Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wysokie spalanie C20NE

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie.

Postaram sie pisac krotko i na temat. Pacjent to moja astra w ktorej dyszy serce z Vectry c20ne. Staram sie doprowadzic to autko do najlepszego stanu pracy na noPB, gdyz potem dokladam gazine. Jednak co mnie przeraza po 2msc testow i docierania fura pali 11,5-12litrow noPB niezalenie od stylu jazdy. sick.gif Robilem juz testy ciagle ja butujac i jezdzac bardzo spokojnie i o dziwo wynik jest zawsze ten sam.

Jesli chodzi o historie to auto przy zakupie nie chodzilo na benie! Nie dzialala nawet pompa paliwa, za to chodzil bardzo przyjemnie na gazie. I teraz tak :

-bardzo wyraznie slychac wtryskiwacze..a dokladniej jeden ( 2gi od rozrzadu). Przy puszczeniu gazu wtryski milkna ( rozumiem ze prawidlowo odcina benke).

-z wydechu czuc "bogato", przynajmnej tak mi sie zdaje icon_rolleyes.gif

-sonda lamba ladnie oscyluje ( zreszta to juz druga sztuka bo poprzednia sie...skonczyla)

Podejrzewam ze moga lac wtryski ( skoro ne klepia wszystkie rownomiernie). Wiem z manuala jak je wyjac, ale nie mam myjki ultra i stad moje pierwsze pytanie:

-czy lepiej zalac jakies stp do baku i jezdzic?

-czy wyjac listwe i probowac to chociaz wymoczyc w czyms mocnym( ksylen lub cos)?

Dodam ze auto bardzo zajeb***cie przyspiesza biglaugh.gif Nie dymie jakos znaczaco...chociaz lyka trosze oleju ale tu chyba uszczelniacze zaworowe mowia papa bo dzieje sie to przy gwaltownym hamowaniu silnikiem.

Zatem rzuccie sugestie co do tych wtryskow i co ew jezcze sprawdzic?

Napisano

Jeżlei sonda ładnie pracuje to teoria o laniu wtrysków chyba nie jest najlepsza. Ale z drugiej strony piszesz że "bogato" z wydechu śmierdzi. To może pojedź na analizę spalin... Byćmoze ta nowa sonda niebardzo.

A z drugiej strony skoro i tak chcesz założyć gaz to załóż i zostaw benzynę tak jak jest.. Bo chyba II gen chcesz wstawiać ?

Napisano
  • Autor

>Byćmoze ta nowa

> sonda niebardzo.

Ta sonda jezdzi na codzien w c20xe u mojego kumpla i u niego dziala bez zarzutu. Wiec raczej ja wykluczam, tymbardziej ze patrzac na jej prace nie ma zastojow itp

> A z drugiej strony skoro i tak chcesz założyć gaz to załóż i zostaw

> benzynę tak jak jest..

Nie podoba mi sie taka opcja zlosnik.gif Po to bawie sie w to autko zeby bylo jak matka natura nakazuje. Po prostu chce by chodzilo prawidlowo na LPG i noPB waytogo.gif

>Bo chyba II gen chcesz wstawiać ?

Owszem. Bingo-m.

Patrze sobie tez akurat na schematy elektryczne i w wiazke listwy paliwowej i...i nie rozumiem jednego. Ten sam model kompa (motronic 1.5) w Vectrze ma wtryski polaczone parami ( no jak dla mnie oczywste bo tloki pracuja parami). Ale mam zupelnie inne kolory przewodow ( wszystie brazowo-zolte)

Innymi slowy...do kazdego wtryskiwacza dochodzi kabelek czerwono-niebieski i brazowo zolty.

Gdy kupilem auto mialo ono LPG i odciecie wtryskow zrobiono laczac wszystkie czerwono-niebieskie przewody od wtryskow w szereg i puszczono spowrotem do kompa poprzez emulator ( jednokanalowy). Faktycznie odcina te wtryski przy przejsciu na gaz. Ale...w tym samy kompie dla Astry wg schemtu impuls na otwarcie wtryskow jest podawany w tej samej chwili na wszystkie 4 wtryskiwacze...pytanie po co? skoro tylko dwa beda mialy suw pracy?

Napisano

Jeździłem 10 lat Omegą z tym silnikiem i też niezależnie od stylu jazdy nie udało mi się zejść poniżej 12 litrów/100 km w mieście. Pracę wszystkich wtrysków było słychać - takie ładne cykanie podobne do cykania zegarka nakręcanego przyłożonego do ucha. W trasie spalanie wychodziło w granicach 9,5 l/100 przy prędkości przelotowej 90-110 km/h. Więc chyba to normalne spalanie dla tego silnika. Po zagazowaniu spalanie gazu oscylowało ok. 14 l/100 km po mieście i ok. 10l/100 km w trasie przy tej samej prędkości przelotowej. Uznałem to za normal i nie szukałem dziury w całym cool.gif

Napisano
  • Autor

W trasie przy rownej jezdzie do 3tys obrotow spalilem 7,8 noPB...wiec moim zdaniem 12 na miescie to za duzo crazy.gif

Napisano

> W trasie przy rownej jezdzie do 3tys obrotow spalilem 7,8 noPB...wiec

to ja tym bardziej nie widze nigdzie żadnego klopotu

Napisano
  • Autor

> to ja tym bardziej nie widze nigdzie żadnego klopotu

Ale ze powinien tyle palic? Czy ze spalanie jest za wysokie?

Bo jak dla mnie to 12 litrow to za duzo, tymbardziej ze nie robie krotkich 2,3 czy 5km odcinkow crazy.gif

I do tego...czy wtryski z c20ne sa takie same jak np w 1.6 16stkach?

Napisano

Popędzasz go kompem od Viki, czy od Astry?

Viki miała montowane dwa rodzaje ECU. Motronic 1.5 (wtryski parami) i Motronic ML4.5 (wtryski równolegle). Za pewne masz ten drugi.

Co do czyszczenia to najlepiej byłoby myjką. Możesz też spróbować pomoczyć w środku do mycia gaźników, albo w czerwonym STP. Co pewien czas symulując ich pracę przez podłączanie cewek kilka razy do akumulatora. Ale tylko na chwilkę.

>I do tego...czy wtryski z c20ne sa takie same jak np w 1.6 16stkach?

Nie.

Napisano

Ja mam ten motorek we fronterze i powiem ze 12 to ona wcina ale LPG. Co do wtrysków to też mnie to dziwi bo na schemacie jest że wtryski chodzą parami ale też kable powinny mieć inne kolory ja połączyłem jak leci i śmiga więc chyba nie jest to wtrysk półsekwencyjy innych pytałem i tez mówia że się łączy jak leci

Napisano

W niektórych wychodzą kable parami, a w środku ECU są i tak łączone w jeden.

Napisano
  • Autor

> Popędzasz go kompem od Viki, czy od Astry?

Viki...caly silnik i elektryka wyjeta byla z dawcy.

> Viki miała montowane dwa rodzaje ECU. Motronic 1.5 (wtryski parami) i

> Motronic ML4.5 (wtryski równolegle).

Jutro sprawdze jaki dokladnie.

Tylko zastanawia mnie teraz jedno. Silnik chodzi rowno, nie szarpie, jest naprawde mocny ( rwie gume jeszcze na 3ce) ale czy polaczenie wszystkich przewodow czerwono-niebieskich i puszczenie ich jednym kabelkiem na przekaznik i z przekaznika dalej na koncowki idace do kompa, nie wprowadza jakichs bledow?

Bo widzac takie polaczenie w listwie pomyslalem ,ze wszystkie 4 wtryskiwacze podaja paliwo za kazdym razem gdy pojawia sie impuls ( i to niewazne na ktorym cylindrze). Ale wtedy by palil wiecej niz 12l icon_rolleyes.gif

No nic..jutro moze wyjme wtryski i je obejrze...ale jesli leja, to chyba pomoze im tylko wymiana, bo ciezko zeby byly zapchane i dawaly wiecej niz powinny hmm.gif

Napisano

Hej,

ja też jestem po przekładce takiego silniczka C20NE ale z innego asterixa. Beny pali mi po mieście ~10L i to po Wrocku - Ci co tu mieszkają to wiedzą jak specyficzne są tu korki smile.gif

Z gazem natomiast trudno mi zejść poniżej 12L, czasem 11,5L ale to rzadko.

Dochodzę jednak do wniosku, że to kwestia techniki jazdy - głównie - ponieważ jakoś trudno mi z tym silniczkiem spokojnie jechać gdy on tak fajnie przyspiesza zeby.GIF Zbiera się nawet lepiej niż 2.5L V6 w omedze B spineyes.gif

Co do wtrysków - u mnie do wszystkich wtrysków idą te same kabelki - nawet patrząc po schemacie widać, że są sterowane równolegle. Też mam centralkę Bingo M (pozostałość po 1.6L) ale dorzuciłem 4-kanałowy emulator wtrysków bo akurat taki miałem z innego auta...

Zatem moim zdaniem spalanie benzyny masz nieco za duże.

pozdro

K.

Napisano

Witam

Na pewno coś jest nie tak z twoim silniczkiem , moja asterka spala na trasie do 7 l w mieście zimą góra 11 a mieszkam w górach ale nic nie słychać żeby za głośno cykało wszystko cichutko

Napisano

> Bo widzac takie polaczenie w listwie pomyslalem ,ze wszystkie 4

> wtryskiwacze podaja paliwo za kazdym razem gdy pojawia sie

> impuls ( i to niewazne na ktorym cylindrze).

Jeśli to ML4.1 to tak właśnie jest.

ciezko zeby byly zapchane i

> dawaly wiecej niz powinny

Mogą się nie domykać i wtedy będą lać więcej niż potrzeba.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No coz..auto dalej pali swoje niewiem.gif Ale szukam dalej i teraz tak...

Czy zaraz pod łapa alternatora, znajdujacy sie tam czujnik ( niebieska wtyczka) to czujnik temp idacy na kompa? Bo ostatnimi dni auto ma ciagle obroty okolo 1100-1300...a ze czujnik ponoc kosztuje "peny" to mam zamiar go wymienic.

p1010825lq5.th.jpg

Rzecz druga. Pomiedzy pokrywa zaworow a listwa wtryskowa jest czujnik. Dochodzi do niego wezyk podcisnienia z przepustnicy i wychodzi druga koncowka do..do nikad ( jest zapchany bo nic nie ssie). Dodatkowo wpieta jest tam wtyczka 2-pinowa. Czy to jest map sensor, i za co ew odpowiada?

p1010827qs4.th.jpg

I od czego sa te wtyczki? Znajduja sie na "koncu" wiazki idacej od kompa na wszystkie czujniki w komorze silnika ( wychodza z peszli tuz przed wejsciem na cewke). Do tego jest jedna na wiazce osprzetu silnika( tej co idzie na rozrusznik i altka i czujnik cisnienia oleju).

Ta koncowka z wiazki kompa pasuje do gniazda na koncu wiazki od osprzetu - czy maja byc podlaczone? I co to w ogole sa za wtyczki?

p1010830yf3.th.jpg

Napisano

> Rzecz druga. Pomiedzy pokrywa zaworow a listwa wtryskowa jest

> czujnik. Dochodzi do niego wezyk podcisnienia z przepustnicy i

> wychodzi druga koncowka do..do nikad ( jest zapchany bo nic nie

> ssie). Dodatkowo wpieta jest tam wtyczka 2-pinowa. Czy to jest

> map sensor, i za co ew odpowiada?

To nie jest mapsensor tylko elektrozawor oprozniania pochlaniacza par paliwa. Jezeli nie masz pochlaniacza (a pewnie nie masz) to rurke ta nalezy zaslepic. Proponuje wsadzic srubke.

Napisano

1. Tak to czujnik tepm. do kompa

2. kol. Bartek już odpowiedział. Jeśli użyjesz śrubki to daj kropelkę jakiegoś silikonu, albo plasteliny, żeby nie łapał lewego spomiędzy nitek gwintu.

3. niewiem.gif, te peszle nie wyglądają na oryginalne. Trzeba by zobaczyć na kolory kabli i poszukać w schematach.

Napisano
  • Autor

Te sztywne peszle byly juz w dawcy gdy go kupilem. Obie wtyczki znajduja sie na koncu wiazki, przewody sa koloru czarnego a wtyczki maja zielone gumki hmm.gif

Te przewody w brazowej tasmie, to moja radosna tworczosc, bo musialem jakos dopasowac osprzet silnika z 2.0 z moja wtyczka idaca do kabiny z 1.4 zlosnik.gif

Napisano

> na ostatnim zdjęciu chyba wtyk do czujnika ciśnienia oleju w niektórych silnikach był skalowany a nie tylko lampka

i idzie tam w kablu do czujnika położenia wału korbowego łączony na wtyczkę

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam.

Obecnie testuje astrke z gazem i bez i dalej rewelacji nie ma jesi chodzi o spalanie ( szerzej tez mowa o tym w watku "na gazie" )

Pozwole sobie tylko skopiowac kawalek, bo tyczy sie to stricte astry:

Quote:

spalanie gazu na miescie przy bardzo lekkiej nodze 16,7 LPG. Na benie jest okolo 13 litrow - ewidentnie czuc zapach bogatej mieszanki ( jednak sonda oscyluje ). Caly uklad zaplonowy byl wymieniany po swapie, czyszczone wtryski itd, ale dzis znajomy mnie zbil z tropu.

Mimo iz dla mnie silnik chodzi rowniusienko i jest naprawde szybkie, to powiedzial ze wlasnie na jalowych juz nim telepie I Spytal sie mnie czy zmienialem przewdoy WN. Odparlem ze owszem, ale...ale wlasnie sa zalozone przewody nowe ale od silnika 1.4 C14NZ. Bo mialem nowe w starym silniku, a te z dawcy byly w oplakanym stanie

I teraz powiedzial zebym kupil nowe przewody pod ten silnik, a spalanie mi spadnie ( stwierdzil ze nawet moze o 2litry).

Nie kwestionuje tego co powiedzial, bo wiem ze uklad zaplonowy jest bardzo wazny i bierze udzial w spalaniu zarowno na noPB i LPG, ale zeby przewody od slabszego motoru mialyby tak drastycznie zwiekszyc spalanie? Dodam ze auto nie ma zadnych problemow z jazda, przyspieszaniem itp.

Jedynie przy rozruchu auto odpala po kolei garami ( czuc ze odpala na dwoch i w ciagu 5 sek dolaczaja kolejne). Ale nie wypadaja mu zaplony itp.

Ktos mi moze to jakos wytlumczyc? Bo mam rozumiec ze przez te przewody jest niby slabsza iskra? Mimo iz sa nowe?

No wlasnie wiec jak to jest. Te przewody roznia sie tak bardzo pod wzgledem przewodnictwa/rezystancji i stad tak duze spalanie? hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.