Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesel - problemy z odpalaniem na zimnym silniku

Featured Replies

Napisano

Od kilku dni moja Asterka (Diesel GM 1.7) ma coraz większe problemy z odpalaniem.

Wczoraj musiałem kręcić rozrusznikiem z 30 sekund, a dziś to już chyba z minutę. Zawsze przy zapalaniu na zimno daję gazu ale silnik zachowuje się jakby niedostawał paliwa. Dopiero później stopniowo zaczyna nieśmiało pomrukiwać.

Kiedy silnik już odpali i pochodzi chwilkę, to już później zapala ładnie.

Paliwo tankowałem kilka dni temu (na Shellu), więc raczej jest zimowe.

Przychodzą mi do głowy 2 rzeczy: wtryski albo olej silnikowy, który już ma 2 lata (zaniedbałem trochę wymianę).

Co Wy o tym myślicie?

Napisano

Stawiam na wtryski, cofajace sie paliwo, slabo kompresje lub slabe swiece zarowe.

Napisano

Problemy z rozruchem zimnego diesla, co należy sprawdzić:

1. akumulator

2. świece żarowe

3. filtr paliwa

4. regulacja zaworów (tylko isuzu)

5. moment tłoczenia pompy (regulacja konta pompy)

6. woda w przewodach paliwowych

7. słaba kompresja (zużyte pierścienie, wypalone gniazda zaworowe)

8. słaba pompa paliwowa, małe ciśnienie

9. cofające się paliwo (zawór nie trzyma, nieszczelność w układzie)

10. lejące wtryski

Co do odpalania 1.7D, spróbuj zagrzać, zakręcić ok. 3s, zagrzać i zakręcić aż zapali, powinien lżej zapalić (tak jest u mojego teścia)

Napisano

> 9. cofające się paliwo (zawór nie trzyma, nieszczelność w układzie)

Mojego śwagra to własnie spotkalo, 2 dni po tym jak wysmial moj zakup nowej Astry. zeby.GIF Teraz jezdzi po madrych krakowskich glowach i szuka gdzie mu sie to zapowietrza.

Napisano

w lato odpalał dobrze?

jesli tak to zapowietrzenie można wykluczyc

pierwsze do sprawdzenia świece, czy wszystkie grzeją

potem kompresja. musi by powyżej 26bar, żeby nie było problemów z odpaleniem podczas mrozów. (jak jest powyżej zera to i 20 bar wystarcza)

potem wyłechtana pompa/lejące wtryski

jak sobie pomóc doraźnie?

czekasz po zgaśnięciu kontrolki swiec jeszcze z dobre 20 sekund i dopiero potem odpalasz

Napisano

A leci cos z wydechu jak krecisz ?

Ile razy grzejesz swiece ?

Brat miał walniety elektrozawor w pompie, niby "cykał" ale nie puszczał paliwa, kilkukrotne przekrecanie kluczyka pomagało.

Kopci na czarno w czasie jazdy ?

Lejace wtryski czy słaba kompresja nie pojawia sie nagle.

Jesli bedziesz pewny ze elektrozawor jest sprawny to popusc przewody paliwowe przy wtryskach i zakrec. Jak paliwo bedzie "tryskało" znaczy ze dochodzi (nie cofa sie). Oczywiscie wszystkie operacje rob na zimnym silniku (po nocce) zeby warunki byly takie same jak wtedy gdy nie odpala.

Nie piszesz nic o swiecach wiec zakladam ze je sprawdziles.

Czasem zdarza sie ze po wymianie filtra ciezko odpala ale nie bede sie rozpisywał dlaczego bo jak oleju 2 lata nie wymieniales to filtra paliwa pewnie tez nie zlosnik.gif

Napisano

> potem kompresja. musi by powyżej 26bar, żeby nie było

yikes.gif Opel tyle podaje ?

No popatrz a Isuzu to nie wiem czy z fabryki wychodziły z taka kompresja. Znajomy w isuzu ma 19-20 bar i pali od reki.

Napisano

> Opel tyle podaje ?

> No popatrz a Isuzu to nie wiem czy z fabryki wychodziły z taka

> kompresja. Znajomy w isuzu ma 19-20 bar i pali od reki.

to jest dla gm-ów. Jak byłem kiedyś ze swoim dtl'em u pompiarza na pomiarach to mi pare ciekawostek powiedział na temat tego silnika. Wszystko miał w jakiejś grubej księdze zapisane

Napisano

> to jest dla gm-ów

Dlatego sie pytam czy opel tyle podaje.

Napisano

> Opel tyle podaje ?

Dla DTL-a 22-30 barów smile.gif. Różnica między cylindrami nie większa niż 1 bar.

Dla 17D i 17DR nawet do 34.5 bara.

Napisano
  • Autor

> ile bierze ci oleju??

Jeśli chodzi o olej silnikowy, to przez 2 lata prawie nic nie musiałem uzpełniać.

Jeśli chodzi o olej napędowy, to tak średnio 5L/100.

Napisano

> Jeśli chodzi o olej silnikowy, to przez 2 lata prawie nic nie

> musiałem uzpełniać.

to raczej kompresja odpada, czyli czepiłbym sie raczej zapowietrzajacego sie układu paliwowego...

Napisano
  • Autor

> w lato odpalał dobrze?

Raczej odpalał dobrze, przeważnie szybko za pierwszym razem. Jesienią raz po raz za drugim razem ale nigdy nie musiałem tak długo kręcić rozrusznikiem.

> jak sobie pomóc doraźnie?

> czekasz po zgaśnięciu kontrolki swiec jeszcze z dobre 20 sekund i

> dopiero potem odpalasz

Sprawdzę to, może się uda. Dzięki.

Napisano
  • Autor

> A leci cos z wydechu jak krecisz ?

Przy tym męczonym zapalaniu leci szary dym, trawa jest lekko osmolona. Tego dymu to leci dużo, nie pamiętam, żeby kiedyś tyle leciało.

> Ile razy grzejesz swiece ?

Świece grzeję 2 razy. Czekam aż zgaśnie kontrolka świec i zapalam.

> Kopci na czarno w czasie jazdy ?

Szczerze mówiąc nie zauważyłem.

> Czasem zdarza sie ze po wymianie filtra ciezko odpala ale nie bede

> sie rozpisywał dlaczego bo jak oleju 2 lata nie wymieniales to

> filtra paliwa pewnie tez nie

No nie, nie wymieniłem frown.gif

Napisano
  • Autor

> sprawdz tez jak pisali przedmowcy swieczki czy grzeja wszystkie...

Co do sprawdzania tych elementów, które podaliście, to niestety chyba nie dam rady tego zrobić. Niestety wstyd się przyznać ale nie znam się za bardzo na tym frown.gif Jakbym się wziął za to wziął, to pewnie później pozostałoby tylko holowanie do mechanika.

Chciałbym tylko tak z grubsza zorientować się, do kogo się udać. Czy do ogólnego mechanika, czy do specjalisty od wtrysków.

Pewny jestem jedynie akumulatora. Skoro był w stanie kręcić rozrusznikiem przez minutę, to chyba nie jest z nim źle smile.gif

Napisano

> Chciałbym tylko tak z grubsza zorientować się, do kogo się udać. Czy

> do ogólnego mechanika, czy do specjalisty od wtrysków.

jedz do fachowca od diesli i wszystko ci posprawdza co trzeba, nie kombinuj z jakimis fachowcami co robia wszystko bo zazwyczaj szkoda na nich kasy szczegolnie przy dieslu...

Napisano

> to raczej kompresja odpada, czyli czepiłbym sie raczej

> zapowietrzajacego sie układu paliwowego...

skoro podczas odpalania wali siwym dymem (tak pisał andy) to właśnie wyklucza zapowietrzenie a poddaje pod wątpiwośc ciśnienie sprężania idea.gif

ps

słaba kompresja wale nie musi by skorelowana z braniem oleju idea.gifidea.gif przecież są dwa rodzaje pierścieni (uszczelniające i zgarniające) i nie uszą oba padac jednoczesnie.

ciśnienie może także uciekac górą-zaworami

Napisano

zgadzam sie z tym co piszesz ale tez bywa tak ze slaba kompresja wspolzalezna jest z braniem oleju... wink.gif

Napisano

> zgadzam sie z tym co piszesz ale tez bywa tak ze slaba kompresja

> wspolzalezna jest z braniem oleju...

dobrze napisałeś: bywa

ale nie możesz wykluczyc u andy'ego słabego spręzania tylko dlatego, że nie bierze mu oleju.

kompresja u niego jst jednym z głównych podejrzanych właśnie oslabiony.gif

Napisano

> skoro podczas odpalania wali siwym dymem (tak pisał andy) to właśnie

> wyklucza zapowietrzenie a poddaje pod wątpiwośc ciśnienie

> sprężania

Biały czy siwy dym jest spowodowany przez słaba kompresje czy cos jeszcze moze powodowac taki dym ? (pisze tu o prawdziwej zasłonie dymnej, w lusterkach nic nie widac) ??

Jakis czas temu wstawiałem drugi silnik do swojego astrolota. Chiałem miec pewnosc ze wszystko gra wiec dalem wtryski do sprawdzenia. Po odpaleniu silnika pracowal na 3 gary. Po dlugich poszukiwaniach przyczyny przypomialo mi sie ze jeden wtrysk byl poluzowany (przed wykreceniem). Poluzowałem go i silnik zaczal odrazu normalnie pracowac ale z wydechu leciało bardzo duzo biało szarego dymu. W czasie jazdy to lusterka byly bezuzyteczne ale za to szedł jak przecinak. Problem rozwiazałem ale nie moge dojsc dlaczego tak kopcil, myslisz ze to przez slabsza kopresje ?

Napisano

czarny albo ewentalnie siwy dym jest oznaką że za dużo paliwa przypada na jednostke powietrza więc:

-nie ma odpowiedniej kompresji (za mało powietrza w stosnku do wtryśniętego paliwa- a jako że nie ma przepływki, to ilośc paliwa jest stała i przewidziana dla zdrowego silnika)

- wtryski leja

-pompa jest wyłechtana i w nieodpowiedniej chwili tłoczy, lub tłoczy nieodpowiednią ilośc paliwa

biały dym przy pracjącym silniku to para wodna,

natomiast biały bym przy nieudanej próbie urchomienia silnika to paliwo, które nie miało odpowiedniej temperatry (cisnienia) by zaistniał samozapłon.

Siwy dym przy uruchomieniu swiadczy też o słabym ciśnieniu, ale jeszcze takim, że udało sie odpalic bolida, ewentualnie o niewłaściwym początku tłoczenia pompy.

Napisano
  • Autor

> Biały czy siwy dym jest spowodowany przez słaba kompresje czy cos

> jeszcze moze powodowac taki dym ? (pisze tu o prawdziwej

> zasłonie dymnej, w lusterkach nic nie widac) ??

Dym jest raczej szary/siwy ale nie w takiej ilości, żeby robić zasłonę dymną smile.gif

Dodaję sporo gazu podczas uruchamiania - kiedyś było to sporo mniej, więc może stąd nadmiar paliwa, który wylatuje przez wydech.

Napisano

> Dodaję sporo gazu podczas uruchamiania - kiedyś było to sporo mniej,

> więc może stąd nadmiar paliwa, który wylatuje przez wydech.

Ja pisałem o swoim przypadku.

Zawsze myslalem ze szary dym chwile po odpaleniu zimnego diesla (oczywiscie nie w zimie) to norma, ale odkad wymienilem silnik to po odpaleniu nie widac aby cos wydobywalo sie z wydechu wiec sam juz nie wiem.

Jedno wiem napewno, ze przy obecnych temperaturach szary dym to poprostu para wodna i to jest norma.

Przy Twoim silniku jest wskazane oby dodawac gazu przy odpalaniu.

Napisano
  • Autor

> jak sobie pomóc doraźnie?

> czekasz po zgaśnięciu kontrolki swiec jeszcze z dobre 20 sekund i

> dopiero potem odpalasz

Dziś tak spróbowałem odpalić i mimo niższej temperatury łatwiej i szybciej zapalił smile.gif

Napisano

> Dziś tak spróbowałem odpalić i mimo niższej temperatury łatwiej i

> szybciej zapalił

Morał z tego taki, że kompresja już nie ta i pewnie wtryski już wysłużone, dlatego trzeba grzać dłużej. W starym kadecie ojca trzeba było grzać ze 2 razy tak jak kolega pisał i dopiero odpalał.

A tak przy okazji, moje isuzu dzisiaj rano przy wskazaniu temperatury na zewnątrz -10 odpalił na dotyk, rozrusznik może wykonał jeden lub dwa obroty, grzałem tyle co kontrolka świeciła cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.