Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Popękane reflektory [long]

Featured Replies

Napisano

> Ja mam podobny kłopot

> i sądze że nie tylko ja, przypadek sprawił że zobaczyłem te pęknięcia

> (a właściwie coś na wzór drobnej siateczki pęknięć), moż po

> prostu część właścicieli nie zauważyła tego, u mnie widać tylko

> pod pewnym kątem patrzenia i pęknięci a są tylko na prawym

> teoretycznie mniej narażonym na kamyki spod kół reflektorze

> (środek jezdni zwykle jest "czystszy" od jej lewej strony.

ok.gif Widać, że jak temat się pojawił, to przybywa osób, które miały już taki problem crazy.gif

Możeby się tak jakoś zorganizować i wysłać do FAP zbiorczy list opisujący problem, stawiając jasne żądanie, żebyw ASO zaprzestano przeróżnych praktyk próbujących zwalić winę wystąpienia tej usterki na użytkowników i prosząc o podjęcie próby wyjaśnienia tej kwestii. W końcu nawet jeśli będą te reflektory od ręki wymieniać do usr... śmierci, to i tak nie jest to żadne rozwiązanie, jeśli one będą od nowa pękać. Najlepszy dowód, że da się coś z tym z robić jest fakt, że u niektórych nie ma śladów pęknięć ok.gif

> A q..wa od czego jest ASiO gdy się zgłasza takie problemy, może jakiś

> dupek by przesłał to dalej do Fiata tem może do producenta

> reflektorów i może by coś pokumali nad problemem

Dopuki to są problemy dotyczące pojedynczych przypadków, to oni mają to gdzieś sick.giffrown.gif

Napisano

> Widać, że jak temat się pojawił, to przybywa osób, które miały już

> taki problem

> Możeby się tak jakoś zorganizować i wysłać do FAP zbiorczy list

> opisujący problem, stawiając jasne żądanie, żebyw ASO

> zaprzestano przeróżnych praktyk próbujących zwalić winę

> wystąpienia tej usterki na użytkowników i prosząc o podjęcie

> próby wyjaśnienia tej kwestii. W końcu nawet jeśli będą te

> reflektory od ręki wymieniać do usr... śmierci, to i tak nie

> jest to żadne rozwiązanie, jeśli one będą od nowa pękać.

> Najlepszy dowód, że da się coś z tym z robić jest fakt, że u

> niektórych nie ma śladów pęknięć

> Dopuki to są problemy dotyczące pojedynczych przypadków, to oni mają

> to gdzieś

Próbe można podjąć, obawiam się jednak że zakończy się ona podobnie jak akcja "trzeszczace zawieszenie". Jakby jednak co ja jestem do dyspozycji, mam poprostu powyżej uszu "zlewania" mnie przez kogoś kto wyłudził ode mnie kupe kasy za knota i stara się zwalić odpowiedzialność za partactwo jakie wykonał.

Napisano

> Próbe można podjąć, obawiam się jednak że zakończy się ona podobnie

> jak akcja "trzeszczace zawieszenie". Jakby jednak co ja jestem

> do dyspozycji,

Pawcio ma popękany reflektor, podobny problem miał też ten kolega, i to w dwóch autach, poza tym pewnie gdyby każdy z kącikowiczów przyjrzał się dokładnie reflektorom, to jeszcze ktoś może się ujawnić. ok.gif List podpisany przez kilka osób ma szansę zrobić nieco większe wrażenie niż jednoosobowa interwencja, gdzie można klepnąć parę ogólników na chybił trafił i problem jest załatwiony crazy.gif

> mam poprostu powyżej uszu "zlewania" mnie przez

> kogoś kto wyłudził ode mnie kupe kasy za knota i stara

> się zwalić odpowiedzialność za partactwo jakie wykonał.

Dokładnie ok.gif - sam problem to osobna kwestia, ale podejście importera/gwaranta też ma niebagatelne znaczenie. A tu ewidentnie wmawia się, że czarne jest białe, tylko po to, żeby uniknąć odpowiedzialności wynikającej z umowy gwarancyjnej. no.gif

BTW. to sam sposób wyznaczania czasu trwania gwarancji też woła o pomstę do nieba - bo teraz jest tak, że jeżli wymienimy w aucie na gwarancji element X np. w ostatnim dniu gwarancji na auto, to gwarancja na ten element wynosi jeden dzień - do końca gwarancji na całe auto. Niby OK (gwarant odpowiada za auto przez okres gwarancji, itd.), ale jeśli w drugim dniu gwarancji wymienimy jakiś element, to dostajemy na tę część tylko rok gwarancji i nawet jeśli gwarancja na auto trwa dłużej, to po upływie roku ten element nie jest już gwarancją objęty. screwy.gif Widać, że FAP tnie koszty, gdzie tylko może - tylko tak dalej, gdy już takimi zagrywkami stracą większość dotychczasowych stałych klientów, to koszty zredukują się jeszcze bardziej rotfl.gif

Napisano

BTW. to sam sposób wyznaczania czasu trwania gwarancji też woła o

> pomstę do nieba - bo teraz jest tak, że jeżli wymienimy w aucie

> na gwarancji element X np. w ostatnim dniu gwarancji na auto, to

> gwarancja na ten element wynosi jeden dzień - do końca gwarancji

> na całe auto. Niby OK (gwarant odpowiada za auto przez okres

> gwarancji, itd.), ale jeśli w drugim dniu gwarancji wymienimy

> jakiś element, to dostajemy na tę część tylko rok gwarancji i

> nawet jeśli gwarancja na auto trwa dłużej, to po upływie roku

> ten element nie jest już gwarancją objęty. Widać, że FAP tnie

> koszty, gdzie tylko może - tylko tak dalej, gdy już takimi

> zagrywkami stracą większość dotychczasowych stałych klientów, to

> koszty zredukują się jeszcze bardziej

zgadzam sie z toba ze to nie sprawiedliwe ale robia tak dokladnie wszyscy producenci czy dystrybutorzy aut, prawo (o ile nie jestes podmiotem gospodarczym) nie zmusza udzilajacego gwarancji do jakichkolwiek standardow

Napisano

Wydaje mi się, że mozna taka akcje przeprowadzić, ale kazdy zainteresowany powinien udac się do ASO w celu wymiany reflektorów. Jak odpowiedź bedzie negatywna to wtedy kopie pisemnych odmów, pismo zbiorcze i do FAP uzbroj_zlo.gif

Napisano

> zgadzam sie z toba ze to nie sprawiedliwe ale robia tak dokladnie

> wszyscy producenci czy dystrybutorzy aut

Co do wszystkich to się nie do końca zgodzę: Suzuki dla przykładu ma trzyletnią gwarancję i wygląda to tak, że po wymianie jakiegoś elementu po trzech miesiącach dalej mam gwarancję na cały pojazd, bez wyłączania wymienionych części (wiem, bo ostatnio to przerabiałem). Oczywiście gwarancja na wymienione elementy jest odpowiednio krótsza i kończy się z dniem zakończenia całej gwarancji.

Fiat natomiast wymieniane części wyłącza spod gwarancji na całe auto i są one objęte tylko roczną gwarancją jako część zamienna. Jeśli np. wymienią komuś na gwarancji silnik po trzech miesiącach użytkowania auta, to na całe auto jest jeszcze 21 miesięcy gwarancji (czy w przypadku gwarancji pięcioletniej - 57 miesięcy), ale na silnik tylko 12 - po upływie roku od wymiany gwarancję na auto jeszcze masz, ale na silnik już nie, bo go wymieniano. screwy.gif

Jasne, że gwarancja może być udzielana na dowolny sposób - w szczególności można jej w ogóle nie udzielać - ale takie podejście zahacza o nieuczciwość co najmniej no.gif. Zwłaszcza, że w warunkach gwarancji nigdzie nie napisano jasno i prosto, że wszelkie wymienione w ramach gwarancji częsci automatycznie przestają być objęte tą gwarancją...

Napisano

> Wydaje mi się, że mozna taka akcje przeprowadzić, ale kazdy

> zainteresowany powinien udac się do ASO w celu wymiany

> reflektorów.

Ja już byłem, wymienili w końcu, i wiele mi to nie dało rotfl.gif

Napisano

> Ja już byłem, wymienili w końcu, i wiele mi to nie dało

Więc mas o co sie czepiać. Jak mi popekają (ptfu....ptfu) i wymienią na nowe to o co mam sie kłucić ?

Napisano

> Pawcio ma popękany reflektor, podobny problem miał też ten kolega, i

> to w dwóch autach, poza tym pewnie gdyby każdy z kącikowiczów

> przyjrzał się dokładnie reflektorom, to jeszcze ktoś może się

> ujawnić. List podpisany przez kilka osób ma szansę zrobić nieco

> większe wrażenie niż jednoosobowa interwencja, gdzie można

> klepnąć parę ogólników na chybił trafił i problem jest

> załatwiony

List moge podpisac, ale nie mam juz gwarancji i nie mam ochoty walczyc z kimkolwiek z ASO grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.