Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektozawór sterowania turbiny.

Featured Replies

Napisano

Ostatnio opisywałem mój problem z jako: "Pytanie o turbine i ERG". Podłączyłem autko pod komputer i tam okazało się że mam błąd czujnika ciśnienia doładowania. Błąd ten nie posiada statusu błędu ciągłego. Wg mechanika u którego byłem jest to uszkodzenie elektrozaworu sterowania łopatkami turbiny, który zlokalizowany jest w lewej, przedniej, dolnej części komory silnika (niebieski konektor) pod koszem akumulatora. Jeżeli chodzi o mnie to mam mieszane uczucia bo po przekreceniu kluczyka tłoczek sterujący łopatkami przesuwa sie o 10 mm tak jak jest opisane w instrukcji serwisowej. Być może błąd ten wystąpił jak jechałem na 5 biegu około 140Km/h i na wyświetlaczu wyskoczył mi komunikat "engine failure" "stop engine". Dodatkowe objawy jakie posiada to autko są opisane w temacie: "Pytanie o turbine i ERG". Ma ktoś jakieś pomysły??

Napisano

pod akumulatorem to masz overbosta czyli czujnik doładowania możesz go wyszyścić i zobaczyć czy cokolwiek sie zmieni

Napisano
  • Autor

> pod akumulatorem to masz overbosta czyli czujnik doładowania możesz

> go wyszyścić i zobaczyć czy cokolwiek sie zmieni

Być może też coś takiego tam jest. Opisywany przeze mnie elektrozawór jest dość nisko i ma podłączony niebieski konektor oraz przewód ciśnieniowy do tłoka sterującego łopatkami. A co to dokładnie jest ten overboost, do czego to jest jak wygląda?? Jak się to czyści??

Napisano

Jest też taka możliwość, że ten komunikat dotyczy przepływomierza. W końcu chodzi o ilośc powietrza dostarczanego do silnika.

Napisano

> Podłączyłem autko pod komputer i tam okazało się że mam błąd

> czujnika ciśnienia doładowania. Błąd ten nie posiada statusu

> błędu ciągłego. Wg mechanika u którego byłem jest to uszkodzenie

> elektrozaworu sterowania łopatkami turbiny .

Najwidoczniej miałeś chwilowo za wysokie ciśnienie powietrza doładowującego , co może być spowodowane przycinaniem się wspomnianego zaworka lub co gorsza zapieczonymi lamelkami od zmiennej geometrii turbiny ok.gif

Napisano

> Najwidoczniej miałeś chwilowo za wysokie ciśnienie powietrza

> doładowującego , co może być spowodowane przycinaniem się

> wspomnianego zaworka lub co gorsza zapieczonymi lamelkami od

> zmiennej geometrii turbiny

I to jest najprawdopodobniej przyczyna ok.gif

Napisano

miałem podobne problemy i za radą mistrza Liska zaczalem od wymiany wlasnie elektrozaworu sterowania turbiny..na szczescie strzal byl w "10"! Od tego czasu zero failura! Koszt ponizej 200 zł (zawor, przesylka, zamontowanie).

pozdrawiam

• 5 miesięcy później...
Napisano

Temat trochę stary, ale może komuś przyda się mała wskazówka. W dniu dzisiejszym z powodu nadmiaru czasu i subiektywnego odczucia, że Stilo jakiś mulowaty się zrobił, postanowiłem wyczyścić zawór overboost idea.gif

Zawór wyczyściłem według manuala z autokacika, ale postanowiłem iść w swoich działaniach troche dalej i dodatkowo zdemontowałem zawór trochę bardziej. Zdemontowałem ostrożnie poprzez lekkie podważenie obudową znajdująca się z boku zaworu i okazało się, że jest tam również ,,siateczka - filtr", który był caly zasyfiony. Obudowę i filtr wyczysciłem w środku spirytusem i wedłu mnie stilonowi duzo to dało. autko łatwiej i płynniej wchodzi na obroty i jest dużo żwawsze smile.gif)

282342883-P10109582.jpg

282342883-P10109561.jpg

post-114317-14352501971575_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.