Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpowietrzniki chłodnicy i nagrzewnicy

Featured Replies

Napisano

Witam!

Czy ktoś da mi wskazówkę gdzie tego szukać w silniku 1.2? W Seju obydwa odpowietrzniki są od razu identyfikowalne po otworzeniu machy. W Stilaku pomimo szczerych chęci nie wypatrzyłem tych wężyków, EPER też mi nie pomógł niewiem.gif

Napisano

Witam

nikt z szanownych kolegów nie wie gdzie są odpowietrzniki chłodnicy ???? Czy w ogóle są w Stilusiu ???

Napisano

No to może to wam pomoże? wink.gif

Quote:

Jestem świeżo po wymianie nagrzewnicy na nową, i starsznie mi sie nudzi, więc podpowiem Ci co i jak... Po kolei:

Wyjąć akumulator (odłączyć przewody {uważaj żeby przewodami nie dotykać żadnych ciał obcych, tzn karoserii auta czy części silnika{w szczególności biegunem dodatnim }}, odkręcić obejmę mocującą aku i wyjąć go (akumulator)). Następnie zdjąć osłonę wygłuszającą (w tym celu zdjąć uszczelkę gumową (taka długa i wąska, biegnie nad całą osłona wygłuszającą i pilnuje żeby sie woda do silnika podczas deszczu nie dostała), odkręcić sześć wkrętów które mocują gumową płytkę podtrzymującą przewody nagrzewnicy [czarne dwa grube] i odsunąć ją wzdłuż przewodów [do siebie], odkręcić wkręt mocujący osłonę wygłuszającą (po lewej stronie, nad wąskim czarnym kabelkiem wchodzącym w osłonę), i wyjąć osłonę. Twoim oczom ukaże się układ ogrzewania/wentylacji {a właściwie jego część}. Jeżeli nie jesteś obeznany w tych sprawach to teraz zaczną się schody, ponieważ musisz spuścić płyn chłodzący. Aby to zrobić musisz dysponować kanałem aby wejść pod auto. Odkręcasz korek od zbiorniczka wyrównawczego (silnik musi być zimny). Zdejmujesz od spodu auta osłonę chłodnicy (pod chłodnicą, taki kawałek plastiku mocowany do zderzaka). Od dołu chłodnicy do obudowy termostatu biegnie przewód gumowy, gruuuby. Zdejmujesz go z obudowy termostatu i do wiadra spuszczasz płyn chłodzący {ja jak to pierwszy raz robiłem to wyszedłem z kanału cały mokry, a płyn zamiast we wiadrze znalazł się w kanale i na mnie }. Podobno dobrze jest też wykręcić termostat ale dajmy sobie z tym spokój, to nie jest w ogóle potrzebne. I ot, płyn zlany.

Wychodzisz z kanału i odłączasz od nagrzewnicy dwa gumowe przewody. Odkręcasz trzy sruby mocujące nagrzewnice w urządzeniu ogrzewania/wentylacji (sa zaraz koło tych dwóch przewodów które przed chwilą zdjąłeś). Następnie wyjmujesz (wysuwasz) nagrzewnice z układu ogrzewania/wentylacji. I mamy nagrzewnice. Nagrzewnica wygląda o tak:

Jak już obadasz i ewentualnie wymienisz nagrzewnice to w kolejności odwrotnej montujesz wszystko. Proces uzupełnienia płynu chłodzącego wygląda następująco:

Zakładasz spowrotem przewód gumowy na termostat (z kanału) i zaciskasz tym zaciskiem którym trzeba go zacisnąć i który odkręcałeś kiedy musiałeś ) Teraz przeczytaj poprzednie zdanie jeszcze 3 razy i spróbuj je zrozumieć. Dobrze, to teraz odkręcasz zaworek odpowietrzenia (między zbiorniczkiem wyrównawczym a prawym reflektorem auta jest taki przewód, nie za gruby, który wychodzi z karoserii auta i sterczy pionowo w górze. To jest właśnie przewód odpowietrzający układ chłodzenia). Wlewasz najlepiej nowy płyn do zbiornika wyrównawczego. Powinno wejść około 4 litrów, w Twoim przypadku wejdzie na pewno troszkę mniej. Jeżeli wejdzie za mało można "pomóc" odpowietrzyć układ poprzez naciskanie na przemian górnego i dolnego gumowego przewodu chłodnicy (ten, który niedawno odczepiałeś jak zlewałeś płyn to był ten dolny, górny jest ponad nim i ma tę samą grubość). Teoretycznie po ukazaniu się płynu z rurce układu odpowietrzającego zamyka się zaworek i powinno być wszystko ok, ale z reguły to nie wystarczy. Ja spędziłem dwa browarki nad naciskaniem tych przewodów, bo układ nie chciał się odpowietrzyć za chiny ludowe........

Możesz też przy odkręconym koreczku odpowietrzenia włączyć silnik i ogrzewanie w aucie, wtedy podobno też się układ odpowietrza.

Jak już uda Ci się to wszystko zrobić i jesteś pewien że dobrze podłączyłeś całość to odpal maszyne i czekaj aż się nagrzeje, jak osiągnie odpowiednią temperature powienien włączyć się duży obieg w termostacie (można to rozpoznac poprzez dotknięcie tego grubowego przewodu, ktory zdejmowałeś z obudowy termostatu jak spuszczałeś płyn chłodzący - jeżeli przewód się nagrzewam tzn że otworzył sie duży obieg i w przewodzie płynie płyn chłodzący). Po kilku chwilach jak silnik osiągnie temp. około 100stopni załączyć sie powinien wiatrak od chłodnicy. Łatwo rozpoznać ten moment, zwykle wtedy człowiek ma wrażenie że zaraz ogłuchnie....... Jeżeli nie otworzy sie duży obieg ani nie załączy się śmigło to znaczy że coś jest nie tak, możliwe że układ jest źle odpowietrzony. Wtedy wracasz do akapitu o spuszczaniu płynu i jedziesz od nowa

No, w teorii to tyle. Jeżeli jestes mechnikiem samochodowym to olej tego posta, a jezeli nie masz zielonego pojęcia co to zbiornik wyrównawczy to lepiej oddaj autko mechnikowi

Napisano
  • Autor

> No to może to wam pomoże?

Teraz przynajmmiej wiem w którą stronę spojrzeć. Danke!

Napisano

> Teraz przynajmmiej wiem w którą stronę spojrzeć. Danke!

Prosze bardzo i polecam sie na przyszłość ! 20.GIFwink.gif

Napisano

Witam

Ja też dziękuje .

Wszystko co możesz zrobić w swoim Stilusiu rób sam.

Mechanikowi oddawaj w ostateczności .

Jedno naprawi drugie popsuje.

Nikt tak nie zadba o twój samochód jak ty sam.

Pozdrawiam wszystkich

Napisano

U mnie odpowietrznik chłodnicy jest u góry z prawej strony od komory silnika , trzeba się nachylić i widać taki mały motylek-delikatnie z nim.

Napisano
  • Autor

Nie znalazłem dziada frown.gif - zamierzam jutro odkręcić zbiornik od spryskiwacza bo widzę pod nim otwór w blachach (może wężyk z odpowietrznikiem wpadł pod blachę w przestrzeń nad nadkolem). Wydrukowałem sobie też schemat z EPERa no i kuchnia nie ma na min takiego elementu jak odpowietrznik hmm.gif Że niby co - układ sam się odpowietrza czy może jest jakiś odpowietrznik automatyczny?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Bawiłem się tym dzisiaj - znalazłem odpowietrznik nagrzewnicy, natomiast za pierona nie wpadł mi w oko odpowietrznik na dużym obiegu - czyżby nie było? Poniżej zdjęcie odpowietrznika na małym obiegu.

281570061-odpowietrznik.JPG

post-118721-14352498176141_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.