Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temp. oleju - silnik N/A noPb

Featured Replies

Napisano

Witam,

sprowadza mnie pytanie jak w temacie -

a) średnia,

wzglednie

b)zalecana

albo jeszcze inaczej

c)dopuszczalny zakres bezpiecznej pracy

oleju silnikowego (dla uproszczenia, jesli to ma znaczenie polsyntetyka 10w-40) w silniku niedoladowanym zasilanym noPb, bez chłodnicy oleju?

Rozwinięcie pytania: jaka (lub czy wogóle) jest zależność temp. oleju od temp. płynu chłodzącego? W końcu standardowy układ olejowy jest pozbawiony termostatów, chłodnicy itd. Czy istnieje możliwość, że olej osiagnie wyższą temp. niż chłodziwo silnikowe (np. 90 płyn/110 olej)? Założenie j.w. czyli silniki N/A bez chodnicy oleju.

Zauważyłem, na razie na krótkim dystansie - trasa podmiejska bez szaleństw, że olej rozgrzewa się zdecydowanie wolniej niż płyn (co nie było dla mnie niczym zaskakującym) ale gdy osiągnie ok 90 stopni, dynamika zmian temp. jest zbliżona do zera. Podczas gdy dynamika zmian temp. płynu chłodzącego jest stosunkowo duża. Zastanawia mnie też kiedy powinienm sie martwić zbyt wysoką temp. oleju.

Napisano

> Rozwinięcie pytania: jaka (lub czy wogóle) jest zależność temp. oleju

> od temp. płynu chłodzącego? W końcu standardowy układ olejowy

> jest pozbawiony termostatów, chłodnicy itd. Czy istnieje

> możliwość, że olej osiagnie wyższą temp. niż chłodziwo silnikowe

> (np. 90 płyn/110 olej)? Założenie j.w. czyli silniki N/A bez

> chodnicy oleju.

> Zauważyłem, na razie na krótkim dystansie - trasa podmiejska bez

> szaleństw, że olej rozgrzewa się zdecydowanie wolniej niż płyn

> (co nie było dla mnie niczym zaskakującym) ale gdy osiągnie ok

> 90 stopni, dynamika zmian temp. jest zbliżona do zera. Podczas

> gdy dynamika zmian temp. płynu chłodzącego jest stosunkowo duża.

> Zastanawia mnie też kiedy powinienm sie martwić zbyt wysoką

> temp. oleju.

Olej spokojnie może przekraczać 100, a nawet sporo więcej. U mnie przy jeździe z wyższą prędkością olej sięga 130. Dla półsyntetyka to nic nadzwyczajnego. Przeciętnie temperatura waha się (u mnie) w granicach 90-120 w zależności od warunków. Co do zalecanej - IMO coś w okolicy 100. Z tego co kojarzę z lektury innego forum, to zdarzało się , że olej u kogoś miał 170 stopni przy solidnym butowaniu i nadal się sprawdzał, ale dla mnie to już ekstremalnie dużo. Oczywiście jak jest za mało, to też nie za dobrze. Dokładne temperatury zależą chyba od konkretnego oleju...

Quote:

Według obiegowych poglądów, odpowiedzialnym za odprowadzanie ciepła powstałego w trakcie pracy silnika jest układ chłodniczy. W rzeczywistości zaś układ ten odprowadza jedynie 60% ciepła, Pozostała część odprowadzana jest innymi drogami. Układ chłodniczy odprowadza ciepło z górnej części silnika, np. z głowicy, ścianek cylindrów, zaworów itp. łożyska korbowodowe, popychacze i inne elementy w dolnej części silnika chłodzone są poprzez cyrkulujący olej silnikowy.

Olej w misce olejowej po uzyskaniu normalnych warunków pracy osiąga temperaturę 85-130o C, w rejonie pierwszego rowka pierścieniowego do 220-230o C, a w rejonie łożysk głównych od 120o C do 160o C.

Źródło: http://www.zss.pl/~moto/www_prace_dyplomowe/praca_6_oleje.htm

Napisano

> Zauważyłem, na razie na krótkim dystansie - trasa podmiejska bez szaleństw, że olej rozgrzewa się zdecydowanie wolniej niż płyn

> (co nie było dla mnie niczym zaskakującym) ale gdy osiągnie ok 90 stopni, dynamika zmian temp. jest zbliżona do zera. Podczas

> gdy dynamika zmian temp. płynu chłodzącego jest stosunkowo duża.

A co w tym dziwnego? Olej w takim silniku jest chłodzony tylko pośrednio - przez płyn chłodniczy właśnie.

> Zastanawia mnie też kiedy powinienm sie martwić zbyt wysoką temp. oleju.

Jak nie ma problemu z ciśnieniem, to nie.

Napisano
  • Autor

> A co w tym dziwnego? Olej w takim silniku jest chłodzony tylko

> pośrednio - przez płyn chłodniczy właśnie.

Dla mnie tematyka jest calkiem nowa, bo dopiero od bardzo niedawna posiadam samochod ze stosownym czujnikiem. A gdy koncerny sam. w ramach oszczednosci lub odmóżdżania kierowców potrafią go pozbawić wskaźnika temp. cieczy, to w sumie nie powinienes mi sie dziwic smile.gif

> Jak nie ma problemu z ciśnieniem, to nie.

Tego jeszcze nie wiem. Ale juz niedługo smile.gif Czujniki w drodze.

Napisano
  • Autor

> Olej spokojnie może przekraczać 100, a nawet sporo więcej. U mnie

> przy jeździe z wyższą prędkością olej sięga 130. Dla

> półsyntetyka to nic nadzwyczajnego. Przeciętnie temperatura waha

> się (u mnie) w granicach 90-120 w zależności od warunków. Co do

> zalecanej - IMO coś w okolicy 100.

To sporo wyjaśnia. Dziekuję za źródło. Teraz do mnie dociera jak ważne jest zalewanie silnika sprawdzonym olejem ok.gif

Napisano

> Tego jeszcze nie wiem. Ale juz niedługo Czujniki w drodze.

No nie mów, że nie masz żarówki / diody sygnalizującej za niskie ciśnienie oleju zeby.GIF To, że ciśnienie na rozgrzanym oleju spada jest "oczywistą oczywistością" ;-)

Napisano

zakres pracy oleju jest przewidziany w jego specyfikacji, ale z doświadczenia wiadomo, że nie wolno wysilać zimnego silnika na oleju poniżej 60 stopni, oraz nie przekraczać 130 stopni. To bezpieczne granice, jak już pisano, bywało, że olej pracował w dużo wyższych temp. a silnik jechał, jednak wskazane jest nie przekraczać tych temperatur.

Napisano

> Zastanawia mnie też kiedy powinienm sie martwić zbyt wysoką

> temp. oleju.

W maluchu miałem czujnik temperatury oleju i w lecie przy ostrej jeździe w górach temperatura dochodziła nawet do 160st.C czyli do końca skali. Silnik na tym nie ucierpiał, bo do końca dni samochodu wytrzymał bez remontu.

P.S. To jest raczej górna granica możliwości oleju, bo po odkręceniu wlewu oleju już dość mocno się "kopciło". Norma na wskaźniku była do 130 st.C

Napisano
  • Autor

> No nie mów, że nie masz żarówki / diody sygnalizującej za niskie

> ciśnienie oleju

A i owszem, mam. Ale próg jest ustawiony na 0,35 bara. To już krytyczny moment IMHO. Manual do mojego silnika wskazuje zakres prawidłowego cisnienia na rozgrzanym silniku od 1,1 do chyba 5,5 bara. Oczywiście w zależności od obrotów. I w tym kontakscie pisalem, ze jeszcze nie wiem czy cisnienie jest wlasciwe smile.gif

> To, że ciśnienie na rozgrzanym oleju spada jest

> "oczywistą oczywistością" ;-)

Naturalnie, to podstawy powstaw obsługi silnika spalinowego.

Napisano
  • Autor

> zakres pracy oleju jest przewidziany w jego specyfikacji, ale z

> doświadczenia wiadomo, że nie wolno wysilać zimnego silnika na

> oleju poniżej 60 stopni,

Znam i stosuję. Tym bardziej dla silnika wrażliwego na wlasciwe smarowanie (a taki posiadam).

Będąc pozbawionym do tej pory czujnika (temp. oleju), wyrazilem jedynie zdziwienie faktem, że olej osiąga temp. pracy dopiero długo po tym gdy wskazówka temp. chłodziwa już jest na właściwej pozycji. To cenna lekcja smile.gif

> oraz nie przekraczać 130 stopni. To

> bezpieczne granice, jak już pisano, bywało, że olej pracował w

> dużo wyższych temp. a silnik jechał, jednak wskazane jest nie

> przekraczać tych temperatur.

Acha ok.gif Będę obserwował.

Napisano

> W maluchu miałem czujnik temperatury oleju

tak z ciekawości - gdzie wkręciłeś ten czujnik? bo za młodu też w maluchu założyłem komplet (wsk. + czujnik) z BIS-a: w zegarach hehe.gifhehe.gif było miejsce na wskaźnik, zaś czujnik moczył się w misce olejowej - wlutowałem lutem twardym stosowne gniazdo.

> i w lecie przy ostrej

> jeździe w górach temperatura dochodziła nawet do 160st.C czyli

> do końca skali.

być może przez inną specyfikację układu miałem maksymalne wskazania na poziomie 110*C - koniec skali to 130. a w zimie ledwo ponad 70* pokazywało....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.