Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy wszystko jest ok??

Featured Replies

Napisano

Witam od niedawna jestem właścicielem Fiata Uno 1.0 Fire z 1997r. od samego poczatku trapi mnie problem z duzym zuzyciem paliwa mimo oszczednej jazdy. pomimo wymiany zepsutego przyspieszacza zaplonu, sprawdzenia lambdy, ktora wydaje sie byc ok, spalanie nadal jest w granicach 9.5l w miescie,zawsze mniej niz przed wymianą ufo. czy ustawienie zaplonu ma wpływ na zuzycie paliwa? Bo dopiero dzisiaj czyli po przejechaniu 200km od wymiany ufo ustawilem zaplon ktory byl ustawiony na ok 10*,teraz jest na 2,5*? A moze tyle pali wszystkim a ja nie potrzebnie sie martwie. A jeszcze jedno czy to normalne ze po przejechaniu ok 5 km i pozostawieniu zapalonego silnika na kilka minut włacza sie wentylator?

Napisano

witam mi spalał ok 5,5-7 litrów, wentylator raczej oki

Napisano

Wentylator jest ok.gif ale ze spalaniem masz coś nie tak mój pali maks 7 na mieście

Napisano

spalanie masz za duże wink.gif kiedyś czytałem, że powodem zwiększonego spalania może być czujnik zasysanego powietrza biglaugh.gif ale na ten temat muszą się wypowiedzieć "spece" zakrecony.gif

Napisano

No, moj na gaźniku tez pali ok 7 po mieście, a wentylator ok bo szybko sie nagrzewa, wymień filtr paliwa, powietrza

Napisano

ja bym proponował gdzieś podskoczyć na diagnostyke albo warsztat żeby ten zapłon ustawić bo tak na oko to sobie można...

po czym wnosisz że sonda lambda jest ok?

jest szansa że komp nie widzi że silnik złapał już optymalną temperaturę pracy i cały czas jeździsz na "ssaniu"

Napisano
  • Autor

Własnie dzisiaj ustawiałem zapłon lampą; sąsiad mi oddał i w koncu ustawiłem dokładnie. sonde sprawdzałem miernikiem i pokazuje skoki napiec w przedziale 0.15 do 0.9V. A jak mozna sprawdzic czy chodzi na ssaniu bo np. jak jest silnik ciepły to ma wolne obroty, nie chodzi na podwyższonych, bo na ssaniu byłyby podwyzszone chyba??

Napisano

> Własnie dzisiaj ustawiałem zapłon lampą; sąsiad mi oddał i w koncu

> ustawiłem dokładnie. sonde sprawdzałem miernikiem i pokazuje

> skoki napiec w przedziale 0.15 do 0.9V. A jak mozna sprawdzic

> czy chodzi na ssaniu bo np. jak jest silnik ciepły to ma wolne

> obroty, nie chodzi na podwyższonych, bo na ssaniu byłyby

> podwyzszone chyba??

Były by ale tylko minimalnie bo to wtrysk, jak nie masz obrotka to tego nawet nie usłyszysz smile.gif

Napisano
  • Autor

Wiec co moge jeszcze sprawdzic prosze o pomoc? jak sprawdzic czy chodzi na ssaniu??

Napisano

A moj 1.1 gaźnik pali od 8 -10l/100km w mieście, a od 5,1 do 5,6l/100km w trasie. Ten typ tak ma i koniec...

Napisano

na początek sprawdź czy czujnik temperatury robi usługę...

Napisano
  • Autor

> na początek sprawdź czy czujnik temperatury robi usługę...

A czy moge prosic o jakies wskazówki o ktory czujnik chodzi dokładnie? I jak to efektywnie sprawdzić?

Napisano

Trzeba kogoś chociaż trochę kumatego kto ma fajerkę na wtrysku i wie skąd komp bierze temperaturę silnika bo ja nie pamiętam, mam gaźnik więc nie mam tego problemu...

Napisano

> Witam od niedawna jestem właścicielem Fiata Uno 1.0 Fire z 1997r. od

> samego poczatku trapi mnie problem z duzym zuzyciem paliwa mimo

> oszczednej jazdy. pomimo wymiany zepsutego przyspieszacza

> zaplonu, sprawdzenia lambdy, ktora wydaje sie byc ok, spalanie

> nadal jest w granicach 9.5l w miescie,zawsze mniej niz przed

> wymianą ufo. czy ustawienie zaplonu ma wpływ na zuzycie paliwa?

> Bo dopiero dzisiaj czyli po przejechaniu 200km od wymiany ufo

> ustawilem zaplon ktory byl ustawiony na ok 10*,teraz jest na

> 2,5*? A moze tyle pali wszystkim a ja nie potrzebnie sie

> martwie. A jeszcze jedno czy to normalne ze po przejechaniu ok 5

> km i pozostawieniu zapalonego silnika na kilka minut włacza sie

> wentylator?

wentylator ok a spalanie sprawdx gdzieś na trasie nawet 30- 40 km poza miastem widzisz mój 1.0 gaźnik w gazie na trasie ok. 6 a w mieście7.5- 9 w zależności od korków- co ci będę tumaczył do pracy mam 10 km a jade średnio 40 minut i tego nie przeskoczysz

Jak sprawdxisz to daj znać

To miasto to Bydgoszcz

Napisano

moze czujnik temperatury albo termostat? niedogrzany silnik pali więcej, a jak czujnik temperatury padnie, to również mogą być klocki

Napisano

> Wiec co moge jeszcze sprawdzic prosze o pomoc? jak sprawdzic czy

> chodzi na ssaniu??

kumplowi palil ok 10-12, pojechal na serwis i na nowo kompa mu ustawiali, nie znam kosztu bo na gwarancji robil (lata wstecz smile.gif

Napisano
  • Autor

Własnie wrociłem z oblotu, i moje wrazenia są nastepujace temp. na dworze ok -1*C silnik odpalil i po chwili zgasł i tak ze dwa razy, potem juz ok. Pojezdziłem troche po pustym miescie rozgrzałem silnik i kolejnym spostrzeżeniem było to że jadac na 3 biegu ok 40km/h wciskajac gaz do deski auto przyspieszy do ok 60 a potem jest zamulony jak by brakowało mu mocy. Dodam ze na jałowym biegu wkreca sie dobrze. Chyba faktycznie kolejnym krokiem bedzie wizyta w serwisie tylko ile to moze kosztować?? juz sie boje:(

Napisano

w 1.o ie nie ustawia się "kompa" bo to nie jest nawet komputer tylko sterownik wtrysku. Robi się co najwyżej reset po przez odłączenie akumulatora, odczekaniu kilku minut, podłączeniu, odpaleniu silnika bez dodawania gazu i włączania zbędnych odbiorników prądu, np, radio, dmuchawa, etc. Silnik musi się zagrzać na postoju na biegu jałowym aż dwukrotnie załączy się wentylator, potem dwa -trzy razy dodajemy gazu do odcięcia , czekamy kilka sekund i wkręcamy silnik na ok 2000-2500 obr/min, trzymamy ok 15- 20 sekund puszczamy gaz, wyłączamy zapłon, reset zrobiony. Drugi sposób, moim zdaniem jest lepszy efekt końcowy, po podłączeniu aku rozpoczynamy spokojną jazdę bez szaleństw.

Napisano

Obroty na ssaniu są podwyższone tym więcej i jest niższa temperatura. Po osiągnięciu jakiś 70*C silnik przestaje pracować na ssaniu. Za pomiar temperatury dla sterownika wtrysku odpowiedzialny jest czujnik umieszczony w kolektorze ssącym ,patrząc od przodu auta jest on po prawej stronie aparatu wtryskowego, wkręcony w kolektor ssący. Klucz 17 lub 19. Podłączona jest do niego niebieska wtyczka z dwoma pinami. Nie trzeba spuszczać płynu z układu chłodzenia. Wyciek jest nieznaczny, z powodzeniem można zakryć otwór po czujniku palcem. Koszt czujnika to ok20 - 30 Zł

Zrób reset sterownika wtrysku, patrz post wyżej.

Napisano

> w 1.o ie nie ustawia się "kompa" bo to nie jest nawet komputer tylko

> sterownik wtrysku. Robi się co najwyżej reset po przez

> odłączenie akumulatora, odczekaniu kilku minut, podłączeniu,

> odpaleniu silnika bez dodawania gazu i włączania zbędnych

> odbiorników prądu, np, radio, dmuchawa, etc. Silnik musi się

> zagrzać na postoju na biegu jałowym aż dwukrotnie załączy się

> wentylator, potem dwa -trzy razy dodajemy gazu do odcięcia ,

> czekamy kilka sekund i wkręcamy silnik na ok 2000-2500 obr/min,

> trzymamy ok 15- 20 sekund puszczamy gaz, wyłączamy zapłon,

> reset zrobiony. Drugi sposób, moim zdaniem jest lepszy efekt

> końcowy, po podłączeniu aku rozpoczynamy spokojną jazdę bez

> szaleństw.

KLIK!

dla resetu wystarczy zdjąć kleme na kilka minut - nie trzeba jakiś skomplikowanych czynności robić ponieważ jest to pamięć raz zapisywana i po resecie przywraca się stan fabryczny

Napisano

Tam jest mowa o Mono-Motronic a ja mówię o Mono - Jetronic. A co z auto adaptacją ?

Napisano

> Tam jest mowa o Mono-Motronic a ja mówię o Mono - Jetronic. A co z

> auto adaptacją ?

w Motronic nie ma takiego czegoś, zresztą nie wiem czy w jetronic jest niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Reset kompa zrobiłem ale mułowaty jest nadal w srednim zakresie obrotów.

Jest jeszce jedna i chyba ważna sprawa, zaraz po zakupie jak tylko okazało sie ze pali ogromne ilosci paliwa wymieniłem kompletnie zepsuty przyspieszacz zaplonu. Jednak nie było zadnych innych objawów silnik palil od pstryknięcia był żwawy i równo pracował, naprawde zadnych bo inaczej bym nie kupił. Boje sie ze poprzedni własciciel gdy zobaczył nierówna prace silnika pojechał gdzies regulowac ten silnik i narobil pasztetu zamiast wymienic UFO za 25zł. Co o tym myslicie?? Bo napewno musiał cos porobic skoro silnik mimo kompletnie niesprawnego Ufo chodził jak "igiełka" paląca ok 19l w trasie.

Napisano

> silnik mimo kompletnie niesprawnego Ufo chodził jak "igiełka"

> paląca ok 19l w trasie.

bajer ^^ a ja się pluję ze przy mojej wyczynowej jeździe palio 1,6 mi pali 14/100 xD muehehe

Napisano

czujnik temperatury w kolektorze ssącym masz dobry?

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem opór czujnika temperatury przy zimnym silniku i pokazało 1890 Ohm, gdyby był walniety co by pokazał? Chciałem sprawdzić jeszcze TPS tylko nie wiem pod ktore styki sie podpiąć. w dolnym rzędzie jest 11, w gornym 8 stykow. czy ta kostka w czasie sprawdzania ma byc podłączona do sterownika czy nie?

Napisano

Znajomy kilka lat jezdził do pracy i powrót do domu 7,5km w jedną stronę i palił mu srednio 8,5-latem,10,5- jesień/wiosna,12,5 L/100km-zimą.Droga przez miasto rano pokonywał tę odległość w 15 minut,po 15-00-godzinie w 35 minut(korki).Moim z gaznikiem spalałem na tej trasie jeden litr mniej.

Napisano

> w Motronic nie ma takiego czegoś, zresztą nie wiem czy w jetronic

> jest

Podobno jest.Patrz post od jerro.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Chodzi mi o czujnik położenia przepustnicy, u mnie jest. Do tego całego cyrku z moim autkiem dochodzi jeszcze jeden objaw myslałem ze to normalne ale chyba nie, chodzi o to, że gdy wcisne gwałtownie pedał gazu dalej niz polowe skoku, silnik zaczyna wydawać dzwięk wydmuchiwanego albo wdmuchiwanego powietrza takie "pppsssss":), o co mu chodzi.

Napisano

> Chodzi mi o czujnik położenia przepustnicy, u mnie jest. Do tego

> całego cyrku z moim autkiem dochodzi jeszcze jeden objaw

> myslałem ze to normalne ale chyba nie, chodzi o to, że gdy

> wcisne gwałtownie pedał gazu dalej niz polowe skoku, silnik

> zaczyna wydawać dzwięk wydmuchiwanego albo wdmuchiwanego

> powietrza takie "pppsssss":), o co mu chodzi.

sprawdz jeszcze wężyk podcisnienia. Jakbyś miał CLIPa to bym ci fotke pokazał a w fajerce to nie mam pojęcia gdzie on jest.

Zamiast 6l palił mi 11-12l na setke. węzyk 3,5zł i po sprawie

Napisano
  • Autor

> sprawdz jeszcze wężyk podcisnienia. Jakbyś miał CLIPa to bym ci fotke

> pokazał a w fajerce to nie mam pojęcia gdzie on jest.

> Zamiast 6l palił mi 11-12l na setke. węzyk 3,5zł i po sprawie

Rozumiem ze chodzi o węzyk idący do przyspieszacza zapłony, jeżeli tak to juz sprwadzony i wymieniony na nowy przy wymianie przyspieszacza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.