Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

fajlur wspomaganie kierownicy

Featured Replies

Napisano

15 min temu miałem jesienną przygodę. Podczas parkowania pod blokiem szarpnęło kierownicą i pojawił się fejlur wspomagania kierownicy. załamka

już widzę pana z serwisu cieszącego się na mój widok.

a miałem se kupić meble do domu...

Napisano

> szarpnęło kierownicą i pojawił się fejlur wspomagania

Czy to już trwały failur?

Nie panikuj. Odpal auto po kilkunastu minutach.

Układ wspomagania wyłącza się po przeciążeniu.

Napisano
  • Autor

> Czy to już trwały failur?

> Nie panikuj. Odpal auto po kilkunasty minutach.

> Układ wspomagania wyłącza się po przeciążeniu.

niestety chyba trwały, byłem w aucie przed chwilą i dalej fejlur.

kurde nie wiem ile mnie to bedzie kosztowało

Napisano

Miałem to samo.

Lekturka

Zacznij od sprawdzenia akumulatora, u mnie była poluzowana klema (-), może masz słaby aku hmm.gif

Jak to nic nie da to ASO i niech Ci wyregulują czujnik kąta skrętu.

Powodzenia 20.GIF

Napisano

ja tez pojezdzilem ostatnio bez wspomagania z zapalona kontrolka--porozbieralem podstawe bezpiecznikowa(wczesniej w niej grzebalem) poodpinalem wtyczki posprawdzalem przekazniki i bezpieczniki--wszystko bylo oki,nic nie znalazlem--poskladalem do kupy i zadzialalo

Napisano

> ja tez pojezdzilem

Radze dodatkowo poprawić ( przeczyścić i skrecić mocno ) przewód "+" ten który idzie do skrzynki bezpieczników przy akumulatorze....

Napisano

klopoty sam sprowadzilem na swoja glowe--zaczela mi sie jarac skrzynka bezpiecznikowa w komorze wyladowal mi sie tez aku do 1V--teraz sytuacja juz opanowana--ok 4mA idzie z aku bez zaplonu

Napisano
  • Autor

byłem rano w aso. podpieli kompa i wyszło że padł silnik elektryczny wspomagania. cena 3400 smile.gif

załamka, teraz potrzebuję pomocy w doborze używanego albo gdzie kupić tanio coś nowego? wiem że do mojego jtd 1.9 2002 3d były dwa różne wspomagania. może ktoś pomóc?

Napisano

Silnik można regenerować... przewinąć / wymienić szczotki itp...

Warto dać do regeneracji....

Napisano

> byłem rano w aso........... różne wspomagania. może ktoś pomóc?

Witam,

W ASO to są pod tym względem leniuchy, najłatwiej podpiąć pod kompa i powiedzieć silnik do wymiany. Poprzednio miałem Punto II, gdzie problem wspomagania to normalka. Otóż tam najczęściej w silniku wspomagania padają przekaźniki (w module silnika jest płytka drukowana gdzie te przekaźniki siedzą). Proponuję wymontować silnik wspomagania i przejrzeć płytką drukowaną czy nie ma tam czasem zimnych lutów. Jeżeli budowa wspomagania jest podobna do Punto to niech Kolega przejrzy dokładnie forum PUNTO, jest tam manual jak to wszystko rozebrać i naprawić samemu yay.gif. Jest tam rónież Gość który oferuje naprawę (regenerację) za grosze ok.gif w porównaniu do 3400 zł no.gif (silniczek trzeba mu poprostu wysłać). O ile pamiętam naprawa płytki do 100 zł.

Mało prawdopobne aby uszkodzeniu uległ sam silnik, ale dojdzie Kolega do tego po głębokiej analizie problemu na forum Punto.

Pozdrawiam

Napisano

Może ktoś to dokładniej wytłumaczyć. W Stilo jak i Punto jest wspomaganie City (silnik elektryczny przy kierownicy), można go wyłączać przyciskiem City. Ale jest również drugie podstawowe wspomaganie. (Zasilane pompą Vacuum)? czy się mylę?

Napisano

Mylisz się.

Jedno i drugie realizuje ten sam silnik elektryczny, tylko w trybie "normalnym" dostaje napięcie 8 V, a w trybie "city" 12 V i ciągnie mocniej (wartości napięć oczywiście wyssane z palca, chodzi o ilustrację zasady działania)

Napisano

Wielki dzięki za zobrazowanie. Czyli zarówno w Stilo jak i w Punto tylko ten silnik elektryczny pod kierownicą odpowiada za wspomaganie? Nie ma innego ustrojstwa wspomagającego ten silnik? Pytam ponieważ mam taki czasowy problem w Punto. Kiedyś szukałem w obu tych autach pompy wspomagania. niewiem.gif W Golfie IV taką miałem. food.gif

Napisano

Nie, nie ma nic innego.

Ja też wolę "staromodne" hydrauliczne wspomaganie o stałej sile, ale co zrobić - producenci zaczęli stosować elektryczne, bo po prostu jest tańsze w produkcji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.