Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrzewanie - dziwna sprawa

Featured Replies

Napisano

Mam problem z ogrzewaniem. W sumie to zauważyłem go dopiero, jak się przejechałem inną astrą, a mianowicie u mnie leci duuużo chłodniejsze powietrze i dopiero po tym, jak silnik się całkowicie nagrzeje.

Mam założony gaz, ale przewód do reduktora trochę ścisnąłem tak, aby większy przepływ był przez centralkę ogrzewania (wpięty równolegle do obiegu)

Zanieczyszczeń zewnętrznych raczej nie powinno być, bo zawsze miałem filtr przeciwpyłkowy i wymieniam go regularnie (teraz jest nowy).

Powietrze wieje na ogrzewaniu jak i bez z podobną siłą więc raczej liście nie leżą na centralce.

Zawsze był płyn, nigdy woda więc zanieczyszczeń też nie powinno być.

Termostat wydaje się być dobry, tzn auto nagrzewa się do prawidłowej temperatury i ją utrzymuje

Zastanawiam się nad trzema możliwymi powodami:

1. stary płyn - w lutym będzie miał 3 lata, więc do wymiany, ale to chyba nie to

2. zebrał się syfek w centralce i trzeba by go usunąć (czy wystarczy jakiś środek do płukania czy trzeba wyjąć na zewnątrz i czyścić

3. pompa ma już ponad 50tys (szykuje się wymiana rozrządu) być może się wypracowała i nie ma odpowiedniej wydajności

Czy ktoś z was miał podobnie?

Napisano

> Mam założony gaz, ale przewód do reduktora trochę ścisnąłem tak, aby

> większy przepływ był przez centralkę ogrzewania (wpięty

> równolegle do obiegu)

> Termostat wydaje się być dobry, tzn auto nagrzewa się do prawidłowej

> temperatury i ją utrzymuje

A wystarczająco szyko sie nagrzewa? Zrób test z nagrzewaniem i macaj chłodnicę. Chłodnica powinna być zimna i zrobić się nagle gorąca dopiero jak silnik osiągnie swoją nominalną temperaturę./

> Zastanawiam się nad trzema możliwymi powodami:

> 1. stary płyn - w lutym będzie miał 3 lata, więc do wymiany, ale to

> chyba nie to

Napewno nie to wink.gif

> 2. zebrał się syfek w centralce i trzeba by go usunąć (czy wystarczy

> jakiś środek do płukania czy trzeba wyjąć na zewnątrz i czyścić

Możliwe.. Można przeczyścić bez wywlekania z auta: Odłaczyć przewody i podłączyc szlauf orodowy i przepłukać wodą pod ciśnieniem.

> 3. pompa ma już ponad 50tys (szykuje się wymiana rozrządu) być może

> się wypracowała i nie ma odpowiedniej wydajności

Bardzo mało prawdopodobne. W pompie psują się łożyska a nie jej zdolność pompowania. Chociaz spotkałem się przypadkami, że śmigiełko spadło z wałka albo straciło łopatki. Jednak wtedy występują inne objawy wink.gif

> Czy ktoś z was miał podobnie?

Tak, w innym aucie co prawda. Nagrzewnica dostała "zwarcia" - nieszczeloności wewnętrznej w plasticzku doprowadzającym wodę. Woda wpływała i zaraz wracała, przepływ przez nagrzewnicę był minimalny.

Napisano

Podłączę się pod temat.

U mnie jest podobna sytuacja i też mam LPG. Nie wiem jak było przed instalacją gazu, ale jak na silnik 1,6 i samochód średniej klasy, to troche słabo grzeje. Podejżewam za mały obieg przez nagrzewnicę - albo za dużo idzie przez parownik albo coś jest przytkane. Nawet jak silnik jest już nagrzany, to po włączeniu ogrzewania musi minąć kilka minut, zanim zacznie grzać. W niektórych samochodach trudno utrzymać rękę przy kratce nawiewu bo prawie parzy.

Termostat mam sprawny.

Jak jest w waszych Astrach z wydajnością ogrzewania?

Czy pokrętło regulacji temperatury reguluje przepływ płynu przez nagrzewnicę, czy steruje jakąś klapą? (nie wiem czy to ma znaczenie ale u mnie jest jeszcze klimatyzacja manualna)

Napisano
  • Autor

W wersjach bez klimy płyn płynie non stop przez nagrzewnicę, a jedynie steruje się przepływem powietrza czy przez nagrzewnicę ma iść czy nie

Napisano
  • Autor

> A wystarczająco szyko sie nagrzewa? Zrób test z nagrzewaniem i macaj

> chłodnicę. Chłodnica powinna być zimna i zrobić się nagle gorąca

> dopiero jak silnik osiągnie swoją nominalną temperaturę./

Lekko się nagrzewa wąż który prowadzi do chłodnicy a chłodnica dopiero po nagrzaniu płynu (widać też to na wskazówce temp)

> Możliwe.. Można przeczyścić bez wywlekania z auta: Odłaczyć przewody

> i podłączyc szlauf orodowy i przepłukać wodą pod ciśnieniem.

Też o tym myślałem, ale teraz trochę zimno na taką zabawę, a trzeba by to zrobić na zewnątrz

> Bardzo mało prawdopodobne. W pompie psują się łożyska a nie jej

> zdolność pompowania. Chociaz spotkałem się przypadkami, że

> śmigiełko spadło z wałka albo straciło łopatki. Jednak wtedy

> występują inne objawy

no też tak myślałem, ale ktoś kiedyś pisał o połamanych łopatkach, więc też wziąłem tą ewentualność pod rozwagę wink.gif

> Tak, w innym aucie co prawda. Nagrzewnica dostała "zwarcia" -

> nieszczeloności wewnętrznej w plasticzku doprowadzającym wodę.

> Woda wpływała i zaraz wracała, przepływ przez nagrzewnicę był

> minimalny.

No i nad tym myślę, może trzeba by wymontować nagrzewnicę i ją porządnie wypłukać, ale nie wiem czy chce mi się przy tej pogodzie to robić, ponoć dużo zabawy

ps

co są warte środki do czyszczenia chłodnic, czy jak zaleję taką miksturą i trochę się przejadę, to rozpuści elentualny syfek w centralce?

Napisano

> W pompie psują się łożyska a nie jej zdolność pompowania.

Na forum była jakiś czas temu fota pompy z łopatkami jakby je ktoś wykąpał w kwasie grinser006.gif Zostało może 20% materiału smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> 1. stary płyn - w lutym będzie miał 3 lata, więc do wymiany, ale to

> chyba nie to

> 2. zebrał się syfek w centralce i trzeba by go usunąć (czy wystarczy

> jakiś środek do płukania czy trzeba wyjąć na zewnątrz i czyścić

> 3. pompa ma już ponad 50tys (szykuje się wymiana rozrządu) być może

> się wypracowała i nie ma odpowiedniej wydajności

ja mam swaja teorie na temat pompy wody. U mnie po wymianie rozrzadu i pompy wody dalo sie odczuc zdecydowanie lepsze rozgrzewanie auta. Dodam ze stara i nowa pompa byly tej samej firmy i niczym sie nie roznily.

Mysle, ze wplyw na to ma kwestia ustawienia pompy w bloku silnika bo niewielkie jej przesuniecie skutkuje gorszym lub lepszym odprowadzaniem chlodziwa. To tylko moja teoria, ktora u siebie zaobserwowalem.

Moze ktos u siebie cos takiego zauwazyl?

Napisano

Jeszcze z innej strony:

był kiedyś temat z manualem, dotyczący nawiewu środkowego. Można przytkać wlot zimnego powietrza, co znacząco poprawia ogrzewanie kabiny

Napisano

> Jak jest w waszych Astrach z wydajnością ogrzewania?

U mnie pomimo reduktora LPG wpiętego równolegle do nagrzewnicy przy temp zewnętrza -2 (tak jak dzisiaj) i po 5 km jazdy (ciepłe na full, dmuchawa na 3, wianie na szybę + dół, lewa kratka nawiewu otwarta do połowy) musze zmniejszać bo gorąco. Czyli chyba git.

> Czy pokrętło regulacji temperatury reguluje przepływ płynu przez

> nagrzewnicę, czy steruje jakąś klapą?

Temperaturą powietrza steruje klapa - zmienia % powietrza idącego przez nagrzewnicę a obok nagrzewnicy.

W wersjach z klimą przy pokrętle ustawionym na zupełnie zimno obieg płynu przez nagrzewnicę jest zamykany. Czyli regulacja przepływu płynu jest tylko dwustanowa.

>(nie wiem czy to ma

> znaczenie ale u mnie jest jeszcze klimatyzacja manualna)

Automatycznych w Fkach seryjnie nie montowali wink.gif

Napisano

> Na forum była jakiś czas temu fota pompy z łopatkami jakby je ktoś

> wykompał w kwasie Zostało może 20% materiału

Heh, widziałem takie tylko nie w oplu.. wink.gif

Ciekawe czy to płyn wytrawił / rozpuścił czy mechaniczne zanieczyszczenia (jakiś piasek) tak spowodowały..

Napisano

> Automatycznych w Fkach seryjnie nie montowali

Ja mam G

Napisano

> Temperaturą powietrza steruje klapa - zmienia % powietrza idącego

> przez nagrzewnicę a obok nagrzewnicy.

> W wersjach z klimą przy pokrętle ustawionym na zupełnie zimno obieg

> płynu przez nagrzewnicę jest zamykany. Czyli regulacja przepływu

> płynu jest tylko dwustanowa.

A wiesz gdzie jest zawór który odcina dopływ płynu do nagrzewnicy i co nim steruje? Może z nim jest coś nie tak i nie otwiera się do końca? Mam Astrę G z manualną klimą

Napisano

U mnie też jakoś tak słabo dogrzana, zdecydowanie cieplej jak przełącze na obieg wewnętrzny, ale wtedy parują szyby oslabiony.gif

Zauważyłem też, że ostatnio na zimnym silniku, na postoju coś tak dziwnie "skwierczy", może pompa wodna hmm.gif

pzdr

Napisano

> A wiesz gdzie jest zawór który odcina dopływ płynu do nagrzewnicy i

> co nim steruje? Może z nim jest coś nie tak i nie otwiera się do

> końca? Mam Astrę G z manualną klimą

Ech, jakos nie zauważyłem że masz G, początek wątku dotyczył astry F wink.gif

W astrze F zawór jest w komorze silnika, zaraz przy przegrodzie przedniej, widoczny z góry za skrzynią biegów, bliżej silnika. Jest on w zasadzie w miejscu gdzie rurki od nagrzewnicy przechodzą przez przegrodę.

Zawór sterowany jest podciśnieniem. Rurka wchodzi do kabiny i pokrętło od reg. temperatury w skrajnej zimnej pozycji porusza taki pipsztyk który dopuszcza podciśnienie do zaworu. Podciśnienie jest to zawór zamknięty.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No to małe podsumowanie:

- przepłukałem cały układ

- wymieniłem filterek przeciwpyłkowy

- wymieniłem płyn

to nie dało nic

Natomiast znacznie się poprawiło, gdy zmieniłem podłączenie reduktora z centralką z równoległego na szeregowe.

Jednakże nie jest ot to co powinno być, i na wiosnę pozostaje wymiana pompy z okazji rozrządu, oraz termostatu, a także wymontowanie centralki i jak to ktoś polecał pogotowanie ze 2 godziny w roztworze płynu do płukania chłodnic wink.gif

Jak narazie mrozów nie ma więc da się żyć wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.