem i jestem zadowolony.

Napisano

2 tygodnie temu kupiłem i założyłem dębice frigo 2 za 600 zł komplet (w cenie założenie i wyważenie). w naszej okolicy to bardzo dobra cena, bo w sąsiednich serwisach śpiewali 800

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.