Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

vectra c kombi

Featured Replies

Napisano

vectra c kombi - jaki najdłuższy przedmiot można przewieść w środku bez otwierania szyby z przodu i klapy (po przekątnej od końca rogu bagażnika do położenia na konsoli od strony pasażera). Chodzi mi np. o rurę fi 50mm ????

Napisano

jezeli mnie pamiec nie myli to po rozlozeniu tylnych foteli do oparcia przedniego fotela jest 2.05 lub 2.10.... vectra C kombi to naaaaaajdluzsze kombi w srodku jakie znam

Napisano

> vectra C kombi to naaaaaajdluzsze kombi w srodku jakie znam

No to mało aut widocznie znasz.

Nie tak dawno w Omce przewiozłem bez problemu profil do ścianki rygipsowej, który miał 2,5 m.

Oczywiście klapa bagażnika była domknięta.

Napisano

> No to mało aut widocznie znasz.

> Nie tak dawno w Omce przewiozłem bez problemu profil do ścianki

> rygipsowej, który miał 2,5 m.

> Oczywiście klapa bagażnika była domknięta.

Vectra C miała klasowo Omegę zastąpić jak się nie mylę.

Napisano

Mylisz się. zlosnik.gif To jest wciąż klasa średnia, Omega była z klasy wyższej. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

dobra koledzy inaczej: czy przewioze cokolwiek np: rure, listwe, karnisz itp.. o długości 350 cm?? pozdr

Napisano

> Mylisz się. To jest wciąż klasa średnia, Omega była z klasy wyższej.

Co nie zmienia faktu że Vectra urosła, a Omega przestała być produkowana.

Napisano

> dobra koledzy inaczej: czy przewioze cokolwiek np: rure, listwe,

> karnisz itp.. o długości 350 cm?? pozdr

Jak by co, to na relingi poprzeczki i nawet dłuższe przewieziesz.

Napisano
  • Autor

> Jak by co, to na relingi poprzeczki i nawet dłuższe przewieziesz.

heheh wiem, tylko że ja musze nieraz przewieść 10 - 15 szt karniszy 3m do tego szyny sufitowe 3.5m ok 5 -10 szt i jeszcze pierdoł troche, w Grande mam klepe uchyloną i czerwoną szmate na końcu a to mi sie już nie uśmiecha i czas na zmiane . pozdr.

Napisano

Dopiero Insignia jest rozmiarów Vectry. zlosnik.gif

Napisano

> Dopiero Insignia jest rozmiarów Vectry.

Omegi zlosnik.gif

I to pierwsze auto które biorę pod uwagę jako następce swojej Omy ok.gif

Napisano

> heheh wiem, tylko że ja musze nieraz przewieść 10 - 15 szt karniszy

> 3m do tego szyny sufitowe 3.5m ok 5 -10 szt i jeszcze pierdoł

> troche, w Grande mam klepe uchyloną i czerwoną szmate na końcu a

> to mi sie już nie uśmiecha i czas na zmiane . pozdr.

Dosyć Ci powiem wysoko warte auto chcesz kupować do takich celów. Ja kupiłem do tego Logana MCV - sprawdza się, a mamy do przewiezienia czasem bardzo długie przedmioty.

Napisano

> Vectra C miała klasowo Omegę zastąpić jak się nie mylę.

Mylisz się. Co zresztą widać słychać i czuć. Bez obrazy dla Viki C, to fajne auto, ale od Omegi dzieli ją przepaść.

Napisano

> Mylisz się. Co zresztą widać słychać i czuć. Bez obrazy dla Viki C,

> to fajne auto, ale od Omegi dzieli ją przepaść.

Dawaj w czym, bo jak widze Viki B i Ome to ciezko mi zauwazyc roznice alien.gif

Napisano

> Dopiero Insignia jest rozmiarów Vectry.

Nastąpiło chyba lekkie przejęzyczenie zlosnik.gif

Napisano

> Omegi

> I to pierwsze auto które biorę pod uwagę jako następce swojej Omy

Poczekaj do liftingu zlosnik.gif

Napisano

> Dawaj w czym, bo jak widze Viki B i Ome to ciezko mi zauwazyc roznice

Żartujesz czy coś innego? Bo mam i Ome BFL i Vectre.

Napisano

> Poczekaj do liftingu

Chyba do dwóch, bo jej cena mnie z deczka .... onieśmiela zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> Mylisz się. Co zresztą widać słychać i czuć. Bez obrazy dla Viki C,

> to fajne auto, ale od Omegi dzieli ją przepaść.

Zaraz zaraz, powoli.

Może nie klasowo, ale rynkowo.

Zobacz, że Omega odeszła.

Ostatnio coś było słychać że nowa Omega to ma być Europejska wersja jakiegoś Amerykańca ze stajni GM.

Zobacz, że Vectra C bardzo urosła w stosunku do Vectry B.

I słusznie smile.gif

Napisano

> Chyba do dwóch, bo jej cena mnie z deczka .... onieśmiela

Może coś z tym zrobią zlosnik.gif

Napisano

> Zaraz zaraz, powoli.

> Może nie klasowo, ale rynkowo.

> Zobacz, że Omega odeszła.

> Ostatnio coś było słychać że nowa Omega to ma być Europejska wersja

> jakiegoś Amerykańca ze stajni GM.

> Zobacz, że Vectra C bardzo urosła w stosunku do Vectry B.

> I słusznie

Każde auto rośnie (może teraz się to zahamuje) ale to nie ma nic do rzeczy. Przejedź się dobrze wyposażoną Vectra B, Vectra C i Omegą BFL. Różnicę klas widać gołym okiem i słychać uchem. Dalej: zawieszenie. Vectra B była nawet przez Clarksona chwalona za to jak się zachowuje w zakrętach, Vectra C oczywiście pozostaje w tyle za swoimi konkurentami (Mondeo) ale nadal jest lepsza od Omegi. Dlaczego? Bo to auto niższej klasy - Omega ma być przede wszystkim komfortowa. I taka jest. Kolejna rzecz - napęd. Vectra to po taniości przednionapędówka (każdy wie, że napęd na tył jest droższy zarówno w produkcji jak i w eksploatacji (większe straty chociażby - większe spalanie)), Oma to klasyczny tylny napęd i chociaż porównanie Omy do Mercedesa czy BMW nie jest za specjalnie dla Omy szczęśliwe, to jednak coś w tym jest.

Uwielbiam Ople, mam na ich punkcie delikatnego pierdolca, a pojawienie się Insigni bynajmniej nie spowodowało cofnięcia tej "choroby", ale staram się być obiektywny. Tak jak Astra III nadal ma się nijak do Vectry B czy C, tak Vectra B i C ma się nijak do Omegi. I fakt że zaprzestano jej produkcji (na szczęście, bo dzięki temu mnie na nią stać zlosnik.gif) niczego tu nie zmieni.

Napisano

> Może coś z tym zrobią

Myślisz że stanę się wobec niej bardziej śmiały ? zlosnik.gifhehe.gif

Musieli by mnie zatrudnić w randze prezesa, lub conajmniej dyrektora czegokolwiek zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> Żartujesz czy coś innego? Bo mam i Ome BFL i Vectre.

Pytam serio. Co jest takiego ekstra w Omie, czego nie ma Vectra? RWD/FWD - dyskusyjne i nie swiadczy o statusie auta. Jakosc wykonczenia - dla mnie Oma jest bogatsza wersja Astry - zaczynajac od nawiewow kierowcy i srodkowych, idac przez przelacznik swiatel i inne duperele. Tak, jest to duzo lepsze wykonczenie i standard, ale nadal widze tam Astre. Zawias - sprawa dyskusyjna - inaczej prowadzi sie GTS inaczej Cosmo. Ze w Vectrze skora sztuczna - fakt. Ze troche skrzypi - tez fakt. Ale nie widze, co mam takiego gorszego w swojej Viki od Omy, szczerze. Dlatego pytam, o co Tobie chodzi i chetnie poznam opinie waytogo.gif

Napisano

Komfort, jakość, komfort, prowadzenie. W zasadzie wszystko jest in + dla Omegi, poza trzymaniem na zakrętach.

Napisano

> Każde auto rośnie (może teraz się to zahamuje) ale to nie ma nic do

> rzeczy. Przejedź się dobrze wyposażoną Vectra B, Vectra C i

> Omegą BFL. Różnicę klas widać gołym okiem i słychać uchem.

> Dalej: zawieszenie. Vectra B była nawet przez Clarksona chwalona

> za to jak się zachowuje w zakrętach, Vectra C oczywiście

> pozostaje w tyle za swoimi konkurentami (Mondeo) ale nadal jest

> lepsza od Omegi. Dlaczego? Bo to auto niższej klasy - Omega ma

> być przede wszystkim komfortowa. I taka jest. Kolejna rzecz -

> napęd. Vectra to po taniości przednionapędówka (każdy wie, że

> napęd na tył jest droższy zarówno w produkcji jak i w

> eksploatacji (większe straty chociażby - większe spalanie)), Oma

> to klasyczny tylny napęd i chociaż porównanie Omy do Mercedesa

> czy BMW nie jest za specjalnie dla Omy szczęśliwe, to jednak coś

> w tym jest.

> Uwielbiam Ople, mam na ich punkcie delikatnego pierdolca, a

> pojawienie się Insigni bynajmniej nie spowodowało cofnięcia tej

> "choroby", ale staram się być obiektywny. Tak jak Astra III

> nadal ma się nijak do Vectry B czy C, tak Vectra B i C ma się

> nijak do Omegi. I fakt że zaprzestano jej produkcji (na

> szczęście, bo dzięki temu mnie na nią stać ) niczego tu nie

> zmieni.

Jak mowa o napędzie przód - tył, to według mnie przód, albo na cztery koła.

Z jakichś powodów Opel zdecydował się na taki zabieg marketingowy.

Jak w przypadku Vectry C to jakoś uszło, tak w przypadku cen Insigni przesadzili. Aczkolwiek autko bardzo ładne.

A co do tego że auta rosną, fakt, ale Vectra C w porównaniu do B urosła bardzo dużo pod każdym względem i to się chwali.

Napisano

> Myślisz że stanę się wobec niej bardziej śmiały ?

> Musieli by mnie zatrudnić w randze prezesa, lub conajmniej dyrektora

> czegokolwiek

Myślę że dużo zależy od konkurencji i następców obecnych modeli.

Bo Opel wcześnie puścił nówkę model.

No może Mondeo wyprzedziło.

Ale Insignia jest lansowana jako nowość i nowy trend w Oplu.

Ale i tak z ceną katalogową przesadzili, może będzie jak z Vectrą C, katalogowa, a zakupu mogą się duuuużo różnić.

To też marketingowy chwyt.

Napisano

> Pytam serio. Co jest takiego ekstra w Omie, czego nie ma Vectra?

To dwie różne klasy i to wystarczy.

To tak jak porównywać Astrę do Vectry.

Inne klasy.

Napisano

> Komfort,

waytogo.gif Tu zgoda, choc ja kanap nie lubie. Gdybym lubil, kupilbym C5 wink.gif

> jakość

Patrzac na kilka elementow rodem z Astry, slabo to widze, ale jako ze nie mam Omy, poslucham Was waytogo.gif

> komfort

bylo biglaugh.gif

> prowadzenie.

No tu Liseh co innego pisal 270751858-jezyk.gif

> W zasadzie wszystko jest in +

> dla Omegi, poza trzymaniem na zakrętach.

Jak bony bony, za wuja tych samych plusow nie widze. Widze ich kilka, ale nie jest to przepasc. Cos jak w tym temacie o tempomacie w auto/manualu. Rozumiem, ze rempomat w automacie sprawdza sie lepiej, ale zeby przepasc dzielila go od manuala icon_rolleyes.gif.

Swoja droga - byc moze macie racje, ze jakosc materialow lepsza, moze i wykonczenie. Niestety mam wrazenie, ze te materialy skonczyly sie wraz z latami 2002-2004. Jak dla mnie jakosc materialow w X5 moze i lepsza, ale wykonanie dosc slabe - jak i wiele innych aspektow.

Napisano

> Patrzac na kilka elementow rodem z Astry, slabo to widze, ale jako ze

Pokaż mi jaki element jest z Astry, bo żaden nie pasuje. zlosnik.gif No w starszych wersjach do 96 włącznie zdaje się była kiera z poduchą jak w Astrze.

Napisano

> Pokaż mi jaki element jest z Astry, bo żaden nie pasuje. No w

> starszych wersjach do 96 włącznie zdaje się była kiera z poduchą

> jak w Astrze.

Gumki od przelacznika zespolonego (chyba wraz z samymprzelacznikiem biglaugh.gif), przelacznik swiatel mijania i przeciwmgielnych, i kratki nawiewu srodkowe i od kierowcy, boczki (czesc dolna i glosnik do 99 roku) do zludzenia przypominaja Astre F wink.gif. Mysle, ze znalazlbym wiecej, jak i teraz znajduje w Corsie/Astrze/Vectrze biglaugh.gif - takze absolutnie zdjae sobie sprawe z unifikacji i ja doskonale rozumiem. Po prostu czepiam sie wink.gif

Po 1999 roku wykonczenie drzwi i konsola srodkowa praktycznie identyczna jak w Vectrze i Mondeo (drzwi). Podlokietnik ciosany okrutnie (w porownaniu z Viki masakra IMO). Podsumowujac - bryla Omy okrutnie mi sie podoba, wnetrze (czesciowo przed, czesciowo poliftingowe) ujdzie. Osobiscie nie zauwazylem lepszego spasowania materialow czy ich jakosci. Po prostu zmienily sie plastiki na bardziej ekologiczne, przetwarzalne - wiekszosc aut w srodku ma teraz moze dobre jakosciowo, ale totalnie bezplciowe plastiki. To bylo i nie wroci. A co do jakosci plastikow Oma/Viki - niestety Oma po FLu to ten sam shit, co Viki - tak przynajmniej wynika z moich obserwacji wink.gif

Napisano

Gdybym się nazywał Sienkiewicz, to może umiałbym Ci opisać w sposób obrazowy odczucia. Nie nazywam się, ale i tak spróbuję zlosnik.gif

Zacznijmy od tego że zasiadamy za kierownicą.

Omega BFL - przepastne fotele absolutnie nie trzymające na zakrętach (bo i po co) doskonale podtrzymujące uda z bardzo szerokim zakresem regulacji (oczywiście elektrycznej i z pamięcią ustawień). Podgrzewanie stopniowane 0-5.

Duży wygodny podłokietnik pokryty skórą która się nie wyciera tak jak ma to miejsce w Viki B. Deska pokryta miękkim nie podatnym na zadrapania materiałem. Jak już jesteśmy przy materiałach - schowek solidne masywne zamknięcie pokryte dobrym jakościowo plastikiem. Włącznik świateł - na oko identyczny jak w pozostałych Oplach, ale tylko na oko - wystarczy go dotknąć by poczuć różnicę.

Fatalne plastiki są na konsoli środkowej i na boczkach drzwi (tam są takie zmyślne schowki). Ale pomimo tego podczas jazdy nic nie trzeszczy i nie wydaje dziwnych dźwięków.

Takie drobiazgi jak delikatne podświetlenie pokręteł do przekręcania kratek nawiewów pominę zlosnik.gif

Siadamy z tyłu: przy przeciętnym wzroście, jadący z tyłu mogą założyć nogę na nogę, a kanapa i jej oparcie ... siadasz i zasypiasz.

Srodek1.jpg

Viki B - Lepsze trzymanie boczne, gorsza regulacja (manualna), gorsze podtrzymywanie ud (krótsze siedziska?), podgrzewanie na zasadzie włącz/wyłącz. Deska pokryta miękkim materiałem, reszta plastików znacznie gorsza od tych w Omie. Poza boczkami drzwi, bo te w Viki pokryte są skórą (bądź welurkiem) co jest bardzo przyjemne i nadaje przytulności. Podczas jazdy czasem coś zaskrzypi, czasem coś pyknie czy stuknie. Zwłaszcza zmiana temp. we wnętrzu powoduje "ożywienie" plastików.

SrodekVB.jpg

Viki C - siadamy i ... o jeju, tu jest tak samo obszernie jak w Omie? Tak, duże auto. Deska rozdzielcza to kolejny po Omedze BFL krok by wyglądały jak meblościanka. Ok, siedzimy i ... fotele znacznie miej wygodne od tych w Omedze. Plasują się pomiędzy Omegą a Viki B. Oczywiście regulacja szersza, na dodatek elektryczna ale subiektywne odczucie że to nie jest ten sam komfort co w Omie pozostaje. Plastiki lepsze od tych w Viki B, ale jak to ujęła moja żona: "Dlaczego tu jest tak plastikowo jak w Picanto Taty?" Oczywiście można z tym dyskutować, ale to wrażenie. Poza tym to trend raczej nie tylko Opla że auta przestają być przyjemnie, przytulne a stają się "proekologicznoplastikowe"

Jak tam z tyłu? Oj też dużo miejsca, ale ... jakoś mniej niż w Omie, mniej miejsca głównie na nogi. A kanapa nie jest już taka "salonowa". Ot po prostu dobra tylna kanapa.

A teraz pojeździjmy:

Oma - bujanka na kołach ze wspaniałą ciszą we wnętrzu w tym samochodzie przy 200 km/h można swobodnie rozmawiać nie podnosząc głosu;

Viki B - narowista, chętnie skręcając i posłuszna, nierówności są przekazywane chętnie kierującemu i pasażerom - znacznie głośniej niż w Omie;

Viki C - jak poprzednio - środek stawki z naciskiem że bliżej jej do Viki B. Powód jest prozaiczny - to auto segmentu D, nie E tak jak Oma.

Używając stwierdzenia przepaść, miałem na myśłi kwestię przepaści klasowej. I nadal to podtrzymuję. To są auta innych segmentów i z innym "targetem".

Tak jak Astra nadaje się na kompaktowego przedstawiciela klasy GTI, tak Vectra nie. I dalej, tak jak Omega jest stworzona dla komfortu godnego klasy E, tak Vectra nigdy jej nie sięgała, ani w wersji B ani C.

Celowo pomijam kwestię silnikową, bo Oma to 3.2 V6 automat, Viki B to 2.6 V6 automat, a Viki C to 1.9 CDTI manual. Biedna VC dostałaby baty na starcie zlosnik.gif

Zdjęcia srodka VC nie robiłem.

Napisano

W Omie B też były pierw podgrzewane siedzenia włącz/wyłącz. Dopiero po FL regulacja 0-5, tak samo jak i w VC wink.gif

btw. Vectra C kombi jest dłuższa od Omegi "C" kombi !

Napisano

> W Omie B też były pierw podgrzewane siedzenia włącz/wyłącz. Dopiero

> po FL regulacja 0-5, tak samo jak i w VC

Opisuję Ome BFL bo taką jeżdżę.

> btw. Vectra C kombi jest dłuższa od Omegi "C" kombi !

I co to zmienia?

Napisano

> Opisuję Ome BFL bo taką jeżdżę.

No no, ale porównanie do końca fair w tym wypadku nie jest wink.gif

> I co to zmienia?

Ogólna uwaga do tych co na początku tematu pisali, że Vectra mniejsza od Omegi - nie chciało mi się kilku postów pisać, to w tym napisałem

Napisano

No jednak chyba nie. zlosnik.gif Omega ma 4.86 albo 4.89, a VC 4.84. zlosnik.gif

Napisano

> No jednak chyba nie. Omega ma 4.86 albo 4.89, a VC 4.84.

A bo porównywałem widocznie kiedyś z B przed liftem. Buda ta sama, ale krótsze auto, bo zderzaki przed liftem nie są takie wystające smile.gif

Napisano

To są dane z przed lifta, aczkolwiek pamięć bywa zawodna. zlosnik.gif W każdym razie jak stałem koło znajomego VC kombi swoją Omegą, wydawała się być minimalnie dłuższa i sporo szersza. zlosnik.gif

Napisano

> Gumki od przelacznika zespolonego (chyba wraz z samymprzelacznikiem

> ),

Zgoda o tym zapomniałem. zlosnik.gif

> przelacznik swiatel mijania i przeciwmgielnych, i kratki

> nawiewu srodkowe i od kierowcy, boczki (czesc dolna i glosnik do

> 99 roku) do zludzenia przypominaja Astre F .

No jednak nie przypomina Astry F. zlosnik.gif Przesiadłem się bezpośrednio z Astry na Omegę. zlosnik.gif

Aha no i jeszcze szerokość Omegi jest nie do przecenienia, w Vectrze jest bardziej wąsko -> ciaśniej i to zauważalnie.

Napisano

Hm, bez ręcznego zmierzenia miarką chyba się nie dowiemy naprawdę wymiarów tych samochodów rotfl.gif

Na jednej stronie kombi B ma niby 4819mm, B FL również (VC kombi wg tej strony ma 4822, instrukcji VC nie mam...), a w instrukcji B FL ma 4898. A widziałem już kiedyś również długość 4750 na innej stronie spineyes.gif

Napisano

To wierz w instrukcję, znaczy jeszcze jest dłuższa Omega od VC, dopiero po wymiarach Insigni widać, że będzie tych samych rozmiarów. zlosnik.gif

Napisano

> No no, ale porównanie do końca fair w tym wypadku nie jest

Dlaczego nie jest fair ? Vectra C to konstrukcyjnie nowsze auto - powinna być na wygranej.

> Ogólna uwaga do tych co na początku tematu pisali, że Vectra mniejsza

> od Omegi - nie chciało mi się kilku postów pisać, to w tym

> napisałem

Ależ ja się tu nie spieram o milimetry. Przeczytałeś mojego posta, zatem wiesz że sedno sprawy tkwi w tym że Oma to segment E, Vectra B i C to segment D. I bez wątpienia Omega jest dalece bardziej komfortowym autem (z racji segmentu) niż "konkurenci".

Napisano

> Jak mowa o napędzie przód - tył, to według mnie przód, albo na cztery

> koła.

U mnie 4x4 lub tył. Ale wiesz, gust jest jak dupa - każdy ma swoją zlosnik.gif

> Z jakichś powodów Opel zdecydował się na taki zabieg marketingowy.

A może to Oplowscy księgowi?

> Jak w przypadku Vectry C to jakoś uszło, tak w przypadku cen Insigni

> przesadzili. Aczkolwiek autko bardzo ładne.

Prześliczne serduszka.gif

> A co do tego że auta rosną, fakt, ale Vectra C w porównaniu do B

> urosła bardzo dużo pod każdym względem i to się chwali.

Pewnie że bardzo dobrze, ale nie można w nieskończoność powiększać aut, zwłaszcza że w parze nie idzie poszerzanie dróg i miejsc parkingowych zlosnik.gif

Napisano

> Dlaczego nie jest fair ? Vectra C to konstrukcyjnie nowsze auto -

> powinna być na wygranej.

No bo ogólnie ciężko fair porównać. VB wprowadzono parę lat po OB, VC wprowadzono parę lat po OBFL i już po zdjęciach wnętrza widać, które z

którym powinno się porównywać (o ile w ogóle porównywanie segmentów ma sens wink.gif):

Westhub9.jpg

Maro!6.JPG

PIERUN100_3897.JPG

lobuzDSC02523.JPG

> Ależ ja się tu nie spieram o milimetry. Przeczytałeś mojego posta,

> zatem wiesz że sedno sprawy tkwi w tym że Oma to segment E,

> Vectra B i C to segment D. I bez wątpienia Omega jest dalece

> bardziej komfortowym autem (z racji segmentu) niż "konkurenci".

No ba, Omegi najlepsiejsze som biglaugh.gif

Napisano

> Gdybym się nazywał Sienkiewicz, to może umiałbym Ci opisać w sposób

> obrazowy odczucia. Nie nazywam się, ale i tak spróbuję

I bardzo fajnie Ci wyszlo waytogo.gif

Zastanawia mnie tylko, czemu komfort/'bujanie' jest przez Ciebie tak cenione. Ja akurat tego nie lubie (jak pisalem, kupilbym C5 na poduszce zeby.GIF). Reszta rzeczy sie wykjasnila i z grubsza sie zgodze. Dodam, ze w UK dobrze utrzymana Oma z 2002 roku kosztuje wiecej niz Vectra z mniejszym nalotem - czyli segmenty aut robia swoje ok.gif

> Celowo pomijam kwestię silnikową, bo Oma to 3.2 V6 automat, Viki B to

> 2.6 V6 automat, a Viki C to 1.9 CDTI manual. Biedna VC dostałaby

> baty na starcie

Trzeba bylo Viki 3.2 albo 2.8T wstawic w garazu biglaugh.gif

> Zdjęcia srodka VC nie robiłem.

Tu akurat dobrze wiem jak wyglada i jak w...ia mnie plastikowa kierownica (niby skorzana), i cale to pseudoskorzane wykonczenie. Podoba mi sie bardzo, ale materialy uzyte - straszne.

Napisano

> I bardzo fajnie Ci wyszlo

Kiedyś napiszę książkę ....

o Oplach zlosnik.gif

> Zastanawia mnie tylko, czemu komfort/'bujanie' jest przez Ciebie tak

> cenione. Ja akurat tego nie lubie (jak pisalem, kupilbym C5 na

> poduszce ).

Cenione, czy ja wiem. W sumie zależy od dnia, czasem więcej radości daje mi jazda Omą, czasem Viki. Z tym że komfort jazdy chyba cenię bardziej niż posłuszeństwo skrętu (np Mondeo ST220).

Swoją drogą, jakbyś zamiast C5 kupił C6 ... hoooo to byś miał komfort ok.gif

> Reszta rzeczy sie wykjasnila i z grubsza sie zgodze.

> Dodam, ze w UK dobrze utrzymana Oma z 2002 roku kosztuje wiecej

> niz Vectra z mniejszym nalotem - czyli segmenty aut robia swoje

To się może zmienić ze względu na kryzys. Ludzie boją się dużych paliwożernych aut. i nic dziwnego.

Napisano

> Kiedyś napiszę książkę ....

> o Oplach

Może zaczniemy od fajnej strony www.

A może otworzymy warsztat specjalizujący się w Oplach.

Taki superserwis plus przeróbki zlosnik.gif

Napisano

To ja się dopisuję. zlosnik.gif

Napisano

> Kiedyś napiszę książkę ....

> o Oplach

Moge ja recenzowac biglaugh.gif

> Cenione, czy ja wiem. W sumie zależy od dnia, czasem więcej radości

> daje mi jazda Omą, czasem Viki. Z tym że komfort jazdy chyba

> cenię bardziej niż posłuszeństwo skrętu (np Mondeo ST220).

no ja wole ST220 wink.gif

> Swoją drogą, jakbyś zamiast C5 kupił C6 ... hoooo to byś miał komfort

Na kanapie lubie w domu posiedziec biglaugh.gif. A co do komfortu w Viki - zrobilem nia dwa razy droge do Polski w przestrzeni 2 miesiecy i absolutnie nie bylem zmeczony/obolaly. Co ciekawe moj Ojciec, ktory narzeka na kregoslup, czy moja Mama na krazenie i inne dolegliwosci, absolutnie nie narzekali na podroz Vectra i smiali sie, ze byli bardziej wypoczeci po podrozy 16 godzin w Vectrze niz po 2 godzinach w samolocie Ryanaira rotfl.gif

> To się może zmienić ze względu na kryzys. Ludzie boją się dużych

> paliwożernych aut. i nic dziwnego.

To juz sie dawno zmienilo. Viki 2.8T z identycznym przebiegiem, rocznikiem (+/- 2 miesiace) w wersji full wypas kosztowala 1400 funtow wiecej od mojej 1.8VVT prawie full wypas wink.gif. Roznica w cenie byla tak mala, ze kusila okrutnie. Jednak w codziennych dojazdach do pracy 1.8 daje lepiej, czyt. taniej, rade wink.gif

BTW - oporownywalem Viki z Oma z podobnymi silnikami ok.gif

Napisano

> To ja się dopisuję.

Ja to sie czasem zastanawiam, czy nie masz gdzies znaczka Opla wytatulowanego biglaugh.gif

Napisano

Nie. skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.