Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

HELP - Immobiliser umarł

Featured Replies

Napisano

Witam!

Proszę o pomoc kogoś, kto się zna na immo w Mondeo MkII. Sytuacja wygląda tak.... rozładował mi się przez noc akumulator. Niestety, jest już dość wiekowy i nie jestem tym specjalnie zdziwiony. Po próbie podmiany na inny sprawny i naładowany aku, kontrolki w MDO się zapaliły, ale:

a. dioda immobilisera zaczęła szybko migać

b. włączył się alarm, zaczęły migać awaryjne (na szczęście miałem kluczyk do syrenki, bo bym ogłuchł)

c. przekręcenie kluczyka w pozycję "uruchom" nie daje żadnego efektu - kontrolki nie przygasają, rozrusznik nie kręci, nic się nie dzieje.

Próba odłączenia aku na dłuższą chwilę i podłączenia podobnie nie przyniosła rezultatu.

Dla mnie jest to błąd immobilisera, ale to tylko wyczucie.

Co mam zrobić, żeby uruchomić silnik?

W jak poważnych jestem tarapatach?

Proszę o pomoc

Dzięki

Bartek

Napisano

Jak na mnie to raczej problem z alarmem zlosnik.gif

Spróbuj najpierw rozzbroić alarm smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jak na mnie to raczej problem z alarmem

> Spróbuj najpierw rozzbroić alarm

No to mam problem, bo nie mam zielonego pojecia, jak to zrobic. Instrukcji do alarmu brak - nie dostalem od poprzedniego wlasciciela.

Ehhhh........

Pozdro

Bartek

Napisano

> No to mam problem, bo nie mam zielonego pojecia, jak to zrobic.

To jest problem z alarmem. Zlokalizuj jego centralkę na przykład po przewodzie od syrenki, przeczytaj co na niej jest napisane albo zrób zdjęcie i wstaw tutaj biglaugh.gif. Jeden z przewodów głównego wtyku centralki (albo dwa czarne wychodzące osobno z pudełka) jest połączony z przekaźnikiem umieszczonym w okolicy skrzynki bezpieczników, albo tam gdzie centralka pod kierownicą i odcina przewód biegnący ze stacyjki do tej skrzynki. Musisz zewrzeć ten przerywany obwód i uruchomić samochód. Samą centralkę odłącz żeby nie migała awaryjnymi grinser006.gif Sprawdź też baterię w pilotach.

Napisano

Wkurzjż mnie te obce nazwy. Immobiliser to po prostu UNIERUCHAMIACZ. Wychodzi na to, że w końcu zadziałał.

A odnośnie awarii to u barata w samochodzie pomogło odłączenie akumulatroa na noc. Podładował go sobie i gdy na drugi dzień podłączył to normalnie odpalił samochód.

Różne samochody, różne zabezpieczenia i tyle samo sposobów naprawy.

Napisano

> Wkurzjż mnie te obce nazwy. Immobiliser to po prostu UNIERUCHAMIACZ.

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif jak czytam Twoje posty to zawsze jest szansa sie czegoś nowego dowiedzieć skromny.gif

Napisano

> Dzięki

> Bartek

próbowałeś zamknąć i otworzyć auto kilkukrotnie za pomocą pilota od centralnego ew. jak nie ma to klasycznie kluczykiem ?

w starych megane ten sposób zdawał egzamin z powodzeniem wink.gif

Napisano

> jak czytam Twoje posty to zawsze jest szansa sie czegoś nowego

> dowiedzieć

W tym wypadku odniosłem to samo wrażenie smile.gif .

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> próbowałeś zamknąć i otworzyć auto kilkukrotnie za pomocą pilota od

> centralnego ew. jak nie ma to klasycznie kluczykiem ?

> w starych megane ten sposób zdawał egzamin z powodzeniem

Próbowałem. Dupa blada.

Właśnie podłączyłem aku do ładowania. Za kilka godzin podłączę go i sprawdzę, czy skubaniec dalej leży. Mam nadzieję, że nie będę musiał dobierać się do centralki alarmu. W sumie należałoby z tym zrobić porządek.

Dzwoniłem w ciągu dnia do znajomego mechanika, który też jeździ MDO, to podpowiedział, aby na 10s zewrzeć klemy po zdjęciu akumulatora. Miałoby to pomóc w zresetowaniu komputera i immo. Zobaczymy....

Pozdrawiam

Bartek

PS. Już drugi raz mi się tak zdarza, że staruszek capri odpala bez problemów, podczas gdy nowoczesniejszy o kilka generacji Mundek zostaje w garażu.

Napisano
  • Autor

Zgadza się, to jest prawdopodobnie problem z alarmem.

Reszta na priv, bo się nie będę na publicznym forum rozpisywał o alarmach. smile.gif

Można na priv?

Pozdro

Bartek

Napisano

> jak czytam Twoje posty to zawsze jest szansa sie czegoś nowego

> dowiedzieć

To chyba dobrze jak można się czegoś dowiedzieć. Swoją drogą to prawdę pisze. Lepiej popatrz czasem na siebie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.