Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyłączanie się sprzętu przy rozruchu silnika.

Featured Replies

Napisano

Witam ! Mam zamontowany sprzęt CD Pioneera + wzm. 4x40 W .

Wszystko gra o`k i tylko irytuje mnie to , że gdy system gra i włączam rozrusznik ( FFocus diesel ) to na ok. 3-4 sek. cały system się wyłącza.Czy jest na to sposób ( może kondensator ) i jak to zrobić ?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Napisano

Sposob jeden- nie wlaczac silnika:> Ogolem to smieszne pytanie... Proponuje sprawdzic czy lampy tez przygasaja przy odpalaniu - jak tak to to wina miedzywymiarowych guzkow odbytniczych....

Napisano

> Witam ! Mam zamontowany sprzęt CD Pioneera + wzm. 4x40 W .

> Wszystko gra o`k i tylko irytuje mnie to , że gdy system gra i

> włączam rozrusznik ( FFocus diesel ) to na ok. 3-4 sek. cały

> system się wyłącza.Czy jest na to sposób ( może kondensator ) i

> jak to zrobić ?

> Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

A na moje oko to tak jest w samochodach, że wszystko sie wyłancza, radio, dmuchawa itp. podczas uruchamiania silnika, aby pobór prądu nie był za duzy i akumulator był wykorzystywany tylko do rozruchu samochodu. Tata też tak ma w Renault-cie. Tak musi być waytogo.gif

Napisano

270751858-jezyk.gif A ja chcialem zostawic Go w nieswiadomosci:( Co by bylo jakby szukal miedzywymiarowych?! Az strach pomyslec...

A swoja droga.. WITAMY panie NOWY... 270751858-jezyk.gif PROFIL uzupelnic by sie zdalo,przywitac,przeczytac FAQ i inne... i dopiero pytac;)

Napisano

> A ja chcialem zostawic Go w nieswiadomosci:( Co by bylo jakby szukal

> miedzywymiarowych?! Az strach pomyslec...

Panieeeee.. tak nie wolno, chopak jeszcze jakiego komplexa dostanie na tym punkcie i co zlosnik.gif

PS Pierwszy raz chyba nie zauważyłem, że ktoś ma prof nie wypełnionego spineyes.gif

Napisano
  • Autor

Witam wszystkich ponownie ! Czekałem na poważne odpowiedzi.

A gwoli ścisłości :

1/system podpiety bezpośrednio pod akumulator,

2/dmuchawa,szyby (elektrycznie opuszczane dla ścisłości ),klima,oświetlenie kabiny itd - nie wyłączają się w czasie rozruchu.

Pozdrawiam i czekam na sugestie. yay.gif

Napisano

> Panieeeee.. tak nie wolno, chopak jeszcze jakiego komplexa dostanie

> na tym punkcie i co

> PS Pierwszy raz chyba nie zauważyłem, że ktoś ma prof nie

> wypełnionego

No dobra ponioslo mnie;) ... A wogole tym razem bylem szybszy...

A co do PROBLEMU... to tak to juz jest w samochodzie...

A by Ci dac lepsza odpowiedz to dodam ze te wszystkie pozostale SPRZETY nie potrzebuja az tak wysokich pradow... A radyjka piece itp musza miec wystarczajace by chciec ruszyc...

Napisano
  • Autor

Pioneer pobiera przy cichym słuchaniu 750mA a wzm. - 1.4 A

Oczywiście gdy głośniej to prąd szybko rośnie. Ale wyłączanie następuje nawet przy całkowitym ściszeniu i nawet na samym CD - gdy wzm. wyłączę ( Rem )

banana-wave.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za zainteresowanie.Zboczyliśmy trochę z tematu.To że siada napięcie przy rozruchu to jest dla mnie oczywiste.Bo jeżeli rozrusznik malucha bierze ok. 150 A w czasie rozruchu , to ile może brać diesel Forda.Mnie interesuje - jak wyeliminować wyłączanie się sprzętu ?

A poza tym siedzę w aucie, słucham radia i czekam na żonę.Wraca - wyłączam radio,uruchamiam silnik i włączam radio.To jest najprostrze rozwiązanie.Ale to nie oto chodzi.

Pisze tu bo nowa odpowiedź nie chce się ukazać.

Generalnie nie ma problemu.Moje CD działa tak od ponad roku i nic się nie dzieje , a w głośnikach jest cicho (jakby miękki start ). Ostatnio dołożyłem wzmacniacz i też cicho gaśnie i cicho wstaje ( zastanawiam się czy odstawia się bo zanika REM , czy za niskie napięcie - a może oba powody )).Ale ten problem mnie po prostu zainteresował. Kable są 2x 2.5 mm

Czy sam kombinowałeś coś z kondensatorami ?

Napisano

> Pioneer pobiera przy cichym słuchaniu 750mA a wzm. - 1.4 A

> Oczywiście gdy głośniej to prąd szybko rośnie. Ale wyłączanie

> następuje nawet przy całkowitym ściszeniu i nawet na samym CD -

> gdy wzm. wyłączę ( Rem )

bezpośrednie zasilanie radyjka na kabelkach min 2x2.5mm^2 a jak nie pomoże to na tych kabelkach walnij pare kondensatorków połączonych równolegle (w miare możliwości o duzej pojemności) radio po odlaczeniu napiecia jeszcze bedzie grać wink.gif

Napisano
  • Autor

Witam.Pierwsza merytoryczna odpowiedź.Czy sam też już coś takiego kombinowałeś.Kabelki są 2x2,5 mm bezpośrednio z aku.

claps.gif

Napisano
  • Autor

Witam! Dzięki za merytoryczną odpowiedź.Generalnie nie ma problemu.Moje CD działa tak od ponad roku i nic się nie dzieje , a w głośnikach jest cicho (jakby miękki start ). Ostatnio dołożyłem wzmacniacz i też cicho gaśnie i cicho wstaje ( zastanawiam się czy odstawia się bo zanika REM , czy za niskie napięcie - a może oba powody )).Ale ten problem mnie po prostu zainteresował.

Czy sam miałeś podobne doświadczenia i czy dokładałeś kondensator ? Jaki efekt.

hehe.gif

Napisano

> Witam.Pierwsza merytoryczna odpowiedź.Czy sam też już coś takiego

> kombinowałeś.Kabelki są 2x2,5 mm bezpośrednio z aku.

kup zwykły 2x4mm^2 głośnikowy w sklpepie elektronicznym i bedziesz miał spokój jak to nie pomoże (w co wątpie) musisz zastosowac wspomiany patent z kondensatorkami wink.gif

Napisano

> Witam.Pierwsza merytoryczna odpowiedź.Czy sam też już coś takiego

> kombinowałeś.Kabelki są 2x2,5 mm bezpośrednio z aku.

to widze ze akumulator mówi30.GIFi zimu moze nie przetrzymac oslabiony.gif

Napisano

> Witam! Dzięki za merytoryczną odpowiedź.Generalnie nie ma

> problemu.Moje CD działa tak od ponad roku i nic się nie dzieje ,

> a w głośnikach jest cicho (jakby miękki start ). Ostatnio

> dołożyłem wzmacniacz i też cicho gaśnie i cicho wstaje (

> zastanawiam się czy odstawia się bo zanika REM , czy za niskie

> napięcie - a może oba powody )).Ale ten problem mnie po prostu

> zainteresował.

> Czy sam miałeś podobne doświadczenia i czy dokładałeś kondensator ?

> Jaki efekt.

to, że cicho gaśnie i cicho wstaje (chodzi Ci o to, że powoli sie podlgasz i powli scisza?) nie ma nic wspólnego z napieciem na REM to sygnał taki podaje radio do wzmaka i na wyjscia głosnikowe ok.gif

Napisano
  • Autor

Generalnie nie ma problemu.Moje CD działa tak od ponad roku i nic się nie dzieje , a w głośnikach jest cicho (jakby miękki start ). Ostatnio dołożyłem wzmacniacz i też cicho gaśnie i cicho wstaje ( zastanawiam się czy odstawia się bo zanika REM , czy za niskie napięcie - a może oba powody )).Ale ten problem mnie po prostu zainteresował. Kable są 2x 2.5 mm

Czy sam kombinowałeś coś z kondensatorami ?

Napisano
  • Autor

Auto ma rok czasu i rozrusznik kręci bez problemów.

Jeżeli wyłącza się CD to zanika REM - co wyłącza wzmacniacz.

Miekki start to ma przetwornica we wzm.Mi chodziło o to że nie ma żadnych nieciekawych efektow w głosnikach.

Napisano

> Auto ma rok czasu i rozrusznik kręci bez problemów.

> Jeżeli wyłącza się CD to zanika REM - co wyłącza wzmacniacz.

> Miekki start to ma przetwornica we wzm.Mi chodziło o to że nie ma

> żadnych nieciekawych efektow w głosnikach.

ja już nie wiem o co Ci chodzi niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Wiem że można dać szeregowo diodę ( tak ze 20 A ) i kondensator .Ale będzie spadek 0.7 V i będzie się grzała.Moze cos tak pokombinuję bo przy pracującym silniku ( u mnie praktycznie od biegu jałowego - diesel ) napięcie jest 14.4 V

Gdy aku naładowany ( min.20 minut po rozruchu ) i nie ma podłączonych dużych obciażeń. 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Chodzi o to że siedzę w aucie na postoju i słucham radia.Przekręcam kluczyk i właczam rozrusznik zeby odpalić silnik.Wtedy cały system wyłącza się na 3-4 sekundy.Gasnie radio , jago podświetlenie i jest cicho.PO chwili wszystko ładnie się włącza.I chodzi o te 3-4 sekundy , żeby to nie gasło. bokser.gif

Napisano

EE.. a po polsku mozna? Piszesz 100 tysiecy postow i kazdy o czym innym i jakos nie po ludzku...Albo moze ja za malo inteligentny jestem na Twoj poziom...

Napisano

> Przeczytaj pierwszy post.

Jakbys nie zauwazyl udzielalem sie tu.. i czytalem pierwszy post kilka razy... Jest to jeden z niewielu ktore rozumiem (z tych co napisales)... a swoja droga naprawde nie rozumiem w czym Ci to przeszkadza ze na chwile audio gasnie jak odpalasz... przeciez samochodu sie co 5 sekund nie odpala... no chociaz nie wiem.. ja sie tam nie znam :F

Napisano

> Pewnie że tak może być , ale czy musi ?

PATRZ: Sprobuj o tak:

wcisnij gdzies do samochodu drugi aku i polacz go rownolegle z tym 'glownym'(i chyba nie bedzie trzeba az takich grubych przewodow do tego) ... i daj DIODE(by puszczala prad od pierwszego aku do drugiego-nie odwrotnie) szeregowo na przewodach miedzy nimi(tylko nie wiem czy na obu czy na samym '+' wystarczy).. Audio podlaczasz pod ten drugi aku(ten co dodales)

Jednak to sa moje przypuszczenia i nie wiem czy tak mozna... :F

Napisano
  • Autor

To jest rozwinięcie tego co pisałem o diodzie i kondensatorze.

Wystarczyłby aku o pojemności 0.5Ah.Bo np kondensator 1F

naładowany odpowiada energii aku o pojemności 0.25Ah.

Ale tak myslę , że już bym wolał wyłączać wszystko niż komplikować. food.gif

Napisano

Daj sobie spokoj, nie warto kombinowac.

Tez tak mam i tez to przerabialem na tym forum.

Cala flozofia...

Napisano

> Daj sobie spokoj, nie warto kombinowac.

> Tez tak mam i tez to przerabialem na tym forum.

> Cala flozofia...

ok.gif

Napisano

> bezpośrednie zasilanie radyjka na kabelkach min 2x2.5mm^2 a jak nie

> pomoże to na tych kabelkach walnij pare kondensatorków

> połączonych równolegle (w miare możliwości o duzej pojemności)

> radio po odlaczeniu napiecia jeszcze bedzie grać

obawiam sie ze nic z tego nie wyjdzie! Rzecz w tym ze na b. mocno obciazonym aku (rozrusznik) napiecie bardzo spada (<10V a moze byc i <9). Jesli podlaczysz radio do aku nawet grubymi przewodami to nic sie nie zmieni - nadal radyjko bedzie karmione za niskim napieciem w chwili rozruchu. Zaleznie od modelu wytrzyma to albo nie (=wylaczy sie na chwile). Dolozenie kondziorow NIC NIE DA bo one sa przecierz dolaczone rownolegle do aku wiec ich energie ZEZRE ROZRUSZNIK (tak, prad jest na tyle durny ze plynie tam gdzie mu wygodniej zlosnik.gif ). No chyba zeby polaczyc tak ze

1. dajemy diode prostownicza najlepiej schottkyego (mniejszy spadek napiecia) od aku do radyjka OD STRONY PLUSA ZASILANIA

2. kondensatory dajemy za dioda.

Wtedy (i tylko wtedy) to moze dzialac - energia zgromadzona w kondziorach bedzie zzerana tylko przez radyjko

Napisano

tylko ze z kondziami moga byc problemy... a jakis aku podlaczony tak samo da lepszy efekt IMO.

Napisano

Powiem tak-mialem we fiescie jvc przygasal standardowo podczas rozruchu, pod to sama instalacje wpiąłem pozniej Piona (5600) i NIC nie wylaczalo sie podczas odpalania auta 270635636-JUMP2.gif

Teraz przezucilem piona do polo i przy rozruchu przygasa cool.gif

Napisano

I to jest pierwsza porzadna odpowiedz smile.gif

ok.gif

Napisano

> A na moje oko to tak jest w samochodach, że wszystko sie wyłancza,

> radio, dmuchawa itp. podczas uruchamiania silnika, aby pobór

> prądu nie był za duzy i akumulator był wykorzystywany tylko do

> rozruchu samochodu. Tata też tak ma w Renault-cie. Tak musi być

racja tak juz jest przy rozruchu wszystkoo sie wylacza aby odpalic auto u mnie w SC tez tak jest

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.