Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lacetti vs. Bravo - porównanie nieobiektywne

Featured Replies

Napisano

Jako że miałem ostatno okazję przejechać się Fiatem Bravo, mogę się pokusić o małe porównanie.

Zawodnicy:

Mój Lacetti sedan 2,0TCDi Platinum

vs.

Fiat Bravo 1,4Tjet 150KM, nie wiem jaka wersja, ale wyposażona m.in. w:

- radio sterowane z kierownicy

- ręczną klimę

- Blue&Me z jakąś uproszczoną nawigacją

Zacznijmy po kolei:

NADWOZIE

Z zewnątrz każdy widzi. Moim zdaniem Bravo ładniejsze niż Lacetti, chociaż jedno i drugie auto projektowane przez Włochów, trudno im coś zarzucić. Może tylko to, że Lacetti ma za małe felgi.

WNĘTRZE

Tu różnic jest sporo. Przede wszystkim, we wnętrzu Chevroleta jest wiecej miejsca. Z tyłu to praktycznie nokaut, z przodu może w centymetrach nie być różnicy, ale inna deska sprawia że czujemy się w Lacetti jak w o wiele większym aucie. Tapicerka i deska rozdzielcza w Lacetti jest bez polotu, po prostu ma być i nie przeszkadzać. Za to w Bravo się postarali i wygląda to rewelacyjnie. Kierownica aż się prosi żeby ją trzymać w rękach. Nokaut w drugą stronę.

Jedyne do czego można się w Bravo przyczepić to moim zdaniem brzydkie klamki wewnętrzne i górna część deski rozdzielczej z gładkiego plastiku - jak obudowa telewizora. Niemniej to rzecz gustu, Lacetti i tak jest tu w innej epoce.

Za to ergonomia poległa w konfrontacji ze stylistyką. Koło kierownicy zasłania przyciski City i ASR, światła przeciwmgielne powinien załączać pasażer, tak jak sterować centralnym zamkiem i obsługiwać komputer. Próba np. zmiany jasności podświetlenia zegarów podczas jazdy raczej skończy się w rowie. W kierownicy przycisk komputera OK jest po przeciwnej stronie niż ESC, co wymusza trzymanie obu rąk w niewygodnej pozycji poruszając się po menu. Prawdziwą porażką jest próba przełączenia stacji radiowych z kierownicy - zamiast przełączać pomiędzy zaprogramowanymi stacjami, guziki służą do... wyszukiwania po skali. Kompletnie bez sensu. Dla odmiany w Lacetti obsłużymy absolutnie wszystko co potrzeba nie odrywając rąk od kierownicy.

SILNIK

Tutaj walka jest najmocniejsza. Silnik Bravo to najlepszy jego punkt, tak samo w Lacetti.

Bravo jeździ rewelacyjnie i mało pali. Średnia z autostrady z prędkości 130-150km/h to 8l/100km. Rewelacja. Lacetti spala w takich warunkach 7,5l/100km, a w Bravo siedzi silnik benzynowy! Nie wiem jak w mieście, ale podejrzewam że tu różnica będzie większa.

Najlepiej Bravo przyspiesza pomiędzy 3 a 5 tys. obrotów. Poniżej czuć wyraźnie że auto się dopiero rozkręca, powyżej nagle przestaje ciągnąć. Jednak ten zakres wystarczy żeby bardzo dynamicznie pojechać, trzeba tylko pomachać 6-biegową skrzynią. Do 200km/h auto rozpędza się bez wysiłku - super. Jedyny minus, to że przy prędkościach autostradowych silnik wyraźnie słychać, co po dłuższej jeździe zaczyna dokuczać. Zwłaszcza że szumy powietrza i toczenia są nieźle wyciszone i silnik wybija się na pierwszy plan.

Przesiadając się do diesla w Lacetti, pierwsze wrażenie to wibracje na biegu jałowym (minus) i absolutna cisza podczas jazdy (duży plus). Słychać powietrze i opony, ale nie silnik - i to niezależnie od prędkości. Dynamika jak to w dieslu: reakcja na gaz lepsza niż w Bravo, wrażenie przyspieszenia nawet większe ale bez złudzeń - Bravo jest szybsze. Gdyby wyciszyć lepiej silnik, Bravo wygrałoby, a tak - moim zdaniem - remis.

ZAWIESZENIE

Nie czułem specjalnych różnic - podróżowałem głównie autostradami. Jest cicho, pewnie i całkiem komfortowo w obu autach.

WYPOSAŻENIE

Bravo nie miało klimatronika, tempomatu, zmieniarki CD, czujnika deszczu i kilku innych rzeczy, więc trudno się odnieść. Z rzeczy zwyczajnych, nie podobała mi się klimatyzacja. Jak by jej nie ustawiać w kabinie jest już gorąco a w stopy ciągle zimno. To największy zarzut. Fajny, bardzo głeboki schowek przed pasażerem, ale żeby coś z niego wyjąć trzeba tam nurkować głową. Coś za coś. System uproszczonej nawigacji działał zaskakująco dobrze, ale programowanie go jest bardzo męczące. W ogóle, zbyt wiele opcji systemu działa tylko po kompletnym zatrzymaniu auta, więc np. nawet tocząc się w korku nie podłączysz telefonu do zestawu Bluetooth, ani nie pozmieniasz opcji nawigacji. Bardzo wkurzające. Plusem jest system rozpozanawania mowy, działający całkiem nieźle. W długich trasach jest z kim pogadać wink.gif. Jednak nie kupiłbym tej opcji. Za mniejsze pieniądze można mieć nawigację z marketu z prawdziwym ekranem.

W Lacetti najgorszy jest schowek z lodówką do której nie wchodzą prawie żadne napoje. Plusem za to są dwa gniazdka 12V w kabinie. Lacetti ma lepsze (głębsze) uchwyty na kubki.

PODSUMOWANIE

Lacetti sprawia wrażenie spokojnego i przemyślanego auta na długie podróże. Połyka ludzi, bagaż i bezstresowo transportuje ich do celu. Fiat to taki niemal Hot-hatch. Ma braki w ergonomii, ale rewelacyjnie wygląda a jego właściciel i tak nie będzie pstrykał guziczkami ustawiając opcje, bo skupi się na kolejnych wyścigach spod świateł.

Jak dla mnie są to auta zupełnie od siebie różne nie tylko z wyglądu, ale przede wszystkim koncepcją do czego mają służyc.

Czy kupłbym Bravo? Nie. Ale wyłącznie dlatego, że jeżdżę głównie w trasy, gdzie nie wykorzystałbym jego zalet. Właściciele Bravo nie kupiliby pewnie Chevroleta. Też można się nim ścigać spod świateł (nawet z niezłym efektem) ale jadąc Bravo na pewno znajdą więcej chętnych do pojedynku na drodze. wink.gif

Napisano

> W Lacetti najgorszy jest schowek z lodówką do której nie wchodzą

> prawie żadne napoje. Plusem za to są dwa gniazdka 12V w kabinie.

> Lacetti ma lepsze (głębsze) uchwyty na kubki.

możesz wyciągnąć kratkę - wtedy cały schowek jest lodówką

do schowka idealnie wchodzą puszki typu red bull, natomiast nie da się ich umieścić w uchwytach

Napisano

> możesz wyciągnąć kratkę - wtedy cały schowek jest lodówką

> do schowka idealnie wchodzą puszki typu red bull, natomiast nie da

> się ich umieścić w uchwytach

Dodajmy, że oprócz wyjmowanej grodzi, na plecach schowka jest pokrętło regulujące dopływ zimnego powietrza smile.gif

Napisano

jako właściciel Bravo (1.4 T-Jet 120 KM) w sumie muszę się zgodzić z większością tego co napisałeś o tym aucie. smile.gifChevroletem nigdy nie jeździłem więc na ten temat się nie wypowiem. Na pewno trzeba się zgodzić z tym, że "target" tych samochodów jest raczej inny smile.gif

Jedyne co to polemizowałbym z tą kiepską funkcjonalnością: podświetlanie zegarów zmienia się raczej rzadko (ja ustawiłem raz i tyle), miejsca z przodu jak dla mnie jest wystarczająco (mam 184 cm. wzrostu więc raczej przeciętnie), z tyłu faktycznie szału nie ma, ale woziłem już nawet w dłuższe trasy pasażerów na tylnej kanapie i nie narzekali. Za to o tej porze roku, jak się czasami używa świateł przeciwmgielnych to faktycznie wkurza, że są one tak daleko. Jakby nie mogli zrobić w tym samym przełączniku przy kierownicy co mijania i drogowe.

Ogólnie - ciekawe porównanie waytogo.gif

Napisano

> Jako że miałem ostatno okazję przejechać się Fiatem Bravo, mogę się

> pokusić o małe porównanie.

A ja myślę, że tak naprawdę porównywać dopiero będzie można następcę lacettiego jak wejdzie na rynek.

Swoją drogą ciekawe jak się będzie miała niezawodność daewoo / szewroleta do niezawodności Fiata?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.