Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa Laguna 1.5 dci 110KM

Featured Replies

Napisano

Szukam opinii tych, którzy posiadają takie autko. W necie niestety nie znalazłem innego forum poza tym, gdzie mógłbym się czegoś dowiedzieć. Czy ktoś z was jeździ takim autem? Czy taki mały diesel daje sobie radę z laguną? Jak z hałasem? Thx za info

Napisano

> Szukam opinii tych, którzy posiadają takie autko. W necie niestety

> nie znalazłem innego forum poza tym,

e a widział : http://www.renaultlaguna.pl/forum/index.php

gdzie mógłbym się czegoś

> dowiedzieć. Czy ktoś z was jeździ takim autem? Czy taki mały

> diesel daje sobie radę z laguną? Jak z hałasem? Thx za info

tam są sami "laguniarze" nawet od nas tam paru siedzi

Napisano

A tak na logikę, mały bardzo wysilony motor na dużą budę samochodu crazy.gif Jak długo to pożyje? 2.2dci to odpowiedni motor i nieporównywalna frajda z jazdy.

Napisano

> Czy taki mały

> diesel daje sobie radę z laguną? Jak z hałasem? Thx za info

Mam Puga 407sw z silnikiem 1.6 (110KM), zależy kto co lubi. Jeżeli przesiądziesz się z mocniejszego auta to bedziesz bardzo marudził.

Po miescie daje radę, w trasie już tej mocy brakuje.

Napisano

>2.2dci to odpowiedni motor i

tylko ze w lagunach III nie było takiego motoru, była to chyba najbarziej awaryjna jednostka renaulta i zrezygnowali z niej. Zamiast tego są montowane 2.0 DCI o mocach 150 i 175 KM Kiedyś z klubem zorganizowaliśmy sobie testy LIII i pośmigaliśmy DCI i PB, 2.0 już całkiem ładnie się jedzie. 1.5 nie testowaliśmy bo nawet sam właściciel ASO powiedział że to nie ma sensu bo auto nie jedzie. 1,5 jest dobry ale do clio a nie do prawie dwutonowej fury

Napisano
  • Autor

> tylko ze w lagunach III nie było takiego motoru, była to chyba

> najbarziej awaryjna jednostka renaulta i zrezygnowali z niej.

> Zamiast tego są montowane 2.0 DCI o mocach 150 i 175 KM Kiedyś z

> klubem zorganizowaliśmy sobie testy LIII i pośmigaliśmy DCI i

> PB, 2.0 już całkiem ładnie się jedzie. 1.5 nie testowaliśmy bo

> nawet sam właściciel ASO powiedział że to nie ma sensu bo auto

> nie jedzie. 1,5 jest dobry ale do clio a nie do prawie

> dwutonowej fury

Jakiej dwutonowej?! Przecież ona waży ok. 1370 kg. Taka waga to mniej więcej tyle co kompaktowe bravo.

Napisano
  • Autor

> A tak na logikę, mały bardzo wysilony motor na dużą budę samochodu

> Jak długo to pożyje? 2.2dci to odpowiedni motor i

> nieporównywalna frajda z jazdy.

Wszystkie nowoczesne silniki mają niewielką pojemność i dużą moc. Wysilenie nie ma tu nic do trwałości. Skoro fiat potrafi z pojemności 1,4 uzyskać 150 KM, podobnie VW w silnikach TSI to chyba wiedzą co robią. Także diesle są coraz mniejsze i mocy im przybywa. Fiat wprowadził silnik 1,6 o mocy 120 KM więc dlaczego 1,5 Renault o mocy 110KM miałoby być złe?

Napisano

> dziękuję za link

niezamaco

tam to się dopiero dzieje wink.gif

Napisano
  • Autor

> niezamaco

> tam to się dopiero dzieje

horror! przejrzałem tamto forum i odechciało mi się laguny. Normalnie tragedia. Miała być nowa jakość, a wchodzę na pierwszy wątek i większość klepie że im zawieszenie z przodu trzeszczy, bo amroki są do d..y. Inny kolega o wzroście 165 twierdzi, że z tyłu głową uderza w sufit, a nóg nie ma gdzie wsadzić. Jednym słowem tragedia. Stilo mi się już nudzi a następcy nie widzę. frown.gif

Napisano

Bo porządnym autem to była Laguna I ph II grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Bo porządnym autem to była Laguna I ph II

chyba kolega żartuje... LI i LII były tak nieudane, że samo renault odcina się od nich twierdząc że LIII to dopiero będzie nowa jakość... wielu zaczyna mieć wątpliwości, szczegóły na forum fanatyków laguny

Napisano

> chyba kolega żartuje... LI i LII były tak nieudane, że samo renault

> odcina się od nich twierdząc że LIII to dopiero będzie nowa

> jakość... wielu zaczyna mieć wątpliwości, szczegóły na forum

> fanatyków laguny

Problem w tym, że każda z nich miała być nową jakością i tak pewnie za jakiś czas nową jakościa będzie Laguna4 wink.gif

Napisano

A tak na marginesie, to co kupisz nie ma znaczenia w dzisiejszych czasach, wszystko to bezduszne plastikowe produkty samochodopodobne, jedna marke składa chyba 17 krajów i o jakiej jakości my tu rozmawiamy. Teraz kupujemy samochód w zależności od gustu czyli ładne lub nie, oraz od potrzeb czyli duże, może kombi albo małe miejskie wozidełko. Wszystkie sie psują tak samo, im więcej bajerów tym cześciej się psuje i nie ma kto naprawiać. Nie ma znaczenia czy to Fiat, Renault VW czy Mercedes. Wszystkie działają w jakiś kooperacjach a modele projektowane są przez księgowych. Sam nie mam pojęcia na co zmienić swojego P406. Aż głowa boli jak ludzie sie skarżą na dzisiejsze Toyoty. crazy.gif

Napisano

> Jakiej dwutonowej?! Przecież ona waży ok. 1370 kg. Taka waga to mniej

> więcej tyle co kompaktowe bravo.

prawdę powiedziawszy to bardziej strzelałem. brałem pd uwagę fakt że LII w zależności od wersji wyposażenia potrafi ważyć ponad 1600 kg

Napisano

> chyba kolega żartuje... LI i LII były tak nieudane, że samo renault

> odcina się od nich twierdząc że LIII to dopiero będzie nowa

> jakość... wielu zaczyna mieć wątpliwości, szczegóły na forum

> fanatyków laguny

to raczej kolega żartuje ,LIPHII była najbardziej udaną laguną a na LII po 2004 roku też nie ma co narzekać

może poprostu trafiłeś na mało zadbane egzemplarze albo nie wiem co że tak mówisz, ale to się zdarza w każdej marce

Napisano

> A tak na logikę, mały bardzo wysilony motor na dużą budę samochodu

> Jak długo to pożyje? 2.2dci to odpowiedni motor i

> nieporównywalna frajda z jazdy.

Z tym że nie mam takiej wersji....

Napisano

> Z tym że nie mam takiej wersji....

No zgadza się już o tym wiem, ale podbobała mi się jazda z tym silnikiem w Lagunie II

Napisano
  • Autor

Wiem, że każde nowe auto stwarza problemy. Nie ma samochodów niezawodnych. Jednak... chciałoby się wydając 80 tys zł cieszyć się autem chociaż przez rok, za to że nie ma z nim problemów. Jednak czytając że w LIII na starcie są amorki do wymiany (czytaj kącik laguny) to radość zakupu mi przechodzi

Napisano

> Wiem, że każde nowe auto stwarza problemy. Nie ma samochodów

> niezawodnych. Jednak... chciałoby się wydając 80 tys zł cieszyć

> się autem chociaż przez rok, za to że nie ma z nim problemów.

> Jednak czytając że w LIII na starcie są amorki do wymiany

> (czytaj kącik laguny) to radość zakupu mi przechodzi

Myślę, że dramatyzujesz.

Po pierwsze - ustarka ta nie występuje we wszystkich autach,

po drugie - nie jest to ustarka która unieruchomi ci auto na środku drogi i laweta, po trzecie - choćby nawet, to wymieniasz na gwarancji przy najbliższym przeglądzie.

Moim zdaniem, jest to problem "wieku dziecięcego" i trzeba się z takimś czymś liczyć przy zakupie nowego modelu.

Co do silnika to moge tylko powiedzieć, że znajomy ma taki w Scenicu (krótkim) i nieźle sobie radzi (jak dla mnie). Szczególnie spalanie na poziomie 5,5 l/100 jest ok.

Napisano

> tylko ze w lagunach III nie było takiego motoru, była to chyba

> dwutonowej fury

Renault wycofało silnik 2.2 i wprowadziło 2.0 dCi 130 150 i 170 nie z powodu awaryjności tylko spełnienia wyższych norm ekologicznych Euro

a czy była (jest) to najbardziej awaryjna jednostka to bym dyskutował - a IDE zlosnik.gif

Napisano

> Wiem, że każde nowe auto stwarza problemy. Nie ma samochodów

> niezawodnych. Jednak... chciałoby się wydając 80 tys zł

Z tym że nie 80 kzł - trochę mniej potrzeba...

Napisano

> tylko ze w lagunach III nie było takiego motoru , była to chyba

nawet sam właściciel ASO powiedział że to nie ma sensu bo auto

nie jedzie. 1,5 jest dobry ale do clio a nie do prawie

> dwutonowej fury

to w końcu jak??? zlosnik2.gif nie było takiego motoru ale nie testowaliście bo za słaby(czyli jednak był???) spineyes.gifspineyes.gifspineyes.gif

Napisano

> to w końcu jak??? nie było takiego motoru ale nie testowaliście bo

> za słaby(czyli jednak był???)

Nie było 2,2 litra, a nie testowali 1,5 litra

Napisano

JA mam Lalke II ph I z 2003 r z silnikiem 2.0 IDE waga auta 1470 kg wiec gdzie te dwie tony?? Nie ma aut awaryjnych i nie awaryjnych, sa auta zadbane i serwisowane rpzez fachowców badz zaniedbane i niefachowo zadbane!!!

Spytaj sie pierwszego lepszego mchanika jaki silnik mu sie najlepiej anprawia...1.9 TDI bo jest prosty w budowie co wcale nei oznacza ze ne awaryjny, wszystkie spolczesne silniki typu TDi, dCI, Jdt, HDI maja generalnie rpoblemy:

- jakosc ON jest cholernie wazna (gdy zla padaja wtryski (w dCi - 1500zl / szt), pompa paliwa(w DTI 3500zl)...

- turbina (katowana, chlodzona w przyslowiowej kaluzy zacznie brac olej i sie rozsypie,(W TDI 2500zl)

- dwumasowe kolo zamachowe (w CDTI 1300 zl)

to sa grzechy tych silnikow, kupisz nowe atuto bedziesz jezdzil i sie cieszyl, kupisz okazje z komisu, wydasz fortune...

Napisano

> to w końcu jak??? nie było takiego motoru ale nie testowaliście

> za słaby(czyli jednak był???)

troszkę się zamotaliśmy

w IIIjkach nie było silnika 2,2

a nie testowaliśmy 1,5

Napisano

> Renault wycofało silnik 2.2 i wprowadziło 2.0 dCi 130 150 i 170 nie z

> powodu awaryjności tylko spełnienia wyższych norm ekologicznych

> Euro

> a czy była (jest) to najbardziej awaryjna jednostka to bym dyskutował

> - a IDE

fakt, zwracam honor r

Napisano

> JA mam Lalke II ph I z 2003 r z silnikiem 2.0 IDE waga auta 1470 kg więc gdzie te 2 tony??

"gołe" 1,5 dci waży 1400 kg dołóż do tego troszkę wyposażenia (np initiale wink.gif ) zatankuj do pełna, zaproś do środka dwóch pasażerów, do bagażnika wpakuj ze dwie walizki i 2 tony masz jak nic wink.gif jak nie wiecej

Napisano

> "gołe" 1,5 dci waży 1400 kg dołóż do tego troszkę wyposażenia (np

> initiale - ile 50 kg? ) zatankuj do pełna - 70l-70 kg, zaproś do środka dwóch pasażerów - 170kg,

> do bagażnika wpakuj ze dwie walizki-30kg i 2 tony masz jak nic jak nie wiecej

1720 kg gdzie dwie tony?????????????

Napisano

> 1720 kg gdzie dwie tony?????????????

różnica między LI golasem a initialką to około 160 kg, nie pamiętam dokładnie, dwóch pasażerów 170kg?? a kierowca to pies?? czyli 250

dwie walizki policzyłeś 30kg?? kurde ja mówiłem o pełnych walizkach w sumie jakieś 60 kg - no i Ci wychodzi 1900 czyli prawie dwie tony o których wspominałem w pierwszym moim poście wink.gif zresztą, nie będę się kłócił o parę kilo, ja się szybko oduczyłem kupowania samochodów z najmniejszymi seryjnie montowanymi silnikami

Napisano

LII 2.2 dCi w "najcięższej" wersji wyposażenia 1630 kg devil.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.