Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej w skrzyni biegów

Featured Replies

Napisano

Witam

wymieniłem olej w skrzyni biegów Tutela 75W80. Starego oleju wyleciało około 1,70litra wlewałem nowy olej stopniowo czekając jak osiągnie poziom i zacznie się sączyć z otworu wlewowego wlałem 1,70 i nic wlałem 2 litry i nic sądziłem ,że jak osiągnie poziom zacznie się sączyć z otworu wlewowego czy kontrolnego. Okazało się ,że otworem kontrolującym nic nie chce lecieć ! Po ponownym sprawdzeniu w instrukcji samochodu pojemność skrzyni wynosi 1,65litra. Duża strzykawka i odsysałem aż 0,3 litra zgodnie z instrukcją. No i teraz wątpliwości sądziłem , że otwór wlewowy jest zarazem otworem kontrolującym poziom oleju w skrzyni. Okazuje się ,że nie . W instrukcji fiata niema okresu czy przebiegu km przeglądu skrzyni biegów w zakresie poziomu oleju poza skrzynią selespeed. Czy to oznacza ,że w skrzyni biegów nie kontrolujemy poziomu i nie wymieniamy oleju . Jeżeli kontrolujemy poziom oleju to w jaki sposób? Czy to jest celowa polityka koncernu ? To znaczy, że po 5 latach i po 7 latach ten olej też nadaje się do spożycia ? confused.gif

Napisano

szukajka ok.gif

Quote:

Czy to jest celowa polityka koncernu ? To znaczy, że po 5 latach i po 7 latach ten olej też nadaje się do spożycia ?

Tak jest i w innych koncernach ok.gif

Tak po 5i7 latach dalej można smażyć frytki! hehe.gif

Napisano

w poprzednim fiacie nie wymienialem oleju w skrzyni przez 13 lat / 220 tys km.. Zmusiło mnie dopiero rozsypane sprzęgło ( przy tym przebiegu) no i siłą rzeczy trzeba było coś nalać do otwartej skrzyni 20.GIF

Napisano

> Witam

> wymieniłem olej w skrzyni biegów

Wchodzi 1,7 litra i zaczyna sie wylewać... proponuje sprawdzić pojemniki. Olej przekładniowy sprzedawany jest najczęściej w pojemnikach 0,5 litra lub mniejszych .... => 2 litry = 4 pojemniki .... wink.gif

Napisano

dzisiaj podpytalem majstra z aso--otwor wlewowy nie jest juz kontrolnym--taliego brak---jesli sa watpliwosci co do stanu nalezy go zlac tongue.giftongue.gif

Napisano

> dzisiaj podpytalem majstra z aso--otwor wlewowy nie jest juz

> kontrolnym--taliego brak---jesli sa watpliwosci co do

> stanu nalezy go zlac

Nie wiem jak w twojej wersji ale w abarthcie jest taki mały bagnecik do sprawdzania oleju w skrzyni i mechanizmie róznicowym. Jest on umiejscowiony właśnie na obudowie mechanizmu różnicowego

Napisano

W większości nowoczesnych aut oleju w manualnej skrzyni biegów się nie wymienia,jeśli jednak są wycieki to się je likwiduje -naprawia- i wtedy zalewa nowy olej.

Napisano

Olej wymienia się co 90tyś km jesli chcesz żeby jako tako ci skrzynia chodziła.Jedni piszą że nie wymieniają i jeźdą ok.Są i tacy co nie wymieniaja oleju w silniku i też jeźdą

Napisano

> W większości nowoczesnych aut oleju w manualnej skrzyni biegów się

> nie wymienia,jeśli jednak są wycieki to się je likwiduje

> -naprawia- i wtedy zalewa nowy olej.

No właśnie nie wiem dlaczego ,przecież taki olej także traci swoje początkowe parametry a po np 5 latach jest po prostu już stary ,przecież nawet na silnikowym jest okres ważności.Mój olej ze skrzyni był brązowy w porównaniu do nowego który był żółciutki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.