Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odliczanie VAT'u??

Featured Replies

Napisano

Hej

Jakie wymagania musi spelniac samochod by mozna bylo odliczyc Vat od jego zakupu oraz pozniej od paliwa?

Cos sie przez ostatni rok chyba pozmienialo...

W dowodzie mam wbite "ciezarowy" a ksiegowe i tak robia mi problemy... crazy.gif

Napisano
  • Autor

> czemu robia problemy? dostaly homologacje auta?

auto kupilem sprowadzone z belgii, tam bylo jako ciezarowe, renault espace... homologacji nie mam.

z jednej strony w takim raizie nie rozumiem czemu mi wpisali ciezarowy, a po drugie czemu musze to jeszcze jakos teraz udowadniac..

Napisano

> Hej

> Jakie wymagania musi spelniac samochod by mozna bylo odliczyc Vat od

> jego zakupu oraz pozniej od paliwa?

> Cos sie przez ostatni rok chyba pozmienialo...

> W dowodzie mam wbite "ciezarowy" a ksiegowe i tak robia mi

> problemy...

auto musi spełniac wymogi ciezarowki grinser006.gif

kratka za przednimi siedzeniami i auto 2 osobowe grinser006.gif

np seicento van grinser006.gif

jakie masz auto ? 2 osobowe?

Napisano

> Hej

Panie, to ustawa o VAT się kłania i zapomnij o przepisach ruchu drogowego.

Ograniczenie możliwości odliczenia VAT od paliwa i 60% VATu od zakupu nie dotyczy, zgodnie z art. 86 ust. 4 ustawy o VAT:

1) pojazdów samochodowych mających jeden rząd siedzeń, który oddzielony jest od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą, klasyfikowanych na podstawie przepisów prawa o ruchu drogowym do podrodzaju: wielozadaniowy, van;

2) pojazdów samochodowych mających więcej niż jeden rząd siedzeń, które oddzielone są od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą i u których długość części przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona po podłodze od najdalej wysuniętego punktu podłogi pozwalającego postawić pionową ścianę lub trwałą przegrodę pomiędzy podłogą a sufitem do tylnej krawędzi podłogi, przekracza 50 % długości pojazdu; dla obliczenia proporcji, o której mowa w zdaniu poprzednim, długość pojazdu stanowi odległość pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu a tylną krawędzią podłogi części pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona w linii poziomej wzdłuż pojazdu pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu a punktem wyprowadzonym w pionie od tylnej krawędzi podłogi części pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków;

3) pojazdów samochodowych, które mają otwartą część przeznaczoną do przewozu ładunków;

4) pojazdów samochodowych, które posiadają kabinę kierowcy i nadwozie przeznaczone do przewozu ładunków jako konstrukcyjnie oddzielne elementy pojazdu;

5) pojazdów samochodowych będących pojazdami specjalnymi w rozumieniu przepisów prawa o ruchu drogowym o przeznaczeniach wymienionych w załączniku nr 9 do ustawy o VAT;

6) pojazdów samochodowych konstrukcyjnie przeznaczonych do przewozu co najmniej 10 osób łącznie z kierowcą - jeżeli z dokumentów wydanych na podstawie przepisów prawa o ruchu drogowym wynika takie przeznaczenie;

7) przypadków, gdy przedmiotem działalności podatnika jest:

a) odprzedaż tych samochodów (pojazdów) lub

b) oddanie w odpłatne używanie tych samochodów (pojazdów) na podstawie umowy najmu, dzierżawy, leasingu lub innych umów o podobnym charakterze, i te samochody (pojazdy) są przez podatnika przeznaczone wyłącznie do wykorzystania na te cele przez okres nie krótszy niż sześć miesięcy.

Spełnienie wymagań dla pojazdów samochodowych określonych w pkt 1-4 stwierdza się na podstawie dodatkowego badania technicznego przeprowadzonego przez okręgową stację kontroli pojazdów, potwierdzonego zaświadczeniem wydanym przez tę stację oraz dowodu rejestracyjnego pojazdu, zawierającego właściwą adnotację o spełnieniu tych wymagań (art. 86 ust. 5 ustawy o VAT).

Więc w uproszczeniu - masz kwit z badania technicznego, możesz odliczać VAT od paliwa i cały VAT od zakupu.

Napisano
  • Autor

Niefajnie....

Ale dziekuje smile.gif

ps. to po jaka cholere wbili mi samochod ciezarowy ??? bo prowadze dzialalnosc gosp?? Kratki nie mam, samochod ma 5 siedzen.

Napisano

> Niefajnie....

> Ale dziekuje

> ps. to po jaka cholere wbili mi samochod ciezarowy ??? bo prowadze

> dzialalnosc gosp?? Kratki nie mam, samochod ma 5 siedzen.

Jak masz wbite VAT1 to nie wiem, jak Ci wbili. A jak nie masz, to choćbyś spełniał warunki to do czasu wbicia słusznie nie odliczają.

Napisano
  • Autor

> Jak masz wbite VAT1 to nie wiem, jak Ci wbili. A jak nie masz, to

> choćbyś spełniał warunki to do czasu wbicia słusznie nie

> odliczają.

Nie mam wbitego vat1. w volvo tez nie mialem, a spokojnie wszystko odliczalem...

Napisano

> Nie mam wbitego vat1. w volvo tez nie mialem, a spokojnie wszystko

> odliczalem...

w roku 2006 zminili przepisy bo kazdy kupował osobowke z kratka i odliczał wsio

kup cc vana za 1000 postaw pod płotem i odliczaj fakturki grinser006.gif

Napisano

> Hej

Na ten moment ciężko odpowiedzieć. Przed ETS toczy się postępowanie mające na celu zbadanie zgodności naszych przepisów zmieniających przepisy o VAT na niekorzyść podatników (słynny wzór Lisaka) z unijną dyrektywą. Rozstrzygnięcie powinno się pojawić w najbliższych tygodniach.

Napisano

> Na ten moment ciężko odpowiedzieć. Przed ETS toczy się postępowanie

> mające na celu zbadanie zgodności naszych przepisów

> zmieniających przepisy o VAT na niekorzyść podatników (słynny

> wzór Lisaka) z unijną dyrektywą. Rozstrzygnięcie powinno się

> pojawić w najbliższych tygodniach.

food.gif

ciekawe jak z odsetkami znów będzie grinser006.gif

Napisano

> Na ten moment ciężko odpowiedzieć. Przed ETS toczy się postępowanie

> mające na celu zbadanie zgodności naszych przepisów

> zmieniających przepisy o VAT na niekorzyść podatników (słynny

> wzór Lisaka) z unijną dyrektywą. Rozstrzygnięcie powinno się

> pojawić w najbliższych tygodniach.

Tak, ale to wg. mojej wiedzy dotyczy tylko tych, którzy na podstwie poprzednich przepisó (auta z kratką) mogli odliczać, a późniejsze zmiany im te prawo odebrało.

Nie dotyczy to w ogóle możłiwości odliczania VATu od samochodów dla każdego.

Napisano
  • Autor

> Tak, ale to wg. mojej wiedzy dotyczy tylko tych, którzy na podstwie

> poprzednich przepisó (auta z kratką) mogli odliczać, a

> późniejsze zmiany im te prawo odebrało.

> Nie dotyczy to w ogóle możłiwości odliczania VATu od samochodów dla

> każdego.

No dobra, ale jak bedzie w moim przypadku? Kupilem samochod na firme, chce go amortyzowac, odliczac wszystkie zwiazane z nim koszty. Dodatkowo w dowodzie rejestracyjnym wyraznie jest napisane, ze jest to samochod ciezarowy (zarejestrowany 2 tygodnie temu po raz pierwszy w PL). A w rzeczywistosci jest to osobowe renault espace ze 5 miejscami i BEZ kratki.

Inna ciekawostka jest to, ze ma oryginalny hak - nie wbito mi go do dowodu, bo nie mialem krajowych badan technicznych tylko belgijskie, przetlumaczone papiery. A podobno jestesmy w UE (mase przyczep z hamulcem i bez wpisano)

Napisano

> No dobra, ale jak bedzie w moim przypadku? Kupilem samochod na firme,

> chce go amortyzowac, odliczac wszystkie zwiazane z nim koszty.

> Dodatkowo w dowodzie rejestracyjnym wyraznie jest napisane, ze

> jest to samochod ciezarowy (zarejestrowany 2 tygodnie temu po

> raz pierwszy w PL). A w rzeczywistosci jest to osobowe renault

> espace ze 5 miejscami i BEZ kratki.

> Inna ciekawostka jest to, ze ma oryginalny hak - nie wbito mi go do

> dowodu, bo nie mialem krajowych badan technicznych tylko

> belgijskie, przetlumaczone papiery. A podobno jestesmy w UE

> (mase przyczep z hamulcem i bez wpisano)

Już Ci powyżej napisali koledzy, ale jak chcesz to powtórzę. Kwestia amortyzacji: tu nie ma większych problemów (osobowy/ciężarowy). Wrzucasz do ewidecji środków trwałych wg ceny zakupu - więc jeżeli kupiłeś za 100euro - to tylko tyle poprzez amortyzację wejdzie Ci w koszty. Wartość tę powiększasz o inne koszty poniesione przed przyjęciem pojazdu do użytkowania.

VAT: u góry masz fragment rozporządzenia, oczywiście Twój Espace nie spełnia tych kryteriów, wobec czego od zakupu możesz odliczyć 60% VATu (jeżeli takowy VAT wpłaciłes do US w Polsce - a masz taki obowiązek jak samochód wykorzystujesz do DG), od paliwa NIE możesz odliczać, od wszelkich innych kosztów tak. Nawet jeżeli uważasz, że Twój samochód spełnia kryteria określone w ustawie o VAT to to nie wystarczy (Twoje przekonanie). Musisz jechać na Okręgową Stację Kontroli Pojazdów i dopiero na podstawie ich zaświadczenia czy spełnia czy nie: możesz (lub nie) odliczać VAT od samego zakupu pojazdu i od paliw.

Napisano
  • Autor

> Już Ci powyżej napisali koledzy, ale jak chcesz to powtórzę. Kwestia

> amortyzacji: tu nie ma większych problemów (osobowy/ciężarowy).

> Wrzucasz do ewidecji środków trwałych wg ceny zakupu - więc

> jeżeli kupiłeś za 100euro - to tylko tyle poprzez amortyzację

> wejdzie Ci w koszty. Wartość tę powiększasz o inne koszty

> poniesione przed przyjęciem pojazdu do użytkowania.

> VAT: u góry masz fragment rozporządzenia, oczywiście Twój Espace nie

> spełnia tych kryteriów, wobec czego od zakupu możesz odliczyć

> 60% VATu (jeżeli takowy VAT wpłaciłes do US w Polsce - a masz

> taki obowiązek jak samochód wykorzystujesz do DG), od paliwa NIE

> możesz odliczać, od wszelkich innych kosztów tak. Nawet jeżeli

> uważasz, że Twój samochód spełnia kryteria określone w ustawie o

> VAT to to nie wystarczy (Twoje przekonanie). Musisz jechać na

> Okręgową Stację Kontroli Pojazdów i dopiero na podstawie ich

> zaświadczenia czy spełnia czy nie: możesz (lub nie) odliczać VAT

> od samego zakupu pojazdu i od paliw.

i o to mi chodzilo smile.gif Dziekuje. Tylko wytlumacz mi prosze, po jakiego.... wbili mi samochodz ciezarowy do dowodu?

Napisano

> i o to mi chodzilo Dziekuje. Tylko wytlumacz mi prosze, po

> jakiego.... wbili mi samochodz ciezarowy do dowodu?

bo nie dostarczyłęć do WK zaświadczenia z okręgowej stacji o zmianie rodzaju pojazdu na osobowy. A żeby takie zaświadczenie dostaćmusisz przejść stosowne badanie potwierdzone zaświadczeniem ze stacji o przystosowaniu autka - demontaż "kratki", montaż foteli pasów itp. , co u ciebie sprowadziło by się do wydania samego zaświadczenia z x PLN

Napisano

> i o to mi chodzilo Dziekuje. Tylko wytlumacz mi prosze, po

> jakiego.... wbili mi samochodz ciezarowy do dowodu?

Bo może jest ciężarowy. Ale co innego ustawa o ruchu drogowym, ustawa o podatku dochodowym czy o VAT. Każda ma swoją definicję. A dla podatków nie jest ważne co jest wbite w dowód rejestracyjne, ale konstrukcja pojazdu.

Napisano
  • Autor

> bo nie dostarczyłęć do WK zaświadczenia z okręgowej stacji o zmianie

> rodzaju pojazdu na osobowy. A żeby takie zaświadczenie

> dostaćmusisz przejść stosowne badanie potwierdzone

> zaświadczeniem ze stacji o przystosowaniu autka - demontaż

> "kratki", montaż foteli pasów itp. , co u ciebie sprowadziło by

> się do wydania samego zaświadczenia z x PLN

Mam badanie techniczne - jest tam wszystko opisane, ilosc siedzen, etc. I tez wystepuje jako ciezarowy... No ale konstrukcyjnie jest to van jak sharan, voyager i podobne.

Napisano

> Mam badanie techniczne - jest tam wszystko opisane, ilosc siedzen,

> etc. I tez wystepuje jako ciezarowy... No ale konstrukcyjnie

> jest to van jak sharan, voyager i podobne.

Co innego VAT1 a co innego Ciężarowy w rozumieniu PoD.

Być może w rozumieniu PoD spełnia wymagania co do ciężarówki - i będziesz się musiał na przejściach granicznych ustawiać do odpowiednich kolejek.

To, że to jest chore, że co innego jest ciężarówką dla VATu, PoD i podatku dochodowego - to paranoja.

Tak samo jak paranoją jest to, że od osobowego nie można czegoś odliczać, a od ciężarówki można.

I tak rodzą się chore pomysły na które przedsiębiorczy Polacy wymyślają obejścia. I tak kiedyś była sławna kratka, a kiedyś i teraz są różne pomysły typu odkryta przestrzeń ładunkowa czy mini-sejf wspawany na stałe (wtedy masz bankowóz 126P od którego, jako od pojazdu specjalnego wymienionego w przepisach można odliczać cały VAT od zakupu i od paliwa).

Napisano

> Mam badanie techniczne - jest tam wszystko opisane, ilosc siedzen,

> etc. I tez wystepuje jako ciezarowy... No ale konstrukcyjnie

> jest to van jak sharan, voyager i podobne.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami, samochód ciężarowy musi mieć trwałą przegrodę oddzielającą przestrzeń ładunkowa. IMO Twoje auto nie powinno przejść przeglądu jako ciężarowka

Napisano

> (jeżeli takowy VAT wpłaciłes do US w Polsce - a masz

> taki obowiązek jak samochód wykorzystujesz do DG),

nigdy nie wplacalem vatu a auta sluza wlasnie do prowadzenia DG

Napisano

> nigdy nie wplacalem vatu a auta sluza wlasnie do prowadzenia DG

Być może kupowałeś od osoby fizycznej lub na VAT-marzą.

Być może niesłusznie złożyłeś VAT-24 (plus opłata 170pln stwierdzające brak konieczności wpłaty VAT), a jako czynny podatnik VAT powinieneś złożyć VAT-23 i wpłacić 22% VAT w ciągu 14 dni, który następnie odlicza się na zasadach ogólnych.

Wiem, że niektórzy tak robią.

U mnie urzędy skarbowe czasami, gdy ktoś sprowadza sobie prywatnie samochód, a jest VATowcem - nie chcą przyjąć VAT-24, dopiero gdy się podatnik uprze i napisze oświadczenie, że pojazd taki nie będzie wykorzystywany w DG to przyjmują. Dodatkowo ustnie informują, że należy się spodziewać pod koniec okresu 5 letniego kontroli czy pojazd faktycznie nie został później wprowadzony do EŚT.

LINK

LINK 2

Tutaj też pisze, że nie bez VAT jak nie wykorzystuje się w DG

TU bardziej szczegółowo

Napisano

> Być może kupowałeś od osoby fizycznej lub na VAT-marzą.

od fizycznej ale tez kupowalem z faktura i placilem netto

> Być może niesłusznie złożyłeś VAT-24 (plus opłata 170pln

> stwierdzające brak konieczności wpłaty VAT), a jako czynny

> podatnik VAT powinieneś złożyć VAT-23 i wpłacić 22% VAT w ciągu

> 14 dni, który następnie odlicza się na zasadach ogólnych.

ale jaki jest sens placic vat a nastepnie go odliczac? pomijam juz sprawe ze troche dziewne placic vat za towar ktory juz jest opodatkowany tym podatkiem yikes.gif

> Wiem, że niektórzy tak robią.

> U mnie urzędy skarbowe czasami, gdy ktoś sprowadza sobie prywatnie

> samochód, a jest VATowcem - nie chcą przyjąć VAT-24,

to moj urzad chyba jest normalny zlosnik.gif

Napisano

> od fizycznej ale tez kupowalem z faktura i placilem netto

Jeżeli za granicą płaciłeś netto (czyli podałeś swój NIP-UE) to w Polsce musisz zapłacić VAT. Tym sposobem nigdzie VAT nie został zapłacony.

> ale jaki jest sens placic vat a nastepnie go odliczac?

Bo dana czynność musi być oVATowana. Tak jak wyżej napisane: kupujesz np. w Niemczech bez VAT, a płacisz go w Polsce. Na tej samej zasadzie: Niemiec kupi od Ciebie, Ty mu wystawiasz bez VAT, a on ma obowiązek zapłacić u siebie. Wychodząć z powszechności podatku VAT - ktoś zawsze VAT musi zapłacić.

Co do wpłaty i odliczenia: tak stanowią przepisy, i wcale to nie jest bez sensu bo np. płacisz cały VAT, a odliczasz tylko 60% dla osobówek, albo jeszcze mniej gdy np. masz sprzedaż opodatkowaną i nieopodatkowaną, albo w ogóle nie odliczasz bo nie masz od czego itd.

Zresztą co się dziwisz - tu masz taką samą zasadę jak przy każdej innej transakcji kupna. Kupując towar też płacisz VAT sprzedawcy, a potem go odliczasz. Mógłbyś też zapytać: po co płacić dostawcy VAT jak go potem odliczam. Zapłacę mu zaraz netto 270751858-jezyk.gif

pomijam juz

> sprawe ze troche dziewne placic vat za towar ktory juz jest

> opodatkowany tym podatkiem

> to moj urzad chyba jest normalny

Napisano

> Jeżeli za granicą płaciłeś netto (czyli podałeś swój NIP-UE)

oczywiscie

>to w

> Polsce musisz zapłacić VAT. Tym sposobem nigdzie VAT nie został

> zapłacony.

zapomnialem dodac ze to ciezarowka(bezdyskusyjna jesli chodzi o US)

> Bo dana czynność musi być oVATowana. Tak jak wyżej napisane: kupujesz

> np. w Niemczech bez VAT, a płacisz go w Polsce.

powtarzam: kupilem netto i Vatu nie placilem w PL bo to ciezarowka i podlega odliczeniu

do US zanioslem fakture z kwota netto i na jej podstawie dostalem pozniej VAT24 poczym zarejestrowalem auto i do dzis jezdzi w firmie smile.gif badziew bo badziew ale fakt ma miejsce cool.gif

ale pisales tez ze nawet jak jest kwota brutto to tez od tego ktos ma placic VAT?

Napisano

> do US zanioslem fakture z kwota netto i na jej podstawie dostalem

> pozniej VAT24 poczym zarejestrowalem auto i do dzis jezdzi w

> firmie badziew bo badziew ale fakt ma miejsce

MariuszM opisał to bardzo wyczerpująco i podał linka do artykułów (szacun).

Oczywiście jak to w prawie podatkowym jest tu wiele "to zależy" (w końcu jakoś trzeba uzasadnić płace księgowych i doradców podatkowych).

W pewnym uproszczeniu, jak dostałeś fakturę na netto (czyli w domyśle kupiłeś od firmy i nie jest to faktura VAT-marża) to powinieneś wypełnić VAT-23. Nie chwaliłbym się i nie cieszył na Twoim miejscu, że VATu nie zapłaciłeś, jeżeli nie minęło 5 lat od końca roku, w którym obowiązek podatkowy powstał. Często US i UKS czeka do ostatniej chwili -w tedy dostają najwyższe odsetki i najwyższe kary.

W uproszczeniu masz to w ostatnim linku podanym przez MariuszM

VAT-23 -Informacja o wewnątrzwspólnotowym nabyciu środków transportu (również zakup nowego środka transportu)

Ww. wniosek składa się w przypadku zakupu nowego środka transportu (według ustawy o podatku od towarów i usług nowy środek transportu np. samochód osobowy to taki, który przejechał mniej niż 6 000 km a jednocześnie od momentu dopuszczenia go do użytku upłynęło mniej niż 6 miesięcy) oraz w przypadku wewnątrzwspólnotowego nabycia środka transportu (gdy podatnik VAT-u kupuje pojazd na działaność gospodarczą od innej firmy z zagranicy).

Lepiej pogadaj z _dobrą_ księgową i/lub doradcą podatkowym.

Update:

To, że na logikę naliczony = należny więc 0 nie oznacza, że będziesz na zero.

Dlatego, że jeżeli nie naliczyłeś VATu należnego 3 lata temu, ale jednocześnie nie odliczyłeś VATu naliczonego 3 lata temu, i teraz złożysz korektę, to niedopłata powstaje 3 lata temu, a nadpłata w miesiącu złożenia korekty. Więc dowalić mogą karę i odsetki za 3 lata.

Napisano

ok sprawdzilem papiery smile.gif

dostalem vat25

"ZASWIADCZENIA POTWIERDZAJACE UISZCZENIE PODATKU OD TOWAROW I USLUG LUB BRAK OBOWIAZKU UISZCZENIA PODATKU OD TOWAROW I USLUG Z TYTULU NABYCIA SRODKA TRANSPORTU"

wiec US wydal mi zaswiadczenie na podstawie przedstawionej faktury ze podatek zostal zaplacony lub jestem z tego obowiazku zwolniony-tak to rozumiem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.