Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrusznik czy co innego ?

Featured Replies

Napisano

Mam klopot z odpaleniem auta... Przekrecam kluczyk na zaplon wszystko dobrze dziala, ale nie zakreci rozrusznikiem, ani troche...

Od paru dni mialem problem z tym, ale kiedy poczymalem kluczyk w pozycji startowej to cos mielilo i ruszyl wkoncu, a teraz nic zadnego dzwieku nie wydaje nawet.

Na innym akumulatorze to samo...

Spotkal sie ktos z takim czyms ? lub moze ktos ma pomysl co to moze byc ?

Czesto odpinalem akumulatorem, zeby komputer zresetowac. Moze to byc przyczyna ?

Napisano

Jeżeli objawy są takie jak przy rozładowanym akumulatorze tzn zamula i nie chce zakręcić a aku jest dobry to może to być sprawa automatu od rozrusznika! Jeśli słychać brzęczenie a nie "wrzuca" na koło to wtedy bendiks! Trzeba oddać do przeglądu elektrykowi! Kompletna regeneracja około 200 PLN

Napisano

Rozrusznik to dosc zlozone urzedzenie. Jezeli nie za bardzo wiesz o co w nim chodzi to jedz do mechanika bo i tak nic nie zwojujesz

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

rozrusznik jest dobry.. wyciągalem i elektromagnes chodzi dobrze.. kręci sie bez problemu, więc rozrusznik dobry coś gdzie indziej.. napięcie na kablach przy wyłączonej pracy na rozrusznik jest 12-13V (akumulator troche stary)

Na mocniejszym akumulatorze tez nic nie zakreci... Cisza.. Cos pstryka przy bezpiecznikach od komputera wtrysku i tyle...

Napisano

> rozrusznik jest dobry.. wyciągalem i elektromagnes chodzi dobrze..

> kręci sie bez problemu, więc rozrusznik dobry coś gdzie

> indziej.. napięcie na kablach przy wyłączonej pracy na

> rozrusznik jest 12-13V (akumulator troche stary)

> Na mocniejszym akumulatorze tez nic nie zakreci... Cisza.. Cos

> pstryka przy bezpiecznikach od komputera wtrysku i tyle...

Sprawdź masę silnika.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź masę silnika.

Mase silnika ? tzn o co chodzi ? Czy sie kabel nie odpial jakos ?

On przez pare dni mial takie objawy jakby sie wlasnie akumulator wyczerpal.. ale krecil i palil..

Jak przekrecam, zeby rozrusznik ruszył to tak kontrolki przygasaja.. moze jakis przekaznik.. dzis sprawdze i zamienię jeden z drogim tam gdzie tak pstryka wink.gif

Podepne mase bezposrednim do rozrusznika..

zobacze czy cos to da..

Napisano
  • Autor

Masa wydaje mi sie ze wporzadku.

Tylko gdzies jakies zwarcie bo wzialem probowka do minusa akumulatora i iglą to bloku silnika, kiedy przekrecam kluczyk do krecenia rozrusznikiem to swieci. Czyli zwacie... Nie powinno chyba tak byc...

i zauważyłem ze kontrolka od wtrysku nie gaśnie..

Napisano

Jeśli probówka świeci po wpięciu między korpusem silnika a minusem akumulatora to jak może byc masa w porządku ?

Właśnie taka sytuacja oznacza , że masa silnika jest kiepska ok.gif

Napisano
  • Autor

ale to święci tylko wtedy kiedy dam na rozruch..

Napisano

Dobra , to teraz zmierz miernikiem rezystancję między minusem aku a silnikiem najpierw bez załączania stacyjki , potem z załączoną na rozruch i podaj wynik .

Napisano

> ale to święci tylko wtedy kiedy dam na rozruch..

Podpowiem ci inaczej.

Jezeli połączenie masy jest dobre to rezystancja jest bardzo mała praktycznie 0 . Bo klema minusowa jast połączona z silnikiem. Zarówka nie ma prawa swiecić bo na obu kabelkach jest ten sam potencjał. To tak jak gdybyś przyłączył zarówkę jednym kabelkiem do jednej strony klemy a zaraz obok drugi kabelek jest to ta sama klema i zarówka nie swieci.

Przy słabej masie włączając zapłon podajesz napiecie na przerózne czujniki i to jast właśnie potencjał silnika który powoduje świecenie żarówki.

Napisano
  • Autor

kabel mi sie urwał od masy.. faktycznie lipny byl.. robie nowy i zaraz powiem co i jak..

Napisano
  • Autor

jest juz dobrze.. opór byl za mały.. dziala wszystko..

Napisano

> jest juz dobrze.. opór byl za mały.. dziala wszystko..

Zdecydowanie raczej za duży wink.gif

Ale grunt że już działa ok.gif

Napisano
  • Autor

> Zdecydowanie raczej za duży

> Ale grunt że już działa

sorry za duzy wink.gif pisalem na telefonie wiadomosc wink.gif nie myslac zlosnik.gif

moze mi ktos powiedziec oco chodzi, zeby zmasowac sonde ?

Napisano

Podepnę się pod temat.

Przy okazji wymiany skrzyni zabrałem się za regenerację rozrusznika.

Mam tylko problem, bo nie wiem jak się wybija tulejkę od strony szczotek, czy ona powinna wyjśc sama czy z taką blaszką? icon_rolleyes.gif

Jest może jakiś manual? smile.gif

Napisano
  • Autor

wybić sie jej bardzo nie da.. ja to robie wiertlem takiej wielkości jak tuleja (tzn przy użyciu wiertarki)

Drogi sposób to nagwintowac te tuleje i srubokretem gwint po gwincie, w miarę fajnie sie wykrusza..

Również mozna czyms twardym i płaskim między tuleje a "koryto" gdzie ona sie znajduje, bić tak delikatnie aż sie powoli rozkruszy..

Najlepszy sposób to jesli masz dostęp do tokarki to na tokarce wink.gif

To jest braz a wiec kruchy (uwazaj przy wbijaniu, delikatnie)

Jesli wlozysz tuleje to one sie jeszcze scisna.. i bedziesz musial je przyszlifowac delikatnie.. a zwłaszcza ta przy bendiksie, sposób na przyszlifowanie jest prosty albo wkładasz wirnik i ręcznie kręcisz, albo przy użyciu wiertarki, nakręcasz papier scierny na wiertlo i pare obrotów (tylko bez przesady) Tak ze jak skręcisz to ma sie w kombinerkach obracać wirnik. najlepiej to sprawdź na krotko przez akumulator po złożeniu czy kręci.

Co do tej blaszki to jest to blaszka poslizgowa.. I ta blaszke wyciagnij przed wyciagnieciem tulei. Ona powinna sama wyskoczyc pod srubokretem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.