Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z opuszczaniem/podnoszeniem szyby po lewej stronie

Featured Replies

Napisano

Witam szanownych grupowiczów i prosze o pomoc w sprawie usterki związanej z podnoszeniem/opuszczaniem szyby od strony kierowcy. Aby sprawa była w pełni jasna troche historii:

Na przełomie kilku miesięcy jak nie działał przycisk opuszczania okna wystarczyło porządnie walnąć w deskę w pobliżu przycisku i na jakiś czas wszystko wracało do normy. Niestety od klku miesięcy metoda ta juz nie działa. Co więcej rozebrałem deskę i wyjąłem mechanizm (nie wiem jak to się nazywa ale to coś w rodzaju układu scalonego) ale bez pozytywnych rezultatów. Przycisk i podłączone kable do układu sa OK - ale opuszczanie szyby po stronie lewej nie działa a po stronie pasażera jest OK. Już nie wiem co to może być, może jakiś bezpiecznik, inna złączka albo coś jeszcze innego.

Czy ktoś w Was miał podobny przypadek lub może wie co powinienem sprawdzić ???

pozdrawiam

Puntko 1.2 III

Napisano

może warto wylutować któryś pstryczek elektryczek od lewej szybki z panelu i wlutować nowy. Koszt pstryczka 0,30 zł. Na foto oczywiście zaznaczyłem nie od szybek ale tam jak mi się zdaje są bardzo podobne

281795138-pstryczek.jpg

no chyba że uszkodziła się jakaś ścieżka albo element elektroniczny - ale warto spróbować z tym pstryczkiem

post-73283-14352499255515_thumb.jpg

Napisano
możesz jeszcze poprawić luty, skoro działało po walnięciu możesz mieć zimnego luta gdzieś.
Napisano

> może warto wylutować któryś pstryczek elektryczek od lewej szybki z

> panelu i wlutować nowy. Koszt pstryczka 0,30 zł. Na foto

> oczywiście zaznaczyłem nie od szybek ale tam jak mi się zdaje są

> bardzo podobne

> no chyba że uszkodziła się jakaś ścieżka albo element elektroniczny -

> ale warto spróbować z tym pstryczkiem

Od szyb sa inne. Takie na pewno by nie wytrzymaly poboru pradu, jaki ciagnie mechanizm od szyby smirk.gif

Napisano

> Od szyb sa inne. Takie na pewno by nie wytrzymaly poboru pradu, jaki

> ciagnie mechanizm od szyby

no tak ale chodziło o sam fakt pstryczka elektryczka

Napisano

> Od szyb sa inne. Takie na pewno by nie wytrzymaly poboru pradu, jaki

> ciagnie mechanizm od szyby

a o przekaźnikach słyszałeś kiedyś?? smirk.gif

Napisano

> a o przekaźnikach słyszałeś kiedyś??

Slyszalem, wiele razy 270751858-jezyk.gif

A czy tam je masz??

Bo ja zadnego tu nie widze smirk.gif

281796577-DSC00804.JPG

I dalej w instalacji tez nie ma. Wiem, bo sprawdzilem. Jest tylko jeden, zalaczajacy glowne napiecie zasilajace. Moge jeszcze zamiesci schemat.

post-73486-14352499258221_thumb.jpg

Napisano

> Slyszalem, wiele razy

> A czy tam je masz??

> Bo ja zadnego tu nie widze

> I dalej w instalacji tez nie ma. Wiem, bo sprawdzilem. Jest tylko

> jeden, zalaczajacy glowne napiecie zasilajace. Moge jeszcze

> zamiesci schemat.

a nie ma jakiegoś modułu od szybek gdzie są przekaźniki albo przekaźnik? To działa to tak bez? A co z tym o którym piszesz?

Napisano

> a nie ma jakiegoś modułu od szybek gdzie są przekaźniki albo

> przekaźnik? To działa to tak bez? A co z tym o którym piszesz?

Jest taki wynalazke, ale z tego co mi sie wydaje to byl montowany w najbogatszych wersjach boje_sie.gif. Mial wtedy funkcje automatycznego zamykania/otwierania szyby kierowcy. Jesli dluzej przytrzymalo sie wcisniety przycisk, to szyba sie otwierala/zamykala do konca lub do czasu kolejnego nacisniecia przycisku.

Wszystkie pozostale nie maja przekaznikow w panelu sterowania. Po prostu sa zastosowanie switche, ktore wytrzymuja duze prady. Jesli komus przestaje dzialac szyba, to moze byc wina wypalonych stykow w takim switchu.

To schemat ukladu sterowania szyb ze standardowym panelem sterowania.

281798968-SCHEMAT.JPG

post-73486-14352499265093_thumb.jpg

Napisano

> Jest taki wynalazke, ale z tego co mi sie wydaje to byl montowany w

> najbogatszych wersjach . Mial wtedy funkcje automatycznego

> zamykania/otwierania szyby kierowcy. Jesli dluzej przytrzymalo

> sie wcisniety przycisk, to szyba sie otwierala/zamykala do konca

> lub do czasu kolejnego nacisniecia przycisku.

był w HGTcie w mk2 już, z reszta w boje_sie.gif tez był w HGTcie, może jeszcze w emotion

Jakoś mi sie nie chce wierzyć, że w aucie w którym wszystko jest na przekaźnikach szyby przekaźników nie mają hmm.gif

Napisano

> był w HGTcie w mk2 już, z reszta w tez był w HGTcie, może jeszcze w

> emotion

> Jakoś mi sie nie chce wierzyć, że w aucie w którym wszystko jest na

> przekaźnikach szyby przekaźników nie mają

No nie ma, wiem bo przesledzilem instalacje jak montowalem uklad domykania szyb.

Od panela idzie wiazka do prawego przedniego slupka, tam jest duza zlaczka (czasem ona tez nie laczy, u mnie tak bylo). Jedna czesc idzie do prawych drzwi, a druga prawym progiem, pozniej pod przednimi fotelami, lewym progiem i dalej do lewych drzwi. A zasilanie dalej do body i do glownego przekaznika, ktory zalacza +12V po przekreceniu kluczyka i trzyma jeszcze okolo 2min po wylaczeniu lub do czasu otwarcia drzwi.

Napisano

> Wszystkie pozostale nie maja przekaznikow w panelu sterowania.

nie myślałem o panelu bo tam wiem że nie ma bo rozbieralem swój ale myślałem że gdzieś po drodze jest przekaźnik - w skrzynce jednej czy drugiej.

Po prostu sa zastosowanie switche, ktore wytrzymuja duze prady. Jesli komus przestaje dzialac szyba, to moze byc wina wypalonych stykow w takim switchu.

o to mi właśnie chodziło mówiąc pstryczek elektryczek

Napisano

> nie myślałem o panelu bo tam wiem że nie ma bo rozbieralem swój ale

> myślałem że gdzieś po drodze jest przekaźnik - w skrzynce jednej

> czy drugiej.

Jest tylko jeden, ten co zalacza zasilanie. No i czasem pewnie jest w panelu, gdy ten posiada funkcje "auto". Chociaz moze to realizuje jakas elektronika, a nie przekaznik.

> Po prostu sa zastosowanie switche, ktore wytrzymuja duze prady. Jesli

> komus przestaje dzialac szyba, to moze byc wina wypalonych

> stykow w takim switchu.

> o to mi właśnie chodziło mówiąc pstryczek elektryczek

Zobacz tez zlaczke na prawym przednim slupku. U mnie kiedys tam nie laczylo i przestala dzialac wlasnie lewa szyba.

Napisano

> Zobacz tez zlaczke na prawym przednim slupku. U mnie kiedys tam nie laczylo i przestala dzialac wlasnie lewa szyba.

a to już autor postu niech sprawdza 20.GIF

Napisano

Koledzy ja też miałem problem z lewą szybą w punto II no i okazało sie shocked.gifbyła uszkodzona ścieżka (już ktoś wspominał) Moja propozycja jest taka aby bardzo dokładnie przejrzeć tą zdemontowaną płytkę (wskazana nawet lupa) icon_rolleyes.gif W moim przypadku pomogło przylutowanie

Napisano

Witam coś jest na rzeczy z tym panelem sterowania. U mnie przestało działać, na początku myślałem że to silniczek padł a tu się okazało że panel. Kumpel elektryk samochodziarz oglądał ścieżki pod lupą i nic się nie dopatrzył. Strona pasażera ok a lewa lipa. Dziwne było to że przy ściśnięciu panela(tak jak by chciało się go złamać) przycisk zaczynał działać. Z innym panelem wszystko było ok. A i co zauważyłem teraz przy tych mrozach znowu pięknie działa smile.gif Niestety wydaje mi się że jedynym ratunkiem jest zakup sprawnego panela.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.