Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Półośki Stilo 1,9 JTD

Featured Replies

Napisano

Chcę wymienić sprzęgło w Stilo 1,9 JTD. Czy przy tej operacji należy wymontować półośki i czy przy wymontowaniu półosiek trzeba wymontować piasty kół ?. (Nowy nabytek, b. niski pedał). Fiata Stilo nie znam. Proszę o podpowiedż jaka jest kolejność demontażu buu.gif

Napisano

> Nie

krotko i zwiezle rotfl.gif

A co do procedurki to zeby wymienic sprzeglo w ASO wyjmuja caly silnik i wymieniaja sprzeglo poza samochodem (razem z łożyskiem bo tutaj to osobny element). Roboty na caly dzien i dlatego krzycza za to 500-700 złociszy spineyes.gif

Tak mnie uprzejmie poinformowali w ASO Szczesny-Zjawiony Zawiercie

Napisano
  • Autor

> Nie

Jagu, tak Cię nastroił stary rok? Dlaczego" Nie"? A gdzie jest trzecia Włoszczowa? Może Ty wiesz coś, czego my nie wiemy?

Napisano

> Dlaczego nie? A gdzie jest trzecia Włoszczowa?

"Robimy czwartą Włoszczową?" to jego podpis, a nie ironia do Cię cfaniaczek.gif

Pociągnij "jagu" za język coby się rozgadał ... technicznie ok.gif

Napisano
  • Autor

> "Robimy czwartą Włoszczową?" to jego podpis, a nie ironia do Cię

> Pociągnij "jagu" za język coby się rozgadał ... technicznie

Żaluzju poniał. Mimo wszystko (próbując ciągnąć ...) chciałbym się dowiedzieć więcej o wymianie sprzęgła. Czy rzeczywiście bez wyjmowania silnika się nie da? Jagu pomocy!!! Pozdrawiam.

Napisano

Czy rzeczywiście bez

> wyjmowania silnika się nie da? Nie chcę wprowadzać w błąd bo nie wyciągałem tej skrzyni ale po co wyciągać silnik?

Chcesz odpowiedzi daj fotkę od dołu cool.gif

Napisano

> Czy rzeczywiście bez

> Chcesz odpowiedzi daj fotkę od dołu

Fotki prosze na żądanie zeby.GIF

281781619-spod.jpg

281781619-gora.jpg

Patrzac ile tu jest miejsca ja bym sie chyba samemu nie podjał wymiany a musze dodać, że grzebać lubie i to bardzo przy autku i mało jest rzeczy których bym się bał wymienic bez ASO zlosnik.gif

Osobna sprawa jest wciśniecie łożyska oporowego kiedy silnik jest zamontowany a do tego nie mam ani wiedzy ani narzędzi frown.gif

post-109412-1435249917817_thumb.jpg

Napisano

Półosiek wymontować nie trzeba ,ja zawsze odkręcałem wahacz,roboty na dwie osoby bez specjalnego sprzętu (tylko kanał i klucze)około 8h wraz z odkręceniem koła zamachowego.

Napisano

> Półosiek wymontować nie trzeba ,ja zawsze odkręcałem wahacz,roboty na

> dwie osoby bez specjalnego sprzętu (tylko kanał i klucze)około

> 8h wraz z odkręceniem koła zamachowego.

Czyli mowisz ze sam wymieniles tarcze, docisk i lozysko oporowe bez wyjmowania silnika a jedynie zdemontowales wahacz? I to wszystko przy uzyciu standardowych narzedzi? Czyzby to bylo az tak proste? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> ,ja zawsze odkręcałem wahacz,roboty na

> 8h wraz z odkręceniem koła zamachowego.

No, to jest to, czego chciałem się dowiedzieć. Dzięki Maczo1. (Pewnie sam bym do tego doszedł),ale może podałbyś trochę szczegółów: który wahacz, kolejność, na co zwrócić uwagę? Pozdrawiam. drive.gif

Napisano

> A co do procedurki to zeby wymienic sprzeglo w ASO wyjmuja caly

> silnik i wymieniaja sprzeglo poza samochodem (razem z łożyskiem

U mnie przy wymianie sprzęgła wyjmowana była tylko skrzynia biegów.

Napisano

> U mnie przy wymianie sprzęgła wyjmowana była tylko skrzynia biegów.

Ale ty masz 1.6 a nie JTD a to spora roznica wink.gif

Napisano

Czyli spokojnie wyjmiesz samą skrzynię.Zdemontuj lewą półoś oczywiście wcześniej spuszczając olej, to znacznie ułatwi pracę.

Napisano
  • Autor

> Czyli spokojnie wyjmiesz samą skrzynię.Zdemontuj lewą półoś

> oczywiście wcześniej spuszczając olej, to znacznie ułatwi pracę.

Wielkie dzięki Jagu, a co do czwartej Włoszczowej to robimy!!!

Wszystkim Stilowiczom na Nowy Rok samych dobrych dni, pociechy z bolidów i wyrozumiałości kol. z giwerą . przytul.gif

Napisano
  • Autor

> Ja miałem wymieniane na gwarancji i wyjmowana była skrzynia, zdjecia

Możesz napisać po jakim przebiegu wymienione awarie? Jakieś dziwne koło zamachowe: z tłumikiem gumowym, czy ono jest dwu masowe? Pozdrawiam.

Napisano

Po roku użwania, turbina okazało sie że wymieniana była niepotrzebnie (pocenie zakfalifikowano jako przeciek na uszczelniaczu osi), tarcza i sprzęgło bo "klekotały" awaria koła dwumasowego ( miesiąc przed wymianą u mnie okazało sie że jest wadliwa partia kół dwumasowych, akcja była na rynku niemieckim, u nas nic nie wiedziano w ASiO o takich przypadkach do czasu mojej interwencji i powołanie się w FAP na akcję w niemczech).

Dodatkowo wymieniono tarczę sprzela ponoc dlatego,że nie występował sam docisk tylko komplet, ale jak sam "obmacywałem" tarcze sprzęgła to na tłumiku drgań był wtraźny luz i możliwe że to też był powód wymiany tarczy.

Napisano

> A gdzie w nim guma????

Ten "różowy" pierścień pomiędzy piastą z otworami a tarczą docisku, bardziej to przypominało silikon niż gumę.

Napisano
  • Autor

> bardziej to przypominało silikon niż gumę.

Jednak to co piszą na forum Stilowicze w większości jest prawdą. Nasze ASY (o) nie dorosły jeszcze ( w większości) do europejskich warsztatów pod względem wiedzy technicznej, jednak cenowo je przerosły, dlatego uwagi wszystkich (bardziej fachowe i mniej) są bezcenne. Zaraz po świętach biorę się za sprzęgło.O wynikach niezwłocznie napiszę. Jeszcze raz dobrego w 2009r. bow.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.