Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator na wykończeniu-poradzcie jaki nowy

Featured Replies

Napisano

Witam.

Punciak stał od soboty nieruszany a dzisiaj rano po przekręceniu kluczyka ledwie raz zakręcił ( 3 dni przestoju). Po chwili zakręcił jeszcze raz i na szczęście zapalił. Akumulator wg mnie jest od nowości a przynajmniej od 7 lat od kiedy mam mojego Punciaka. Akumulator to ZAP o pojemności 45 Ah. Myślę że nie ma sensu kolejne reanimowanie staruszka poprzez uzupełnienie elektrolitu oraz ładowanie bo czas jego pracy i tak jest bardzo długi.

Proszę o poradę w sprawie wyboru nowego akumulatora do Punto 1.1. Autko mało jeździ, przeważnie na krótkich dystansach (3-10 km), w zimie postój w garażu.

Na chwilę obecną wybór z pośród: Centra Plus 45 Ah lub Zap Plus 45 Ah. Przybliżone ceny w/w sprawdzę na Allegro.

Czy przy wymianie na nowy akumulator będę musiał zmieniać podstawę na mocowanie ?

Dziękuję za wskazówki.

Napisano

> Czy przy wymianie na nowy akumulator będę musiał zmieniać podstawę na mocowanie ?

nie

idzie zima, tylko nowy ok.gif

Napisano

> Witam.

> Punciak stał od soboty nieruszany a dzisiaj rano po przekręceniu

> kluczyka ledwie raz zakręcił ( 3 dni przestoju). Po chwili

> zakręcił jeszcze raz i na szczęście zapalił. Akumulator wg mnie

> jest od nowości a przynajmniej od 7 lat od kiedy mam mojego

> Punciaka. Akumulator to ZAP o pojemności 45 Ah. Myślę że nie ma

> sensu kolejne reanimowanie staruszka poprzez uzupełnienie

> elektrolitu oraz ładowanie bo czas jego pracy i tak jest bardzo

> długi.

> Proszę o poradę w sprawie wyboru nowego akumulatora do Punto 1.1.

> Autko mało jeździ, przeważnie na krótkich dystansach (3-10 km),

> w zimie postój w garażu.

> Na chwilę obecną wybór z pośród: Centra Plus 45 Ah lub Zap Plus 45

> Ah. Przybliżone ceny w/w sprawdzę na Allegro.

> Czy przy wymianie na nowy akumulator będę musiał zmieniać podstawę na

> mocowanie ?

> Dziękuję za wskazówki.

Jedź do Sabatu na Budowlaną, tam mają Centrę, oddajesz stary aku, bierzesz nowy, podstawy nie musisz zmieniać wink.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki Panowie za szybką odpowiedź.

Waszym zdaniem będzie duża różnicą pomiędzy ZAP a Centra ?

Orientacyjnie ceny jakiej mogę się spodziewać ?

Tak dla pewności- 40 czy lepiej 45 Ah ?

Napisano

W wrześniu brałem Centrę Futurę 45AH za 254 PLN, gwarancja 3 lata i program Centra Assistance - ale to raczej bajesr. Symbol aku w ich bazie to CF03 ok.gif

Napisano
  • Autor

No i Panowie Punciak sprawił mi dzisiaj niezła zagwozdkę confused.gif Jechałem z Żoną Punciakiem i po przełączeniu na LPG praktycznie od razu zgasł. Odpaliłem, przejechałem kawałem i po przełączeniu na LPG i wrzuceniu na luz momentalnie zgasł i z pojawił się dziwny odgłos z pod maski z lewej strony wrrrrrrrrr.

Dojechaliśmy pod blok i po otworzeniu maski zobaczyłem że w miejscu gdzie do klemy podłączonej z LPG jest sporej wielkości kupka białego proszku. Wg mnie oznacza to że jest tam spięcie.

Wieczorem niestety nie udało mi się zrobić lepszych zdjęć niż te poniżej.

9f89a36bb3b0a213m.jpg

e81c717acfd87d25m.jpg

Co może się dziać w Punciaku ? To że zakup nowego akumulatora mnie czeka to nie ma wątpliwości ale wolał by go założyć do sprawnej instalacji elektrycznej niż uszkodzić nowy akumulator.

Napisano

Po prostu aku właśnie padł, a ten biały nalot świadczy o zasiarczeniu aku. Często jeździsz kropkiem ? Robisz długie przebiegi ? Jeśli nie, to aku był niedoładowywany, co spowodowało jego zasiarczenie, a co za tym idzie spadek jego sprawności. Kiedy ostatni raz zaglądałeś do klem, kiedy je czyściłeś ? Jakoś IMO aż taki nalot nie zgromadzi się w ciągu jednego dnia wink.gif

Napisano
  • Autor

W odpowiedzi na powyższego posta:

Punciak ostatnimi czasy jest mało jeżdżony.

Jak jeżdżę to w większości na krótkich dystansach 2-3 km.

Klema jest zasłonięta czerwonym plastikiem i nie widać tego po otworzeniu maski bezpośrednio.

Akumulator wg mnie jest od nowości czyli od 1996, moim zdaniem wytrzymał i tak bardzo długo.

Pytałem o ceny nowych akumulatorów w RK Niedziałek: ZAP Piastów 45Ah 199zł, Centra Plus 45 Ah 240zł, Centra Futura 45 Ah 260zł.

Z tego co pamiętam to jeśli wybiorę CF to będę musiał zmienić podstawę pod akumulator.

Napisano

> W odpowiedzi na powyższego posta:

> Punciak ostatnimi czasy jest mało jeżdżony.

> Jak jeżdżę to w większości na krótkich dystansach 2-3 km.

> Klema jest zasłonięta czerwonym plastikiem i nie widać tego po

> otworzeniu maski bezpośrednio.

> Akumulator moim zdaniem jest od nowości czyli od 1996, moim zdaniem

> wytrzymał i tak bardzo długo.

> Pytałem o ceny nowych akumulatorów w RK Niedziałek-ZAP Piastów 45Ah

> 199zł, Centra Plus 45 Ah 240zł, Centra Futura 45 Ah 260zł.

> Z tego co pamiętam to jeśli wezmę CF to będę musiał zmienić podstawę

> pod akumulator.

Ja włożyłem do siebie CF i nic nie musiałem zmieniać, weszła idealnie wink.gifpolecam

Napisano
  • Autor

Ponowie, potrzebuje pomocy - Punciak stoi unieruchomiony.

Po pracy chciałem oczyścić klemy z osadu który przy świetle dziennym okazał się niebieski a nie biały.

Rozkręciłem klemy, oczyściłem papierem ściernym, oczyściłem bieguny akumulatora papierem ściernym i na koniec przesmarowałem wazeliną bez kwasową.

Po przekręceniu kluczyka w stacyjce pojawiły się kontrolki a kiedy chciałem zapalić wszystko zgasło.

Rozkręciłem jeszcze raz wszystkie elementy i wytarłem z wazeliny. Skręciłem i po ponownym przekręceniu kluczyka taka sama sytuacja. Z tym że po przekręceniu kluczyka z pod maski wydobywało się ciche wrrrrrr i kontrolki lekko przygasały.

Dodam że klemy a w szczególności ta na której był osad wyglądały na "zgrzane". Jutro przy świetle dziennym spróbuje je jeszcze raz oczyścić i może uda mi się Puntko odpalić.

73f2d085462218aam.jpg

Co się mogło stać - jakieś sugestie ?

Samochód unieruchomiony pod blokiem a w Niedziele muszę jechać po rodziców confused.gif

Nikt mi nie pomoże ? buu.gif

Napisano

Pewnie aku już strajkuje. Sprawdź napięcie na akumulatorze przy włączonych światłach mijania. Jak będzie grubo mniej niż 12 V to masz przyczynę. Możesz spróbować podładować albo pożyczyć prądu z innego auta ale skoro aku jest już tak stary to nic jak tylko wymiana na nowy.

Co do klem to oczywiście muszą być czyste. Można je mechanicznie oczyścić drobnym papierkiem ściernym a po zamontowaniu na swoich miejscach posmarować smarem.

Napisano

> Co się mogło stać - jakieś sugestie ?

miejsce tego osadu nie jest typowe, stawiam na nieszczelność aku

> Nikt mi nie pomoże ?

weź się człowieku opamiętaj, to nie jest hotline ani infolinia icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuje Panowie za odpowiedzi.

Jutro przy świetle dziennym oczyszczę jeszcze raz klemy i zobaczę ile jest elektrolitu w akumulatorze. Jeśli po tych zabiegach nic nie pomoże to w poniedziałek jadę po nową Centre Futura i zobaczymy co dalej.

> miejsce tego osadu nie jest typowe, stawiam na nieszczelność aku

> weź się człowieku opamiętaj, to nie jest hotline ani infolinia

Przepraszam ale czekałem na odpowiedź i jakieś wskazówki.

Dziękuje za wskazówki.

Edit:

Spędziłem dzisiaj około 30 minut na bardzo dokładnym oczyszczeniu klem i innych przewodów. Całkiem inaczej to wszystko wygląda przy świetle dziennym.

Oczyściłem papierem klemy, powierzchnia który w klemach styka się ze sobą po dokręceniu śrób została spiłowana na równo, oczyszczone śruby WD40 z rdzy, ponownie oczyszczone bieguny akumulatora, ponowne skręcenie i ...

Punciak odpalił z pierwszego cool.gif

Bardzo się ucieszyłem bo wieczorem muszę pojechać po Rodziców.

Nowy akumulator oraz klemy zakupie w najbliższym czasie.

Dziękuje jeszcze raz za wszystkie wskazówki.

Napisano

Zdecydowanie ZAP Sznajder ok.gif

Najstarsza polska marka - akumulatory nowocześniejsze i trochę tańsze niż Centra - nie tak przereklamowane.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

W drodze po nowy akumulator zajechałem do elektronika samochodowego.

Poprosiłem żeby sprawdził napięcie na klemach oraz gęstość elektrolitu.

Wstanie "spoczynku" napięcie było około 12 V a po obciążeniu spadło do 10 a nawet troszkę poniżej. Pan stwierdził że akumulator się nadaje do wymiany. Zapytałem o gęstość elektrolitu ale powiedział że nie ma co mierzyć zwłaszcza że akumulator ma swoje lata.

Niestety zanim dojechałem to sklep mi zamknęli frown.gif

Byłem później w Tesco i cena na Centre Plus była zachęcająca ale obiecałem sobie że w markecie nie kupie.

Jutro jeśli Centra Futura zmieści się do mojej podstawki to punciak dostanie nowy rozrusznik do serduszka grinser006.gif

Napisano

> W drodze po nowy akumulator zajechałem do elektronika samochodowego.

> Poprosiłem żeby sprawdził napięcie na klemach oraz gęstość

> elektrolitu.

> Wstanie "spoczynku" napięcie było około 12 V a po obciążeniu spadło

> do 10 a nawet troszkę poniżej. Pan stwierdził że akumulator się

> nadaje do wymiany. Zapytałem o gęstość elektrolitu ale

> powiedział że nie ma co mierzyć zwłaszcza że akumulator ma swoje

> lata.

> Niestety zanim dojechałem to sklep mi zamknęli

> Byłem później w Tesco i cena na Centre Plus była zachęcająca ale

> obiecałem sobie że w markecie nie kupie.

> Jutro jeśli Centra Futura zmieści się do mojej podstawki to punciak

> dostanie nowy rozrusznik do serduszka

No i masz rację ja też kupiłem całkiem nie dawno akumulator i stwierdziłem że w markecie nie kupię smile.gif , a kosztował tam 299 zł , pojechałem do sklepu gdzie przywieźli nową dostawę ale dałem 329 zł troszkę dużo ale kropek odpala na cyk smile.gif a akumulator o jakim pisze do Centra Futura Plus 45Ah Assistance smile.gif

Napisano

W Gliwicach sprzedawca akumulatorów nie wiedział jak sprawdzić pobór prądu crazy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.