Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik TC4EE1 '93 zgasł w trakcie jazdy i nie chce odpalić!

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie Szanownych Forumowiczów! Mój problem dotyczy silnika Isuzu TC4EE1 w Oplu Astrze I '93 i polega na tym, że w trackie jazdy z prędkością około 100 km/h obroty silnika, pomimo dodawania gazu, zaczęły płynnie spadać, a po wciśnięciu sprzęgła zaświeciły się kontrolki i silnik zgasł! Próby odpalenia zakończyły się niepowodzeniem. Rozrusznik kręci. Sprawdzono "na krótko" elektrozawór, okazało się że jest sprawny, rozrząd wydaje się być w porządku. Po poluzowaniu jednego z wtryskiwaczy, okazało się że nie dochodzi paliwo. Zbiornik jest pełny. Przy próbie wtryśnięcia czegoś łatwopalnego do filtra powietrza silnik nie chce zaskoczyć, drży i jest głośny. Panowie pomóżcie proszę bo nie wiem co może być przyczyną tej niesprawności. Filtr paliwa, oleju i sam olej były wymienione miesiąc temu. Proszę o ewentualne podpowiedzi co mogę sprawdzić oraz o podanie adresów rzetelnych i przystępnych cenowo warsztatów we Wrocławiu.

Pozdrawiam

Napisano

Jakoś tak w cimno stawiam na rozrząd grinser006.gif

Pewni wogóle dość "lużno" kręci cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Jakoś tak w cimno stawiam na rozrząd

> Pewni wogóle dość "lużno" kręci

Rozrząd razem z 2 rolkami był wymieniany 46000 km wstecz. Kręci normalnie, a właściwie kręcił bo padł akumulator frown.gif

Napisano
  • Autor

> a nie masz immo jakimś cudem

Immobilizera na pewno nie mam. Kluczyk jest pusty, samochód zbyt stary. Poza tym jeżdżę nim od ponad 3 lat i do tej pory nic takiego nie miało miejsca.

Napisano

> Rozrząd razem z 2 rolkami był wymieniany 46000 km wstecz. Kręci

> normalnie, a właściwie kręcił bo padł akumulator

Jak wtryskujesz coś łatwopalnego do kolektora ssącego musisz jeszcze to podpalić, to nie benzyna co ma świece iskrowe, tam musi powstać ciśnienie tego czegoś łatwopalnego aby dostało samozapłonu. Skoro po odkręcenie wtrysku nie ma paliwa to wskazuje na pompę. A do pompy idzie paliwo? Załóż wężyk przeźroczysty i zobacz czy ciągnie pompa. A w filtrze jak wygląda sprawa? Nie jest zapchany, może zamarznięty. Woda w paliwie i zamarzło gdzieś.

Moja propozycja sprawdzenia, naładuj akumulator, zdejmij przewód paliwowy z filtra paliwa ten co idzie już do pompy, przedłuż go, wlej paliwa w jakąś butelkę i wsadź tam ten wężyk. Próbuj uruchomić.

Moim zdaniem problem jest banalny, pompa raczej jest nie do zamęczenia przy tc4ee1. Moim zdaniem problem z drożnością przewodów paliwowych.

Spróbuj jak napisałem. Lub jeśli masz czas to wstaw auto na ogrzewany garaż, poczekaj do rana. Naładuj przez ten czas akumulator i sprawdź czy odpali. Jeśli nie to nadal zachęcam do próby z butelką.

Napisano
  • Autor

Spróbuję "numeru" z butelką. Samochód od poniedziałku stoi w garażu, co prawda nieogrzewanym, ale dzisiaj na termometrze były 3 stopnie powyżej zera. Dawno powinien odtajeć smile.gif

Napisano

> Spróbuję "numeru" z butelką. Samochód od poniedziałku stoi w garażu,

> co prawda nieogrzewanym, ale dzisiaj na termometrze były 3

> stopnie powyżej zera. Dawno powinien odtajeć

Powinien odtajać.

Możliwe, że masz pecha i padła pompa. Odnośnie rozrządu możesz się upewnić czy jest ok. wkręcając śruby ustalające w pompę i kółko od wałka rozrządu. W pompie chyba śruba 6mm a na kółku wałka chyba 8mm.

Napisano

> Jak wtryskujesz coś łatwopalnego do kolektora ssącego musisz jeszcze

> to podpalić

Samostart tez podpalasz przy psikaniu?? rotfl.gif

Sprubuj wtrysnąć PLAKA i nie ma bata musi zagadać jak nie to tak jak wyżej pisałem waytogo.gif

Napisano

> Samostart tez podpalasz przy psikaniu??

Jest to tylko środek ułatwiający rozruch, jak nie ma paliwa na wtryskach to się nie zapali bo nie ma czynnika który by to umożliwił, w benzynie jest to iskra a w dieslu ropa wtryśnięta pod dużym ciśnieniem która dostaje samozapłonu.

Kolega pisał, iż na wtryskach nie ma paliwa więc nie szukajmy przyczyn tam gdzie ich nie ma. Brak paliwa bark czynnika zapłonowego. Samostart to eter, środek bardzo palny, ropa wtryśnięta pod ciśnieniem nie zawsze zapala się w ilości jak została wtryśnięta, eter jej to umożliwia bo sam się zapala. W benzyniaku jest dodatkowy czynnik zapłonowy czyli świeca iskrowa. Fakt eter może się zapalić podczas grzania świecami żarowymi, ale to nie da momentu obrotowego jeśli nie ma paliwa, po prostu krotki chwilowy zapłon, którego nawet nie zauważymy. Lub zauważymy jeśli go psikniemy baardzo dużo w postaci telepania silnikiem podczas kręcenia. Świece żarowe są rozgrzane i mogą dużą ilość eteru zapalić jak kręcimy, efekt to szarpnięcie wtedy silnikiem. Gdyby dostać paliwo z wtrysku to wtedy zaczął by gadać, ale go nie ma.

> Sprubuj wtrysnąć PLAKA i nie ma bata musi zagadać jak nie to tak jak

> wyżej pisałem

Zapłon, raczej wykluczony. Urwany pasek zero kręcenia gdyż zawory uderzą w tłok, przestawiony minimalnie nie ma znaczenia, zagada lub zakopci.

Kolega pisał, że odkręcał przewód od wtrysku i nie było tam paliwa, więc albo problem z drożnością przewodów paliwowych lub uszkodzona pompa, jeśli elektrozawór jest faktycznie sprawny.

Napisano

to żem sie uśmiał teraz na twoją teorie grinser006.gif i az słów mi braknie .

Ciekawi mnie tylko czy kiedykolwiek odpalałes auto z Plaka ( samostartu już nikt nie stosuje)

Wierz mi że auto potrafi chodzić na nim do wykończenia puszki i paliwa nie potrzebuje bo sam robi za nie ,mało tego chodzi bardziej miękko niż na ropie 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Ciekawi mnie tylko czy kiedykolwiek odpalałes auto z Plaka

Właśnie Plak był wtryśnięty na filtr powietrza. Początkowo silnik się odezwał, zadymił i zgasł. Pracował bardzo głośno i do tego trząsł całym nadwoziem. Po kolejnej próbie, trzymany na rozruszniku, już nie odpalił, choć miałem wrażenie jakby chciał.

Napisano

> Właśnie Plak był wtryśnięty na filtr powietrza. Początkowo silnik się

> odezwał, zadymił i zgasł. Pracował bardzo głośno i do tego

> trząsł całym nadwoziem. Po kolejnej próbie, trzymany na

> rozruszniku, już nie odpalił, choć miałem wrażenie jakby chciał.

więc jeśli odpowiednio go wtryskiwaliście ( bo to tez ma znaczenie ) to pozostaje w sumie sprawdzić rozrząd choć i tak powinna to być sprwdzone na samym początku waytogo.gif

Napisano

> to żem sie uśmiał teraz na twoją teorie i az słów mi braknie .

Dobra, poczekam na efekt końcowy, nie dyskutuję

Napisano

> Jest to tylko środek ułatwiający rozruch, jak nie ma paliwa na

> wtryskach to się nie zapali bo nie ma czynnika który by to

> umożliwił, w benzynie jest to iskra a w dieslu ropa wtryśnięta

W benzyniaku jest to iskra ok.gif (bobrze mowisz)

Natomiast w dieslu jest to wysoka temperatura uzyskana poprzez sprezenie powietrza a nie ropa jak piszesz.

Napisano

> Właśnie Plak był wtryśnięty na filtr powietrza. Początkowo silnik się

> odezwał, zadymił i zgasł. Pracował bardzo głośno i do tego

> trząsł całym nadwoziem. Po kolejnej próbie, trzymany na

> rozruszniku, już nie odpalił, choć miałem wrażenie jakby chciał.

Podales mu poprostu "paliwo", plak sie wypalil i koniec.

Koledzy slusznie sugeruja zator w ukladzie paliwowym.

Piersze co bym zrobil to odpalenie silnika z "buteli", wtedy bedzie pewnosc ze pompa jest OK a przyczyna jest zator w ukladzie. Jesli filtr paliwa jest OK to ja w takiej sytuacji podaje do zbioernika sprezone powietrze (wezyk owijam szmata aby uszczelnic wlew paliwa), wykrecam filtr paliwa zeby widziec co sie dzieje, jak jest "przejscie" to bedzie "waliło" paliwem.

Radze tez wlac jakis specyfik do zbiornika ktory wiaze wode i obniza temp. w ktorej wydzieli sie parafina.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.