Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa wspomagania [A I]]

Featured Replies

Napisano

Witam,

czy padająca pompa wspomagania może wpływać na wzrost spalania ? Bo gaz mam ustawiony, świece, przewody, filtry wymienione, a pali dalej 14l/100km frown.gif Gaziarz powiedział, że na to spalanie może mieć wpływ padająca pompa wspomagania...

Objawy są takie, że po włączeniu silnika z okolicy tej pompy jest taki dzwięk, nazwijmy go świstem, trochę jak odkurzacz, przy zwiększaniu obrotów ten dzwięk narasta... płyn w zbiorniczku od wspomagania jest i chyba go nie ubywa... jak sprawdzić czy to pompa czy coś innego np jakiś pasek, rolka, czy nawet podobno może to być alternator...

Czy w X16XEL z 97r z klimą jest osobny pasek od pompy, czy jest szeroki pasek wspólny dla wspomagania i alternatora ? Bo pomyślałem, że jak jest osobny to jak go zdejmę, to chyba mógłbym kilka dni bez wspomagania pojeździć i sprawdzić jaki to ma wpływ na spalanie, czy w ten sposób narobię sobie jakiś szkód...

Pozdrawiam serdecznie 893goodvibes.gif

Napisano

Jest pasek wieloklinowy.

Ale na chwilę możesz go zdjąć, żeby zobaczyć czy ten świst jest rzeczywiście z pompy wspomagania.

Z pewnością nie ma to aż takiego wpływu na spalanie.

Napisano

Nie bój się... silnik nawet przy kompletnie zatartej pompie w krótkim czasie 'poradzi sobie' z problemem i zerwie pasek tongue.gif

A bardziej poważnie - ciężkawo obracająca się pompa może mieć wpływ na spalanie ale nie będzie to wpływ strasznie zauważalny.

Mi się zatarła pompa na czerwonym świetle w mieście (podczas 150km trasy). Poświergotało zdrowo przez jakieś 10sek, biały dym spod maski potem tylko 'puk' i już cisza jak makiem zasiał... Zanim się zabrałem za wymianę chyba z miesiąc jeździłem bez wspomagania - dało się. Jeszcze lepszy efekt (mniej siły) uzyskasz po spuszczeniu płynu z układu. Ja wolałem zostawić ze względu na ew. korozje/zaschnięcia osuszonych kanałów icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

Witam ponownie smile.gif

Byłem u znajomego mechanika i rzeczywiście wyszło, że pompa jest do wymiany.

Chciałem więc zapytać jaka pompa będzie pasować ? Moja z tego co się orientuję jest na szerokim pasku, który napędza tą pompę i też idzie do alternatora. Czy mam tu rację, że to szeroki pasek ? cfaniaczek.gif

Czy te pompy się różnią, tzn. czy jak będę szukał używanej to musi to być pompa od Astry X16XEL z 97r czy nie ? Czy np. pompa z tigry 1.4/1.6 16V podejdzie, albo z innego silnika astry np. 1.4/1.6/1.8 16V, a może z calibry lub vectry a/b ? Jak się domyślam obecność klimatyzacji nie ma wpływu na ww pompę...

Będę wdzięczny za każdą radę 893goodvibes.gif

Pozdrawiam

Napisano

> być pompa od Astry X16XEL z 97r czy nie ? Czy np. pompa z tigry

> 1.4/1.6 16V podejdzie, albo z innego silnika astry np.

> 1.4/1.6/1.8 16V, a może z calibry lub vectry a/b ? Jak się

Napewno nie podejdzie z ktorejs tam corsy B, sam sie tak nacialem. Na pierwszy rzut oka wyglądają identycznie. frown.gif Najlepiej zczytać numer i sprawdzic.

Napisano

przy okazji chciałbym zapytać o luzy pompy... w mojej pompie jest luz, ale nie poprzeczny tylko wzdłużny (wzdłuż osi pompy - nie wiem czy zrozumiale się wyrażam)

trzymając za koło mozna je odrobinę wsunąć i wyciągnąć z korpusu pompy - czy to oznacza jej koniec?

luzów poprzecznych nie wymacałem, są natomiast niewielkie wycieki z okolic koła pompy (nie kapie, wycieka tyle, żeby kurz miał się do czego przylepić...)

Napisano
  • Autor

Mam już na oku jedną pompę i chciałem się upewnić:

- czy klimatyzacja ma wpływ na rodzaj pompy wspomagania ? (myślę, że nie smile.gif)

- ta pompa jest z silnika 1.6 16V z 95roku, więc chyba powinna pasować do mojego 1.6 16V z 97roku ? czy były jakieś zmiany ?

Proszę o pomoc, bo jutro chciałbym już to załatwić...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.