Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to zepsuty termostat?

Featured Replies

Napisano

Jezdziłem w kólko po mieście by rozgrzać silnik z 6km przejechałem a wskazówka temperatury zamiast na prawo od kreski ciągle stoi na lewo od kreski.Sprawdziłem spalanie podczas normalnej jazdy-najpierw wyjazd rano,po południu powrót,srednia odłegłość jazdy przez miasto to 2,6km,a spalanie 9,03L/100km.Chciałem sprawdzić z ciepłym silnikiem pokonując tą trasę ile spali.Powinien spalić ok.4,4L/sto km,a spalił 5,67L/100km.Kiedyś sprawdzałem w jezdzie za miastem 50km/h gdy po włączeniu dmuchawy ogrzewania obniżyła się temperatura silnika zaczoł palić o 30 procent więcej.Dmuchawy tym razem włączonej nie miałem,ale zawór ciepłego powietrza otwarty na max.Gdy by skorygować wzrost spalania z powodu za niskiej temp. silnika to by wyszło:5,67/1,3=4,36L/100km.Czyli wskaznik temperatury raczej dobrze pokazuje,pytanie tylko czy to max.otwarte ogrzewanie aż tak mocno może chłodzić silnik.I jak by na postoju grzać silnik przy temperaturze ok.5 st.Celsjusza to po jakim czasie silnik powinien osiągnąć właściwą temperaturę?Bo jak na postoju też nie będzie chciał uzyskać właściwej temperatury to pewnie będzie termostat zepsuty,w końcu ma już kilkanaście miesięcy i gwarancja się skończyła.

Napisano

> Jezdziłem w kólko po mieście by rozgrzać silnik z 6km przejechałem a

> wskazówka temperatury zamiast na prawo od kreski ciągle stoi na

> lewo od kreski.Sprawdziłem spalanie podczas normalnej

> jazdy-najpierw wyjazd rano,po południu powrót,srednia odłegłość

> jazdy przez miasto to 2,6km,a spalanie 9,03L/100km.Chciałem

> sprawdzić z ciepłym silnikiem pokonując tą trasę ile

> spali.Powinien spalić ok.4,4L/sto km,a spalił 5,67L/100km.Kiedyś

> sprawdzałem w jezdzie za miastem 50km/h gdy po włączeniu

> dmuchawy ogrzewania obniżyła się temperatura silnika zaczoł

> palić o 30 procent więcej.Dmuchawy tym razem włączonej nie

> miałem,ale zawór ciepłego powietrza otwarty na max.Gdy by

> skorygować wzrost spalania z powodu za niskiej temp. silnika to

> by wyszło:5,67/1,3=4,36L/100km.Czyli wskaznik temperatury raczej

> dobrze pokazuje,pytanie tylko czy to max.otwarte ogrzewanie aż

> tak mocno może chłodzić silnik.I jak by na postoju grzać silnik

> przy temperaturze ok.5 st.Celsjusza to po jakim czasie silnik

> powinien osiągnąć właściwą temperaturę?Bo jak na postoju też nie

> będzie chciał uzyskać właściwej temperatury to pewnie będzie

> termostat zepsuty,w końcu ma już kilkanaście miesięcy i

> gwarancja się skończyła.

Świetna dywagacja o wyższości Świat Wielkanocnych nad Bożym Narodzeniem... A wystarczy pomacać rury od chłodnicy...

No i jeżeli uważasz ze nagrzewnica wychładza tak wspaniale ciecz w układzie chłodzenia to gratuluje zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Świetna dywagacja o wyższości Świat Wielkanocnych nad Bożym

> Narodzeniem... A wystarczy pomacać rury od chłodnicy...

Żeby macaniem węża umieć stwierdzić czy zepsuty jest termostat to trzeba to umieć, robić to dużo razy i mieć spore doświadczenie w tym fachu. W termostacie jest mały otworek obejściowy i tym otworkiem pomału zawsze przelatuje gorący płyn i od tego pomału robi się gorący wąż do chłodnicy.

> No i jeżeli uważasz ze nagrzewnica wychładza tak wspaniale ciecz w

> układzie chłodzenia to gratuluje

Przy małych prędkościach <50km/h ładnie to na wskazniku temperatury widać.Po 5-10 minutach jazdy przy silnym wietrze(temp.wiatru 4st.C.) temperatura obniżona,a gdy się hamuje silnikiem podczas zjazdu z góry to silnik robi się prawie zimny.

Napisano

> Jezdziłem w kólko po mieście by rozgrzać silnik z 6km przejechałem a

> wskazówka temperatury zamiast na prawo od kreski ciągle stoi na

> lewo od kreski.Sprawdziłem spalanie podczas normalnej

> jazdy-najpierw wyjazd rano,po południu powrót,srednia odłegłość

> jazdy przez miasto to 2,6km,a spalanie 9,03L/100km.Chciałem

> sprawdzić z ciepłym silnikiem pokonując tą trasę ile

> spali.Powinien spalić ok.4,4L/sto km,a spalił 5,67L/100km.Kiedyś

> sprawdzałem w jezdzie za miastem 50km/h gdy po włączeniu

> dmuchawy ogrzewania obniżyła się temperatura silnika zaczoł

> palić o 30 procent więcej.Dmuchawy tym razem włączonej nie

> miałem,ale zawór ciepłego powietrza otwarty na max.Gdy by

> skorygować wzrost spalania z powodu za niskiej temp. silnika to

> by wyszło:5,67/1,3=4,36L/100km.Czyli wskaznik temperatury raczej

> dobrze pokazuje,pytanie tylko czy to max.otwarte ogrzewanie aż

> tak mocno może chłodzić silnik.I jak by na postoju grzać silnik

> przy temperaturze ok.5 st.Celsjusza to po jakim czasie silnik

> powinien osiągnąć właściwą temperaturę?Bo jak na postoju też nie

> będzie chciał uzyskać właściwej temperatury to pewnie będzie

> termostat zepsuty,w końcu ma już kilkanaście miesięcy i

> gwarancja się skończyła.

proponuje przejechac trase ok 50km z predkoscia ok 90km/h jezeli silnik sie nie zagrzeje wtedy pomyslec o wymianie termostatu (mam na mysli aktualne warunki temp zewn ok 8-10st) na miescie powinien sie zagrzac po przejechaniu ok 10km, spalanie rzedu 5,5-6l nie jest anomalia smile.gif moj na trasie pali ok 5 w miescie zaleznie 7-9

Napisano
  • Autor

Wyjechałem za miasto,trasa w tą i zpowrotem 40 km 50km/h,przez wioski 40km/h.Najpierw na postoju rozgrzewałem,po 21 minutach osiągnoł właściwą temp.,a po 22min.włączył się wentylator(wcześniej zawsze po 14 minutach).Podczas jazdy ostygł i dopiero gdy po 20 km zamknołem zawór nagrzewnicy temperatura poszła w górę.Przed miesiącem jechałem nad morze 600km w dwie strony z prędkością 90km/h i temp.była dobra.W ciągu ostatbich kilku lat ok.200razy mierzyłem spalanie na ciepłym silniku w jezdzie po mieście i zawsze było 4,4 do 4,6L/100km gdy nie było korków,a teraz ponownie zmierzyłem po wjechaniu w miasto i znowu 5,8,następnie 5,76L/100km-Vśr.19,3km/h,odległość sr. pomiędzy zatrzymywaniem na skrzyżowaniach 430m.Na ostatnim odcinku jazdy przy wjezdzie na wiadukt przez tory kolejowe na 4 biegu mocniej przycisnołem pedał gazu i wszystko wróciło do normy,wskazówka pokazująca temp.weszła na właściwe miejsce i tam już pozostała.Czyli mam kolejny termostat,który tak jak poprzedni się zacina i raz jest dobry,a innym razem niedobry.Aby ocenić co ten termostat robi zamontuję cyfrowy termometr,i po tym ewentualnie go wymieniem.Na razie znalazłem taki za 77zł fimy AVT chyba,wyświetlacz led,dwie czujki,zakres od -50 do +99 st.C.Chętnie bym kupił coś tańszego ale na razie nie udało mi się znalezć.

Napisano

Za 77 zeta to bym sobie na twoim miejscu zakupił nowy termostat, za tę kwotę to znajdziesz całkiem dobry z obudową.

W moim uno silnik nagrzewa się po około 2-3 km, przynajmniej przy obecnej pogodzie, i mniej więcej po takim dystansie pojawia się ogrzewanie. Termostat na bank sprawny.Według mnie to jazda z prędkością 50 km/h za miastem i 40 w mieście powoduje że silnik wiecznie jest nie dogrzany. Pogoń trochę autko a sam zobaczysz. Nic mu to nie zaszkodzi. Powiedz po za tym jak się zachowuje wskaźnik temperatury kiedy stoisz w korku.

U mnie po normalnej jeździe w mieście po zatrzymaniu n[p. w korku wentylator włącza się po około 3-4 minutach.Dodam tylko że ogrzewanie włączam, po przejechaniu właśnie 2-3 km.przy zamkniętym zaworze nagrzewnicy silnik wyraźnie szybciej się nagrzewa.

Napisano
  • Autor

> tę kwotę to znajdziesz całkiem dobry z obudową.

Ostatnio jak kupowałem to miałem wybór:oryginał za 98zł,zamiennik za 35zł,kupiłem ten za 35zł.

> W moim uno silnik nagrzewa się po około 2-3 km, przynajmniej przy

> obecnej pogodzie, i mniej więcej po takim dystansie pojawia się

> ogrzewanie.

Też tak miałem,a teraz wskazówka temp.dużo mniej pokazuje,sprawdzę jeszcze jak to będzie przy zamkniętym zaworze do płynu od nagrzewnicy.

>Termostat na bank sprawny.Według mnie to jazda z

> prędkością 50 km/h za miastem i 40 w mieście powoduje że silnik

> wiecznie jest nie dogrzany. Pogoń trochę autko a sam zobaczysz.

Za kilka dni troche pojeżdżem to poobserwujem jeszcze raz jak to jest.

>Powiedz po za tym jak się zachowuje

> wskaźnik temperatury kiedy stoisz w korku.

To też sprawdzę.

> U mnie po normalnej jeździe w mieście po zatrzymaniu n[p. w korku

> wentylator włącza się po około 3-4 minutach.

Też tak miałem,ale ostatnio tylko długie trasy robiłem by silnik dobrze się dotarł po małym remoncie.

>Dodam tylko że

> ogrzewanie włączam, po przejechaniu właśnie 2-3 km.przy

> zamkniętym zaworze nagrzewnicy silnik wyraźnie szybciej się

> nagrzewa.

U mnie czasami zawór nie udawało się przestawić,dlatego używałem ustawienie na lato i na zimę(coś jakby zawór się sklejał i przez kilka miesięcy nie udawało się go ruszyć).

Termometr po 77 to w sprzedaży wysyłkowej,w sklepie gotowy z obudową to 160zł kosztuje.Niby to dużo,ale bez tego jeżdżąc z niedomykającym się termostatem na paliwo więcej wydam.Wskaznik temperatury to mam nie oryginalny,pewno od traktora zetor i na teraz jaka jest temp.to nie wiem.

Napisano

> Za 77 zeta to bym sobie na twoim miejscu zakupił nowy termostat, za

> obecnej pogodzie, i mniej więcej po takim dystansie pojawia się

> ogrzewanie. Termostat na bank sprawny.Według mnie to jazda z

> wiecznie jest nie dogrzany. Pogoń trochę autko a sam zobaczysz.

> Nic mu to nie zaszkodzi. Powiedz po za tym jak się zachowuje

> wentylator włącza się po około 3-4 minutach.Dodam tylko że

> ogrzewanie włączam, po przejechaniu właśnie 2-3 km.przy

> zamkniętym zaworze nagrzewnicy silnik wyraźnie szybciej się

> nagrzewa.

w moim tez ogrzewanie dmucha juz po ok 3km ale mam na mysli temp optymalna dla silnika czyli wiecej niz 60st

Napisano

> Za 77 zeta to bym sobie na twoim miejscu zakupił nowy termostat, za

za 45 kupiłem nowy kompletny, więc jeszcze mu zostanie.

> jazda z

> wiecznie jest nie dogrzany.

sądzisz, że silnik będzie zimny po 2h jazdy z prędkością nawet 40km/h? hmm.gif proszę Cię, nie pisz więcej takich herezji.....

Napisano

Pozwolę sobie podkleić się pod temat.

Podczas stania w korku, ni z tego ni z owego temp podskoczyła do 130 stopni yikes.gifi. Znaczy zagotował się angryfire.gif Wentylator się nie załączył sciana.gif Po przejechaniu kilkuset metrów znowu temp spadła do "typowego" poziomu. Na codzień temperaturkę łapie raczej szybko, kilka minut i czuć ciepełko. Niestety nie jest to wiarygodna wskazówka bo cały czas leci ciepłe powietrze. Nawet jak kręcioł jest na "cold" grinser006.gif W zimie bomba, ale to gotowanie mnie zaniepokoiło crazy.gif

Pytanie czy to wina termostatu? A może raczej wentylatora? A może jakiś czujnik padł?

Pomóżcie co?

Napisano

Po mojemu to gotowanie przez niesprawny wentyl.

Napisano

> Pozwolę sobie podkleić się pod temat.

> Podczas stania w korku, ni z tego ni z owego temp podskoczyła do 130

> stopni i. Znaczy zagotował się Wentylator się nie załączył

> Po przejechaniu kilkuset metrów znowu temp spadła do "typowego"

> poziomu. Na codzień temperaturkę łapie raczej szybko, kilka

> minut i czuć ciepełko. Niestety nie jest to wiarygodna wskazówka

> bo cały czas leci ciepłe powietrze. Nawet jak kręcioł jest na

> "cold" W zimie bomba, ale to gotowanie mnie zaniepokoiło

> Pytanie czy to wina termostatu? A może raczej wentylatora? A może

> jakiś czujnik padł?

> Pomóżcie co?

jak chłodnica gorąca (dolny wąz ) to wina czujnika lub ogólnie wentylatora chłodnicy

jak dolny wąz zimny ( i chłodnica też ) to termostat jest walniety

sądząc jednak po Twoim opisie to bedzie albo czujnik , albo inna przyczyna powodująca niewłączanie się wentylatora.

pozdr

Napisano

> Sądzę herezje.

Twoje posty oprócz zamieszania nie wnoszą absolutnie nic do tematu przewodniego, więc daruj sobie.....

Napisano

> Twoje posty oprócz zamieszania nie wnoszą absolutnie nic do tematu

> przewodniego, więc daruj sobie.....

Twoje zapewne wnoszą więcej ..................sam wiesz czego.

Po za tym nie ustawiaj mnie bo nie ty od tego tutaj jesteś,przeczytaj o co koledze chodzi i nie odzywaj się jak nie masz nic do powiedzenia

Napisano

> Twoje zapewne wnoszą więcej

kolejny mgr teoretyk temperatury silnika...... żałosne. z_lol1.gif

Napisano
  • Autor

> Pozwolę sobie podkleić się pod temat.

> Podczas stania w korku, ni z tego ni z owego temp podskoczyła do 130

> stopni i. Znaczy zagotował się Wentylator się nie załączył

> Po przejechaniu kilkuset metrów znowu temp spadła do "typowego"

Jak podczas stania w korku temperatura leci w górę,a silnik ma wolne obroty to zapowietrzona jest chłodnica i wąż pomiędzy termostatem a chłodnicą."rozszyfrowałem" to w moim aucie i wniosek(przetestowany)-pompa płynu na wolnych obrotach podaje ciśnienie zbyt małe by podnieść "słup"wody na tyle wysoko by się przelewało do chłodnicy.Przy szybszych obrotach silnika ciśnienie płynu jest na tyle wyższe,że płyn wlewa się do chłodnicy i stąd silnik zaczyna być chłodzony i jego temperatura się obniża.Nazwał bym ta tak:układ chłodzenia odpowietrza się sam,a chłodnica nie.Odpowietrzyć chłodnicę da się przez ten mały koreczek co u mnie daje się odkręcić tylko wtenczas gdy chłodnica jest zimna.

Napisano
  • Autor

Jutro pojeżdżę i dokładniej się przyjżę wszystkiemu,niestety bez dokładnego termometru bo w Castoramie były po 30zł ale się skoczyły,a przed świętem 11.11 inne sklepy pozamykane.Tę samą drogą co zwykle będę jechał i sprawdzę czy tak samo jak zwykle temperatura wzrośnie po 3km,a po 5km gdy kilka minut będzie postoju czy tak jak zawsze włączy się wentylator.

Napisano

> Po mojemu to gotowanie przez niesprawny wentyl.

Też tak myśle!!!!!

Napisano
  • Autor

> Po mojemu to gotowanie przez niesprawny wentyl.

A ja nie mam wentyla i mi się nie gotuje i nie gotowało.Wentylem nazywają niektórzy zaworek w korku do chłodnicy i ja mam w miejscu tego zaworka w korku otwór.No chyba,że chodzi o wentylator.

Napisano
  • Autor

> obecnej pogodzie

Sprawdziłem-słabiej temp.rośnie.

> Pogoń trochę autko a sam zobaczysz.

No i zobaczyłem(uno autostradę zobaczyło)-im szybciej się jedzie tym niższa temperatura.Po zmniejszeniu prędkości do 40-50 temperatura ponownie duża.

> Powiedz po za tym jak się zachowuje

> wentylator włącza się po około 3-4 minutach.

Korków nie było więc w pobliżu miejsca gdzie zawsze był korek i włączał się wentylator zaparkowałem,wentylator włączył się po 2minutach i 50 sekundach,a wskazówka powędrowała w miejsce gdzie gdy jest to wentylator zawsze jest włączony. To by znaczyło,że wskazówka dobrze pokazuje.Tak momentami se myśle,że to może termostat jest dobry a zaworek z kulką w obudowie termostatu się zacioł w pozycji otwartej i wystarczy wyjąć obudowę przedmuchać popukać założyć i będzie dobrze.Ale z drugiej strony patrząc to przy cenie niewysokiej za ten element chyba będzie lepiej nowy założyć.

Napisano
  • Autor

> za 45 kupiłem nowy kompletny, więc jeszcze mu zostanie.

Kupiłem za 38zł,firmy tej samej ale w innym sklepie to może się nie zepsuje hmm.gif.

Napisano
  • Autor

> optymalna dla silnika czyli wiecej niz 60st

I oto mi właśnie chodzi,o optymalną temperaturę.Wydawało mi się,że to temperatura ok.90 st.C.Ale po podłączeniu się z czujnikiem temperatury od multimetru do węża od małego obiegu płynu,odczycie i zapisie co minutę przez 30 minut od uruchomienia zaczołem mieć wątpliwości jaka to temp.optymalna powinna być.Z wykresu "EKG"wynika,że termostat:1-otwiera się w temperaturze o 6 stopni niższej,2-jest nieszczelnie zamknięty,3-zacina się,ma histerezę,4-wskaznik temp.od traktora gdy pokazuje 70,3st.C. to jest 86st.C.poza tym jest dobry i można go używać do sprawdzania termostatu,5-gdy czujnik temp.dotyka gumowego węża pomimo owinięcia go szmatem pokazuje o 14 stopni niższą temperaturę,6-na postoju jak co chwila włącza się wentylator to temperatura silnika jest równa temperaturze chłodnicy i ma 86 stopni a borygo przy odkręconym korku zaczyna dymić,7-ciekawe jak to będzie po zamontowaniu nowego termostatu.

Napisano
  • Autor

Nowy termostat założony i po jazdach próbnych jestem zadowolony-wskazówka najczęściej jak dawniej stoi na prawo od kreski pokazującej 70 stopni,a ponieważ to wskaznik nie oryginalny to wskazania takie powinny być.Ktoś mi opowiadał,że w momencie otwarcia termostatu powinna wkazówka wskaznika temperatury szybko się przesunąc w lewo.Sprawdziłem to podczas postoju na parkingu,stary termostat-po ok.16 minutach wskazówka poszła w lewo by przez następne 6 minut wędrować w prawo na poprzednie miejsce.W nowym termostacie(temp.+10st.C.)-po 15 minutach w lewo,następnie następowały oscylacje(wskazówka na przemian prawo/lewo)wraz z pomału wędrówką na poprzednie miejsce by po 20 minucie zatrzymać się.Następnego dnia to samo:16 minuta poszła w lewo,następnie oscylacje wraz z przesuwaniem powolnym w prawo by po 20 minucie zatrzymać się(silny wiatr był od przodu i wentylator nie musiał się włączać.I chyba te oscylacje wskazują na prawidłowe działanie termostatu.Sprawdziłem spalanie i trasa okazała się energochłonna(wjazd na wiadukt,zjazd,wjazd na górę jakieś 20 m i zjazd,powrót-razem pętla o długości 5,2km pokonana do mierzenia spalania dwukrotnie.Pierwsza jazda po rozgrzaniu silnika i oleju w skrzyni biegów przy otwartym zaworze płynu do nagrzewnicy i zamkniętym dopływie ciepłego powietrza 5,48L/100km.Po zamknięciu zaworu płynu do nagrz. 5,19L/100km.Po usunięciu tasmy zamykającej dopływ ciepłego powietrza z kolektora wydechowego i wstawieniu rurki (klapka otwierana przez termostat odpadła dawno temu) 5,43/100km.-a więc gorące powietrze zwiększyło spalanie.Następnie (silnik zdążył ostygnąć)przejechałem na wprost przez miasto i zpowrotem razem 29km,zużył 1,33L czyli 4,58L/100km,z rozgrzanym silnikiem to by spalił conajmniej 0,1L mniej czyli 4,24L/100km.Temperatura podczas jazdy była cały czas na właściwym miejscu,a gdy przy 70km/h włączyłem ogrzewanie temperatura nie zmieniła się.Wniosek z tego taki,że mierząc spalanie można wykryć nieprawidłowo działający termostat,ale prościej do tego użyć dokładny termometr pokazujący temperaturę silnika. hmm.gif

Napisano

Musiałem se to wydrukować i szybko prześle emalią do NASA , bo zapewne nikt nie prowadził jeszcze tak rzeczowych obliczeń... beksa.gifbeksa.gifbeksa.gifblagam.gif

Napisano

> Musiałem se to wydrukować i szybko prześle emalią do NASA , bo

> zapewne nikt nie prowadził jeszcze tak rzeczowych obliczeń...

Ten sam kolega, który liczy średnie/chwilowe/globalne spalanie z dokładnością do 0,01 litra a jeździ tak, ze po mieście pali mu 4,001 litra na / 97 km. zlosnik.gif

Napisano

Jest debeściak i tyle.. biglaugh.gif, żebym ja miał tylko takie problemy...

Napisano
  • Autor

Po włączeniu "oszczędzacza"to by spalił 10 procent mniej ale wtedy nikt nie mógł by porównywać ze swoim autem więc go nie włączałem. grinser006.gif

Napisano

> Po włączeniu "oszczędzacza"to by spalił 10 procent mniej ale wtedy

> nikt nie mógł by porównywać ze swoim autem więc go nie

> włączałem.

I tak mi mów... swieca.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.