Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

spadajce dźwigienki popychaczy w 2.0 hdi 90KM

Featured Replies

Napisano

Już od kilku dobrych tygodni borykam się z niesamowitym problemem. Mianowicie po około 300 przejechanych kilometrach nie wiem jakim cudem spadaja dźwigienki popychaczy. Prawdopodobnie jak spadają zostają łamane przez obracający się wałek rozrządu. Dzieje się to w silniku citroena 2.0 hdi 90km.

Wszystko zaczęło się od wymiany uszczelki pod głowicą i kompletu rozrządu . silnik został złożony według wszelkich prawideł. Odpalił od pierwszego razu chodził równo jednak bardzo gosno było słychać klekotające zawory. Po przejechani dosłownie 1 km wszystko padło i silnik zaczął pracować na trzy cylindry. Okazało się że spadły dwie dźwigienki zaworów. Mechanik jeszcze raz wyjął hudropopychacze zgniótł je w imadle i włożył powrotem ( oczywiście dźwigienki które spadły zostały też wymienione bo zostały zgniecione przez wałek rozrządu). Po tym zabiegu całkiem inny samochód. Całkowicie inaczej chodzi (tak jak powinien) . jednak po przejechaniu ok. 450km awaria się powtórzyła. Tym razem okazało się że spadła jedna dzwigienka na siódmym zaworze i oczywiście została zniszczona przez wałek. Po tej awari zostały wymienione wszystkie hydropopychacze – bo zaistniało podejrzenie ze nie działają jak należy. Założone to zostało wszystko jaszcze raz. Wydawało by się ze wszystko będzie dobrze jednak nie na długo. Znów po przejechaniu 300km spadła ta sama dzwigienka. Zarówno za tym pierwszym razem jak i drugim na tej siódmej dźwigience było wyraźnie widać mocno odgnieciony trzonek zaworu

Dodam jeszcze że zostało sprawdzone:

- smarowanie olejem – ok.

- wałek rozrządu – prosty.

- popychacze – proste

- rozrząd – ustawiony właściwie

Mechanik już nie wie co ma robić.

Istnieje podejrzenie że może hudropopychacze cały czas dużym ciśnieniem cisną w dźwigienkę – ale przecież nie powinny bo tam jest otworzek przelewowy. Już sam nie wiem. Może ktoś mi pomoże bo już nie mamy pojecia o co tu chodzi.

Acha jeszcze jedno – choć wydaje mi się to absurdalne – po wymianie uszczelki pod głowicą wymieniony został też olej na castrol magnatec 5w40 kupiony na allegro coś około za 100zł za 5litrów. Olej z Niemiec oryginalnie zapakowany. Jak myślicie może ten olej coś nie teges…

Proszę pomóżcie

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> A uszczelka pod głowicę właściwej grubości założona?

Nie wiem ćzy uszczelka jest właściwa i odpowiedniej grubości ale jeżeli zawory mijają się z tłokami, nie ma żadnych przedmuchów i wycieków a samochód (do momentu spadnięcia dźwigienki ) chodzi bez zarzutów to chyba uszczelka jest dobra.

Może się czepiam na siłę ale caly czas zastanawiam się nad tym olejem

Napisano

> Nie wiem ćzy uszczelka jest właściwa i odpowiedniej grubości ale

> jeżeli zawory mijają się z tłokami, nie ma żadnych przedmuchów i

> wycieków a samochód (do momentu spadnięcia dźwigienki ) chodzi

> bez zarzutów to chyba uszczelka jest dobra.

> Może się czepiam na siłę ale caly czas zastanawiam się nad tym olejem

A skąd wiesz ze to własnie uderzenie tłoka nie powoduje łamania dżwigienki ?

jezeli głowica była planowana to uszczelka też najczęściej powinna być już grubsza ,pytanie czy mechan zrobił pomiar wysokości hmm.gif

Nie wiem czy zawory były ruszane ale jeśłi ktoś np frezował gniazda to wiadomo ze zawór poszedł głębiej i moż esam chydraulik nie wyrabia i trza by ściąć troszke zawór ,oczywiście wszystko to gdybanie gdy sie tego nie widzi

Napisano
  • Autor

Ale czy takie uderzanie tłoka o zawory nie równało by się z bardzo głosna pracą silnika i słabymi osiagami? U mnie do momentu spadnięcia dźwigienki samochód chodzi tak jak powinien. Nie hałasuje nadmiernie nie kopci co też wskazywało by na właściwie ustawiony rozrząd. Podobno w takich silnikach przestawienie rozrządu chocby o jeden ząbek skutkuje albo niemożliwością uruchomienia samochodu albo bardzo złą pracą silnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.