Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Termostat powietrza... Dluuugie i nuuudne...

Featured Replies

Napisano

Teraz bedzie dlugi post o malej rzeczy... zlosnik.gif Kris74 jak widzisz dzisiaj skleroza mnie nie dopadla i wytargalem gada z samochoda... grinser006.gif

Ale przejdzmy do rzeczy... zlosnik.gif

Pisalem juz wczesniej na forum o padnietym termostacie sterujacym doplywem zimnego lub cieplego powietrza do filtra... icon_rolleyes.gif Dzisiaj wybebeszylem to ustrojstwo, zabralem do domu i poddalem rozbiorce na czesci pierwsze... zlosnik.gif Ponizej kilka fotek z krotkim komentarzem... skromny.gif Dodam, ze termostat pochodzi z modelu 1.0, z tego co wiem to w innych silnikach element ten wyglada inaczej... zlosnik.gif Na koncu bedzie prosba o pomoc i Wasze pomysly... zlosnik.gif

Opis do zdjecia - nad zdjeciem...

Aby wymontowac termostat z obudowy filtra trzeba posluzyc sie wiertarka poniewaz jest on przymocowany nitami... icon_rolleyes.gif Wloscy inzynierowie nie przewidzieli tego elementu jako czesci wymiennej, dlatego jak szlag ja trafi nie mozna jej dokupic osobno, jedynie z cala obudowa... screwy.gif Na fotce widac termostat w calej okazalosci... zlosnik.gif Widac takze przyczyne z powodu ktorej nie sterowal on klapka zamykajaca doplyw zimnego lub cieplego powietrza... sick.gif

273824184-term1p.jpg

Na tym zdjeciu widac przyczyne awarii... icon_rolleyes.gif Koncowka ciegna termostatu, ktora wchodzi w otwor w klapce w obudowie filtra, poprostu sie odlamala... sick.gif Przyczyna awarii nie znana... zlosnik.gif Przypuszczam, ze powodem mogla byc wada materialowa... icon_rolleyes.gif Ciegno wykonane jest jako odlew z jakiegos stopu metali, a nastepnei z jednej strony nagwintowane... skromny.gif Stop jakis dziwny, bo nie ferromagnetyczny... icon_rolleyes.gif Znaczy sie nie reaguje na magnes... zlosnik.gif

273824184-term2p.jpg

Na tej fotce widac juz czesciowo rozebrany termostat... zlosnik.gif Aby wyjac elementy termostatu z obejmy koniecznie musimy to robic "na zimno"... skromny.gif Jezeli bimetal zalapie temperature pokojowa, to wysuwa sie z niego trzpien dl. ok. 1 cm i rozebranie calosci jest niemozliwe... icon_rolleyes.gif Rozwizanie problemu jest umieszczenie ustrojstwa w zamrazalniku na kilka minut... zlosnik.gif Przy okazji dostalo mi sie od serce.gif jak zobaczyla, ze wkladam jakis zlom do lodowki... biglaugh.gif Widzimy tutaj mocowanie, bimetal, ciegno z tajemnicza czarna plastikowa tulejka (o tym dalej) i sprezyne glowna termostatu... skromny.gif

273824184-term3p.jpg

A to dalszy etap rozbiorki wpomnianej wczesniej tajemniczej czarnej tulejki wewnatrz ktorej - po wyciagnieciu kwadratowej zaslepki - uzyskujemy dostep do reszty bebechow, tj. nakretki i kolejnej sprezyny mocujacej samo ciegno... zlosnik.gif

273824184-term4p.jpg

A to juz same ciegno... zlosnik.gif Niestety ten "waleczek" na koncu odlany w calosci z reszta ciegna, to jakies nieporozumienie... screwy.gif Powierzchnia laczenia "waleczka" z reszta ciegna jest bardzo mala i przy wiekszym obciazeniu, to sie musialo poprostu upie... icon_rolleyes.gif Srednica okraglej czesci to 3mm... skromny.gif

273824184-term5p.jpg

Moj plan jest taki... skromny.gif Zastapic ciegno oryginalne wykonane z "kosmicznego" stopu drutem/pretem powiedzmy stalowym o srednicy 3mm, ktory nalezaloby dociac na odpowiednia dlugosc, uksztaltowac koncowke w ksztalcie litery "U" i nagwintowac z drugiej strony... swiety.gif Nastepnie calosc zlozyc do kupy... zlosnik.gif

Tutaj prosba i pytanie do Was o ewentualne pomysly na rozwiazanie tegoz problemu... zlosnik.gif Co sadzicie o moim pomysle z podmiana ciegna na stalowe... hmm.gif Musialbym sie z tym udac do jakiegos magika, bo u mnie z narzedziami i miejscem do takich prac cienko... frown.gif Tylko do jakiego, moze slusarz jakis... hmm.gif A moze jakies inne bardziej oryginalne pomysly... hmm.gif

Napisano

> Teraz bedzie dlugi post o malej rzeczy... Kris74 jak widzisz

> dzisiaj skleroza mnie nie dopadla i wytargalem gada z

> samochoda...

brawo.gif

podaj wszystkie wymiary tego usrojstwa i jaki tam gwint jest

moze mosiężny pręt? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> podaj wszystkie wymiary tego usrojstwa i jaki tam gwint jest

Oj stary, u mnie w domu to tylko linijka jest... zlosnik.gif Jutro skocze z tym do tesciunia, wezme w lape suwmiarke to bede dokladnie wszystko wiedzial... ok.gif

> moze mosiężny pręt?

Mysle, ze wystarczy... ok.gif W koncu nie ma tam zadnych kosmicznych obciazen... skromny.gif

Napisano

A czy ten termostat jest bardzo istotny w pracy silnika bo u mnie to raczej jest padniety smile.gif i jak jest zimno na polu to powinien zamykkac rurke dolotowa powietrza ta z zewnatrz ??

Napisano

> Oj stary, u mnie w domu to tylko linijka jest... Jutro skocze z tym

> do tesciunia, wezme w lape suwmiarke to bede dokladnie wszystko

> wiedzial...

> Mysle, ze wystarczy... W koncu nie ma tam zadnych kosmicznych

> obciazen...

no linijka styknie przecież ok.gif

Napisano
  • Autor

> A czy ten termostat jest bardzo istotny w pracy silnika bo u mnie to

> raczej jest padniety

Moim zdaniem jest potrzebny, chociaz na forum spotkalem sie juz z innymi opiniami... zlosnik.gif Eksperymentalnie zblokowalem klapke w polozeniu takim, zeby silnik bral tylko gorace powietrze i zauwazylem, ze wyraznie szybciej sie nagrzewal... skromny.gif

> i jak jest zimno na polu to powinien

> zamykkac rurke dolotowa powietrza ta z zewnatrz ??

Tak... ok.gif Jak jest zimno to zabiera powietrze dolna rura z nad kolektora wydechowego... jak sie rozgrzeje, to zabiera zimne powietrze rura z przodu pojazdu... skromny.gif

Napisano
  • Autor

> no linijka styknie przecież

Linijka, to stolarze sie posluguja... biglaugh.gif No dobra, wezme linije i cos wstepnie pomierze i naniose na fote... zlosnik.gif

Napisano

podaj mi

L1

L2

L3

Wałeczek pisałeś,że fi3mm

A gwint M3 abo M4?

273824521-dinks.JPG

Napisano

> Linijka, to stolarze sie posluguja... No dobra, wezme linije i cos

> wstepnie pomierze i naniose na fote...

raczej kreślarz linijke stosuje biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> podaj mi

> L1

> L2

> L3

> Wałeczek pisałeś,że fi3mm

> A gwint M3 abo M4?

L1 = 27

L2 = 40

L3 = 6

gwint M4

fi waleczka = 4

Moim zdaniem wazne sa jeszcze dwa wymiary... hmm.gif Za chwilke je wrzuce, tylko na fote naniose... skromny.gif

EDIT

273824626-zazaza.JPG

L4 = 65 (od konca ciegna do osi podluznej waleczka)

L5 = 10 (dlugosc waleczka)

Napisano

> L1 = 27

> L2 = 40

> L3 = 6

> gwint M4

> fi waleczka = 4

> Moim zdaniem wazne sa jeszcze dwa wymiary... Za chwilke je wrzuce,

> tylko na fote naniose...

no to z 4mm moge mieć tylko elektrode(stalowa)

a z 3mm to mam dryut mosiężny i normalny stalowy

to z jakiego chcesz to mieć?

stalowy drut czy elektroda to nie jest ale umownie piszemy o stalowych ok.gif

Napisano
  • Autor

> no to z 4mm moge mieć tylko elektrode(stalowa)

> a z 3mm to mam dryut mosiężny i normalny stalowy

> to z jakiego chcesz to mieć?

> stalowy drut czy elektroda to nie jest ale umownie piszemy o

> stalowych

No musialoby to byc srednicy 4 mm... skromny.gif Wiec wyboru chyba nie ma... zlosnik.gif

Napisano

> No musialoby to byc srednicy 4 mm... Wiec wyboru chyba nie ma...

zrób fotke od prawej strony na fotce spineyes.gif,tak wzdłuż co by to leżało

Napisano
  • Autor

> zrób fotke od prawej strony na fotce ,tak wzdłuż co by to leżało

Szczerze, to nie wiem o Ci chozzziii... zlosnik.gif Ale zara pstrykne pare ujec... zlosnik.gif

Napisano

> Szczerze, to nie wiem o Ci chozzziii... Ale zara pstrykne pare

> ujec...

albo z góry pstryknij i bedzie ok.gif

Napisano
  • Autor

> albo z góry pstryknij i bedzie

Qrde... angryfire.gif Akku w cyfraczku padl... sick.gif Musze chwilke podladowac... skromny.gif

Napisano

> Qrde... Akku w cyfraczku padl... Musze chwilke podladowac...

poczekam ok.gif

Napisano
  • Autor

> albo z góry pstryknij i bedzie

Jakosc kiepawa, ale cos tam widac... zlosnik.gif

273824992-11111.jpg

273824992-22222.jpg

Napisano

> Jakosc kiepawa, ale cos tam widac...

ty mnie tu cos bujasz ztymi wymiarami nono.gif

L1+L2+L3=73mm a L4 to 65 jakim cudem hmm.gif

a L4 ma byc większe od L1+L2+L3 a nie na odwrót

podaj prawdziwe miary biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> podaj prawdziwe miary

Moment, pomiarkuje jeszcze raz... zlosnik.gif

EDIT

Moj blad... bow.gif

L1 = 17

L1 + L2 + L3 = 63

Z tym ze te Twoje L3, to mierzone miedzy krawedziami... icon_rolleyes.gif Jezeli zmierzyc dlugosc calego elementu to daje 67, do osi waleczka daje 65, a mierzac L3 tak jak naniosles linie na zdjecie daje 63... zlosnik.gif Czyli wszystko sie zgadza co do milimetra... ok.gif

Napisano

> Moment, pomiarkuje jeszcze raz...

no to jeszcze tu zmiarkuj

273825086-dinks2.JPG

Napisano

> Moment, pomiarkuje jeszcze raz...

> EDIT

> Moj blad...

> L1 = 17

> L1 + L2 + L3 = 63

> Z tym ze te Twoje L3, to mierzone miedzy krawedziami... Jezeli

> zmierzyc dlugosc calego elementu to daje 67, do osi waleczka

> daje 65, a mierzac L3 tak jak naniosles linie na zdjecie daje

> 63... Czyli wszystko sie zgadza co do milimetra...

teraz pasi ok.gif

Napisano
  • Autor

> no to jeszcze tu zmiarkuj

Tak Ci tego nie zmierze... sick.gif Ale zmierzylem miedzy osiami podluznymi... zlosnik.gif

L6 = 4

273825181-qqqqq.jpg

Napisano
  • Autor

> teraz pasi

Najwazniejsza jest wartosc L4 = 65, czyli od konca gwintu do osi podluznej waleczka... ok.gif Tak mi sie wydaje... zlosnik.gif

Napisano

> Tak Ci tego nie zmierze... Ale zmierzylem miedzy osiami

> podluznymi...

> L6 = 4

jak jutro bede miec chwilke w robocie to sprubuje cos wypłodzić zlosnik.gif

Napisano

> Najwazniejsza jest wartosc L4 = 65, czyli od konca gwintu do osi

> podluznej waleczka... Tak mi sie wydaje...

zobaczymy co wyjdzie ok.gif ale postaram sie zrobic miarowo

Napisano
  • Autor

> jak jutro bede miec chwilke w robocie to sprubuje cos wypłodzić

Jestes wielki... zlosnik.gif Z gory dzieki za dobre checi... bow.gif

Napisano

> Jestes wielki... Z gory dzieki za dobre checi...

ale jak zrobie to rachunek bedzie wielki hahaha.gif

tzn.1 bobofrut biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> ale jak zrobie to rachunek bedzie wielki

> tzn.1 bobofrut

Nie ma sprawy... waytogo.gif Pogadam z leskim, to moze nawet 2 dostaniesz... hehe.gif

Napisano

> Nie ma sprawy... Pogadam z leskim, to moze nawet 2 dostaniesz...

foch.gif no to zrobie bez nich biglaugh.gif

Napisano

> ... Eksperymentalnie zblokowalem klapke w

> polozeniu takim, zeby silnik bral tylko gorace powietrze i

> zauwazylem, ze wyraznie szybciej sie nagrzewal...

...a ten experyment to robiłeś zanim Ci się to ustrojstwo upier......, czy już po demontażu? bo jak przedtem, to już wiadomo czemu pękło... biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> ...a ten experyment to robiłeś zanim Ci się to ustrojstwo

> upier......, czy już po demontażu? bo jak przedtem, to już wiadomo czemu pękło...

Co prawda jestem blondynem, ale ciemnym... hahaha.gif Robilem ten eksperyment juz po stwierdzeniu usterki... zlosnik.gif

Napisano

Bardzo ladnie rozlozone. Chcialbym tylko jeszcze zwrocic uwage na drugą strone medalu - wałeczek z tego stopu wchodzi w "ramionko" klapki, które to ustrojstwo jest zrobione z plastiku. W związku z czym się normalnie wyciera i otwór robi sie coraz większy - spada skuteczność sterowania klapką. Musiałem toto kiedyś całe kupić i wymienić, dziurka wytarła się do tego stopnia, że klapka po prostu leżała luźno na dziurze kolektora. Wszystkie, które znalazłem na szrocie miały tak samo. Teraz przemyślałem sprawę (głównie przez duże koszty nowizny) i jakby co, to bede próbował coś z tym zrobić we własnym zakresie - można tylko albo zmniejszyć jakoś dziurke w plastiku (zalać czymś i przewiercić na nowo?) albo powiększyć średnicę tego wałeczka właśnie (czymś go owinąć/obłożyć?)

Napisano

mógłbys zrobic fote całego termostatu (klapka sterujaca przepływem powietrza)umieszczonego w obudowie filtra bo co mi się wydaje ze u mnie jest jakis niekompletny ten termostat (chyba zdekompletowany przez poprzedniego włściciela)

dzieki

Napisano
  • Autor

> mógłbys zrobic fote całego termostatu (klapka sterujaca przepływem

> powietrza)umieszczonego w obudowie filtra bo co mi się wydaje ze

> u mnie jest jakis niekompletny ten termostat (chyba

> zdekompletowany przez poprzedniego włściciela)

> dzieki

Bedzie chwilowo problem, bo termostat mam rozebrany w domu, a obudowe w samochodzie pod domem... zlosnik.gif Jak ja bede mial pod reka, to pstrykne fote wnetrza, tak zeby bylo widac ta klapke... ok.gif

Napisano

Rzeczywiscie smile.gif dlugie i nuuuudneeeee..... wink.gif

Napisano

> A moze jakies inne bardziej

> oryginalne pomysly...

oryginalny może nie jest ale zlosnik.gif przewierciłem w klapce otwór i za pomoca blaszki i wkretu zaslepiłem otwór przez który wpada ciepłe powietrze, zdemontowałem blache przy kolektorze i wywalilem rure łączacą, dwa lata śmigam i zero problemów zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> oryginalny może nie jest ale przewierciłem w klapce otwór i za

> pomoca blaszki i wkretu zaslepiłem otwór przez który wpada

> ciepłe powietrze, zdemontowałem blache przy kolektorze i

> wywalilem rure łączacą, dwa lata śmigam i zero problemów

Moje Uno jest total seria i takim pozostanie... skromny.gif Zero przerobek... zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.