Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zasilanie gniazdka zapalniczki

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak przerobić instalację żeby w momencie wyłączenia zapłonu zostawało napięcie w gniazdku zapalniczki w bagażniku ?? Miałem kilka innych samochodów i wszędzie napięcie w zapalniczce zawsze było. Dopiero w Stilo spotkałem się z takim, moim zdaniem, głupim pomysłem, że po wyłączeniu zapłonu napięcia brak i najbardziej denerwujące że bagażniku również. Muszę wpiąć ładowarkę akumulatorków, a ciągnięcie dodatkowych kabli jakoś nie uśmiecha mi się skoro już jest wszystko.

Myślę że da się przerobić. Wystarczy odnaleźć przekaźnik od gniazdka i go zablokować, ew. zamontować dodatkowe gniazdko zasilane ze skrzynki bezpieczników w bagażniku (przy założeniu że tam jest stale napięcie). Ma ktoś jeszcze inne pomysły ??

Ewentualnie może ktoś posiada schematy instalacji do udostępnienia lub wie gdzie je zdobyć, to po przeróbce udostępnię co i jak przerobić.

Napisano

> Myślę że da się przerobić. Wystarczy odnaleźć przekaźnik od gniazdka i go zablokować

Po co blokować... wystarczy bypass wykonać na przekaźniku i napięcie na zapalniczce będziesz miał zawsze. Ewentualnie całkiem wypiąć przekaźnik i połączyć przewody, bo przy bypass'ie przekaźnik będzie zędnym elementem.

Napisano
szukajka ok.gifTroszke wysilku! wink.gif
Napisano

> Tylko który to przekaźnik ??

Nie wiem, bo nie znam instalacji Stilo 270751858-jezyk.gif Co gorsza, nawet mnie to nie interesuje, bo nie potrzebuję na chwilę obecną grzebać w niej smirk.gif

Gdy nie zna się instalacji, to najprościej wypinać po kolei przewody z przekaźników i sprawdzać, kiedy zniknie napięcie w zapalniczce. Może niezbyt wyrafinowana metoda, ale skuteczna.

Napisano

> > Tylko który to przekaźnik ?? R3

cfaniaczek.gifnono.gif

raczej T12 w bloku B002 czyli w centralce rozgałęźnej pod panelem,

w kabinie z lewej strony.

Napisano

> Tylko który to przekaźnik ??

ca87fb12bdc770cem.jpg

lub

stilosch4afj5.th.jpg

Na tym schemacie:

P050 - zapalniczka/gniazdko elektryczne

P052 - gniazdko el. w bagażniku.

B002 - centralka rozgałęźna pod panelem (z lewej strony, tam gdzie body computer)

AN - przewód błękitno-czarny

Napisano

Czyli przekaźnik T12 .. ciekawe co jeszcze zasila hmm.gif

Napisano

> Czyli przekaźnik T12 .. ciekawe co jeszcze zasila

Z moich informacji operacyjnych wynika,

że poprzez T12 podawane jest napięcie na bezpieczniki:

F43 (30A) - wycieraczki/spryskiwacze szyb

F44 (20A) - zapalniczka i gniazdko w bagażniku

F52 (15A) - wycieraczki przedniej/tylnej szyby

za chwilę dołączę schemat, powoli zrobi się komplet biglaugh.gif

[edit]

oto on, rozkład zasilania

d2bf57c90334b1e8m.jpg

Napisano

> raczej T12 w bloku B002 czyli w centralce rozgałęźnej pod panelem,

Na pewno T12.

Z tego schematu wynika, że bypass przekaźnika podającego napięcie na zapalniczkę odpada. Doszłoby do trwałego podtrzymania styków przekaźnika T21. T21 nie mam pojęcia za co jest odpowiedzialny, bo nie mogę się domyślić zapisu obrazkowego członu 0040 i 0041. Może chodzi o podgrzewanie foteli. Mogłoby się zgadzać patrząc na wartości bezpieczników na obwody.

Napisano

> Z tego schematu wynika, że bypass przekaźnika podającego napięcie na

> zapalniczkę odpada.

Powoli, powoli na moim fotosiku zrobi się schemaciarnia stilona biglaugh.gif

O040 - podgrzewacz fotela kierowcy

O041 - podgrzewacz fotela pasażera

więc F57 i F67 (10A) to bezpieczniki podgrzewania przednich foteli.

Podtrzymany T21 zapewniłby "gorące krzesełka".

A jeszcze, I065 i I066 - wyłączniki ogrzewania foteli kierowcy i pasażera.

Napisano

> Podtrzymany T21 zapewniłby "gorące krzesełka".

Teoretycznie istnieje ryzyko, że ciągle będzie podgrzewanie działało, jeśli User zapomni i zostawi samochód z załączonym podgrzewaniem. Na zdrowie akumulatorowi to nie wyjdzie. Chociaż ciągłe podtrzymanie członu przekaźnika T21 też nie jest poprawnym rozwiązaniem. Tylko że nie każde Stilo przecież miało podgrzewane fotele, więc i niekoniecznie standardowo w instalacji jest przekaźnik do podgrzewania foteli.

Według mnie, najprościej byłoby przerobić schemat na taki poniżej i problem braku napięcia na zapalniczce znika

281667604-ca87fb12bdc770ce.jpg

Napisano

> jeśli User zapomni i zostawi samochód z załączonym

> podgrzewaniem. Na zdrowie akumulatorowi to nie wyjdzie.

Zapewne zauważyłeś, że o "gorących krzesełkach" napisałem z przekąsem hmm.gif

> Według mnie, najprościej byłoby przerobić schemat na taki poniżej i

> problem braku napięcia na zapalniczce znika

Można tak, można inaczej. IMHO najwygodniejsze jest podłączenie dodatkowego gniazdka

(patrz: szkot, krakow_kult itd.) pod panel bezpieczników przy kierowcy.

Ja mam tak podłączone radio CB, pod bezpiecznik F53.

Zasilanie czegoś w kabinie z gniazdka w bagażniku jest "sięganiem lewą ręką do prawego ucha" biglaugh.gif

Jedyne zastosowanie stale zasilanego (tzw. "30") gniazdka w bagażniku widzę dla lodówki samochodowej.

Napisano

> Witam

> Jak przerobić instalację żeby w momencie ........<

Witam,

Zaproponuję według mnie najprostsze rozwiązanie.

Mamy piękne zaciski na klemie plusowej - bez problemu podłączymy dodatkowy kabelek. Do tego przewodu dokładamy oprawkę bezpiecznika - pełno tego, groszowe sprawy. Nie pozostaje już nic innego jak tylko trochę wysiłku w doprowadzeniu naszej linki do bagażnika lub w inne miejsce.

Przekrój linki proponuję 2,5-4mm^2 w zależności od przewidywanej mocy odbiornika.

Napisano

> Zaproponuję według mnie najprostsze rozwiązanie.

IMHO nie jest to najprostsze rozwiązanie. old.gif

Warte zainteresowania jedynie przy zasilaniu odbiorników

czułych na zakłócenia, jak np. cymbałradio czy Car Audio.

Napisano

> Zapewne zauważyłeś, że o "gorących krzesełkach" napisałem z przekąsem

niewiem.gif Chyba musiałeś coś źle zrozumieć w mojej poprzedniej odpowiedzi. Nie było w niej żadnych podtekstów, czy ironii.

Napisano
  • Autor

Nie spodziewałem się takiej burzy z pozoru tak prostego tematu.

> Można tak, można inaczej. IMHO najwygodniejsze jest podłączenie

> dodatkowego gniazdka

> (patrz: szkot, krakow_kult itd.) pod panel bezpieczników przy

> kierowcy.

Pisałem na początku że nie widzę potrzeby ani chęci robienia czegoś co już jest. Ciągnięcie dodatkowych kabli dla mnie jest tylko stratą czasu i pieniędzy.

> Zasilanie czegoś w kabinie z gniazdka w bagażniku jest "sięganiem

> lewą ręką do prawego ucha"

> Jedyne zastosowanie stale zasilanego (tzw. "30") gniazdka w bagażniku

> widzę dla lodówki samochodowej.

Nie wspominałem że ma być coś w kabinie zasilane, a mając sprzęt do ładowania, w bagażniku można bezpieczniej zostawić niż w kabinie , a samemu zanurzyć się w głębiny.

Napisano

> Nie spodziewałem się takiej burzy z pozoru tak prostego tematu.

Nie ma żadnej burzy

"my wszystko fersztejen" biglaugh.gif

> Nie wspominałem że ma być coś w kabinie zasilane, a mając sprzęt do

> ładowania, w bagażniku można bezpieczniej zostawić niż w kabinie

No to zastosuj Kolego "drobną" (co nie znaczy wygodną)

przeróbkę proponowaną przez Kolegę drkk76

i ...

zanurz się w głębiny. biglaugh.gif20.GIF

Napisano

Według mnie to jest najprostszy sposób - 5 minut roboty i mamy zapalniczkę cały czas pod napięciem.

Prąd wzięty z dowolnego przewodu pod napięciem i wpięty w miejsce bezpiecznika zapalniczki - oczywiście poprzez bezpiecznik.

<a href="www.fotosik.pl" target="_blank">3213045992f12923.jpg</a>

Napisano

Zrobiłeś dokładnie to samo, co narysowałem na schemacie smirk.gif

Ewentualnie PRAWIE to samo, jeśli wziąłeś napięcie z innego obwodu. A to już nie byłoby wskazane.

Napisano

> Prąd wzięty z dowolnego przewodu pod napięciem .......<

Witam,

No to teraz być może wywołam burzę . Absolutnie nie powinniśmy tak dowolnie modyfikować instalacji, grozi to pożarem naszego Stilona angryfire.gif. W elektrotechnice nie ma dowolności, średnice przewodów są dobrane do określonych odbiorników, jeżeli teraz wepniemy się w dowolny obwód pod napięciem to zwiekszamy przepływ prądu w danym przewodzie gdzie się wpieliśmy, jeżeli trafimy na cienki kabel to może spotkać nas niespodzianka tym bardziej ,że do gniazda zapalniczki mozna podpięć urządzenie o dużej mocy. Dodatkowo zwiekszamy przepływ prądu przez styki przekaźnika a mają one okresloną wydajność prądową.

Połączenia w instalacji powinny być trwałe i pewne, nie mogą grozić rozłączeniu podczas jazdy oraz powodować iskrzenia czy nagrzewania się w czasie przepływu prądu.

Napisano
  • Autor

> Witam,

> No to teraz być może wywołam burzę . <.............>

Tu przyznaję koledze rację. I dla tego po raz kolejny i z uporem maniaka powtarzam: ciągnięcie czy wpinanie kabla gdziekolwiek stanowczo odpada. Miało to być zrobione na podstawie istniejącej instalacji na zasadzie mostkowania przekaźnika. Niestety sprawa nie jest tak prosta jak się wydaje.

Napisano

A kto mówi o dowolnej modyfikacji hmm.gif Zauważ, że sugerujemy Koledze przeróbkę instalacji, ale w tym samym "obwodzie". Sugerowana przeróbka absolutnie nie zmienia parametrów obwodu. A to, że połączenia mają być solidne, to już sprawa oczywista. Podobnie jak to, że przewód przed bezpiecznikiem gniazda zapalniczki ma być co najmniej o takim samym przekroju, jak za bezpiecznikiem, to chyba też oczywiste wink.gif

Napisano

> Miało to być zrobione na podstawie istniejącej

> instalacji na zasadzie mostkowania przekaźnika.

Rozwiązanie proponowane przez drkk76 jest właśnie zastosowaniem "zasady mostkowania przekaźnika", ale ....

prawidłowe wykonanie tej przeróbki wymaga uwzględnienia m.in. tego o czym pisze mikomir.

Bezpieczeństwo przede wszystkim.

> Niestety sprawa nie jest tak prosta jak się wydaje.

Wymaga to pewnego podłączenia przewodu (o odpowiednim przekroju i izolacji) od strony konektorów w panelu bezpieczników.

Rozwiązanie kolegi Mariuszo, aczkolwiek skuteczne, nie spełnia niestety tego warunku.

Napisano

> Rozwiązanie proponowane przez drkk76 jest właśnie zastosowaniem

> "zasady mostkowania przekaźnika", ale ....

> prawidłowe wykonanie tej przeróbki wymaga uwzględnienia m.in. tego o

> czym pisze mikomir.

Ja nie sugeruję wykonania mostkowania przekaźnika wink.gif Jest to całkowite jego pominięcie w zasilaniu gniazda zapalniczki. A że należy wykonać to zgodnie ze sztuką, to oczywiste 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.