Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kilka pytań po przeglądzie Bravo 1.2

Featured Replies

Napisano

Witam,

byłem dziś z moim Bravo u lekarza. Nie jest żle, ale auto ma już przejechane 80kkm więc wyskoczyły dwie sprawy związane z : tulejami w lewym wahaczu i pompa od wspomagania.

Stąd moje pyatnia i prośba o opinie: czy można dokupić same tuleje od wahacza? jaki jest ich koszt w porównaniu z zakupem calości?

Pompa od wspomagania: pracownik stacji zauważył, że od spodu widać cieknący czerwony płyn. Stawia na pompe od wspomagania i doradził mi bym ją uszczelnił - zakup nowej jest podobno kosztowny (dodam że płyn jest nadal na odpowiednim poziomie w zbiorniczku i nie ucieka ciurkiem wink.gif)

Jaie są Wasze opinie na temat uszczelniania ww pompy? Jest to możliwe? Jeśli tak ile to może kosztować?

Chcę zostawić samochód na kilka dni u mechanika (prewencyjnie cool.gif kupiłem już kompletny rozrząditp więc może załawtiłbym i te rzeczy)

Dziękuje z góry za Wasze opinie

Pozdrawiam

Napisano

Wahacz musisz kupic nowy.

Jest kilka szkol. Albo kupujesz wahacz wysokiej klasy np TRW ktory kosztuje sporo (chyba ponad 250zl) ale i wytrzyma jakistam wmiare rozsadny przebieg (chociaz to tez nie jest regula), albo kupujesz najtanszy wahacz (ponizej 100zl) i liczysz na szczescie bo moze wytrzymac 50kkm a moze i nawet 5 nie dac rady.

Co do cieknacej pompy wspomagania to w 1.2 to podobno norma. U mnie leje sie w takim tempie ze raz na pol roku wystarczy dolac moze z 20-30ml plynu. I tak wlasnie robie zamist myslec jak to naprawic. wink.gif

Napisano
  • Autor

Pocieszyłeś mnie w sprawie pompy cool.gif wygląda na to że u mnie sprawa wygląda identycznie (jeden wydatek mniej - narazie wink.gif

Co do wahaczy kupie 2 kompletne, chcialbym troche pojezdzic jeszcze tym samochodem wiec nie bede kombinował (co do ceny wybiore jakieś z "middle-class")

Dzieki za info! waytogo.gif

Napisano

jeśli chodzi o wahacze to ja tez zmieniłem same tuleje, wahacze miałem TRW i po wymianie tulei już 30tys zrobione i na razie się trzymają. Przy zakupie pamiętaj że są dwa rozmiary, ja miałem tą większą bardziej popularną

Z pompą mam to samo coś tam kapie, puszcza na uszczelniaczu wałka, dolewam raz na pół roku i tak się trzyma.

Napisano

> Co do wahaczy kupie 2 kompletne, chcialbym troche pojezdzic jeszcze

> tym samochodem wiec nie bede kombinował (co do ceny wybiore

> jakieś z "middle-class")

> Dzieki za info!

No wlasnie przed tym chcialem przestrzec.

Ja kiedys kupilem SWAGi, 150zl za sztuke (niby wlasnie takie middle-class). Wytrzymaly 20kkm czyli mniej niz u kolegi ktory zmienial w tym samym czasie na najtansze chyba za 75zl za sztuke.

Z tego co wiem to albo kupowac TRW ktore naprawde powinny dlugo wytrzymac, albo najtansze.

Oczywiscie to moja opinia.

Podobno tez to ile wytrzymaja moze zalezec od tego czy sa fachowo zamontowane.

Napisano

u mnie przebieg 70tys i pompa tez sie troszke poci, ale ubytek plynu jest praktycznie nie zauwazalny, wiec mysle ze nie ma sie co przejmowac ok.gif

Napisano

Ja byłem dziś na przeglądzie zimowym we Fiacie i też mi się pompa od wspomagana poci a pozatym lewy ręczny nie trzyma i prawy łącznik stabilizatora się kończy więc norma.A sprawdzający był chyba jakimś fanem Bravo bo się nie mógł nadziwić jak fajnie ksenony świecą i że mam dobrze lampy wyregulowane, i że teraz policja zacznie za to zatrzymywać żebym uważał i że może się jakby co wytłumacze z tego bo mam spryskiwacze.A pozatym to się nasłuchałem jaki to dobry silnik 1,2 grinser006.gif

Napisano

> tulejami w lewym wahaczu i pompa od wspomagania.

Pompa u mnie też się poci, wahacze mam jeszcze fabryczne ( 110 tyś )

Napisano

Jakbyś wytłumaczy się tymi spryskiwaczami, to ci policjanci, niezłymi musieliby być debilami...

Napisano

> tulejami w lewym wahaczu

Z pompą nie pomogę, bo odpukać jest zdrowa, a o wahaczach anpisano tu tyle, że nie ma się co rozpisywać. Poczytaj wątki. Zasadniczo... najlepsze są wahacze fabryczne, ale kosztują krocie. TRW ani Tofas nie gwarantują już fabrycznej jakości, jak kiedyś.

Wbrew obiegowym opiniom wahacze da się regenerować, wymieniając tuleje i wkład sworznia.

Polecam lekturę archiwum kącika.

Napisano

Zasadniczo...

> najlepsze są wahacze fabryczne, ale kosztują krocie.

Niestety fabryczne też nie gwarantują dużego przebiegu. U mnie ori wytrzymały 20kkm a muszę się przyznać że szczególnie uważam na dziury. Teraz to na pewno kupię najtańsze.

Pozdrawiam

Napisano

> Jaie są Wasze opinie na temat uszczelniania ww pompy? Jest to

> możliwe? Jeśli tak ile to może kosztować?

U mnie niestety płyn uciekał szybciej, trzeba było dolewać co 1,5-2 m-ca frown.gif

Rozebranie całości, wymiana uszczelek itp. = 550zł frown.gif

Napisano
  • Autor

> Polecam lekturę archiwum kącika.

Dzieki serdeczne za wszystkie opinie!

Rzeczywiście na kąciku o wahaczach zostało napisane juz dużo - wniosek nasuwa się jeden - kupując wahacz bierzesz udział w loterii tongue.gif

Po pobycie na szarpakach w stacji diagnostycznej pracownik powiedział mi że prawa strona jest w gorszym stanie, więc zrobię tak, że na tą stronę poleci cały nowy wahacz, a z lewej strony wymienie tuleje. Trzymajcie kciuki! wink.gif

Co do pompy - totalny chill - nie jestem sam cool.gif

Pozdro!

Napisano
  • Autor

> U mnie niestety płyn uciekał szybciej, trzeba było dolewać co 1,5-2

> m-ca

> Rozebranie całości, wymiana uszczelek itp. = 550zł

uuuu to już zabolało oslabiony.gif zobaczymy ile wytrzyma moja

Napisano

> U mnie niestety płyn uciekał szybciej, trzeba było dolewać co 1,5-2

> m-ca

> Rozebranie całości, wymiana uszczelek itp. = 550zł

Ze tak z ciekawosci zapytam co dokladnie trzeba bylo rozbierac i ktora to uszczelka byla do wymiany?

I czy biorac pod uwage raczej bardzo maly koszt plynu do wspomagania i ogromny koszt wymiany nie oplacalo sie bardziej tego nie ruszac i dolewac co te 2 miesiace?

Napisano

Swego czasu dowiadywałem się o sowją to z tego co mnie poinformowano, zwykle puszcza uszczelniacz na wale pompy. Koszt zestawu naprawczego to około 20zł tylko ciężko go kupić. Robota też nie jest skomplikowana. Koszt za to bardzo rośnie jeśli trzeba wymienić np. wał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.