Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

XantiaII 2.0 HDI problem z gaszeniem silnika!

Featured Replies

Napisano

Zdrowych i spokojnych Swiat Bozego Narodzenia zycze wszystkim ktorzy zechca odwiedzic ten watek. Od paru dni moje autko zaczyna fiksowac. Po jezdzie (niezaleznie od jej czasu) przekrecam kluczyk w lewo, wyjmuje go ze stacyjki a silnik pracuje nadal jeszcze okolo sekundy!!! Po nastepnym rozruchu zapala sie (tak dobrze mi znana) kontrolka autodiagnostyki silnika. Pozniej kilka razy autko wylacza sie prawidlowo, kontrolka gasnie i ....problem zaczyna sie od nowa!Czy ktos z kolegow spotkal sie moze z takimi objawami?! Mam nadzieje ze to nic powaznego. Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi.

Napisano
  • Autor

> Zdrowych i spokojnych Swiat Bozego Narodzenia zycze wszystkim ktorzy

> zechca odwiedzic ten watek. Od paru dni moje autko zaczyna

> fiksowac. Po jezdzie (niezaleznie od jej czasu) przekrecam

> kluczyk w lewo, wyjmuje go ze stacyjki a silnik pracuje nadal

> jeszcze okolo sekundy!!! Po nastepnym rozruchu zapala sie (tak

> dobrze mi znana) kontrolka autodiagnostyki silnika. Pozniej

> kilka razy autko wylacza sie prawidlowo, kontrolka gasnie i

> ....problem zaczyna sie od nowa!Czy ktos z kolegow spotkal sie

> moze z takimi objawami?! Mam nadzieje ze to nic powaznego.

> Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi.

Po liczbie wejrzen i braku jakiejkolwiek podpowiedzi domyslam sie ze nikt nie spotkal sie z takimi objawami. Ale niestety awaria sie poglebila (dzisiaj stalo sie to kilkanascie razy) i kontrolka autodiagnostyki silnika pali sie na stale. Jestem umowiony z elektrykiem po Nowym Roku i mam nadzieje ze znajdzie przyczyne. Zycze wszystkim ktorzy odwiedza ten watek Udanej zabawy Sylwestrowej i Szczesliwego Nowego Roku 2009.

Napisano

> Sylwestrowej i Szczesliwego Nowego Roku 2009.

silnik popularny jesli chodzi o grupe PSA popytaj ludzi na forum peugeota lub u cytryniarzy... na forum peugeota szukaj postow kolegi lusnia49 dotyczacych dokladnie tego silnika

pozdr.

M.

Napisano

> Po liczbie wejrzen i braku jakiejkolwiek podpowiedzi domyslam sie ze

> nikt nie spotkal sie z takimi objawami. Ale niestety awaria sie

> poglebila (dzisiaj stalo sie to kilkanascie razy) i kontrolka

> autodiagnostyki silnika pali sie na stale. Jestem umowiony z

> elektrykiem po Nowym Roku i mam nadzieje ze znajdzie przyczyne.

> Zycze wszystkim ktorzy odwiedza ten watek Udanej zabawy

> Sylwestrowej i Szczesliwego Nowego Roku 2009.

Sprawdzilbym moze styki stacyjki, stacyjke, kable przylaczeniowe lub szukal przyczyny w stykach idacych zaworku na pompie odpowiedzialnego za zamkniecie doplywu paliwa. Sam elektrozawor moze juz nie dzialac poprawnie i domykac sie z opoznieniem.

Napisano

a sie z tym spotkałem ale za holere nie moge se przypomniec co tam było zlosnik.gif świta mi tylko ze cos z ukł paliwowym ,mozliwe ze zawór rególacji paliwe jest za syfiony i nie wyłancza albo klapa dławiąca sie blokuje bo w niektórych tych silnikach łamały sie plastyki waytogo.gif

Napisano

Zajrzyj na forum Cytrynki. Kilka razy czytałem tam o podobnych objawach i często winny okazywał się zawór wysokiego ciśnienia znajdujący się na pompie wysokiego ciśnienia. Pomagało czyszczenie sprężonym powietrzem sitka znajdującego się w zaworze. Z tym, że efekt może być krótkotrwały, bo jeśli jest syf w paliwie, to zaworek po niedługim czasie znów się zapcha. frown.gif Pół biedy jeśli syf jest ze złej jakości paliwa, bo zalejesz nowe i problem zniknie. Gorzej jeśli zdycha pompa wysokiego ciśnienia - wtedy w paliwie pojawiają się opiłki metalu i w pierwszej kolejności zapychają wspomniany wyżej zawór wysokiego ciśnienia, a później wtryski - naprawa może nie skomplikowana, ale kosztowna. sick.gif Weź może przedmuchaj ten zawór i przy okazji zajrzyj do odstojnika filtra paliwa - jeśli na jego dnie ujrzysz metaliczne opiłki, to wtedy może potwierdzić się moja czarna diagnoza. crazy.gif Nie straszę więcej zlosnik.gif, życzę powodzenia i oby to była pierdoła. i jeszcze raz odsyłam na forum Cytryniarzy.

Napisano

Jeśli zapalała Ci się kontrolka to nie kombinuj tylko pojedź na diagnostyke komputerową i już będziesz o wiele bliżej. W układach Common Rail nie ma żadnych zaworków gaszących silnik tylko regulatory ( zwane też zaworkami ) ciśnienia. Tym co odcina wtrysk paliwa do silnika jest przede wszystkim sam elektrowtryskiwacz. Zdarzało się, że końcówka rozpylacza była lekko zatarta i nie zawsze domykała się po odłączeniu zasilania. Wtedy potrafi jeszcze podać paliwo do silnika, a ten pracuje dalej. Przyczyn może byc kilka i nie zawsze łatwo właściwą odszukać,... a więc powodzenia smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli zapalała Ci się kontrolka to nie kombinuj tylko pojedź na

> diagnostyke komputerową i już będziesz o wiele bliżej. W

> układach Common Rail nie ma żadnych zaworków gaszących silnik

> tylko regulatory ( zwane też zaworkami ) ciśnienia. Tym co

> odcina wtrysk paliwa do silnika jest przede wszystkim sam

> elektrowtryskiwacz. Zdarzało się, że końcówka rozpylacza była

> lekko zatarta i nie zawsze domykała się po odłączeniu zasilania.

> Wtedy potrafi jeszcze podać paliwo do silnika, a ten pracuje

> dalej. Przyczyn może byc kilka i nie zawsze łatwo właściwą

> odszukać,... a więc powodzenia

Dziekuje za wszystkie podpowiedzi.We wtorek 5-go jestem umowiony z elektrykiem . Napisze jak sie czegos dowiem. Pozdrawiam i Szczesliwego (bezawaryjnego!) 2009 Roku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.