Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z powietrzem (?)

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam ostatnio problem z przygasajacymi obratami przy wysprzeglaniu auta. Dzieje sie to zarówna na gazie jak na benzynie, niestety niekiedy auto nawet zgasnie.

Zauwazyłem bardzo dziwna rzecz, jako iż mam zainstalowany LPG II gen to mam sciagnietą rurę z dolotu, nieraz podczas przegazowania auta obroty spadaja za nisko, ale zazywaczaj auto nie zgasnie i wracaja na okolo 800 rpm.

Otwarlem maske i zakrylem reka dolot (ten z ramki filtra powietrza) - auto zgasło. Zrobilem to samo chwile pozniej, kiedy podczas przegazowania obroty wracały od razu na swoje miejsce i po zakryciu dolotu auto nie zgasło, wrecz przeciwnie - kiedy zakryłem polowe tego wlotu to silnik zaczął pracować równo (od ponad roku rozgrzany silnik u mnie trzesie na luzie).

Oczywiście wymieniłem filtr powietrza ale nic to nie dało, raz jak zakryje to auto gaśnie, a raz nie gaśnie. Jak zakryje do połowy to silnik wyrównuje swoja prace... Szukałem czy nie dostaje gdzies lewego powietrza za filtrem - nic nie znalazłem :/

Wyczyszczona jest przepustnica i krokowy, był podpinany pod examiner.

Co mam zrobić by auto nie przygasało, co może być przyczyną tego co opisałem ?

Napisano

> Co mam zrobić by auto nie przygasało, co może być przyczyną tego co

> opisałem ?

Zużyte gumki i membrany w reduktorze? Reduktor co chwilę zmienia skład mieszanki i dlatego tak obroty wariują.

Napisano

> Zużyte gumki i membrany w reduktorze? Reduktor co chwilę zmienia

> skład mieszanki i dlatego tak obroty wariują.

ale czemu na benie też ma takie objawy??

Napisano
  • Autor

Reduktor odpada - na benzynie ten sam problem. Zreszta reduktor był wymieniany na nowy jakies 3k km temu.

Na razie objawy ustaly i jest ok, byc może czujnik podcisnienia szwankuje, albo gdzies za filtrem dostaje się jednak lewe powtierze.

Pytanie: czy jak zakryje dolot przed filtrem powietrza to silnik powinien zgasnąć ? dlaczego jak zakryje jego polowe to obroty silnik zaczyna chodzic równo ? :/ (powtórze, że od ponad roku na benzynie i na LPG silnik na luzie pracuje nierowno)

Napisano

> Pytanie: czy jak zakryje dolot przed filtrem powietrza to silnik

> powinien zgasnąć ? dlaczego jak zakryje jego polowe to obroty

> silnik zaczyna chodzic równo ? :/ (powtórze, że od ponad roku na

> benzynie i na LPG silnik na luzie pracuje nierowno)

U mnie po całkowitym zakryciu wlotu do filtra silnik zasysa dłoń i widać jak cały dolot wytwarza duże podciśnienie (silnik nie zgaśnie, ale ledwo chodzi).

Jeśli u Ciebie po lekkim zakryciu wlotu zaczyna pracować równo, to znaczy, że masz za ubogą mieszankę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.