Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wspomaganie ... co i jak

Featured Replies

Napisano

witam po sąsiedzku wink.gif

kolega chce założyć wspomaganie w Pandzie 1.1 z 2004r (żonie się ciężko kręci kierownicą) no i ma kilka pytań, więc w jego imieniu piszę tego posta zlosnik.gif

m.in. czy trzeba wymieniać maglownicę, co i jak z pompą itp.

najlepiej jakby ktoś kto dokonywał takiej przeróbki napisałby co i jak krok po kroku wink.gif

z góry dzięki 20.GIF

Napisano

> witam po sąsiedzku

> kolega chce założyć wspomaganie w Pandzie 1.1 z 2004r (żonie się

> ciężko kręci kierownicą) no i ma kilka pytań, więc w jego

> imieniu piszę tego posta

> m.in. czy trzeba wymieniać maglownicę, co i jak z pompą itp.

> najlepiej jakby ktoś kto dokonywał takiej przeróbki napisałby co i

> jak krok po kroku

> z góry dzięki

W Pandzie wspomaganie jest elektryczne więc nie ma pompy. Jeśli jest tak rozwiązane jak w Puncie II to silnik umieszczony jest w okolicach skrzynki bezpieczników przy lewym kolanie kierowcy. Tyle mogę powiedzieć więcej niestety nie wiem bo miałem wspomaganie już od nowości przy swojej Pandzie i nie dłubałem przy tym.

Napisano

z tego co wiem, sam byś chciał to zrobić to wyjdzie ze 2500 zł, jeszcze byś musiał się znać na zmianie body. W serwisie policzyli by Ci ze 3000 bez zmiany body, może niektórzy łącznie ze zmianą. Nie opłaca się.

Napisano
  • Autor

> z tego co wiem, sam byś chciał to zrobić to wyjdzie ze 2500 zł,

> jeszcze byś musiał się znać na zmianie body. W serwisie

> policzyli by Ci ze 3000 bez zmiany body, może niektórzy łącznie

> ze zmianą. Nie opłaca się.

tak jak pisałem, kolega chce założyć w pandzie żony wink.gif jest mechanikiem samochodowym, więc robiłby to sam, tylko chciał się zorientować jakie mogą być przybliżone koszty itp

Napisano

Z tego co sie orientowalem wspomaganie mozna kupic za jakies 700zl czyli to cos pod kierownica + wlacznik na srodek konsoli, maglownice za 300. Wymiana body lub przeprogramowanie 300 do 500zl + robota. Czyli cos kolo1500zl za calosc. Chyba nic wiecej nie trzeba zmieniac

Napisano

> Wymiana body lub przeprogramowanie

No wlasnie. To w koncu da sie przeprogramowac body/uruchomic obsluge wspomagania, czy nie. Slyszalem, ze jak fabrycznie tego nie ma to dupa zbita.

Napisano

> Z tego co sie orientowalem wspomaganie mozna kupic za jakies 700zl

> czyli to cos pod kierownica + wlacznik na srodek konsoli,

> maglownice za 300. Wymiana body lub przeprogramowanie 300 do

> 500zl + robota. Czyli cos kolo1500zl za calosc. Chyba nic wiecej

> nie trzeba zmieniac

wspomaganie juz po 500zl mozna kupic. przelacznik ok 30zl a maglonica nie 300 tylko 100-150zl

Zostaje tylko kwestia jak to wszystko podlaczyc od strony elektrycznej aby wszystko dzialalo

Napisano

oo to ceny się trochę pozmieniały. I jest chyba tak, ze jak body nie ma opcji wspomagania to będzie trochę lipa. Mogę się mylić ale takie coć usłyszałem chyba w serwisie.

Napisano

> oo to ceny się trochę pozmieniały. I jest chyba tak, ze jak body nie

> ma opcji wspomagania to będzie trochę lipa. Mogę się mylić ale

> takie coć usłyszałem chyba w serwisie.

jak bralem graty od chlopaka do swojej pandy i rozmawialem tez o wspomaganiu to powiedzial 850 za wszystkie czesci potrzebne + 150 za robote.

Nic o body nie wspominal wiec nie wiem jak to dokladniej jest hmm.gif

Napisano

> a maglonica

> nie 300 tylko 100-150zl

>

Podaj linka do takiej oferty.

Połowa ceny za graty to tylko u złodziei.

Więc albo masz kolegę, ew. sam pracujesz w hurtowni alboo............. ??? tuk.gif................................

Napisano

> tak jak pisałem, kolega chce założyć w pandzie żony jest mechanikiem

> samochodowym, więc robiłby to sam, tylko chciał się zorientować

> jakie mogą być przybliżone koszty itp

2 lata temu przyblizone koszty to jakies 1000 zł. trzeba wymienic kolumne kierownicza i wlozyc wspomaganie. nie ma sensu wymieniac body. wspomaganie wtedy jest tylko w tej jednej opcji, a nie jak mialy pandy wsadzane fabrycznie, ze dodatkowo byla opcja city, ulatwiajaca manewry na parkingu. jak dla mnie to juz przesada jak na takie male autko, ale... wink.gif

znalam jednego goscia z komisu chyba w pszczynie, ktory wlasnie zalozyl do pandy wspomaganie, oczywiscie to 1000 zł to tylko czesci. da sie to zrobić, nie jest skomplikowane i co najwazniejsze dziala. a ze nie masz kontrolki i nie jest podpiete pod body... no coz jak chcesz tak to koszt wzrosnie powaznie.

Napisano

> Podaj linka do takiej oferty.

> Połowa ceny za graty to tylko u złodziei.

> Więc albo masz kolegę, ew. sam pracujesz w hurtowni

> alboo............. ??? ................................

prosze pierwsza lepsza z allegro

KLIK

albo co??

podejrzewasz mnie o cos??!!??!!??!!

Napisano
  • Autor

dzięki wszystkim za info 20.GIF

przekażę wszystko kumplowi i jak chce to niech się bawi, na pewno odpadnie mu koszt robocizny zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

witam, ja dziś właśnie zaraz jadęodebrać mojej mamy pandę od gościa który zakładał wspomaganie. Jak już odbiore autko to dam znać czy działa he he.

Znalazłem wspomaganie na allegro kompletne z wawy za 850zł zadzwoniłem i umówiłem się i koleś dziś zakłada, z robocizną wyjdzie 1100zł. On założył a w Carserwisie fiata podpinają elektrykę i gwarancję nawet dostanę. Jak wszystko bedzie git to na lato montuje u niego klimę w swojej pandzie.

Napisano

Autko odebrałem i wspomaganie już jest. Działa jak trza. Tylko jest małe ale.. mianowicie licznik kilometrów oraz godzina na wyświetlaczu zegarów mryga/ miga / pulsuje. Podobno musi tak być, jedyna rada na to to wymiana komputera imo i jeszcze czegoś, al to koszt jeszcze koło 2000zł więc trzeba się przyzwyczaić.

Napisano

Mrygający licznik. Hmm. Typowy objaw po wymianie licznika na np. emotion. Jak sądzicie kącikowcy - nie pomogło by osiowanie?

Napisano

> Mrygający licznik. Hmm. Typowy objaw po wymianie licznika na np.

> emotion. Jak sądzicie kącikowcy - nie pomogło by osiowanie?

Jak macie jakiś niedrogi patent na pozbycie sięmigania to walcie śmiało. Bo według tego gościa co mi zamontował wspomaganie to komputer trza wymieniać, ale to dużo worków złota wyjdzie.

Jeszcze sprawa jedna, czy jak założe licznik od wyższej wersji to będe miał kontrolkę zieloną CITY od wspomagania ?? A druga sprawa to czy przebieg w liczniku w ASO zmienią ??

Napisano

Kontrolke city na liczniku uruchamia body comp, wiec zmiana licznika niewiele pomoze. Zapala Ci sie czerwona kierownica? Wg. mnie powinna. Jezeli centralka wspomagania jest polaczona z body poprzez can to powinna sie zaswiecac gdyz wlasnie centralka wspomagania odpowiada za jej zaswiecenie. W ASO moga zmienic przebieg tylko wprzod.

Napisano

Powinno , powinno. Nie wiadomo co mechanior odpinał więc podpięcie do examinera wskazane

Napisano

powiem tak: pare razy zdarzylo mi sie ze migal actualowy - pomagalo wylaczenei zaplonu - ale od kiedy zmienilem na dynamica i wyosiowalem nic nei zamigalo

reasumujec - trza osiowac i powinno byc OKI

jak masz zaprzyjaznionego elepstryka w aso to 50 zalatwi sprawe

Napisano

> Jak macie jakiś niedrogi patent na pozbycie sięmigania to walcie

> śmiało. Bo według tego gościa co mi zamontował wspomaganie to

> komputer trza wymieniać, ale to dużo worków złota wyjdzie.

> Jeszcze sprawa jedna, czy jak założe licznik od wyższej wersji to

> będe miał kontrolkę zieloną CITY od wspomagania ?? A druga

> sprawa to czy przebieg w liczniku w ASO zmienią ??

jezeli wczesniej przebieg zmieniany juz nie byl - czyli licznik nie byl wczesniej robiony to zmienia ustawia tak jak chcesz

inny patent na miganie... tylko osiowanie mi przychodzi do glowy hehehe

Napisano

> powiem tak: pare razy zdarzylo mi sie ze migal actualowy - pomagalo

> wylaczenei zaplonu - ale od kiedy zmienilem na dynamica i

> wyosiowalem nic nei zamigalo

> reasumujec - trza osiowac i powinno byc OKI

> jak masz zaprzyjaznionego elepstryka w aso to 50 zalatwi sprawe

o co chodzi z tym osiowaniem ????? elektryka wspomagania była mpodpinana w carserwisie fiata w Warszawie i podobno musi mrygać ?? Tak mi powiedział gość.

Napisano

> o co chodzi z tym osiowaniem ????? elektryka wspomagania była

> mpodpinana w carserwisie fiata w Warszawie i podobno musi mrygać

> ?? Tak mi powiedział gość.

Zmień ASO !!! Kompetencja niektórych pracowników doprowadza do sciana.gif

Napisano

Działają oba stopnie wspomagania czyli zwykłe i city?

Objaw z miganiem jest dość dziwny. Skoro licznik wcześniej nie migał a był przystosowany do body to powinien nie migać.

Napisano

> Działają oba stopnie wspomagania czyli zwykłe i city?

> Objaw z miganiem jest dość dziwny. Skoro licznik wcześniej nie migał

> a był przystosowany do body to powinien nie migać.

Tak, działają obie opcje zwykła i city, ale licznik nie posiada kontrolki zielonej CITY więc nie widać na liczniku czy jest wł czy wył city. No i poza tym miga.

Napisano

> Tak, działają obie opcje zwykła i city, ale licznik nie posiada

> kontrolki zielonej CITY więc nie widać na liczniku czy jest wł

> czy wył city. No i poza tym miga.

Wiec tak. Jeśli działają obie funkcje to body obsługuje wspomaganie kierownicy. Dlatego właśnie miga licznik. Mimo ze masz zwykły, kontrolka city powinna być tylko jest nie aktywna. W 90% stawiam ze wystarczy wyosiować zestaw wskażników i bedzie wszystko ok.

Osiowanie ( tak na chłopską głowe grinser006.gif ) to zgranie licznika z body komputerem.

Napisano

Też mi się wydawało że nawet najprostsze liczniki mają kontrolkę City.

Napisano

> Wiec tak. Jeśli działają obie funkcje to body obsługuje wspomaganie

> kierownicy. Dlatego właśnie miga licznik. Mimo ze masz zwykły,

> kontrolka city powinna być tylko jest nie aktywna. W 90% stawiam

> ze wystarczy wyosiować zestaw wskażników i bedzie wszystko ok.

> Osiowanie ( tak na chłopską głowe ) to zgranie licznika z body

> komputerem.

i w aso takie osiowanie zrobią ?? Ile to może kosztować ?? i to powinno załatwiś kontrolkęi miganie tak ??

Napisano

> i w aso takie osiowanie zrobią ?? Ile to może kosztować ?? i to

> powinno załatwiś kontrolkęi miganie tak ??

tak w ASO zrobią, koszt od 50-100zł ( zależy od regionu). Powinno przestać migać zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.